Γλυτώνουν το μέτωπο με λευκούς γάμους με γυναίκες με αναπηρία στην Ουκρανία - Αυξάνονται κατακόρυφα οι γάμοι

(ΑΡ Photo/Vadim Ghirda)
Χιλιάδες Ουκρανοί άνδρες σε πολεμική ηλικία εκμεταλλεύονται ένα παραθυράκι του στρατιωτικού νόμου της χώρας και παντρεύονται γυναίκες με αναπηρία για να αποφύγουν την αποστολή τους στο μέτωπο - και οι μεσάζοντες βγάζουν πολλά λεφτά διευκολύνοντας τους εικονικούς γάμους.

THOMAS BROOKE - REMIX NEWS / Παρουσίαση Freepen.gr

Μία έρευνα του ουκρανικού NGL Media έψαξε βαθιά στην πρακτική που γίνεται όλο και πιο συνηθισμένη σε όλη την εμπόλεμη χώρα, καθώς οι άνδρες συνεχίζουν να βρίσκουν περίτεχνες μεθόδους για να αποφύγουν την επιστράτευση και να εγκαταλείψουν τη χώρα.

Η πλατφόρμα, η οποία περιγράφει τον εαυτό της ως ανεξάρτητο κέντρο καταπολέμησης της διαφθοράς, βυθίστηκε στον κόσμο των ομάδων του Facebook και του Telegram, όπου οι άνδρες αναρτούν προτάσεις γάμου, οι ανάπηρες γυναίκες προσφέρουν γάμο έναντι αμοιβής και οι μεσάζοντες προσπαθούν να συνδέσουν τα ζευγάρια έναντι αμοιβής.

Οι ψεύτικοι γάμοι δεν είναι ποινικά κολάσιμοι στην Ουκρανία και έτσι το σύστημα είναι απολύτως νόμιμο, εξηγεί ο ιστότοπος, αν και όσοι επιδιώκουν να διευκολύνουν τέτοιου είδους συμφωνίες για οικονομικό όφελος βρίσκονται σε επισφαλές έδαφος.

Οι ομάδες κοινωνικής δικτύωσης που προσφέρουν τέτοιες ευκαιρίες δεν είναι διακριτικές. Η NGL Media βρήκε αρκετές ομάδες με τίτλο "Fake Marriage", "Fake Marriage Odesa" και "Dating Kyiv" όπου αναρτώνται τακτικά αγγελίες.

Η αναπηρία ενός δυνητικού συζύγου αποτελεί σημαντικό παράγοντα σε μια τέτοια ρύθμιση, καθώς δημιουργεί ένα κενό στο πλαίσιο του συστήματος επιστράτευσης. Όσοι είναι στενοί συγγενείς κάποιου ατόμου με αναπηρία μπορούν να λάβουν αναβολή από την στρατιωτική θητεία και τους επιτρέπεται ακόμη και να περάσουν τα σύνορα στην Ευρώπη μαζί με τον ανάπηρο εξαρτώμενό τους.

Υπάρχουν επίσης διάφορα άλλα παραθυράκια, όπως η εγγραφή - στα χαρτιά τουλάχιστον - στην πανεπιστημιακή εκπαίδευση και τα εικονικά διαζύγια, όπου ο πατέρας ενός παιδιού προβάλλει αδιαμφισβήτητη αξίωση αποκλειστικής επιμέλειας για να αποφύγει την στράτευση.

Αλλά για άλλους, η καταβολή περίπου 3.000 ευρώ συνήθως αρκεί για να παντρευτούν μια γυναίκα με αναπηρία και να επιτύχουν το ίδιο αποτέλεσμα.

Το NGL Media διεξήγαγε τη δική του επιχείρηση, επιχειρώντας να παντρέψει έναν από τους δημοσιογράφους του για να δει πώς λειτουργεί το σύστημα και ανάρτησε μια διαφήμιση σε αρκετές από τις ομάδες κοινωνικής δικτύωσης που προσφέρουν τέτοιες υπηρεσίες. Σύντομα ήρθε σε επαφή με έναν μεσάζοντα, μια τρανσέξουαλ γυναίκα ονόματι Μαργαρίτα Μπέλοβα, η οποία παρείχε φωτογραφίες αρκετών πιθανών υποψηφίων για γάμο.

Αργότερα, όταν ο δημοσιογράφος ζήτησε από την Μπέλοβα ένα σχόλιο σχετικά με την εμπλοκή της στην πρακτική αυτή, εκείνη απάντησε: "Δε θα έλεγα ότι το κάνω τόσο πολύ. Έρχονται σε επαφή μαζί μου γυναίκες με αναπηρία και άνδρες και τους βοηθάω, απλώς τους φέρνω σε επαφή.

"Φυσικά, το κάνω για τα χρήματα. Δεν πρόκειται να το κάνω δωρεάν... Τους συστήνω και μετά κανονίζουν ο ένας με τον άλλον, παντρεύονται. Εκεί σταματάει η ανάμειξή μου", πρόσθεσε.

"Σύμφωνα με την εμπειρία μου, από τις 100 περιπτώσεις στρατιωτικών που ζητούν απαλλαγή για οικογενειακούς λόγους, οι 95 περιπτώσεις χρησιμοποιούν αυτό το θέμα, δηλαδή εάν η σύζυγός τους, οι γονείς τους ή οι γονείς της συζύγου τους έχουν αναπηρία", εξήγησε ο Yevhen Filipets, δικηγόρος που συμβουλεύτηκε το μέσο ενημέρωσης.

"Για να πάρεις απαλλαγή, αρκεί να έχεις έναν τέτοιο γάμο".

Ωστόσο, όσοι προσπαθούν να εκμεταλλευτούν το σύστημα για οικονομικό όφελος, κινδυνεύουν με ποινική δίωξη και υπάρχουν αρκετές περιπτώσεις μεσαζόντων και γυναικών που έχουν καταδικαστεί για τη διευκόλυνση τέτοιων ρυθμίσεων.

Για τους ίδιους τους νεόνυμφους, ωστόσο, είναι απολύτως ασφαλές.

"Στην πραγματικότητα, είναι σχεδόν αδύνατο να αποδειχθεί ότι ο γάμος είναι ψεύτικος- αυτό είναι εφικτό μόνο μέσω δικαστικής απόφασης. Και ένας από τους συζύγους έχει το δικαίωμα να προσφύγει στο δικαστήριο για να αναγνωρίσει έναν τέτοιο γάμο ως ψεύτικο. Θα υποβάλει αίτηση υπό αυτές τις συνθήκες; Δεν το νομίζω. (...) Ο ουκρανικός λαός είναι πολύ επινοητικός", πρόσθεσε ο Φιλίπετς.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail