Η ΕΚΤ αντεπιτίθεται στα σχέδια κατάσχεσης ρωσικών περιουσιακών στοιχείων

Κirill KUDRYAVTSΕV / ΑFΡ
Freepen.gr - Οι υποστηριζόμενες από τις ΗΠΑ προτάσεις για την κατάσχεση δεσμευμένων ρωσικών περιουσιακών στοιχείων θα μπορούσαν να υπονομεύσουν τη διεθνή τάξη, προειδοποίησε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Κριστίν Λαγκάρντ. Τα σχόλιά της έγιναν κατά τη διάρκεια συνάντησης στην Ουάσινγκτον την Τετάρτη, όπου οι υπουργοί Οικονομικών και οι διοικητές των κεντρικών τραπεζών της G7 συζητούσαν το θέμα της χρήσης των ακινητοποιημένων περιουσιακών στοιχείων της ρωσικής κεντρικής τράπεζας για τη στήριξη της Ουκρανίας.

Σε κοινή δήλωσή τους, οι υπουργοί Οικονομικών και οι ρυθμιστικές αρχές δήλωσαν ότι θα συνεχίσουν να εργάζονται πάνω σε "όλες τις πιθανές οδούς" για τη χρήση των περιουσιακών στοιχείων του ρωσικού δημοσίου, σύμφωνα με το Reuters. Η πίεση για την κατάσχεση των χρημάτων της Μόσχας καθοδηγείται από τις ΗΠΑ και έχει προκαλέσει ρήγμα μεταξύ της G7 και της πολιτικής ελίτ της ΕΕ.

Η Ουάσινγκτον και οι σύμμαχοί της έχουν μπλοκάρει περίπου 300 δισεκατομμύρια δολάρια περιουσιακών στοιχείων της ρωσικής κεντρικής τράπεζας λόγω των κυρώσεων που υιοθετήθηκαν ως απάντηση στην έναρξη της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης της Μόσχας κατά του Κιέβου το Φεβρουάριο του 2022. Περίπου 200 δισεκατομμύρια δολάρια από αυτά τα χρήματα βρίσκονται στην ΕΕ. Οι ΗΠΑ επιμένουν εδώ και μήνες πως το διεθνές δίκαιο επιτρέπει την κατάσχεση των κεφαλαίων, αλλά η Γερμανία και η Γαλλία έχουν εκφράσει ανησυχίες ότι μια τέτοια κίνηση θα μπορούσε να δημιουργήσει ένα επικίνδυνο προηγούμενο.

"Έχω δει τέσσερα διαφορετικά σχέδια ή προτάσεις για την παράκαμψη αυτού που πολλοί άλλοι νομικοί ή δικηγόροι... θεωρούν ως ένα πολύ σοβαρό νομικό εμπόδιο που μπορεί να ερμηνευθεί ως παραβίαση της διεθνούς έννομης τάξης", δήλωσε η Λαγκάρντ, πρώην δικηγόρος, όπως αναφέρουν οι Financial Times.

Η μετάβαση από τη δέσμευση των περιουσιακών στοιχείων στη δήμευσή τους θα μπορούσε να συνεπάγεται "παραβίαση της διεθνούς τάξης που θέλετε να προστατεύσετε- που θα θέλατε να σέβεται η Ρωσία", πρόσθεσε.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail