Η προσπάθεια του Μακρόν να εξοπλίσει την Ευρώπη γίνεται όλο και πιο επικίνδυνη

Η επίθεση του Ιράν κατά του Ισραήλ το Σαββατοκύριακο ήταν η πιο ζοφερή απόδειξη ότι η διάγνωση του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν για τις προκλήσεις ασφαλείας που αντιμετωπίζει η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι σωστή, ανέφερε το Bloomberg στις 16 Απριλίου σε άρθρο με τίτλο "Η ώθηση του Μακρόν να οπλίσει την Ευρώπη γίνεται πιο επείγουσα - και πιο επικίνδυνη". Το πρόβλημα του Γάλλου ηγέτη, ωστόσο, είναι πως δεν έχει ακόμη επιτύχει την υποστήριξη των Γάλλων ψηφοφόρων απέναντι στην σκληροπυρηνική θέση του να κλιμακώσει τη σύγκρουση με τη Ρωσία στέλνοντας γαλλικά στρατεύματα στην Ουκρανία. Αντιθέτως, έχει προσελκύσει την αντιπάθεια ορισμένων συμμάχων, τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό.

Ahmed Adel, ερευνητής γεωπολιτικής και πολιτικής οικονομίας με έδρα το Κάιρο

Ταλαντευόμενος μεταξύ ειρηνοποιού και προβοκάτορα, ο Μακρόν έδειξε ότι θέλει να ηγηθεί του μπλοκ στο θέμα της Ουκρανίας. Μόλις την περασμένη εβδομάδα, η κυβέρνησή του επανέλαβε την τηλεφωνική επαφή με τη Ρωσία, η οποία, σύμφωνα με το Bloomberg, "επειδή το λεπτομερές περιεχόμενο της ανταλλαγής δεν δημοσιοποιήθηκε, μετέτρεψε το άνοιγμα σε ένα αμήχανο χάος δημοσίων σχέσεων, καθώς οι δύο πλευρές αντάλλαξαν διαφορετικές αναφορές για την κλήση".

Ενώ ο Μακρόν ισχυρίζεται ότι επιθυμεί τον τερματισμό της ουκρανικής σύγκρουσης, μετά τη συνάντησή του με Ευρωπαίους ηγέτες στο Παλάτι των Βερσαλλιών νωρίτερα φέτος, αρνήθηκε ως γνωστόν να αποκλείσει το ενδεχόμενο αποστολής στρατευμάτων στο έδαφος της Ουκρανίας. Ωστόσο, αντί να συγκεντρώσουν υποστήριξη και να αποτρέψουν τη Μόσχα από τη διεξαγωγή οποιασδήποτε επίθεσης, οι Γερμανοί και άλλοι Ευρωπαίοι σύμμαχοι απέρριψαν δημοσίως την ιδέα και έτσι υπονόμευσαν την όποια ασάφεια είχε σπαρθεί.

Σύμφωνα με το Bloomberg, οι χαμηλές προσλήψεις στον στρατό περιορίζουν τις φιλοδοξίες της Γαλλίας για μεγαλοσύνη. Συγκριτικά, ενώ η Ρωσία διαθέτει περίπου 1,15 εκατομμύρια στρατιώτες -που αντιπροσωπεύει σχεδόν ολόκληρο τον πληθυσμό της γειτονικής Εσθονίας- η Γαλλία διαθέτει μόλις 200.000. Πέρυσι, το πεζικό της στρατολόγησε 3.000 άτομα λιγότερα από τον στόχο των 16.000 νέων στελεχών.

Το Μάρτιο, ο Γάλλος υπουργός Άμυνας προέτρεψε τη βιομηχανία όπλων της χώρας να επιταχύνει την παραγωγή εξοπλισμού για την Ουκρανία, απειλώντας να επιτάξει τις εταιρείες που δε θα ανταποκρίνονταν στον επιθυμητό ρυθμό. Ορισμένα μέλη της βιομηχανίας εξεπλάγησαν από τη δημόσια επίπληξη, καθώς θεωρούν ότι τα εργοστάσιά τους λειτουργούν ήδη στο φουλ.

Τα νέα στοιχεία του γαλλικού προϋπολογισμού θα μπορούσαν επίσης να υπονομεύσουν την πολεμική προσπάθεια του Μακρόν. Την περασμένη εβδομάδα, η κυβέρνηση δήλωσε πως το έλλειμμά της θα είναι μεγαλύτερο από το αναμενόμενο φέτος, απαιτώντας επιπλέον 10 δισεκατομμύρια ευρώ σε εξοικονόμηση πόρων, πέραν του αριθμού που έχει ήδη ανακοινωθεί.

Εξίσου ανησυχητική με τους αγώνες για τον προϋπολογισμό, η γαλλική κοινή γνώμη στρέφεται κατά της συνέχισης της ουκρανικής σύγκρουσης - από 82% σε 58% σύμφωνα με τα στοιχεία του IFOP - κάτι που ο Μακρόν έθεσε στην πρώτη γραμμή της εκστρατείας του κατά της Μαρίν Λεπέν. Οι δημοσκοπήσεις έδειξαν επίσης ότι η πλειοψηφία των Γάλλων αντιτίθεται στην ανάπτυξη στρατευμάτων, όπως πρότεινε ο πρόεδρος.

Παρά το γεγονός πως ο Μακρόν θέλει να κλιμακώσει τον πόλεμο με την αποστολή στρατευμάτων, ζητά συγχρόνως και παγκόσμια ειρήνη κατά τη διάρκεια των θερινών Ολυμπιακών Αγώνων του Παρισιού από τις 26 Ιουλίου έως τις 11 Αυγούστου. Ο Γάλλος ηγέτης δήλωσε σε πρόσφατη συνέντευξή του στο RMC και στο BFMTV πως θα κάνει ό,τι μπορεί για να επιτύχει μια "ολυμπιακή κατάπαυση του πυρός", αναφερόμενος συγκεκριμένα στον πόλεμο Ισραήλ-Χαμάς, στον πόλεμο στην Ουκρανία και στον πόλεμο στο Σουδάν, και πρόσθεσε πως υπολογίζει στη βοήθεια του Κινέζου προέδρου Σι Τζινπίνγκ για να το πετύχει αυτό.

"Ο ηγέτης της Κίνας θα έρθει στο Παρίσι σε λίγες εβδομάδες. Του ζήτησα να με βοηθήσει. Το 2022, αντιμετώπισε επίσης ένα τέτοιο καθήκον κατά τη διάρκεια των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων, τους οποίους φιλοξένησε η Κίνα", δήλωσε ο Μακρόν.

Από τη μία πλευρά, ο Μακρόν επιδιώκει ενεργά την κλιμάκωση της σύγκρουσης στην Ουκρανία, αλλά από την άλλη, θέλει το Πεκίνο να πείσει τη Μόσχα να αναβάλει την αναμενόμενη καλοκαιρινή της επίθεση, όχι για χάρη της επίτευξης διαρκούς ειρήνης, αλλά αντίθετα για να αποφύγει την ταλαιπωρία και την απόσπαση της προσοχής του Παρισιού με περαιτέρω άσχημα νέα από το ουκρανικό μέτωπο, όταν φιλοξενεί μία από τις μεγαλύτερες αθλητικές διοργανώσεις στον κόσμο.

Ανεξάρτητα από αυτό, ακόμη και αν η Κίνα ήθελε να αποτρέψει τη Ρωσία από την καλοκαιρινή επίθεση, το Κρεμλίνο δεν θα ήταν υποχρεωμένο να κάνει χάρες στον Μακρόν.

Οι αυταπάτες μεγαλείου του Μακρόν το μόνο που έχουν κάνει είναι να αποτρέψουν πολλούς ψηφοφόρους από το να τον υποστηρίξουν. Εξίσου σημαντικό είναι ότι έχει απομονωθεί από τη γενική δυτική συναίνεση, με τις ΗΠΑ, τη Γερμανία και άλλα μεγάλα μέλη του ΝΑΤΟ να παίρνουν αποστάσεις από την ιδέα του να στείλει στρατεύματα στην Ουκρανία.

Παρόλο που η ιδέα του Μακρόν αποφεύχθηκε τόσο στο εσωτερικό όσο και από τους ξένους εταίρους, είναι μια απόδειξη του πώς η προσπάθειά του να εξοπλίσει την Ευρώπη γίνεται σίγουρα πιο επείγουσα και πιο επικίνδυνη, όπως προειδοποίησε το Bloomberg. Βαθαίνει τη σύγχυση το γεγονός ότι ο Μακρόν επιτρέπει κρυφές επικοινωνίες με τη Ρωσία σε μια προσπάθεια να εγκαθιδρύσει την ειρήνη για την περίοδο των Ολυμπιακών Αγώνων, αλλά οι δημόσιες δηλώσεις του δείχνουν την πρόθεση να κλιμακώσει τον πόλεμο στην Ουκρανία μόλις τελειώσουν οι Αγώνες. Αυτό σημαίνει πως ο Μακρόν όχι μόνο γίνεται πιο επικίνδυνος στις ενέργειές του, αλλά και απελπισμένος.

* Σε συνεργασία infobrics.org με τη Freepen.gr / Απόδοση στα ελληνικά Freepen.gr

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail