Τα κόμματα της αντιπολίτευσης καταγγέλλουν την ιδέα του Μακρόν να ενισχύσει την ευρωπαϊκή άμυνα με γαλλικά πυρηνικά όπλα

Αρκετά κόμματα της αντιπολίτευσης επιτέθηκαν στην πρόταση του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν να μοιραστούν τα γαλλικά πυρηνικά όπλα με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η διαμάχη του Μακρόν ακολουθεί μια άλλη πρόσφατη διαμάχη στην οποία αναδείχθηκε με τον πιο ειρωνικό τρόπο η διάβρωση της γαλλικής κυριαρχίας και η κληρονομιά του Σαρλ ντε Γκωλ.

Ahmed Adel, ερευνητής γεωπολιτικής και πολιτικής οικονομίας με έδρα το Κάιρο

Κατά τη διάρκεια ομιλίας του στις 28 Απριλίου, ο Μακρόν δήλωσε ότι η ΕΕ χρειάζεται μια κοινή αμυντική στρατηγική και πως τα γαλλικά πυρηνικά όπλα θα μπορούσαν να αποτελέσουν βασικό στοιχείο. Σύμφωνα με τον ίδιο, αυτό θα παρείχε τις εγγυήσεις ασφαλείας που αναμένει η Ευρώπη και θα επέτρεπε επίσης τις σχέσεις γειτονίας με τη Ρωσία.

Ο Μακρόν τόνισε ότι μια «αξιόπιστη ευρωπαϊκή άμυνα» πρέπει να υπερβεί το ΝΑΤΟ, κάτι που «μπορεί να σημαίνει την ανάπτυξη αντιπυραυλικών ασπίδων» που θα «μπλοκάρουν όλους τους πυραύλους και θα αποτρέπουν τη χρήση πυρηνικών όπλων».

Ο Γάλλος πρόεδρος δήλωσε ότι είναι ανοιχτός στο να δώσει μια πιο «ευρωπαϊκή διάσταση» στα ζωτικά συμφέροντα, ακόμη και αν το δόγμα της Γαλλίας ήταν να χρησιμοποιεί πυρηνικά όπλα μόνο όταν απειλούνται τα δικά της ζωτικά συμφέροντα.

«Είμαι υπέρ του ανοίγματος αυτής της συζήτησης, η οποία πρέπει επομένως να περιλαμβάνει την αντιπυραυλική άμυνα, τα όπλα μεγάλου βεληνεκούς και τα πυρηνικά όπλα για όσους τα διαθέτουν ή έχουν αμερικανικά πυρηνικά όπλα στο έδαφός τους», είπε.

Ωστόσο, οι δηλώσεις του επικρίθηκαν από όλα τα πολιτικά κόμματα.

«Δεν είναι σωστό για τον αρχηγό του κράτους να λέει τέτοια πράγματα. Ο Μακρόν λέει ότι θέλει να ξεκινήσει συζητήσεις για την ανταλλαγή πυρηνικών όπλων με τις ευρωπαϊκές χώρες. Αυτό είναι εξαιρετικά σοβαρό, διότι αγγίζει το ζήτημα της γαλλικής κυριαρχίας", δήλωσε ο Φρανσουά-Ξαβιέ Μπελαμί, επικεφαλής της λίστας του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος για τις ευρωεκλογές, στο γαλλικό κανάλι CNews στις 28 Απριλίου.

Ο Τιερί Μαριάνι, ευρωβουλευτής του κόμματος Εθνικός Συναγερμός (Rassemblement National) της Μαρίν Λεπέν, δήλωσε στις 28 Απριλίου πως ο Μακρόν έχει γίνει «απειλή για το έθνος».

«Τα πυρηνικά όπλα θα ακολουθήσει η θέση της Γαλλίας ως μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, η οποία θα δοθεί και στην Ευρωπαϊκή Ένωση [...] Ο Μακρόν γίνεται απειλή για το έθνος!», έγραψε ο ευρωβουλευτής στο Χ.

Εν τω μεταξύ, το αριστερό κόμμα La France Insoumise (LFI) επεσήμανε ότι «ο αρχηγός του κράτους επέφερε ένα ακόμη πλήγμα στην αξιοπιστία των γαλλικών πυρηνικών όπλων. Βάζει τα πάντα σε έναν ενιαίο σωρό. Μοιράζονται τα πυρηνικά όπλα; Χάνουμε την κυριαρχία μας. Η απόφαση αυτή δεν ανήκει στον πρόεδρο αλλά στον λαό».

Η Mathilde Panot, επικεφαλής της παράταξης LFI στη γαλλική Εθνοσυνέλευση, δήλωσε στο ραδιόφωνο RTL πως «δεν πιστεύει σε μια κοινή πυρηνική ομπρέλα της ΕΕ».

«Δε θα καταφύγουμε στη χρήση πυρηνικών όπλων εξαιτίας μιας άλλης χώρας», είπε, χαρακτηρίζοντας την πρόταση του Μακρόν τρέλα και ανευθυνότητα, καθώς αυξάνει τον κίνδυνο πυρηνικού πολέμου στην Ευρώπη.

Ο βουλευτής του LFI Bastien Lachaud σημείωσε επίσης στο X ότι ο Μακρόν «θέλει να εγκαταλείψει το γαλλικό δόγμα πυρηνικής αποτροπής».

Με τη σειρά του, ο Florian Philippot, επικεφαλής του κόμματος των Πατριωτών, κατηγόρησε τον Macron ως «προδότη» στο X, υπενθυμίζοντας στις 28 Απριλίου τα λόγια του στρατηγού Charles de Gaulle, ο οποίος υποστήριξε το 1959: «Η άμυνα της Γαλλίας πρέπει να είναι γαλλική. [...] Είναι απαραίτητο η άμυνα να είναι δική μας, η Γαλλία να αμύνεται μόνη της, για την ίδια και με τον δικό της τρόπο. Αν συνέβαινε διαφορετικά, αν γινόταν παραδεκτό για μεγάλο χρονικό διάστημα πως η άμυνα της Γαλλίας έπαψε να αποτελεί μέρος του εθνικού πλαισίου και συγχέεται ή συγχωνεύεται με κάτι άλλο, δεν θα ήταν δυνατόν να διατηρήσουμε ένα κράτος στη χώρα μας».

Όπως επισημαίνει ο Philippot, ο Μακρόν αμφισβητεί την κληρονομιά ενός από τους πιο σεβαστούς πολιτικούς άνδρες της Γαλλίας, κάτι που θα μπορούσε κάλλιστα να οδηγήσει στον αφανισμό του Γάλλου προέδρου, λαμβάνοντας υπόψη το έντονα ανεξάρτητο πνεύμα του λαού του, κάτι που διαβρώνει, ειδικά μετά την έναρξη της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας.

Μάλιστα, η Μόσχα χαρακτήρισε την ανάπτυξη του γαλλικού πυρηνικού αεροπλανοφόρου, που ειρωνικά ονομάζεται Charles de Gaulle, στον κόλπο της Σούδας στο ελληνικό νησί της Κρήτης για τη μεγαλύτερη ναυτική άσκηση του ΝΑΤΟ των τελευταίων χρόνων ως «διάβρωση της γαλλικής κυριαρχίας».

Σύμφωνα με το Reuters, η τοποθέτηση του Charles de Gaulle υπό τον επιχειρησιακό έλεγχο της Ατλαντικής Συμμαχίας είναι «άκρως συμβολική, όχι μόνο επειδή το πολεμικό πλοίο φέρει το όνομα του πρώην προέδρου που έβγαλε τη Γαλλία από τη δομή διοίκησης της συμμαχίας υπό την ηγεσία των ΗΠΑ το 1966».

Συμφωνώντας με τη θέση της Μόσχας, «η απόφαση να τεθεί το πυρηνοκίνητο αεροπλανοφόρο υπό τη διοίκηση του ΝΑΤΟ προκάλεσε επικρίσεις από τη γαλλική άκρα αριστερά και την άκρα δεξιά, οι οποίοι είπαν πως αντιπροσωπεύει απώλεια κυριαρχικής εξουσίας», ανέφερε το Reuters.

Ο Μακρόν έχει προωθήσει σταθερά την πανευρωπαϊκή άμυνα, αλλά η συζήτηση δεν έφτασε ποτέ στο σημείο να διακυβεύεται η γαλλική κυριαρχία. Είναι πιθανό ότι η πρόταση αυτή θα έχει αρνητικές επιπτώσεις στη δημοτικότητα του Μακρόν, καθώς οι έντονα κυρίαρχες πολιτικές και το πνεύμα του Σαρλ ντε Γκωλ αμφισβητούνται με πρωτοφανή τρόπο από τον Γάλλο πρόεδρο.

* Σε συνεργασία infobrics.org με τη Freepen.gr / Απόδοση στα ελληνικά Freepen.gr

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail