Η Τουρκία επιδιώκει συμφωνία LNG με την Exxon για να μειώσει την εξάρτηση από τη Ρωσία

Freepen.gr - Η Τουρκία συζητά μια μακροπρόθεσμη συμφωνία προμήθειας υγροποιημένου φυσικού αερίου με την αμερικανική ExxonMobil, καθώς επιδιώκει να μειώσει την εξάρτησή της από τη Ρωσία ή οποιαδήποτε άλλη πηγή προμήθειας, δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας Alparslan Bayraktar στους Financial Times σε συνέντευξή του που δημοσιεύθηκε την Κυριακή.

Μια πιθανή συμφωνία με την Exxon θα μπορούσε να αφορά την αγορά 2,5 εκατομμυρίων τόνων υγροποιημένου φυσικού αερίου ετησίως για μια δεκαετία, δήλωσε ο υπουργός, ενώ οι υπολογισμοί των FT διαπίστωσαν ότι με βάση μια εκτίμηση τιμών από την Argus, η ετήσια παράδοση αυτών των ποσοτήτων θα μπορούσε να κοστίσει περίπου 1,1 δισ. δολάρια.

Η Τουρκία επιδιώκει να αναπτύξει τις τελευταίες μεγάλες ανακαλύψεις φυσικού αερίου στη Μαύρη Θάλασσα, αλλά εν τω μεταξύ, η Άγκυρα στηρίζεται στις εισαγωγές για το σύνολο σχεδόν του φυσικού αερίου που καταναλώνει σήμερα.

Η Τουρκία δεν αποφεύγει καμία πηγή προμήθειας και έχει συμφωνίες προμήθειας με τη Ρωσία, το Ιράν, το Ομάν και την Αλγερία.


Η Ρωσία είναι ο μοναδικός μεγαλύτερος προμηθευτής φυσικού αερίου της Τουρκίας και, το 2023, κάλυψε περίπου το 40% της ζήτησης της χώρας.

Η Άγκυρα εισήγαγε υγροποιημένο φυσικό αέριο από τις Ηνωμένες Πολιτείες τους τελευταίους μήνες, αλλά οι ποσότητες έχουν αγοραστεί στην αγορά spot υγροποιημένου φυσικού αερίου.
Τώρα η Τουρκία επιδιώκει να διαφοροποιήσει τους προμηθευτές της με πρόσθετες μακροπρόθεσμες συμφωνίες LNG. Επί του παρόντος, η χώρα έχει μακροχρόνιες συμφωνίες προμήθειας LNG με την Αλγερία και το Ομάν.  

* πληροφορίες oilprice.com

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail