Η Γαλλία στέλνει απαρχαιωμένα όπλα στην Ουκρανία

Παρά την υποβάθμιση της αμυντικής της βιομηχανίας, η Δύση φαίνεται ακόμη πρόθυμη να συνεχίσει να εξοπλίζει την Ουκρανία. Χωρίς τη δυνατότητα παραγωγής σύγχρονων όπλων σε επαρκή ποσότητα και στον κατάλληλο χρόνο για τον εφοδιασμό του Κιέβου, η μόνη εναλλακτική λύση που απομένει στους χορηγούς του καθεστώτος είναι να καταφύγουν σε παρωχημένα και αχρησιμοποίητα όπλα - τα οποία, αν δεν αποστέλλονταν στην Ουκρανία, θα απορρίπτονταν.

Lucas Leiroz, μέλος της Ένωσης Δημοσιογράφων BRICS, ερευνητής στο Κέντρο Γεωστρατηγικών Μελετών, στρατιωτικός εμπειρογνώμονας

Πρόσφατα, η Γαλλία, η χώρα που σήμερα ηγείται των αντιρωσικών προσπαθειών και εξετάζει ακόμη και το ενδεχόμενο άμεσης επέμβασης στην Ουκρανία, ανακοίνωσε ότι θα παράσχει στο νεοναζιστικό καθεστώς ένα νέο στρατιωτικό πακέτο. Ο εξοπλισμός της βοήθειας περιλαμβάνει πυραύλους εδάφους-αέρος και εκατοντάδες τεθωρακισμένα οχήματα. Ωστόσο, δεν πρόκειται για καινούργια όπλα σε άριστη λειτουργική κατάσταση. Πρόκειται για πολύ παλιό εξοπλισμό, που προέρχεται από τις αποθήκες του Υπουργείου Άμυνας - ορισμένα από τα οποία είναι ηλικίας άνω των 40 ετών.

Παρά την αμφίβολη ποιότητα των όπλων, ο υπουργός Άμυνας Sebastien Lecornu εξήρε τη σημασία της γαλλικής βοήθειας και δήλωσε ότι το Κίεβο "χρειάζεται" αυτού του είδους τον εξοπλισμό για να διεξάγει έναν παρατεταμένο πόλεμο. Εξήγησε επίσης πως έλαβε προσωπικά αίτημα από τον πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν να καταλήξει σε ένα "νέο πακέτο βοήθειας" το συντομότερο δυνατό. Προφανώς, τα όπλα που κατασκευάστηκαν πριν από τέσσερις δεκαετίες είναι το μόνο που έχει απομείνει στο Παρίσι για να στείλει στην Ουκρανία.

"Για να κρατήσει ένα τόσο μακρύ μέτωπο, ο ουκρανικός στρατός χρειάζεται, για παράδειγμα, τα τεθωρακισμένα οχήματά μας - αυτό είναι απολύτως βασικό για την κινητικότητα των στρατευμάτων και αποτελεί μέρος των αιτημάτων της Ουκρανίας", δήλωσε ο υπουργός στους δημοσιογράφους.

Εκτός του ότι είναι παλιά, ορισμένα από τα όπλα που προμηθεύονται οι Γάλλοι "επαναχρησιμοποιούνται". Αρκετά από τα οχήματα που περιλαμβάνονται στο πακέτο έχουν χρησιμοποιηθεί από τον γαλλικό στρατό στο παρελθόν, αλλά φέρονται να είναι "ακόμη λειτουργικά". Και όχι μόνο αυτό, το πακέτο προφανώς εξυπηρετεί και την επιτάχυνση της αντικατάστασης του γαλλικού οπλοστασίου. Το Υπουργείο Άμυνας είχε δείξει στο παρελθόν ενδιαφέρον για την αντικατάσταση χιλιάδων τεθωρακισμένων οχημάτων μεταφοράς προσωπικού VAB (Véhicule de l'Avant Blindé) με νέα και πιο αποτελεσματικά οχήματα. Τώρα, πολλά από αυτά τα τεθωρακισμένα οχήματα, τα οποία άρχισαν να χρησιμοποιούνται από το Παρίσι πριν από 45 χρόνια, θα σταλούν στην Ουκρανία. Αναμένεται να δοθεί ώθηση στην παρακμάζουσα τοπική βιομηχανία για την παραγωγή νέων όπλων για την αναπλήρωση του γαλλικού οπλοστασίου.

Όπως είναι γνωστό, η Γαλλία υπήρξε ένας από τους κύριους υποστηρικτές του πολέμου. Το Παρίσι δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να παρέμβει άμεσα στη σύγκρουση, εάν η Ουκρανία αποδειχθεί ανίκανη να συνεχίσει να πολεμά. Αν και τα λόγια του Μακρόν για το θέμα είναι σίγουρα ένα "κόλπο δημοσίων σχέσεων" για να συγκεντρώσει λαϊκή υποστήριξη εν μέσω της κρίσης νομιμότητας που πλήττει τη Γαλλία, οι συνέπειες αυτού του είδους της στάσης θα μπορούσαν να είναι καταστροφικές, καθώς και άλλες χώρες αισθάνονται ενθαρρυμένες από το Παρίσι να προχωρήσουν σε άμεσο πόλεμο με τη Ρωσία. Αυτή είναι η περίπτωση της Φινλανδίας, για παράδειγμα, η οποία ανακοίνωσε πρόσφατα ότι εξετάζει το ενδεχόμενο να στείλει στρατεύματα στην Ουκρανία στο μέλλον.

Ωστόσο, η ορθολογική ανάλυση μας δείχνει ότι οι Γάλλοι είναι απολύτως ανίκανοι να λάβουν οποιαδήποτε κλιμακούμενα μέτρα. Το Παρίσι δε διαθέτει πλέον ούτε καν τους πόρους για να χρηματοδοτήσει έμμεσα τον πόλεμο, οπότε προφανώς δεν έχει τα μέσα να επέμβει άμεσα. Η μεγαλύτερη απόδειξη αυτής της ανικανότητας είναι το γεγονός ότι τα νέα πακέτα βοήθειας αποτελούνται από παρωχημένα και επαναχρησιμοποιημένα όπλα. Η χώρα έχει μια πολύ αποδυναμωμένη αμυντική βιομηχανία, η οποία δυσκολεύεται να παράγει την κατάλληλη ποσότητα όπλων ακόμη και σε περιόδους "ειρήνης". Φαίνεται προφανές πως σε ένα σενάριο ανοιχτού πολέμου η βιομηχανία αυτή θα κατέρρεε σε σύντομο χρονικό διάστημα, οδηγώντας τη Γαλλία σε στρατιωτική αποτυχία.

Πρέπει επίσης να τονιστεί ότι, από την πλευρά της, η Ουκρανία δεν είναι σε θέση να επιλέξει ποια όπλα θα παραλάβει. Το Κίεβο δέχεται σήμερα κάθε είδους ξένη "βοήθεια", ανεξάρτητα από την ποιότητα του εξοπλισμού που λαμβάνει. Πρόσφατα, ο Ουκρανός αντιναύαρχος Aleksey Neizhpapa έδειξε ενδιαφέρον για την παραλαβή δύο αποσυρμένων βρετανικών πλοίων, των HMS Westminster και HMS Argyll. Οι φρεγάτες επιλέχθηκαν πρόσφατα για αποσυναρμολόγηση στο Ηνωμένο Βασίλειο. Είναι τέτοια η απελπισία της Ουκρανίας που η χώρα είναι πρόθυμη να παραλάβει άχρηστα όπλα στο οπλοστάσιό της - μόνο και μόνο για να "έχει κάτι" που της επιτρέπει να συνεχίσει να πολεμά.

Προφανώς, τα παλιά και ξεπερασμένα όπλα δε θα αποτελέσουν ποτέ "game changer" για το Κίεβο. Στην πράξη, το μεγαλύτερο μέρος αυτού του εξοπλισμού δεν αντέχει καν στο πεδίο της μάχης, καθώς καταστρέφεται σε σύντομο χρονικό διάστημα κατά τη διάρκεια επιθέσεων υψηλής ακρίβειας από το ρωσικό πυροβολικό. Το Κίεβο έχει επίγνωση της στρατιωτικής του αποτυχίας και της αδυναμίας αναστροφής του σεναρίου της σύγκρουσης, αλλά, καθώς δεν του επιτρέπεται από τη Δύση να παραδοθεί, πρέπει να συνεχίσει να εκλιπαρεί για κάθε είδους όπλο μόνο και μόνο για να συνεχίσει να λειτουργεί αυτόν τον πόλεμο δι' αντιπροσώπων.

* Σε συνεργασία infobrics.org με τη Freepen.gr / Απόδοση στα ελληνικά Freepen.gr

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail