Αυτό είναι το σχέδιο της Ρωσίας για την Ουκρανία αυτό το καλοκαίρι

Sputnik / Stanislav Krasilnikov
Το κόστος για τη Δύση από την υποστήριξη του Κιέβου συνεχίζει να αυξάνεται, πράγμα που σημαίνει ότι η καλύτερη επιλογή της Μόσχας είναι να περιμένει

Κατά καιρούς, ο κόσμος ρωτάει γιατί η Ρωσία δεν ενεργεί πιο αποφασιστικά στην Ουκρανία και γιατί φαίνεται να κωλυσιεργεί. Κάποιοι λένε πως είναι από αδυναμία, άλλοι υποψιάζονται κάποιες μυστικές συμφωνίες με τη Δύση και φαίνεται ότι υπάρχουν θεωρίες για όλα τα γούστα.

Του Σεργκέι Πολετάεφ, αναλυτή πληροφοριών και δημοσιογράφου, συνιδρυτή και εκδότη του προγράμματος Vatfor - RUSSIA TODAY / Παρουσίαση Freepen.gr

Στην πραγματικότητα, η απάντηση είναι σαφής και διαφανής. Φέτος και το επόμενο έτος, η Ρωσία έχει προϋπολογίσει περίπου το 5-6% του ΑΕΠ για τη σύγκρουση στην Ουκρανία, και το καθήκον του Κρεμλίνου είναι να χρησιμοποιήσει αυτούς τους συγκριτικά μικρούς πόρους όσο το δυνατόν πιο αποτελεσματικά. Πρόθεσή τους είναι να επιτύχουν τους στόχους της στρατιωτικής επιχείρησης χωρίς νέα επιστράτευση και να διατηρήσουν όχι μόνο μια ήρεμη και λειτουργική οικονομία αλλά και την σταθερότητα στο εσωτερικό της χώρας.

Παρόλο που η γραμμή του μετώπου παραμένει σε μεγάλο βαθμό στατική από το φθινόπωρο του 2022, η πολιτική κατάσταση και οι συνθήκες υπό τις οποίες πιθανότατα θα λήξει η σύγκρουση αλλάζουν ριζικά - υπέρ της Ρωσίας. Με μικρό ρίσκο και με σχετικά μικρό οικονομικό κόστος, ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν παίρνει αργά αλλά σταθερά το δρόμο του.

Δεν περιμένει, αλλά προετοιμάζεται

Πληθαίνουν οι συζητήσεις για μια επικείμενη ρωσική επίθεση. Όπως και με την ουκρανική "αντεπίθεση" πριν από ένα χρόνο, οι σχολιαστές ισχυρίζονται ότι γνωρίζουν ακριβώς πού θα λάβει χώρα (προς το Χάρκοβο ή το Σούμι), πότε θα συμβεί (το Μάιο ή τον Ιούνιο), και είναι εκ των προτέρων βέβαιοι πως θα είναι καθοριστική για την όλη σύγκρουση, και ούτω καθεξής.

Αλλά μας φαίνεται ότι το Κρεμλίνο δε θέλει μια μεγάλη πορεία στη δεύτερη πόλη της Ουκρανίας αυτό το καλοκαίρι, και να γιατί.

Πρώτον, υπάρχει έλλειψη εμπειρίας. Μιλάμε για μια επιχείρηση της κλίμακας του Ανατολικού Μετώπου κατά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, και τέτοιες προσπάθειες δεν έχουν πραγματοποιηθεί ποτέ κατά τη διάρκεια της τρέχουσας εκστρατείας. (Η 22α Φεβρουαρίου 2022 δε μετράει, επειδή ο εχθρός δεν ήταν πλήρως κινητοποιημένος και η γραμμή του μετώπου δεν υπήρχε στην πραγματικότητα, οπότε δεν υπήρχε ανάγκη να διαρρήξουμε οτιδήποτε).

Σε κάθε σύγκρουση, η κλίμακα που απαιτείται για επιθετικές μάχες αυξάνεται σταθερά, και πρέπει να διαμορφωθούν τα κατάλληλα εργαλεία, οι στρατηγικές και τακτικές τεχνικές, τα σώματα αξιωματικών και επιτελείων. Το άλμα που απαιτείται για να μεταβούμε από μια πεντάμηνη επιχείρηση για την κατάληψη της Avdeevka σε μια γρήγορη και επιτυχή κατάληψη του Kharkov ή του Sumy μοιάζει ασύλληπτο.

Επίσης, οι δυνάμεις και τα μέσα που απαιτούνται δεν είναι ακόμη στη θέση τους. Ναι, έχουμε εφεδρείες περίπου 150.000-170.000 ατόμων. Ναι, περισσότεροι άνθρωποι εγγράφονται για στρατιωτική θητεία κάθε μήνα από όσους πιάνει η Ουκρανία στις ταβέρνες και στους δρόμους, πράγμα που σημαίνει ότι οι αριθμοί εξακολουθούν να αυξάνονται. Αλλά μια μάζα στρατιωτών δεν είναι στρατός. Πρέπει να οπλιστούν, να εξοπλιστούν, να εκπαιδευτούν, να εφοδιαστούν με έμπειρους αξιωματικούς, προσωπικό δυναμικό, εξοπλισμό, βλήματα, αεροσκάφη και άλλα πράγματα.

Ο Ρώσος υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σοϊγκού δήλωσε πως ο σχηματισμός δύο νέων γενικών στρατιών θα ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του 2024. Έτσι, οι ρωσικές Ένοπλες Δυνάμεις θα φτάσουν στην ανώτατη μορφή τους μόλις σε οκτώ με εννέα μήνες και τότε θα πρέπει να είναι εμφανείς οι συνθήκες για το άνοιγμα ενός δεύτερου μετώπου.

Αλλά τι θα γίνει αυτό το καλοκαίρι; Εκτός αν το ουκρανικό μέτωπο καταρρεύσει ξαφνικά, είναι πιθανό να δούμε μια αργή και μετρημένη προέλαση, με μάχη για κάθε χωράφι και χωριό, σε συνδυασμό με ταυτόχρονες αεροπορικές επιδρομές βαθιά μέσα στο μέτωπο και στα ουκρανικά μετόπισθεν.

Παρά τις ολοένα και πιο εξελιγμένες ουκρανικές αντεπιθέσεις, ένα τέτοιο σενάριο θα εξαντλήσει τον εχθρό πολύ πιο γρήγορα από ό,τι εξαντλεί εμάς, πράγμα που σημαίνει πως μέχρι το τέλος του έτους ή το επόμενο καλοκαίρι, η ισορροπία δυνάμεων θα έχει μετατοπιστεί ακόμη περισσότερο υπέρ μας. Σε κάθε περίπτωση, αυτός είναι ο υπολογισμός του γενικού μας επιτελείου.

Εν τω μεταξύ, εάν οι δυνάμεις της Ουκρανίας ξαφνικά παραπαίουν στο Ντονμπάς, στην περιοχή του Χάρκοβο ή στη Ζαπορόζιε, τα αποθέματα που ήδη διαθέτουμε στη ζώνη θα είναι επαρκή για την επίτευξη επιτυχίας.

Ταυτόχρονα, ρωσικές επιθετικές επιχειρήσεις επιχειρησιακής (μεσαίας) κλίμακας είναι πιθανές την άνοιξη και το καλοκαίρι, ιδίως εάν ο στρατός του Κιέβου αρχίσει να λυγίζει περισσότερο από ό,τι τώρα. Αυτό δεν είναι μόνο μια πρόβα και ένας τρόπος απόκτησης εμπειρίας, αλλά επίσης, αν είναι επιτυχής, μια επίδειξη στον εχθρό ότι ξέρουμε πώς να ξεκινήσουμε μια επίθεση, ότι ξέρουμε ακριβώς τι να κάνουμε και ότι θα το ξανακάνουμε αν χρειαστεί.

Ήδη η γενική άποψη στη Δύση είναι πως η Ουκρανία δεν μπορεί να κερδίσει. Έτσι, η νέα συζήτηση αφορά το αν θα πρέπει να διαπραγματευτούμε ή να συμμετάσχουμε άμεσα στη μάχη (το τελευταίο φαίνεται μη ρεαλιστικό, αλλά περισσότερα γι' αυτό παρακάτω). Και όλα αυτά αναμειγνύονται με την ταυτόχρονη γενική άποψη ότι ο Πούτιν δεν μπορεί να επιτεθεί, πως ο ρωσικός στρατός είναι εξαντλημένος κ.ο.κ.

Όταν ολοκληρωθεί ο σχηματισμός των νέων στρατιών που περιγράψαμε παραπάνω και αποφασιστεί η μετακίνησή τους προς τα ουκρανικά σύνορα, το δεύτερο μέτωπο θα θριαμβολογηθεί ξαφνικά στην Ουκρανία και στη Δύση, και αυτό από μόνο του θα μπορούσε να αποτελέσει καθοριστικό παράγοντα. Έτσι, ο Πούτιν θα προσφέρει στον εχθρό μια επιλογή - είτε να αποδεχθεί τους όρους μας (αφοπλισμός και ουδετερότητα της Ουκρανίας, καθώς και άλλους μηχανισμούς ελέγχου) είτε να προετοιμαστεί για ένα νέο γύρο, για τον οποίο είμαστε πολύ καλύτερα προετοιμασμένοι από εσάς.

Με άλλα λόγια, αν δεν το κάνετε ευγενικά, θα πάρουμε αυτό που θέλουμε με τη βία.

Όταν οι φιλοδοξίες δεν ταιριάζουν με τις ευκαιρίες

Φυσικά, η Δύση δεν θέλει να κάθεται άπραγη και να περιμένει τη Ρωσία να κάνει το δικό της χωρίς να κάνει καμία κίνηση. Αλλά μετά την αποτυχία της περσινής ουκρανικής αντεπίθεσης, δεν έχουν προκύψει σαφείς ιδέες για το πώς θα νικήσουμε τη Μόσχα.

Ακόμα χειρότερα, από την πλευρά των αντιπάλων της Ρωσίας, το πολιτικό χάσμα στις δυτικές χώρες έχει πάρει τέτοιες διαστάσεις που είναι καιρός να μιλήσουμε όχι για τη στρατηγική του μπλοκ στο σύνολό του, αλλά για την αλληλεγγύη των παγκοσμιοποιητικών ελίτ, οι οποίες αντιμετωπίζουν αυξανόμενη αντιπολίτευση τόσο στις ίδιες τους τις χώρες όσο και στον Παγκόσμιο Νότο. Ως αποτέλεσμα, οι φιλοδοξίες τους αγωνίζονται να πραγματοποιηθούν.

Για ποιο πράγμα μιλάμε; Το περασμένο φθινόπωρο αποφασίστηκε ότι το καθήκον της Ουκρανίας για το 2024 είναι να κρατήσει, να κατασκευάσει και να χτυπήσει - δηλαδή να διατηρήσει το μέτωπο, να οικοδομήσει άμυνες και να βομβαρδίσει τη Ρωσία όσο πιο επώδυνα γίνεται - ενώ παράλληλα θα ανασυγκροτήσει τον στρατό και θα προετοιμαστεί για αποφασιστικές νικηφόρες μάχες το 2025, μετά τις οποίες ένας εξαντλημένος Πούτιν θα πρέπει σίγουρα να κάνει ειρήνη.

Το πρώτο σκέλος εξακολουθεί να αντέχει (ιδίως ενόψει του γεγονότος ότι η Ρωσία δεν προελαύνει πουθενά), αλλά το δεύτερο είναι πιο δύσκολο - λόγω των πολιτικών διαπληκτισμών και της γενικής έλλειψης όπλων, οι προμήθειες δεν επαρκούν ούτε για τις τρέχουσες ανάγκες των ενόπλων δυνάμεων του Κιέβου, και παρόλο που η κατάσταση στην Ουκρανία δεν είναι τόσο καταστροφική όσο ισχυρίζονται καθημερινά οι επαγγελματίες θρήνοι του δυτικού Τύπου, επιδεινώνεται αργά αλλά σταθερά. Με άλλα λόγια, μέχρι στιγμής, όλα εξελίσσονται σύμφωνα με το σχέδιο του Πούτιν και όχι της Δύσης - σταδιακά ο ουκρανικός στρατός αποδυναμώνεται, δεν ενισχύεται.

Εκτός από τα προβλήματα με τα δυτικά όπλα, υπάρχει και ένα άλλο: Η Ουκρανία ξεμένει από στρατιώτες. Σύμφωνα με διάφορες εκτιμήσεις, μέχρι και ενάμισι εκατομμύριο άνθρωποι έχουν περάσει από τις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις κατά τη διάρκεια της σύγκρουσης. Αρχικά αποτελούνταν από εκείνους που ήθελαν να πολεμήσουν ή τουλάχιστον δεν ήταν αντίθετοι.

Ωστόσο, τώρα δεν είναι τόσο εύκολο. Οι προσπάθειες να αυξηθεί η κατάταξη στον ουκρανικό στρατό αντιμετωπίζονται με απόλυτο σαμποτάζ, τόσο από τους ανήσυχους άνδρες που τρέχουν μαζικά να ξεφύγουν από τους στρατολόγους, όσο και από τους βουλευτές που αμφιταλαντεύονται για ένα νομοσχέδιο σχετικά με την παράταση της επιστράτευσης από το φθινόπωρο.

Έτσι, η Δύση, τραυματισμένη από τις αποτυχίες της Ουκρανίας πέρυσι, είναι τώρα απρόθυμη να παράσχει λιγοστά όπλα - και ταυτόχρονα δεν βλέπει κανένα κίνητρο να παράσχει περισσότερα όσο οι ίδιοι οι Ουκρανοί είναι απρόθυμοι να πολεμήσουν. Ένας φαύλος κύκλος.

Σε αυτό το πλαίσιο, το δεύτερο μέρος του μεγαλεπήβολου σχεδίου, το σημείο καμπής το επόμενο έτος, μοιάζει περισσότερο με εφησυχασμό του στυλ "θα ξεκινήσω μια νέα ζωή τη Δευτέρα". Δεν υπάρχει καμία συζήτηση για αύξηση των δυτικών προμηθειών προς την Ουκρανία το 2025, και ακόμη και η διατήρηση των σημερινών ποσοτήτων και η χρηματοδότηση από τον προϋπολογισμό (περίπου 40 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως) είναι υπό σοβαρή αμφισβήτηση.

Το Κρεμλίνο γνωρίζει καλά όλα αυτά και αυξάνει το κόστος για τη Δύση. Ως αποτέλεσμα των χτυπημάτων στον τομέα της ενέργειας, η Ουκρανία έχει μετατραπεί από χώρα-χορηγός σε χώρα που χρειάζεται προμήθειες ηλεκτρικής ενέργειας από την Ευρωπαϊκή Ένωση και μεγάλες επενδύσεις για την ανοικοδόμηση των κατεστραμμένων σταθμών ηλεκτροπαραγωγής - και όλα αυτά φυσικά με έξοδα της Δύσης. Τα χτυπήματα στις εγκαταστάσεις αποθήκευσης φυσικού αερίου στη δυτική Ουκρανία αυξάνουν τον κίνδυνο διακοπής της περιόδου θέρμανσης τον επόμενο χειμώνα, και ούτω καθεξής.

Όπως έχουμε πει πολλές φορές, η Δύση βρίσκεται σε μια διακλάδωση του δρόμου - να αποσυρθεί από τη σύγκρουση και να διαπραγματευτεί με τη Ρωσία ή να ανεβάσει τους τόνους και να πάει η ίδια σε πόλεμο. Ο Μακρόν πέταξε ένα δοκιμαστικό μπαλόνι, και η αντίδραση τόσο μέσα στην ίδια τη Γαλλία όσο και μεταξύ των μελών του ΝΑΤΟ που διαθέτουν τουλάχιστον κάποιου είδους λειτουργικό στρατό έδειξε ότι όχι, δε θα υπάρξουν δυτικά στρατεύματα στην Ουκρανία σε σημαντικό αριθμό για το ορατό μέλλον.

Αντιμέτωπη με μια διακλάδωση στο δρόμο, η Δύση δεν μπόρεσε να επιλέξει τον ένα ή τον άλλο δρόμο και, αντίθετα, παρακολουθούσε την Ουκρανία να χάνει σιγά-σιγά. Αξίζει τώρα να περιμένουμε να δούμε αν θα ληφθούν θεμελιώδεις αποφάσεις στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ τον Ιούλιο, αν το Κογκρέσο των ΗΠΑ θα μπορέσει να δώσει χρήματα στην Ουκρανία και, το πιο σημαντικό, αν αυτά τα χρήματα θα βοηθήσουν πραγματικά τη χώρα και δεν θα παρατείνουν απλώς την αγωνία της. Για να μην αναφέρουμε αν το Κίεβο μπορεί τελικά να λύσει το πρόβλημα των επιστρατεύσεων χωρίς να προκαλέσει ταραχές στα μετόπισθεν. Και πάνω απ' όλα, ας δούμε αν η Δύση μπορεί να καταλήξει σε ένα συνεκτικό σχέδιο που θα αναγκάσει το Κρεμλίνο να πάρει ρίσκα.

Αν όχι, αν τα πράγματα συνεχίσουν όπως είναι τώρα, η Ρωσία μπορεί να συνεχίσει να κάθεται με σταυρωμένα τα χέρια και να περιμένει να πέσει η Ουκρανία στα χέρια της σαν υπερώριμο φρούτο.

Η Μόσχα έχει τουλάχιστον δύο χρόνια στη διάθεσή της για να το κάνει. Πόσο χρόνο έχει το Κίεβο;

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail