Γήρανση στρατευμάτων, αργή στρατολόγηση: Η τελευταία έκθεση αποκαλύπτει τα συνεχιζόμενα αμυντικά προβλήματα της Γερμανίας

Bundeswehr/Stefan Uj
Freepen.gr - Παρά τα 100 δισεκατομμύρια ευρώ σε ειδικά κονδύλια και τη νέα αμυντική πολιτική της καγκελαρίου, η Bundeswehr εξακολουθεί να αντιμετωπίζει προβλήματα προσωπικού, υλικού και χρηματοδότησης. Αυτό είναι το συμπέρασμα μιας έκθεσης της κοινοβουλευτικής επιτρόπου για τις Ένοπλες Δυνάμεις, Eva Högl, γράφει η tagesschau.de.

Μεταξύ άλλων, ζητά «ουσιαστικές βελτιώσεις σε προσωπικό, υλικό και υποδομές».

«Τα στρατεύματα γερνούν και ο αριθμός τους μειώνεται», έγραψε η Högl στην ετήσια ανασκόπηση της για την Bundestag. Ο μέσος όρος ηλικίας των στρατιωτών αυξήθηκε από 33,5 το 2022 σε 33,8 πέρυσι. Ο αριθμός των υποψηφίων για την Bundeswehr έχει μειωθεί ελαφρώς. Χιλιάδες θέσεις πάνω από τις τάξεις των στρατευσίμων δεν έχουν καλυφθεί εδώ και χρόνια.

Ο στόχος της αύξησης του αριθμού του προσωπικού από τις τρέχουσες 182.000 σε τουλάχιστον 203.000 στρατιώτες έως το 2031 θα είναι δύσκολο να επιτευχθεί, δήλωσε νωχελικά, και όχι για πρώτη φορά, η Högl στην στρατιωτική της έκθεση. Κατά πάσα πιθανότητα, επίσης, επειδή μόλις το 13% των ένστολων της Bundeswehr είναι γυναίκες.

Ο στρατιωτικός επίτροπος βλέπει μια λύση για την απαίτηση προσωπικού με την καθιέρωση ενός «κοινωνικού έτους», όπου οι νεαρές γυναίκες και οι νέοι άνδρες θα πρέπει να ασχολούνται με τομείς όπως οι κοινωνικές υποθέσεις, το περιβάλλον, ο πολιτισμός ή η Bundeswehr. Δήλωσε ότι κανείς δε θέλει να επιστρέψει στην υποχρεωτική στρατιωτική θητεία, η οποία ανεστάλη το 2011, κυρίως επειδή δε θα υπήρχαν επαρκή καταλύματα, εξοπλισμός και εκπαιδευτές.

Η Högl αναγνώρισε, ωστόσο, πως ο προσωπικός εξοπλισμός των στρατιωτών έχει βελτιωθεί στο μεταξύ. Ωστόσο, εξακολουθεί να υπάρχει έλλειψη φυσιγγίων για τυφέκια, ολόκληρων αρμάτων μάχης και ανταλλακτικών για επισκευές. Όσον αφορά τον εξοπλισμό, η Bundeswehr «δεν είναι ακόμη πλήρως λειτουργική», παρά το ειδικό ταμείο των 100 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Ένας λόγος για αυτό είναι η μεταφορά οπλικών συστημάτων και πυρομαχικών στην Ουκρανία: 2.000 αυτοκινούμενα οβιδοβόλα, πολλαπλοί εκτοξευτές πυραύλων Mars II, άρματα μάχης Leopard 2A6, πυρομαχικά πυροβολικού και, πιο πρόσφατα, ένα αντιαεροπορικό πυραυλικό σύστημα Patriot πήγαν στην Ουκρανία.

Από την έναρξη του ρωσικού επιθετικού πολέμου, σύμφωνα με κυβερνητικά στοιχεία, η Γερμανία έχει παραδώσει υλικό με εκτιμώμενη αξία προμηθειών άνω των 5 δισεκατομμυρίων ευρώ μόνο από τα αποθέματα της Bundeswehr. Παρόλο που έχουν δοθεί πρόσθετες παραγγελίες, η υποστήριξη προς την Ουκρανία έχει δημιουργήσει κενά σε εξοπλισμό, ορισμένα από τα οποία είναι απίθανο να καλυφθούν για χρόνια.

Ο υπουργός Άμυνας Μπόρις Πιστόριους δεν χρειάζεται επειγόντως χρήματα μόνο για τη συγκρότηση της λιθουανικής ταξιαρχίας. Απαιτεί επίσης σημαντικά περισσότερα χρήματα από τον υπουργό Οικονομικών Κρίστιαν Λίντνερ για τον τακτικό αμυντικό προϋπολογισμό του 2025. Υπάρχουν απαιτήσεις για έως και 6,5 δισεκατομμύρια ευρώ για νέες επενδύσεις, ώστε η Γερμανία να μπορέσει και πάλι να επιτύχει τον λεγόμενο στόχο του 2% του ΝΑΤΟ. Σύμφωνα με κυβερνητικά στοιχεία, φέτος ήταν η πρώτη φορά εδώ και τρεις δεκαετίες που η Γερμανία πέτυχε τον στόχο να δαπανά το 2% της οικονομικής της παραγωγής για τον στρατό.

Περισσότερα χρήματα χρειάζονται και μεσοπρόθεσμα, διότι το ειδικό ταμείο της Bundeswehr ύψους 100 δισεκατομμυρίων ευρώ προορίζεται πλέον για νέα οπλικά συστήματα και πυρομαχικά και θα διαρκέσει το πολύ μέχρι το 2027.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail