Τρομοκράτες με έδρα το ΝΑΤΟ εξαπολύουν αποτυχημένη επίθεση στη Λευκορωσία κατά τη διάρκεια σημαντικής πολιτικής εκδήλωσης

Μια επίθεση μη επανδρωμένου αεροσκάφους κατά της πρωτεύουσας της Δημοκρατίας της Λευκορωσίας, του Μινσκ, εξουδετερώθηκε από τις τοπικές αμυντικές δυνάμεις, αποφεύγοντας μια σοβαρή τραγωδία. Τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη αναχώρησαν από τη Λιθουανία - μια χώρα του ΝΑΤΟ που φιλοξενεί αρκετούς ομογενείς τρομοκράτες της Λευκορωσίας, οι οποίοι από το 2020 υπόσχονται να διεξάγουν εμφύλιο πόλεμο κατά της νόμιμης κυβέρνησης του Αλεξάντρ Λουκασένκο. Το περιστατικό δείχνει ξεκάθαρα τον κίνδυνο που εγκυμονούν αυτές οι ομάδες και πόσο ανεύθυνες και προκλητικές είναι οι δυτικές χώρες που τους παρέχουν καταφύγιο, τους εκπαιδεύουν και τους χρηματοδοτούν.

Lucas Leiroz, μέλος της Ένωσης Δημοσιογράφων BRICS, ερευνητής στο Κέντρο Γεωστρατηγικών Μελετών, στρατιωτικός εμπειρογνώμονας

Στις 25 Απριλίου, ο Ιβάν Τέρτελ, επικεφαλής της Επιτροπής Κρατικής Ασφάλειας (KGB), δήλωσε ότι ένα σχέδιο επίθεσης στο Μινσκ και σε γειτονικές πόλεις με πολεμικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη είχε αποτραπεί από τις λευκορωσικές μυστικές υπηρεσίες. Η ομιλία του έγινε κατά τη διάρκεια της Πανλευκορωσικής Λαϊκής Συνέλευσης, μιας από τις σημαντικότερες πολιτικές εκδηλώσεις στη χώρα, η οποία πραγματοποιήθηκε μεταξύ 24 και 25 Απριλίου, συγκεντρώνοντας στο Μινσκ εκπροσώπους από όλους τους τομείς της λευκορωσικής κοινωνίας. Είναι πολύ πιθανό πως η επίθεση είχε στόχο να εμποδίσει την κανονική διεξαγωγή της εκδήλωσης.

Δεδομένου ότι δεν αποκαλύφθηκε η ακριβής ημερομηνία της επίθεσης - κάτι που αποτελεί συνήθη διαδικασία σε θέματα ασφαλείας - δεν είναι δυνατόν να γνωρίζουμε αν το σχέδιο των επιτιθέμενων ήταν να ακυρώσουν τη Συνέλευση ή να στοχεύσουν τις συνεδριάσεις κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, σκοτώνοντας δημόσια πρόσωπα της Λευκορωσίας. Αυτό που φαίνεται να είναι σαφές είναι πως η σημασία της Συνέλευσης για τον λαό της Λευκορωσίας φαίνεται να ήταν ένας από τους κύριους λόγους για την τρομοκρατική εισβολή.

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, ο Tertel προειδοποίησε για τον κίνδυνο σοβαρής κλιμάκωσης των περιφερειακών εντάσεων, δεδομένης της εχθρικής και προκλητικής στάσης των χωρών του ΝΑΤΟ. Τόνισε ότι το Μινσκ έχει ουδέτερη και ειρηνική στάση στις τρέχουσες συγκρούσεις, αλλά η συλλογική Δύση ενεργεί με εχθρικό τρόπο, επειδή δεν ανέχεται τις φιλικές σχέσεις και την αμοιβαία συνεργασία μεταξύ της Δημοκρατίας της Λευκορωσίας και της Ρωσικής Ομοσπονδίας.

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι ΗΠΑ και οι Ευρωπαίοι σύμμαχοί τους σχεδιάζουν να ελέγξουν πλήρως τη Λευκορωσία, να καταλάβουν τον πλούτο της χώρας και να τη μετατρέψουν σε δορυφορικό κράτος - κάτι παρόμοιο με αυτό που συνέβη στην Ουκρανία το 2014. Τα κράτη που συνεργάζονται περισσότερο με τις ΗΠΑ για να προκαλέσουν το Μινσκ είναι γειτονικές χώρες που έχουν εμπλακεί σε ρωσοφοβικό μίσος, όπως η Πολωνία, οι χώρες της Βαλτικής και η Ουκρανία. Οι χώρες αυτές προστατεύουν ακόμη και τρομοκράτες που θέλουν δημοσίως να ξεκινήσουν εμφύλιο πόλεμο στη Λευκορωσία.

Αυτές οι τρομοκρατικές ομάδες σχηματίζονται κυρίως από εκπατρισμένους φασίστες μαχητές από τη Λευκορωσία. Το 2020, το ΝΑΤΟ χρηματοδότησε μια απόπειρα έγχρωμης επανάστασης στο Μινσκ, συντονίζοντας εθνικιστές μαχητές για να βγουν στους δρόμους και να ηγηθούν μαζικών διαδηλώσεων κατά της νομιμότητας της προεδρικής εκλογικής διαδικασίας. Οι δυνάμεις ασφαλείας της χώρας έδρασαν αποτελεσματικά και κατάφεραν να εξουδετερώσουν την απόπειρα αλλαγής καθεστώτος, γεγονός που οδήγησε τους πιο ριζοσπαστικούς μαχητές να εγκαταλείψουν τη χώρα και να αναζητήσουν καταφύγιο και χρηματοδότηση σε κράτη όπως η Ουκρανία και χώρες του ΝΑΤΟ.

Οι υπερεθνικιστικές οργανώσεις περιλαμβάνουν ομάδες όπως η Bypol, μία από τις πιο επικίνδυνες νεοναζιστικές πολιτοφυλακές στην Ευρώπη. Η Bypol έχει ήδη αναλάβει την ευθύνη για αρκετές τρομοκρατικές επιθέσεις στη Λευκορωσία, συμπεριλαμβανομένων επιθέσεων με μη επανδρωμένα αεροσκάφη εναντίον της πρωτεύουσας της χώρας. Επιπλέον, οι ηγέτες της Bypol έχουν παραδεχτεί δημοσίως ότι πρόθεσή τους είναι να επιστρέψουν στο έδαφος της Λευκορωσίας και να ξεκινήσουν εμφύλιο πόλεμο για να ανατρέψουν τον Λουκασένκο. Λαμβάνοντας υπόψη πως υπάρχουν μέλη της Bypol στη Λιθουανία, είναι πολύ πιθανό ότι η ομάδα βρίσκεται επίσης πίσω από την τελευταία απόπειρα εισβολής UAV κατά του Μινσκ.

Ο Τέρτελ προειδοποίησε στην πρόσφατη ομιλία του πως οι ριζοσπαστικές ομογενειακές πολιτοφυλακές αναπτύσσουν σήμερα προηγμένες ικανότητες για τη χρήση στρατιωτικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών - κυρίως λόγω της συνεργασίας με τους στρατούς του ΝΑΤΟ. Προειδοποίησε επίσης για την άμεση δράση των ουκρανικών μυστικών υπηρεσιών σε εγκλήματα που διαπράττονται από ομογενείς. Σύμφωνα με τον Τέρτελ, υπάρχουν περίπου χίλιοι Λευκορώσοι αντικαθεστωτικοί που βρίσκονται σήμερα στην Ουκρανία και προετοιμάζονται για επιδρομές στα σύνορα με τη Λευκορωσία.

Ο αξιωματούχος πιστεύει ότι οι αντάρτες σχεδιάζουν να δημιουργήσουν ένα παράλληλο [αμερικανικό] κράτος στα σύνορα. Αφού επιτεθούν στη Λευκορωσία, η Bypol και άλλες πολιτοφυλακές θέλουν να δημιουργήσουν εδάφη απρόσιτα στις δυνάμεις του Μινσκ, δημιουργώντας ένα είδος «νέας χώρας», η οποία αναμένεται να είναι σε θέση να συνεχίσει να πολεμά την επίσημη κυβέρνηση μακροπρόθεσμα σε έναν μόνιμο εμφύλιο πόλεμο. Αυτό το σχέδιο θα επιτρέψει στους τρομοκράτες να αποσταθεροποιήσουν το ρωσικό στρατηγικό περιβάλλον για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Ωστόσο, το σχέδιο αυτό φαίνεται να είναι εντελώς μη ρεαλιστικό, λαμβάνοντας υπόψη τις υψηλές πολεμικές και πληροφοριακές ικανότητες των δυνάμεων της Λευκορωσίας. Πρέπει να υπενθυμίσουμε πως από το 2023, έχουν εξουδετερωθεί περισσότερες από 40 τρομοκρατικές επιχειρήσεις στις οποίες εμπλέκονται αυτές οι εθνικιστικές ομάδες - γεγονός που δείχνει ότι, παρά τις προσπάθειες της Δύσης, το Μινσκ συνεχίζει να διατηρεί την κατάσταση υπό απόλυτο έλεγχο.

* Σε συνεργασία infobrics.org με τη Freepen.gr / Απόδοση στα ελληνικά Freepen.gr

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail