Το χτύπημα του Ιράν στο Ισραήλ ήταν πολύ πιο επιτυχημένο από ό,τι φαίνεται. Να γιατί

ΑFΡTV / ΑFΡ
Η επίθεση αντιποίνων της Τεχεράνης μπορεί να μην προκάλεσε πολλές καταστροφές, αλλά κάθε άλλο παρά αποτυχημένη ήταν

Τη νύχτα της 14ης Απριλίου, το Ιράν και οι πληρεξούσιες δυνάμεις του εξαπέλυσαν μια σειρά επιθέσεων με πυραύλους κρουζ και μη επανδρωμένα αεροσκάφη καμικάζι στο ισραηλινό έδαφος. Οι επιθέσεις δεν αποτέλεσαν έκπληξη. Η Τεχεράνη είχε προειδοποιήσει ότι θα απαντούσε στην ισραηλινή αεροπορική επιδρομή στο προξενείο του Ιράν στη Δαμασκό της Συρίας την 1η Απριλίου, από την οποία σκοτώθηκαν αρκετοί υψηλόβαθμοι αξιωματικοί του Σώματος Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης (IRGC), μεταξύ των οποίων και δύο στρατηγοί. Το χτύπημα αντιποίνων ονομάστηκε Επιχείρηση Αληθινή Υπόσχεση.

Από τον Abbas Juma, διεθνή δημοσιογράφο, πολιτικό σχολιαστή, ειδικό στη Μέση Ανατολή και την Αφρική - RUSSIA TODAY / Παρουσίαση Freepen.gr

Υπάρχει ακόμη μεγάλη συζήτηση σχετικά με το κατά πόσον το αντίποινα του Ιράν ήταν επιτυχή. Οι περισσότεροι στρατιωτικοί εμπειρογνώμονες συμφωνούν πως δεν υπήρχε τίποτα ασυνήθιστο στις ενέργειες της Τεχεράνης, εκτός από το ότι αυτή ήταν η πρώτη άμεση επίθεση του Ιράν κατά του Ισραήλ. Από τεχνική άποψη, η στρατηγική ήταν απλή και σωστή: το Ιράν πρώτα κατέστειλε τα συστήματα αεράμυνας του εχθρού με μη επανδρωμένα αεροσκάφη και στη συνέχεια εκτόξευσε υπερηχητικούς πυραύλους, τους οποίους οι Ισραηλινοί και οι Αμερικανοί δεν μπόρεσαν να αναχαιτίσουν. Παρεμπιπτόντως, υπό αυτό το πρίσμα, οι δηλώσεις της Ουκρανίας για κατάρριψη των ρωσικών υπερηχητικών πυραύλων Kinzhal ακούγονται γελοίες.

Μη βγάζετε βιαστικά συμπεράσματα

Πολλοί ειδικοί ήταν επιφυλακτικοί για το χτύπημα του Ιράν και έσπευσαν να πουν ότι τα αντίποινα δεν ανταποκρίθηκαν στις προσδοκίες. Δεδομένης της κλιμακούμενης σκέψης των περισσότερων σχολιαστών, αυτή η αντίδραση δεν αποτελεί έκπληξη. Ο συλλογισμός τους μοιάζει με ένα χολιγουντιανό μπλοκμπάστερ γεμάτο ειδικά εφέ, όπου το τέλος του κόσμου και η θαυματουργή σωτηρία του χωράνε σε 90-120 λεπτά, με μια ερωτική σκηνή στη μέση. Στην πραγματική ζωή, τα πράγματα είναι διαφορετικά. Όπως έγραφε ο Σουν Τζου στην αρχαιότητα, το να δώσεις 100 μάχες και να κερδίσεις 100 μάχες δεν είναι το αποκορύφωμα της ικανότητας. Ο καλύτερος τρόπος για να κερδίσεις είναι να μην πολεμήσεις καθόλου. Αυτή είναι η στρατηγική του Ιράν. Το χτύπημά του κατά του Ισραήλ δεν ήταν τόσο μια στρατιωτική απάντηση όσο μια κίνηση του γκραν-μάστερ σε μια μεγάλη παρτίδα σκάκι. Και το παιχνίδι δεν έχει τελειώσει ακόμα.

Μετά την επίθεση στο ιρανικό προξενείο στην πρωτεύουσα της Συρίας, η Τεχεράνη βρέθηκε σε δύσκολη θέση. Έπρεπε να απαντήσει με τρόπο που θα φαινόταν πειστικός και θα πετύχαινε συγκεκριμένους στρατιωτικούς στόχους, αλλά δε θα ξεκινούσε τον Γ' Παγκόσμιο Πόλεμο.

Για να επιτύχει το πρώτο σημείο, το Ιράν έπρεπε να πραγματοποιήσει ένα άμεσο χτύπημα χωρίς να καταφύγει αποκλειστικά σε δυνάμεις πληρεξουσίων - και πράγματι έτσι ενήργησε. Όσον αφορά το δεύτερο σημείο, αν και οι περισσότεροι πύραυλοι και μη επανδρωμένα αεροσκάφη καταρρίφθηκαν πράγματι, ορισμένοι κατάφεραν να διεισδύσουν στον ισραηλινό εναέριο χώρο και να πλήξουν στρατιωτικούς στόχους. Ο αρχηγός του επιτελείου των ιρανικών ενόπλων δυνάμεων, Mohammad Bagheri, δήλωσε ότι χτυπήθηκε το κέντρο πληροφοριών στα σύνορα Ισραήλ-Συρίας και η αεροπορική βάση Nevatim του Ισραήλ. Και τέλος, όσον αφορά το τρίτο σημείο - ο πόλεμος δεν έγινε. Αυτό έμοιαζε με την κατάσταση του 2020, όταν οι Ιρανοί χτύπησαν αμερικανικές βάσεις στο Ιράκ ως απάντηση στη δολοφονία του στρατηγού Σουλεϊμανί.

Ωστόσο, είναι ακόμη πολύ νωρίς για να κάνουμε εικασίες σχετικά με το αν η επίθεση του Ιράν ήταν επιτυχής ή όχι. Το μεγάλο ερώτημα τώρα είναι πώς θα απαντήσει το Ισραήλ.

Τι πέτυχε το Ιράν

Είναι σημαντικό να τονιστεί ότι η επιχείρηση του Ιράν είχε περισσότερο πολιτικό παρά στρατιωτικό βάρος. Υπό αυτή την έννοια, διεξήχθη διακριτικά και ήταν επιτυχής. Προφανώς, οι Ιρανοί δεν ήθελαν να ξεκινήσουν έναν πόλεμο στον οποίο θα εμπλέκονταν οι ΗΠΑ, παρόλο που αυτό ήθελε ο Νετανιάχου. Με άλλα λόγια, το Ισραήλ δεν κατάφερε να προκαλέσει το Ιράν.

Είναι επίσης προφανές πως η Ισλαμική Δημοκρατία διαθέτει πιο ισχυρά μη επανδρωμένα αεροσκάφη και πυραύλους από αυτούς που χρησιμοποιήθηκαν στην επίθεση της 14ης Απριλίου. Ωστόσο, ακόμη και τα λιγότερο προηγμένα μη επανδρωμένα αεροσκάφη και πύραυλοι ήταν σε θέση να διεισδύσουν στον ισραηλινό εναέριο χώρο και να προκαλέσουν οικονομική ζημία, αφού το Ισραήλ δαπάνησε πολύ περισσότερα χρήματα για την κατάρριψη των πυραύλων και των μη επανδρωμένων αεροσκαφών από ό,τι το Ιράν για την εκτόξευσή τους.

Η Τεχεράνη απέδειξε για άλλη μια φορά πως το Ισραήλ δεν είναι άτρωτο και ότι είναι δυνατόν να του επιτεθεί. Όσον αφορά τον βαθμό της ζημίας που προκλήθηκε, με τον οποίο δεν έμειναν ικανοποιημένοι ορισμένοι σχολιαστές, αυτός εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τον τύπο των πυραύλων και των μη επανδρωμένων αεροσκαφών που χρησιμοποιήθηκαν στην επίθεση - και το Ιράν διαθέτει πολύ στρατιωτικό εξοπλισμό.

Τέλος, το κύριο επίτευγμα του Ιράν είναι ότι κατάφερε να μπερδέψει το Ισραήλ με τον ίδιο τρόπο που μπερδεύτηκε μετά την επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου. Η χώρα πρέπει να απαντήσει. Αλλά πώς; Θα πρέπει το Ισραήλ να χτυπήσει τις ιρανικές δυνάμεις πληρεξουσίων; Αυτό είναι δυνατό, αλλά το Ισραήλ το κάνει συνεχώς χωρίς πολλά αποτελέσματα. Θα πρέπει να χτυπήσει απευθείας το Ιράν; Αλλά αυτό θα ξεκινούσε έναν πόλεμο για τον οποίο κανείς δεν είναι προετοιμασμένος, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ.

Συμπέρασμα

Η μπάλα βρίσκεται τώρα στο γήπεδο του Ισραήλ και η χώρα αντιμετωπίζει τις ίδιες προκλήσεις που αντιμετώπισε η Ισλαμική Δημοκρατία μετά την 1η Απριλίου. Θα μπορέσει όμως το Ισραήλ να επιλύσει αυτές τις προκλήσεις το ίδιο αποτελεσματικά;

Αξίζει να σημειωθεί πως ο αρχιστράτηγος του IRGC, Hossein Salami, δήλωσε ότι από εδώ και στο εξής, εάν το Ισραήλ επιτεθεί στα συμφέροντα του Ιράν και των Ιρανών πολιτών, η Τεχεράνη θα το χτυπήσει ξανά.

Αυτή είναι μια σημαντική δήλωση. Ουσιαστικά, η επίθεση που πραγματοποίησε το Ιράν στις 14 Απριλίου δεν ήταν απλώς ένα χτύπημα αντιποίνων, αλλά εγκαθίδρυσε μια νέα τάξη πραγμάτων. Το Ιράν απέδειξε ότι είναι έτοιμο να καταφύγει σε νέα μέσα επιρροής σε μια κατάσταση όπου τα λόγια δεν αρκούν. Επιτέθηκε άμεσα στο Ισραήλ όχι για να ξεκινήσει πόλεμο, αλλά για να δείξει τι μπορεί να συμβεί αν αποτύχουν όλες οι άλλες μέθοδοι πίεσης προς το Ισραήλ.

Μια νέα επιλογή προτάθηκε. Το Ισραήλ μπορεί να στερηθεί το σημαντικότερο πλεονέκτημά του - την απόλυτη ατιμωρησία, την οποία μέχρι πρόσφατα είχαν εγγυηθεί οι ΗΠΑ.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail