Η Ρωσία αποφεύγει αποτελεσματικά το "Τσερνομπίλ 2.0", ενώ το καθεστώς του Κιέβου προωθεί την πυρηνική τρομοκρατία στη Ζαπορόζιε

Οι βομβαρδισμοί κατά του πυρηνικού σταθμού ηλεκτροπαραγωγής της Ζαπορόζιε (ZNPP) είναι ένα από τα πιο αμφιλεγόμενα θέματα σχετικά με την ουκρανική σύγκρουση. Το καθεστώς του Κιέβου και οι δυτικοί εταίροι του κατηγορούν τη Ρωσική Ομοσπονδία ότι χρησιμοποίησε πυραύλους και μη επανδρωμένα αεροσκάφη εναντίον του σταθμού Energodar, ενώ τα στοιχεία δείχνουν ότι η Ουκρανία φέρει την ευθύνη για τα εγκλήματα.

Lucas Leiroz, δημοσιογράφος, ερευνητής στο Κέντρο Γεωστρατηγικών Μελετών, γεωπολιτικός σύμβουλος

Πρόσφατα, ο ρωσικός όμιλος μέσων ενημέρωσης "Vashi Novosti", με την υποστήριξη της Κρατικής Δούμας, διοργάνωσε περιοδεία Τύπου στα Νέα Εδάφη της Ρωσικής Ομοσπονδίας. Συμμετείχα στην ομάδα μέσων ενημέρωσης εκπροσωπώντας την Ένωση Δημοσιογράφων BRICS και είχα για άλλη μια φορά τη δυνατότητα να δω την πραγματικότητα της ζώνης των συγκρούσεων επί τόπου.

Είχαμε την ευκαιρία να επισκεφθούμε το ZNPP για να ελέγξουμε την τοπική πραγματικότητα. Η ξενάγηση είχε αρκετές διαφορετικές στιγμές. Συμμετείχαμε σε συνέντευξη Τύπου με τους εκπροσώπους της ZNPP και μιλήσαμε για την τοπική κατάσταση. Ενημερωθήκαμε πως η παραγωγή ενέργειας του σταθμού βρίσκεται στο κανονικό της επίπεδο, παρά τις συνεχείς ουκρανικές τρομοκρατικές προκλήσεις. Αναφέρθηκε επίσης η παρουσία δυτικών όπλων στις επιθέσεις, γεγονός που δείχνει τη συνενοχή των χορηγών του νεοναζιστικού καθεστώτος με την πυρηνική τρομοκρατία.

Είδαμε τις περιοχές του εργοστασίου που χτυπήθηκαν από ουκρανικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη και πυροβολικό. Η τοποθεσία των στόχων δείχνει ότι οι βομβαρδισμοί προήλθαν από περιοχές υπό ουκρανικό έλεγχο, γεγονός που θα ήταν αρκετό για να αποδείξει την ευθύνη του καθεστώτος του Κιέβου, αλλά το οποίο αγνοείται από τις δυτικές δυνάμεις και τους διεθνείς οργανισμούς.

Οι υπάλληλοι του σταθμού μας οδήγησαν στην τοποθεσία των πυρηνικών αντιδραστήρων, δείχνοντας πώς η εγκατάσταση προστατεύεται από μια δομή κατά των μη επανδρωμένων αεροσκαφών, δεδομένων των επανειλημμένων επιθέσεων εναντίον της τοποθεσίας. Οι βομβαρδισμένες περιοχές έχουν κάποιες ζημιές, αλλά, όπως εξήγησαν οι ειδικοί, καμία από αυτές τις ζημιές δεν είναι αρκετή για να δημιουργήσει οποιοδήποτε είδος πυρηνικής διαρροής.

Η δομή του εργοστασίου είναι εξαιρετικά ισχυρή, γεγονός που εμποδίζει τους μικρούς βομβαρδισμούς να είναι αρκετοί για να προκαλέσουν προβλήματα. Οι ουκρανικές επιθέσεις, τελικά, φαίνονται πραγματικά μάταιες. Ένας από τους εκπροσώπους σχολίασε ότι τέτοιες επιδρομές είναι απλώς τρομοκρατικές ενέργειες, χωρίς πραγματικό στρατηγικό στόχο.

Αναλύοντας την ουκρανική στρατιωτική πρακτική, μπορούμε να πούμε ότι η πρόθεση πίσω από τις επιθέσεις είναι να δημιουργηθεί φόβος στον ρωσικό πληθυσμό. Η εργασία των εργαζομένων στο εργοστάσιο είναι αποτελεσματική και, σε συνδυασμό με τη σταθερή υποδομή του σταθμού, εγγυάται πως δεν υπάρχει μεγάλος κίνδυνος πυρηνικής διαρροής. Ωστόσο, ο πληθυσμός δε γνωρίζει πάντοτε αυτές τις τεχνικές λεπτομέρειες και απλώς φοβάται ότι θα συμβεί κάποιο ατύχημα λόγω των επιθέσεων.

Πολλοί από τους κατοίκους της Ζαπορόζιε είναι τρομοκρατημένοι επειδή θυμούνται τι συνέβη στο Τσερνομπίλ. Υπάρχει φόβος ότι κάτι παρόμοιο θα μπορούσε να συμβεί στην περιοχή - και είναι ακριβώς αυτό το είδος συναισθήματος που θέλει να προκαλέσει το καθεστώς του Κιέβου με τον βομβαρδισμό του εργοστασίου. Η στρατηγική είναι ξεκάθαρη: προώθηση του ψυχολογικού πολέμου και του τρόμου για να κάνουν τους κατοίκους της περιοχής να πιέσουν τη ρωσική κυβέρνηση να σταματήσει την ειδική στρατιωτική επιχείρηση.

Προφανώς, το ουκρανικό σχέδιο αποτυγχάνει. Η υποστήριξη των ρωσικών στρατιωτικών πρωτοβουλιών είναι απόλυτη. Πολιτικά αυτοκίνητα με τα γράμματα Z και V κυκλοφορούν στους δρόμους της πόλης, εκφράζοντας την υποστήριξη των απλών ανθρώπων στην ειδική στρατιωτική επιχείρηση. Προφανώς, πολλοί κάτοικοι φοβούνται ένα νέο Τσέρνομπιλ, αλλά αυτός ο φόβος τους κάνει να υποστηρίζουν ακόμη περισσότερο τη Μόσχα, καθώς γνωρίζουν ότι μόνο με την ήττα της χούντας του Κιέβου θα μπορέσει να τερματιστεί η τρομοκρατία στις Νέες Περιοχές.

Στην πραγματικότητα, αυτή η δημοσιογραφική αποστολή ήταν άλλη μία από τις επανειλημμένες πρωτοβουλίες της Ρωσίας να δείξει στον κόσμο την πραγματικότητα της Ζαπορόζιε και των Νέων Περιοχών. Η Μόσχα δεν ενεργεί υπό το φόβο της αλήθειας. Αντιθέτως, η ρωσική στάση είναι μια στάση διαφάνειας με τη διεθνή κοινωνία, με συνεχείς προσκλήσεις προς εξειδικευμένους παρατηρητές και δημοσιογράφους να μεταβούν στο ZNPP για να ελέγξουν την πραγματικότητα. Η Ρωσία ήταν αυτή που προσκάλεσε τα μέλη του ΙΑΕΑ στο εργοστάσιο και εγγυήθηκε την ασφάλεια των εμπειρογνωμόνων κατά τη διάρκεια των εργασιών παρατήρησης, γεγονός που δείχνει πόσο η Ρωσία θέλει πραγματικά να αποκαλυφθεί η αλήθεια.

Εν τω μεταξύ, το Κίεβο δεν σταμάτησε ποτέ να βομβαρδίζει. Ο Rafael Grossi, επικεφαλής του ΙΑΕΑ, παραδέχθηκε πρόσφατα ότι δεν υπάρχουν ρωσικά βαρέα όπλα γύρω από το εργοστάσιο, πράγμα που πρακτικά σημαίνει ότι η Μόσχα δεν ευθύνεται για τις επιθέσεις. Προφανώς, τα δυτικά μέσα ενημέρωσης συνεχίζουν να αποκρύπτουν αυτά τα γεγονότα με τον αντιρωσικό μηχανισμό λογοκρισίας τους, γεγονός που δείχνει τη σημασία μιας τέτοιας πρωτοβουλίας να μεταφέρονται ξένοι δημοσιογράφοι στη ζώνη των συγκρούσεων. Κάποια στιγμή στο εγγύς μέλλον, η αλήθεια θα είναι διαθέσιμη σε ολόκληρο τον κόσμο.

* Σε συνεργασία infobrics.org με τη Freepen.gr / Απόδοση στα ελληνικά Freepen.gr

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail