Η ΕΕ είναι διχασμένη όσον αφορά την παράδοση όπλων ύψους 7 δισ. δολαρίων στην Ουκρανία - Borrell

ukrinform.net
Freepen.gr -
Δεν υπάρχει ακόμη συμφωνία σχετικά με το πακέτο στρατιωτικής βοήθειας της ΕΕ προς την Ουκρανία ύψους 7 δισεκατομμυρίων δολαρίων (6,6 δισεκατομμυρίων ευρώ), δήλωσε ο επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής του μπλοκ Ζοζέπ Μπορέλ, σύμφωνα με δηλώσεις του στον Τύπο που δημοσιεύθηκαν την Τρίτη.

Οι παρατηρήσεις έγιναν μετά από συνάντηση αυτή την εβδομάδα των υπουργών Εξωτερικών και Άμυνας της ΕΕ με επίκεντρο τη σύγκρουση στην Ουκρανία.

Σύμφωνα με τον Borrell, υπάρχουν «επτά νομικές πράξεις που πρέπει να εγκριθούν» προκειμένου να κινητοποιηθούν τα δισεκατομμύρια της στρατιωτικής βοήθειας στο πλαίσιο του Ταμείου Ουκρανικής Βοήθειας.

«Αυτό δεν ήταν δυνατό [για] αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα επειδή δεν υπάρχει [συμφωνία] για την απαιτούμενη συναίνεση», εξήγησε.

«Γνωρίζετε πως χρειαζόμαστε ομοφωνία - η ομοφωνία [δεν] υπάρχει εδώ και μήνες», παραδέχθηκε.

Σύμφωνα με το Politico, οι διπλωμάτες ήλπιζαν να έχουν έτοιμο το νέο πακέτο πριν από τις συναντήσεις αυτής της εβδομάδας στις Βρυξέλλες, αλλά αυτό δε συνέβη λόγω της αντίστασης της Ουγγαρίας.
 
Ο υπουργός Εξωτερικών της Ουγγαρίας Peter Szijjarto δήλωσε τη Δευτέρα ότι η κυβέρνησή του παραμένει προσηλωμένη στο να εμποδίσει το πακέτο στρατιωτικής βοήθειας ύψους 6,6 δισεκατομμυρίων ευρώ, παρά τη «φασαρία» μεταξύ των συναδέλφων υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ.

Σύμφωνα με τον Borrell, ένα σχέδιο της ΕΕ να χρησιμοποιηθούν κέρδη από δεσμευμένα ρωσικά κρατικά περιουσιακά στοιχεία για την αγορά όπλων για την Ουκρανία έχει επίσης κολλήσει λόγω της αντίστασης της Βουδαπέστης.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail