Η ΕΕ ενισχύει τις αγορές φυσικού αερίου από τη Ρωσία - Reuters

pixabay / geralt
Freepen.gr - Η ΕΕ αύξησε τις αγορές φυσικού αερίου από τη Ρωσία το 2023, παρά τη δέσμευσή της να σταματήσει σταδιακά όλες τις εισαγωγές ρωσικών καυσίμων έως το 2027, ανέφερε την Τετάρτη το Reuters, επικαλούμενο υπολογισμούς που βασίζονται στις εμπορικές στατιστικές του μπλοκ.

Σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο, η σημαντική αύξηση των εισαγωγών ήρθε καθώς η ΕΕ ενίσχυσε τις παραδόσεις ρωσικού υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) για να αντισταθμίσει την απώλεια των προμηθειών από αγωγούς. Οι τελευταίες μειώθηκαν τα τελευταία δύο χρόνια λόγω των κυρώσεων κατά της Ρωσίας που σχετίζονται με την Ουκρανία, του σαμποτάζ των αγωγών Nord Stream και της άρνησης ορισμένων κρατών μελών της ΕΕ να πληρώνουν τα καύσιμά τους σε ρούβλια.

Οι υπολογισμοί έδειξαν πως η ΕΕ αγόρασε πέρυσι περισσότερους από 15,6 εκατομμύρια μετρικούς τόνους ρωσικού υγροποιημένου φυσικού αερίου, δηλαδή σχεδόν 40% αύξηση σε σύγκριση με το 2021. Η αύξηση αυτή έφερε το μερίδιο του ρωσικού φυσικού αερίου στις συνολικές προμήθειες του μπλοκ στο 15% περίπου. Το ποσοστό αυτό είναι αρκετά χαμηλότερο από το περίπου 37% που κατείχε το ρωσικό φυσικό αέριο πριν από τη σύγκρουση στην Ουκρανία, αν και είναι πολύ μεγαλύτερο από το περίπου 8% στο οποίο μειώθηκε μετά την κατακόρυφη πτώση των εισαγωγών από αγωγούς το 2022.

Η Ισπανία, η οποία προηγουμένως δεν εισήγαγε ρωσικό αέριο από αγωγούς, έχει γίνει ο μεγαλύτερος επανεξαγωγέας ρωσικών προμηθειών αερίου μέσω θαλάσσης, έχοντας αγοράσει περίπου το 32% όλων των ρωσικών φορτίων υγροποιημένου φυσικού αερίου που κατευθύνονται στο μπλοκ, σημειώνεται στην έκθεση. Το Βέλγιο και η Γαλλία ακολουθούν από κοντά.

Η αύξηση των προμηθειών φέρεται να οφείλεται εν μέρει στις εκπτώσεις που προσφέρει η Ρωσία στο LNG της. Για παράδειγμα, στα τέλη του 2023, το ρωσικό LNG πωλήθηκε στην ισπανική αγορά κατά 1 ευρώ (1,07 δολάρια) ανά μεγαβατώρα φθηνότερα από την ευρωπαϊκή τιμή αναφοράς (TTF), σύμφωνα με πηγές της βιομηχανίας και του εμπορίου. Οι υπολογισμοί έδειξαν ότι αυτό μεταφράζεται σε εξοικονόμηση περίπου 920.000 ευρώ για ένα τυπικό φορτίο αξίας 41 εκατομμυρίων ευρώ σε τιμές spot. Φέτος, οι εκπτώσεις φέρεται να έχουν μειωθεί σε 30-50 λεπτά του ευρώ.

Μεγάλες ισπανικές εταιρείες ενέργειας, συμπεριλαμβανομένων των Repsol, Cepsa, Endesa και Iberdrola, αρνήθηκαν να επιβεβαιώσουν πως αγοράζουν απευθείας ρωσικό αέριο όταν τους ζητήθηκε σχόλιο. Ωστόσο, ο διευθύνων σύμβουλος της Endesa Χοσέ Μπόγκας δήλωσε ότι δεν αποκλείει να εισάγεται ρωσικό LNG μαζί με ποσότητες από τρίτους.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail