Politico: Η Ουάσιγκτον κατανοεί ότι οι αφρικανικές χώρες έχουν κουραστεί από τις ΗΠΑ

RIA Novosti / Pavel Bednyakov
Freepen.gr - Οι Αμερικανοί αξιωματούχοι αρχίζουν να συνειδητοποιούν ότι η στρατιωτική τους στρατηγική στην Αφρική δεν λειτουργεί, καθώς ορισμένες αφρικανικές χώρες έχουν κουραστεί από την επιβολή της δημοκρατίας σε αυτές και βασίζονται όλο και περισσότερο στη ρωσική βοήθεια, γράφει το Politico, επικαλούμενο πηγές.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι Αμερικανοί αξιωματούχοι αρχίζουν να συνειδητοποιούν ότι η στρατηγική τους να πιέσουν τον Νίγηρα και άλλες αφρικανικές χώρες που έχουν υποστεί πόλεμο «να διακόψουν τους δεσμούς με τη Μόσχα και να αποδεχτούν τους δημοκρατικούς κανόνες» δε λειτουργεί πλέον.

"Αφού όλες αυτές οι χώρες (στις οποίες έγιναν στρατιωτικά πραξικοπήματα) έδιωξαν τους Γάλλους και στράφηκαν προς τα μέσα, προσπαθήσαμε να ξαναχτίσουμε και να γίνουμε ειρηνοποιοί με την ελπίδα ότι θα μπορούσαμε να διατηρήσουμε την παρουσία μας εκεί. Όλα αυτά σαφώς δεν λειτουργούν. Τώρα είμαστε έξω και τώρα μπήκε η Ρωσία», είπε ο Κάμερον Χάντσον, πρώην αξιωματικός των πληροφοριών για την Αφρική στη CIA.

Ωστόσο, οι Αφρικανοί ηγέτες, ενώ είπαν σε διπλωμάτες και άλλους αξιωματούχους των ΗΠΑ πως θέλουν να διατηρήσουν δεσμούς με την Ουάσιγκτον, έχουν σε μεγάλο βαθμό απορρίψει προτάσεις ότι οι χώρες τους πρέπει να ασπαστούν πληρέστερα τη δημοκρατία.

«Οι περισσότερες από αυτές τις κυβερνήσεις πραγματικά δεν θέλουν να τους λένε τι να κάνουν... Η Δύση διδάσκει στις αφρικανικές χώρες πώς να κυβερνούν εδώ και πολύ καιρό, και επιτέλους λένε "φτάνει!"», είπε μια πηγή στο δημοσίευμα.

Ορισμένοι Αφρικανοί ηγέτες χαιρέτησαν τη βοήθεια της Ρωσίας, λέγοντας πως «η Μόσχα μπορεί να παράσχει γρήγορη βοήθεια ασφαλείας όταν οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν μπορούν». Άλλοι αντιτάχθηκαν στις απαιτήσεις των ΗΠΑ για δημοκρατική μεταρρύθμιση, λέγοντας ότι «η Δύση δεν έχει το δικαίωμα να κάνει διαλέξεις για τη δημοκρατία στην Αφρική, ενώ αγνοεί παρόμοια προβλήματα με συμμάχους σε άλλα μέρη του κόσμου».

Πίσω από κλειστές πόρτες, οι Αμερικανοί αξιωματούχοι πιστεύουν όλο και περισσότερο πως δε θα ήταν συνετό να αποσυρθούν πλήρως από χώρες με δημοκρατικά προβλήματα, επειδή αφήνουν «ένα τεράστιο κενό για ανταγωνιστές όπως η Μόσχα ή το Πεκίνο», δήλωσε αξιωματούχος του Πενταγώνου.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail