Η επιβίωση της Ουκρανίας κρέμεται από μια κλωστή

Μια διαμάχη προέκυψε άσκοπα για τη συμβουλή που εξέδωσε η αμερικανική πρεσβεία στη Μόσχα στις 7 Μαρτίου, σύμφωνα με την οποία "οι εξτρεμιστές έχουν άμεσα σχέδια για την στόχευση μεγάλων συγκεντρώσεων στη Μόσχα, συμπεριλαμβανομένων συναυλιών" και προειδοποιώντας τους πολίτες των ΗΠΑ να "αποφεύγουν τις μεγάλες συγκεντρώσεις". Πήρε τη μορφή διπλωματικής διαμάχης και προς στιγμήν τουλάχιστον, ο αμερικανικός ισχυρισμός ότι μοιράστηκαν τις "πληροφορίες" με τους Ρώσους υποδήλωνε την αβελτηρία των υπηρεσιών ασφαλείας στη Μόσχα, ενώ οι τελευταίοι αντεπιτέθηκαν λέγοντας πως δεν υπήρχε τίποτα συγκεκριμένο ή αξιοποιήσιμο που μετέφεραν οι Αμερικανοί.

M. K. BHADRAKUMAR - indianpunchline.com / Παρουσίαση Freepen.gr

Είναι σαφές ότι η Ουάσινγκτον είχε στην κατοχή της κάποιες πληροφορίες που ήταν τουλάχιστον αρκετά αξιόπιστες όσον αφορά την πηγή τους, αλλά δεν ήταν αρκετά συγκεκριμένες για τη Μόσχα. Είναι ενδιαφέρον πως η πρεσβεία του Ηνωμένου Βασιλείου στη Μόσχα εξέδωσε επίσης μια παρόμοια συμβουλή που προειδοποιούσε τους Βρετανούς πολίτες να μην επισκέπτονται εμπορικά κέντρα. Οι μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ και της Βρετανίας εργάζονται παράλληλα.

Ωστόσο, σε μια περίεργη προληπτική κίνηση, όπως θα λέγαμε, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ έσπευσε επίσης μέσα σε δύο ώρες από τη φρικτή επίθεση στο εμπορικό κέντρο στο  Crocus City Hall της Μόσχας στις 22 Μαρτίου με μια δήλωση που δήλωνε ότι η Ουκρανία δεν ήταν υπεύθυνη για την επίθεση. Την ίδια γραμμή άρχισαν να παπαγαλίζουν και οι Ευρωπαίοι σύμμαχοι των ΗΠΑ. Όπως είναι αναμενόμενο, οι Αμερικανοί πήραν προβάδισμα στον πόλεμο προπαγάνδας και αυτό με τη σειρά του τους επέτρεψε να διαμορφώσουν μια αφήγηση - επίσης σε πραγματικό χρόνο - κατονομάζοντας το Ισλαμικό Κράτος ως ένοχο για το φρικτό έγκλημα.

Ωστόσο, την επόμενη κιόλας ημέρα, ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν προχώρησε στην αποκάλυψη στο διάγγελμά του προς το έθνος πως αυτό που συνέβη ήταν "μια προμελετημένη και οργανωμένη μαζική δολοφονία ειρηνικών, ανυπεράσπιστων ανθρώπων", ανατρέχοντας στους Ναζί "για να οργανώσουν μια επιδεικτική εκτέλεση, μια αιματηρή πράξη εκφοβισμού".

Σημαντικό είναι ότι ο Πούτιν αποκάλυψε πως οι δράστες "επιχείρησαν να διαφύγουν και κατευθύνονταν προς την Ουκρανία, όπου, σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, τους ετοιμάστηκε ένα παράθυρο από την ουκρανική πλευρά για να περάσουν τα κρατικά σύνορα". Όμως, σταμάτησε να δείχνει με το δάχτυλο, καθώς η έρευνα βρίσκεται σε εξέλιξη.

Δηλαδή, από την αποκάλυψη του Πούτιν, φαίνεται πως οι μέντορες / χειριστές των δραστών τους έδωσαν οδηγίες να εξέλθουν από το ρωσικό έδαφος μετά την αποστολή τους χρησιμοποιώντας συγκεκριμένη διαδρομή για διέλευση των συνόρων προς την Ουκρανία, όπου τους περίμεναν άνθρωποι από την ουκρανική πλευρά των συνόρων. Αυτό που τώρα παραμένει στη σφαίρα του "γνωστού αγνώστου" αφορά πραγματικά την αλυσίδα διοίκησης. Αυτό είναι το πρώτο πράγμα.

Δεύτερον, η Ουάσινγκτον έχει προπαγανδίσει μια ιστορία ότι επρόκειτο για μια επίθεση του ISIS. Πράγματι, έχει προπαγανδιστεί αποτελεσματικά από τα δυτικά μέσα ενημέρωσης και προοριζόταν ως αντιπερισπασμός για να μπερδέψει τους κουτοπόνηρους λαούς στο εξωτερικό.

Ωστόσο, στην πραγματικότητα, οι δράστες δεν συμπεριφέρθηκαν όπως οι δολοφόνοι του ISIS σε αποστολές αυτοκτονίας που θα επιδίωκαν το μαρτύριο, αλλά σε αυτή την περίπτωση συμπεριφέρθηκαν όπως οι φυγάδες που διαφεύγουν. Ούτε ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του "τζιχάντ". Σύμφωνα με πληροφορίες, επρόκειτο για εθνοτικούς Τατζίκους που παραδέχθηκαν πως ήταν μισθωτοί που παρασύρθηκαν από τα χρήματα που υπήρχαν.

Η γνώμη των εμπειρογνωμόνων από τα βίντεο που κυκλοφόρησαν είναι επίσης ότι οι κινήσεις τους μέσα στο εμπορικό κέντρο δεν έδειχναν δεξιότητες μάχης που αποδίδονται σε καλά εκπαιδευμένους μαχητές, και είχαν "κακή πειθαρχία στο στόμιο", πράγμα που σημαίνει πως είχαν ελάχιστη εκπαίδευση σε τουφέκια. Εν ολίγοις, η πράξη τους ήταν η πεμπτουσία μιας πράξης κακοήθειας χωρίς κίνητρα - δηλαδή, εκτός από το κομμάτι των χρημάτων.  

Τούτου λεχθέντος, ο στρατός των ΗΠΑ "επανεκπαιδεύει" πρώην μαχητές του ISIS τον τελευταίο καιρό. Η Υπηρεσία Πληροφοριών Εξωτερικού της Ρωσίας (SVR) ισχυρίστηκε σε ανακοίνωσή της στις 13 Φεβρουαρίου ότι οι ΗΠΑ στρατολογούσαν τους τζιχαντιστές μαχητές για να πραγματοποιήσουν τρομοκρατικές επιθέσεις στο έδαφος της Ρωσίας και των χωρών της CIS.

Η ανακοίνωση αναφέρει: "Εξήντα τέτοιοι τρομοκράτες με εμπειρία μάχης στη Μέση Ανατολή επιλέχθηκαν φέτος τον Ιανουάριο... υποβάλλονται σε ταχύρρυθμη εκπαίδευση στη βάση των ΗΠΑ στην Αλ Τανφ της Συρίας, όπου διδάσκονται πώς να κατασκευάζουν και να χρησιμοποιούν αυτοσχέδιους εκρηκτικούς μηχανισμούς, καθώς και ανατρεπτικές μεθόδους. Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στον σχεδιασμό επιθέσεων σε αυστηρά φυλασσόμενες εγκαταστάσεις, συμπεριλαμβανομένων των ξένων διπλωματικών αποστολών... Στο εγγύς μέλλον, υπάρχουν σχέδια για την ανάπτυξη μαχητών σε μικρές ομάδες στο έδαφος της Ρωσίας και των χωρών της CIS".

Η SVR σημείωσε επίσης πως "δίνεται ιδιαίτερη προσοχή στην εμπλοκή ιθαγενών του ρωσικού Βόρειου Καυκάσου και της Κεντρικής Ασίας".

Είναι ενδεικτικό ότι στις 26 Μαρτίου, ο Alexander Bortnikov, διευθυντής της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Ασφαλείας (FSB), δήλωσε σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό κανάλι Rossiya πως από τη μέχρι στιγμής ανάκριση των κρατουμένων προκύπτει ότι υπάρχει πολιτικό υπόβαθρο στο περιστατικό. Είπε πως οι ριζοσπάστες ισλαμιστές από μόνοι τους δεν θα μπορούσαν να προετοιμάσουν μια τέτοια ενέργεια αλλά βοηθήθηκαν από το εξωτερικό.

Ο Bortnikov δήλωσε: "Τα πρωτογενή στοιχεία που λάβαμε από τους κρατούμενους το επιβεβαιώνουν αυτό. Ως εκ τούτου, θα συνεχίσουμε να βελτιώνουμε τις πληροφορίες που θα πρέπει να μας δείξουν αν η συμμετοχή της ουκρανικής πλευράς είναι πραγματική ή όχι. Αλλά σε κάθε περίπτωση, μέχρι στιγμής υπάρχουν όλοι οι λόγοι να πούμε ότι αυτό ακριβώς συμβαίνει. Δεδομένου ότι οι ίδιοι οι ληστές σκόπευαν να μεταβούν στο εξωτερικό, ήταν στο έδαφος της Ουκρανίας, σύμφωνα με τις προκαταρκτικές επιχειρησιακές μας πληροφορίες, περίμεναν εκεί".   

Ο Bortnikov πρόσθεσε πως η τρομοκρατική επίθεση είχε την υποστήριξη όχι μόνο των ειδικών υπηρεσιών της Ουκρανίας, αλλά πίσω από το μακελειό βρίσκονται επίσης χώρες όπως η Βρετανία και οι Ηνωμένες Πολιτείες. Σύμφωνα με τον ίδιο, ο πρωταγωνιστής του περιστατικού δεν έχει ακόμη εντοπιστεί και η απειλή μιας τρομοκρατικής ενέργειας στη Ρωσία εξακολουθεί να υφίσταται.

Οι παρατηρήσεις του Bortnikov παραπέμπουν σε μια κλασική δυσχερή κατάσταση: Η Ρωσία διαθέτει αποδείξεις για την ουκρανική εμπλοκή, αλλά οι "αποδείξεις" παραμένουν ανεπαρκείς μέχρι στιγμής. Αυτό είναι ένα αδιέξοδο που αντιμετωπίζουν συχνά οι χώρες κατά την αντιμετώπιση της διασυνοριακής τρομοκρατίας, ιδίως όταν τυχαίνει να πρόκειται για κρατικά χρηματοδοτούμενη τρομοκρατία. Φυσικά, καμία ποσότητα αποδεικτικών στοιχείων δε θα γίνει τελικά αποδεκτή ως απόδειξη από τον αντίπαλο - ενώ στην περίπτωση της Ουκρανίας, συχνά υπάρχει μια προθυμία να διεκδικήσει τα εύσημα για την αφαίμαξη της Ρωσίας με τη διοργάνωση επιχειρήσεων στο έδαφός της, όπως δολοφονίες.

Όσον αφορά τις ΗΠΑ ή το Ηνωμένο Βασίλειο, οι Ρώσοι εκτιμούν ότι χωρίς εισροές πληροφοριών, δορυφορικές εικόνες, ακόμη και υλικοτεχνική υποστήριξη από τις δυτικές δυνάμεις, η Ουκρανία δεν έχει τη δυνατότητα να αναλάβει επιχειρήσεις βαθιά μέσα στη Ρωσία ή το είδος των σύνθετων επιθέσεων με στόχο τα ρωσικά πολεμικά πλοία του στόλου της Μαύρης Θάλασσας. Αλλά οι δυτικές δυνάμεις βρίσκονται πάντοτε σε κατάσταση άρνησης όταν έρχονται αντιμέτωπες με τέτοιες κατηγορίες από τη Ρωσία.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η επίθεση στο Crocus City Hall θα έχει βαθιές γεωπολιτικές συνέπειες και θα επηρεάσει την πορεία του πολέμου στην Ουκρανία. Το περιστατικό έχει συγκεντρώσει μαζικά την παγκόσμια συμπάθεια για τη Ρωσία. Είναι μια τεράστια κρατική πρόκληση τώρα για τον Πούτιν να δράσει αποφασιστικά, όπως θα περιμένει η ρωσική κοινή γνώμη, για να ξεριζώσει εντελώς τις σκοτεινές δυνάμεις που έχουν οχυρωθεί δίπλα του.

Εικονικά, αυτό μπορεί να συνεπάγεται ότι η Μόσχα θα κλονίσει τα θεμέλια του σπιτιού που έχτισε η Ουάσινγκτον στο Κίεβο μετά το πραξικόπημα του 2024. Οι New York Times αποκάλυψαν πρόσφατα πως η CIA διατηρεί μια σειρά από φυλάκια των μυστικών υπηρεσιών κατά μήκος των μεθοριακών περιοχών Ουκρανίας-Ρωσίας. 

Μην κάνετε κανένα λάθος, οι ΗΠΑ είναι αποφασισμένες να διατηρήσουν την εκτεταμένη υποδομή που δημιούργησαν στην Ουκρανία για να οργανώσουν μυστικές επιχειρήσεις και να αποσταθεροποιήσουν τη Ρωσία, ό,τι κι αν χρειαστεί. Η βασική γραμμή της δυτικής στρατηγικής είναι η αποδυνάμωση της Ρωσίας και η αποτροπή της από το να διαδραματίσει αντίπαλο ρόλο στην παγκόσμια σκηνή.  

Στο μυαλό μου έρχονται οι ατάκες του TS Eliot από το έργο Murder in the Cathedral: "Ποια ειρήνη μπορεί να βρεθεί / να αναπτυχθεί ανάμεσα στο σφυρί και το αμόνι;". Ο πόλεμος έχει προγραμματιστεί να κλιμακωθεί δραματικά και είναι θέμα χρόνου να προκύψει δυτική πολεμική ανάπτυξη στην Ουκρανία για να διασωθεί το εναπομείναν δυναμικό της χώρας αυτής ως κράτος πρώτης γραμμής για το ΝΑΤΟ στον πόλεμο δι' αντιπροσώπων κατά της Ρωσίας. Από την πλευρά της, η Ρωσία μπορεί να μην έχει άλλη επιλογή από το να επιδιώξει μια ολοκληρωτική στρατιωτική νίκη. Η πολυεπίπεδη ρωσική αντίδραση θα ξεδιπλωθεί ανάλογα με την έκβαση της διεξαγόμενης έρευνας.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail