Το 90% των συναλλαγών Ρωσίας-Κίνας γίνεται σε εθνικά νομίσματα - Πούτιν

Sputnik
Freepen.gr - Η συντριπτική πλειονότητα των συναλλαγών μεταξύ Ρωσίας και Κίνας πραγματοποιείται πλέον σε εθνικά νομίσματα, παρακάμπτοντας το δολάριο ΗΠΑ, δήλωσε ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν.

Μιλώντας σε συνάντηση με τον Κινέζο ομόλογό του, Σι Τζινπίνγκ, στο Πεκίνο την Πέμπτη, ο Πούτιν εξήρε το βαθύ επίπεδο συνεργασίας μεταξύ των δύο δυνάμεων, ιδίως στο εμπόριο.

Οι σχέσεις μεταξύ της Μόσχας και του Πεκίνου βασίζονται «στις αρχές του αμοιβαίου σεβασμού, της καλής γειτονίας και του αμοιβαίου οφέλους», δήλωσε ο Πούτιν. Πρόσθεσε ότι παρά την πανδημία του κορωνοϊού και «ορισμένες ενέργειες που αποσκοπούν στον περιορισμό της ανάπτυξής μας» από τρίτες χώρες, ο όγκος του εμπορίου αυξάνεται σταθερά, καθώς και οι δύο χώρες έχουν δημιουργήσει ένα σταθερό επενδυτικό χαρτοφυλάκιο σε διάφορους τομείς.

«Ισχυρή ώθηση για την επέκταση των εμπορικών μας ροών έδωσε η έγκαιρη κοινή μας απόφαση να διασφαλίσουμε ότι οι συναλλαγές διεξάγονται σε εθνικά νομίσματα. Από σήμερα, το 90% όλων των πληρωμών πραγματοποιείται σε ρούβλια και γουάν", δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος.

Σύμφωνα με τον Πούτιν, ο εμπορικός κύκλος εργασιών μεταξύ της Ρωσίας και της Κίνας εκτινάχθηκε σχεδόν κατά 25% το 2023, φθάνοντας τα 227 δισεκατομμύρια δολάρια.

Ο Ρώσος πρόεδρος έχει δηλώσει ότι αν και η Μόσχα δεν επεδίωξε ποτέ την «αποδολαριοποίηση» της εθνικής ή της διεθνούς οικονομίας, η διαδικασία αυτή είναι «αναπόφευκτη». Ο Πούτιν έχει επιπλήξει ιδιαίτερα την Ουάσινγκτον για τη χρήση του νομίσματός της ως «εργαλείο μάχης», κάτι που, όπως είπε, υπονομεύει την παγκόσμια εμπιστοσύνη.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail