Ο ρόλος της Τουρκίας και του Ιντλίμπ στην επίθεση της Μόσχας

Photo: Social media
Ο δρόμος προς το Crocus Center στη Μόσχα ξεκίνησε από την Τουρκία, καθώς ομολόγησε ένας από τους δράστες της επίθεσης που σκότωσε 143 συναυλιακούς επισκέπτες και τραυμάτισε περισσότερους από 150 το βράδυ της Παρασκευής. Η Ρωσία δήλωσε πως όλοι οι δράστες συνελήφθησαν καθ' οδόν προς την Ουκρανία σε μια προσπάθεια να διαφύγουν. Με μήνυμα στο μέσο κοινωνικής δικτύωσης, Telegram, την ευθύνη για την επίθεση αναλαμβάνει το Ισλαμικό Κράτος Χορασάν (IS-K). Τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι η αμερικανική κυβέρνηση είχε προειδοποιήσει τη Ρωσία για πιθανή επίθεση που σχεδίαζε το IS-K.

Steven Sahiounie - strategic-culture.su / Παρουσίαση Freepen.gr

Ένας από τους δράστες της επίθεσης ομολόγησε ότι έφτασε στη Ρωσία από την Τουρκία και ριζοσπαστικοποιήθηκε εκεί από έναν ισλαμιστή κληρικό. Ο ομολογήσας είναι πολίτης του Τατζικιστάν στην Κεντρική Ασία. Η Τουρκία ήταν μια κοσμική κυβέρνηση που ακολουθούσε την πολιτική ιδεολογία που υπερασπίστηκε ο πατέρας της Τουρκίας, ο Ατατούρκ, ο οποίος ζήτησε από το έθνος του μετά τον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο να κοιτάξει προς τη Δύση και να γίνει σύγχρονο, στρεφόμενος παράλληλα μακριά από την Ανατολή και τις παλιές παραδόσεις, τις οποίες ο Ατατούρκ θεωρούσε εμπόδιο στην πολιτιστική και οικονομική πρόοδο.

Όμως, ο Ερντογάν ήταν οπαδός μιας πολιτικής μορφής του Ισλάμ, η οποία ονομάζεται ριζοσπαστικό Ισλάμ. Υπό τις δεκαετίες διακυβέρνησης του Ερντογάν στην Τουρκία, η κοινωνία στράφηκε προς τα πίσω, προς την ανατολή, και υιοθέτησε μια μη κοσμική τάση. Ο Ερντογάν ισχυρίστηκε ότι ο τουρκικός λαός είναι απόγονος αρχαίων εθνοτικών ομάδων της κεντρικής Ασίας. Μέρη όπως το Τατζικιστάν αναγνωρίστηκαν ως "αδέλφια" του καθεστώτος Ερντογάν.

Τα μέλη του IS-K και της Αλ Κάιντα από τις δημοκρατίες της Κεντρικής Ασίας μπορούν να διαμένουν και να εργάζονται νόμιμα στην Τουρκία, διεισδύοντας με επιτυχία στην τοπική κοινωνία. Περιμένουν υπομονετικά τις εντολές των κληρικών τους για να πραγματοποιήσουν τρομοκρατικές επιθέσεις, παρακάμπτοντας επιδέξια τα μέτρα ασφαλείας. Το Μπασακσεχίρ της Κωνσταντινούπολης, είναι ένα αγαπημένο καταφύγιο για Ουζμπέκους, Τατζίκους και Τουρκμένιους μετανάστες.

Η επίθεση των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ στη Συρία ξεκίνησε το 2011 με σκοπό την αλλαγή καθεστώτος. Ο Ερντογάν, ένας μακροχρόνιος σύμμαχος των ΗΠΑ, κλήθηκε να είναι εταίρος στον υπό την ηγεσία του Ομπάμα πόλεμο κατά της κοσμικής Συρίας, για να δημιουργηθεί στη Δαμασκό ένα φιλικό προς τη Μουσουλμανική Αδελφότητα κράτος, το οποίο θα μπορούσε να είναι ο τέλειος εταίρος του κυβερνώντος κόμματος του Ερντογάν στην Άγκυρα. Ο Ομπάμα ξεκίνησε ένα παρόμοιο σχέδιο τόσο στη Λιβύη όσο και στην Αίγυπτο με διαφορετική επιτυχία. Η Μουσουλμανική Αδελφότητα ευδοκίμησε στις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο και εκπροσωπήθηκε σε θέσεις-κλειδιά στην κυβέρνηση και την κοινωνία και στα δύο μέρη. Επρόκειτο για μια ομάδα που ακολουθούσε το Ριζοσπαστικό Ισλάμ, αλλά φορούσαν κοστούμια και γραβάτες και εμφανίζονταν ως παραγωγικά μέλη της κοινωνίας, ενώ παράλληλα σχεδίαζαν ανοιχτά να αποδομήσουν σιγά-σιγά τις δημοκρατικές κυβερνήσεις για να πραγματοποιήσουν το όνειρό τους για ένα Ισλαμικό Κράτος με μοναδικό σύνταγμα τον Ισλαμικό Νόμο.

Η Ρωσία είχε υποστεί πολλές τρομοκρατικές επιθέσεις ριζοσπαστικών ισλαμιστών επί δεκαετίες με δεκάδες νεκρούς. Ο πρόεδρος Πούτιν είδε τις ΗΠΑ-ΗΒ και την Τουρκία να χρηματοδοτούν τους τρομοκράτες στη Συρία και το 2015 πήρε την απόφαση να σώσει τη Συρία από το να γίνει Ισλαμικό Κράτος μπαίνοντας στο πεδίο της μάχης εναντίον των τρομοκρατών που κέρδιζαν έδαφος. Όπως εξηγούσαν τότε πολλοί ειδικοί: Η Ρωσία μπορούσε να σταματήσει την πορεία του ριζοσπαστικού Ισλάμ στη Συρία ή να περιμένει και να τους πολεμήσει στους δρόμους της Μόσχας.

Ο Ερντογάν και ο Πούτιν τέθηκαν ως εχθροί στη Συρία από τον πόλεμο ΗΠΑ-ΝΑΤΟ. Αφού η Τουρκία κατέρριψε ένα ρωσικό αεροπλάνο πάνω από τη Συρία και ένας Τούρκος αξιωματικός ασφαλείας σκότωσε εν ψυχρώ έναν Ρώσο διπλωμάτη, η σχέση μεταξύ των δύο μεγάλων εθνών έφτασε στο ναδίρ.

Όμως, οι ΗΠΑ μαχαίρωσαν πισώπλατα την πιστή σύμμαχό τους Τουρκία στη Συρία. Η Ουάσινγκτον υποστήριξε τους Κούρδους που είναι εχθροί της Τουρκίας. Το PKK είναι μια τρομοκρατική ομάδα που έχει σκοτώσει πάνω από 30.000 ανθρώπους σε διάστημα 30 ετών. Οι Κούρδοι στη Συρία δημιούργησαν μια ένοπλη πολιτοφυλακή την SDF και την YPJ που συνδέονται άμεσα με το PKK και μοιράζονται την ίδια κομμουνιστική πολιτική ιδεολογία. Το Πεντάγωνο πήρε τις SDF και YPJ υπό την προστασία του και παρείχε ό,τι θα μπορούσε να θέλει ένας σύγχρονος στρατός, συμπεριλαμβανομένων των μισθών σε δολάρια. Ο Ερντογάν παραπονέθηκε στον Ομπάμα, στον Τραμπ και στον Μπάιντεν, αλλά όλα τα παράπονά του για τους Κούρδους έπεσαν στο κενό στην Ουάσιγκτον.

Ο Δρ Kamal Jafa, ο γεωπολιτικός εμπειρογνώμονας στο Χαλέπι, ανέφερε πως υπήρξε συνάντηση στην στρατιωτική βάση Al Shadade στη Συρία, υπό την κατοχή του αμερικανικού στρατού, μεταξύ των SDF και Ουκρανών αξιωματούχων που αναζητούσαν ένοπλους τρομοκράτες του ΙΚ για να πολεμήσουν τους Ρώσους στην Ουκρανία. Συμφωνήθηκε η μεταφορά ορισμένων ρωσόφωνων τρομοκρατών του ΙΚ που κρατούνται σε φυλακές από τις SDF στη Συρία στην Ουκρανία.

Η Ουκρανία επεξεργαζόταν σχέδια συνεργασίας με τις SDF για να επιτεθεί στα ρωσικά στρατεύματα στη Συρία. Ωστόσο, στα τέλη Δεκεμβρίου του 2022, ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι ζήτησε να σταματήσει αυτός ο σχεδιασμός, όπως ανέφερε η Washington Post, επικαλούμενη έγγραφο των ΗΠΑ που διέρρευσε και χρονολογείται από τον Ιανουάριο του 2023. Το έγγραφο εξετάζει επίσης την στάση της τουρκικής κυβέρνησης, η οποία γνώριζε για το σχεδιασμό της Ουκρανίας να πλήξει ρωσικούς στόχους στη Συρία.

Λίγες ώρες μετά την επίθεση στη Μόσχα, ο Τζον Κίρμπι, εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας του προέδρου Μπάιντεν, δήλωσε δημόσια ότι οι Ουκρανοί δεν είχαν καμία σχέση με την επίθεση. Ο κόσμος έθεσε το ερώτημα: "Πώς μπορείτε να ξέρετε ποιος εμπλέκεται ή δεν εμπλέκεται, όταν η επίθεση μόλις έγινε και δεν έχουν γίνει συλλήψεις;". Άλλοι σχολίασαν: "Αν ξέρετε ποιος δεν εμπλέκεται, τότε πρέπει να ξέρετε ποιος εμπλέκεται".

Το Ιντλίμπ είναι η τελευταία περιοχή που ελέγχεται από τους τρομοκράτες στη Συρία. Βρίσκεται υπό τον ένοπλο έλεγχο της Hayat Tahrir al-Sham, υπό τη διοίκηση του Abu Mohamed al-Julani, ο οποίος βρίσκεται στον κατάλογο καταζητούμενων των ΗΠΑ, με επικήρυξη 10 εκατομμυρίων δολαρίων για το κεφάλι του. Και αυτό παρά το γεγονός ότι βρίσκεται σε πλήρη θέα των μέσων ενημέρωσης, συμπεριλαμβανομένων των αμερικανικών μέσων ενημέρωσης που ήρθαν να του πάρουν συνέντευξη φορώντας κοστούμι και γραβάτα, σε μια προσπάθεια των Αμερικανών χειριστών του να καθαρίσουν την εικόνα του και να τον επαναπροσδιορίσουν ως μια εγκεκριμένη από τις ΗΠΑ εναλλακτική λύση για τον πρόεδρο Άσαντ στη Δαμασκό.

Όλη η ανθρωπιστική βοήθεια του ΟΗΕ και άλλη ανθρωπιστική βοήθεια που φτάνει στο Ιντλίμπ περνά πρώτα από τα χέρια του Τζουλάνι και των τρομοκρατών του, οι οποίοι διανέμουν τη βοήθεια στις οικογένειες και τους συνεργάτες τους και αρνούνται να τη μοιραστούν με όσους αντιτίθενται στη ριζοσπαστική ισλαμική κατοχή του. Η βοήθεια που περισσεύει πωλείται στο νέο εμπορικό κέντρο του Τζουλάνι, το Al Hamra, με τις κυλιόμενες σκάλες του να μεταφέρουν τους αγοραστές σε πολλούς πολυτελείς ορόφους. Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός πως πρόσφατες διαδηλώσεις στους δρόμους του Ιντλίμπ ζήτησαν την απομάκρυνση και την εκτέλεσή του από τα 3 εκατομμύρια των πολιτών που ζουν κάτω από ένα βάναυσο και καταπιεστικό καθεστώς, το οποίο απαγορεύει στις γυναίκες να συμμετέχουν σε οποιαδήποτε εκπαιδευτικά προγράμματα που προσφέρονται από ανθρωπιστικές ομάδες.

Το Idlib είναι το μέρος στο οποίο επιτέθηκε ο στρατός των ΗΠΑ, ισχυριζόμενος ότι το IS-K ευδοκιμεί εκεί, και το ίδιο μέρος στο οποίο ο στρατός των ΗΠΑ με εντολή του Trump σκότωσε τον Baghdadi, τον ηγέτη του ISIS, και πάλι στο Idlib οι ΗΠΑ εξουδετέρωσαν έναν αξιωματικό του ISIS.

Σχολιαστές αναρωτήθηκαν, αν οι ΗΠΑ γνωρίζουν πως το Idlib είναι η έδρα του IS-K, και άλλων ένοπλων ομάδων που ακολουθούν το ριζοσπαστικό Ισλάμ, γιατί καταγγέλλουν τον Συριακό Αραβικό Στρατό, ή τον σύμμαχό τους, τον ρωσικό στρατό, και το σχέδιό τους να εξαλείψουν την τρομοκρατική παρουσία στο Idlib; Εάν όλος ο κόσμος αναγνωρίζει το Idlib ως κέντρο τρομοκρατίας, τότε γιατί δεν ξεφορτώνεται την απειλή, η οποία αποτελεί κίνδυνο για τους αμάχους στη Συρία, τη Ρωσία και την Ευρώπη; Οι ΗΠΑ και η Τουρκία κρατούν το Ιντλίμπ ασφαλές από επιθέσεις, προκειμένου να μπορούν να χρησιμοποιούν αυτά τα ένοπλα μέσα όταν και όπου επιλέξουν.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail