Επιστράτευση για την ήττα: Το καθεστώς Ζελένσκι επιμένει ότι πρέπει να πεθάνουν περισσότεροι Ουκρανοί πριν τελειώσουν όλα

Wojtek Radwanski / ΑFΡ
Η νέα προσπάθεια του Κιέβου να μαζέψει περισσότερα πτώματα για το μέτωπο είναι μια απάντηση στη διαφαινόμενη καταστροφή - και μια καταστροφή από μόνη της

Η κατάσταση της Ουκρανίας είναι εξαιρετικά επισφαλής, αν θέλετε να το θέσετε αισιόδοξα. Ένας πιο ρεαλιστικός όρος είναι "καταστροφικός". Η χώρα βρίσκεται αντιμέτωπη με την σταθερή, επιταχυνόμενη προέλαση των ρωσικών δυνάμεων που είναι καλά κινητοποιημένες και εκπαιδευμένες και υπερτερούν σε ποσότητα και εξοπλισμό. Ακόμη και ο αρχιστράτηγος της Ουκρανίας παραδέχθηκε ότι "η κατάσταση στο ανατολικό μέτωπο έχει επιδεινωθεί σημαντικά τις τελευταίες ημέρες". Μια τεράστια υποτίμηση αλλά και πάλι απόδειξη πως τα πράγματα είναι ακόμη χειρότερα.

Του Tarik Cyril Amar, ιστορικού από τη Γερμανία που εργάζεται στο Πανεπιστήμιο Koç της Κωνσταντινούπολης, με θέμα τη Ρωσία, την Ουκρανία και την Ανατολική Ευρώπη, την ιστορία του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, τον πολιτισμικό Ψυχρό Πόλεμο και την πολιτική της μνήμης - RUSSIA TODAY /

Γνωρίζουμε επίσης -από ουκρανικές δημοσκοπήσεις- ότι όλο και περισσότεροι Ουκρανοί είναι ανοιχτοί στο να τερματιστεί ο πόλεμος κάνοντας παραχωρήσεις. Ωστόσο, το καθεστώς Ζελένσκι επιμένει διπλά. Αντί να μπει σε σοβαρές διαπραγματεύσεις -του είδους όπου προσαρμόζεις τους στόχους σου στις απώλειές σου ώστε να αποφύγεις ακόμη μεγαλύτερες- επιδιώκει να ρίξει περισσότερες ζωές σε έναν πόλεμο που έχει γίνει κρεατομηχανή για τα ουκρανικά στρατεύματα.

Αυτός είναι ο κύριος σκοπός του νέου νόμου για την επιστράτευση που μόλις πέρασε από το ουκρανικό κοινοβούλιο. (Επιπλέον, ο πρόεδρος Ζελένσκι έχει ήδη υπογράψει πρόσθετα μέτρα που θα ενσωματωθούν στο νέο νόμο μόλις υπογράψει και αυτόν. Στην ουσία, όμως, πρόκειται για ένα ολοκληρωμένο πακέτο, το οποίο πολλοί Ουκρανοί και εξωτερικοί παρατηρητές αναφέρουν ως ένα και μοναδικό νόμο, όπως θα γίνει και εδώ).

Ο νέος νόμος για την επιστράτευση είναι πολύπλοκος, αποτελούμενος από έναν μακρύ κατάλογο μέτρων, συμπεριλαμβανομένων, για παράδειγμα, νέων κανόνων για την κατάσχεση ιδιωτικών αυτοκινήτων για αμυντικούς σκοπούς. Ο πυρήνας του, ωστόσο, είναι απλός: Το κατώτατο όριο ηλικίας για την επιστράτευση μειώνεται από τα 27 στα 25 έτη. Όλοι οι Ουκρανοί άνδρες μεταξύ 18 και 60 ετών θα πρέπει να εγγραφούν, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που βρίσκονται στο εξωτερικό. Η παράλειψη αυτή θα λογίζεται ως αποφυγή της στρατιωτικής θητείας. Για να διασφαλιστεί ότι η συμμόρφωση μπορεί να ελεγχθεί εύκολα, όλοι οι εγγεγραμμένοι άνδρες πρέπει να έχουν τα χαρτιά εγγραφής τους πάντοτε μαζί τους.

Ο νόμος, ο οποίος βρίσκεται υπό αμφισβήτηση εδώ και μήνες, δεν τυγχάνει καλής υποδοχής στην ουκρανική κοινωνία. Σε τηλεοπτική εκπομπή της Ukrainska Pravda, ενός πολύ αντιρωσικού πρακτορείου, η Μαρία Μπερλίνσκα, μια Ουκρανή ακτιβίστρια με εξίσου άριστα διαπιστευτήρια, τον χαρακτήρισε φιάσκο. Και δεν είναι καθόλου μόνη της. Είναι αλήθεια πως ορισμένοι Ουκρανοί σχολιαστές προσπάθησαν - για άλλη μια φορά - να απορρίψουν κάθε λαϊκή δυσαρέσκεια ως ρωσική ανάμειξη. Αλλά αυτή τη φορά, αυτό το παλιό και κουρασμένο κόλπο από το εγχειρίδιο του ΝΑΤΟ-Ζελένσκι δε λειτουργεί καλά. Ακόμη και τα δυτικά mainstream μέσα ενημέρωσης αναγνωρίζουν ότι ο νόμος είναι "αντιλαϊκός".

Δεν είναι δύσκολο να καταλάβει κανείς γιατί πολλοί Ουκρανοί είναι θυμωμένοι. Ίσως η χειρότερη απογοήτευση είναι πως ο νόμος δεν περιλαμβάνει έναν σκληρό κανόνα για την αποστράτευση, κάτι που όλοι περίμεναν. Σκεφτείτε το ως μια σιωπηρή συμφωνία: Η κυβέρνηση μπορεί να μαζέψει περισσότερους νεαρούς άνδρες για τροφή για κανόνια, αλλά, τουλάχιστον, υπόσχεται επίσης να αφήσει ελεύθερους τους εξαντλημένους στρατιώτες που έχουν ήδη υπηρετήσει (και επιβιώσει) για χρόνια (συζητούνταν 36 μήνες). Ακόμη και οι New York Times παρατήρησαν ότι οι σημερινοί στρατιώτες της Ουκρανίας είναι "ταλαιπωρημένοι και εξαντλημένοι". Ωστόσο, το να ανοίξει μια διέξοδος για κάποιους τουλάχιστον από αυτούς είναι αυτό που δεν έγινε. Αντιθέτως, το καθεστώς Ζελένσκι τόλμησε να βγει με ένα νόμο που μόνο παίρνει αλλά δε δίνει τίποτα πίσω.

Πόσα, ή για να είμαστε ακριβείς, πόσα ακριβώς; Αυτό είναι το δεύτερο μεγάλο πρόβλημα: Ο νόμος προορίζεται για την αναπλήρωση των τάξεων, οι οποίες είναι σαφώς πολύ άσχημα εξαντλημένες (διαψεύδοντας μαζικά τις λίγες και παράλογα χαμηλές - και ως εκ τούτου ψευδείς - δηλώσεις του καθεστώτος σχετικά με τους αριθμούς των απωλειών). Υψηλόβαθμοι Ουκρανοί αξιωματικοί έχουν βγει δημόσια προειδοποιώντας πως "ορισμένα" τμήματα του μετώπου που πρέπει να κρατούνται από οκτώ έως δέκα στρατιώτες, στην πραγματικότητα επανδρώνονται από δύο έως τέσσερις. Αυτό σημαίνει ότι εκεί που πρέπει να υπερασπιστούν 100 μέτρα, στην πραγματικότητα μπορούν να υπερασπιστούν μόνο 20. Βέβαια, τέτοιες δηλώσεις είναι και περιστροφές για να αντλήσουν πολιτική υποστήριξη για το νόμο περί επιστράτευσης. Αλλά από όσα γνωρίζουμε για τον πόλεμο, αυτό το spin βασίζεται στην πραγματικότητα.

Ωστόσο, αυτό που δεν έχει κάνει κανείς - ούτε ο πρόεδρος Ζελένσκι ούτε κάποιος από τα ανώτατα στελέχη του - είναι να πει ακριβώς πόσους περισσότερους Ουκρανούς θέλει. Ο πρώην αρχιστράτηγος Valery Zaluzhny είχε ζητήσει ευθέως μισό εκατομμύριο. Αυτός είναι ένας λόγος για τον οποίο έχασε τη δουλειά του. Ο διάδοχός του, ο Αλεξάντρ Σύρσκι, πήρε το υπόμνημα και κρατάει σιγή ιχθύος, αφήνοντας μόνο να διαρρεύσει ότι δεν θα είναι 500.000. Πόσο καθησυχαστικό.

Προφανώς, το καθεστώς του Κιέβου προτιμά να αναζητά περισσότερη τροφή για την κρεατομηχανή, χωρίς πολύ δημόσιο έλεγχο. Βάλτε τον εαυτό σας στη θέση τους για μια στιγμή: Αν έπρεπε να σύρετε, ας πούμε, 300.000 κυρίως πολύ απρόθυμους και δυνητικά επαναστατημένους άνδρες σε έναν πόλεμο χωρίς ευκαιρία, θα θέλατε να γνωρίζουν αυτοί, οι οικογένειές τους και οι φίλοι τους πόσοι ακριβώς είναι; Και παρεμπιπτόντως, οι 300.000 είναι ένας αριθμός που έχει αναφέρει ο Ζελένσκι, έστω και με πολύ στρογγυλό τρόπο, δηλαδή ως την εκτίμησή του (δεν είναι κάτι παραπάνω από αυτό, φυσικά) για τα πρόσθετα στρατεύματα που θα διαθέσει σύντομα η Ρωσία.

Η τρίτη κύρια αιτία της δημόσιας δυσαρέσκειας για το νέο νόμο περί επιστράτευσης είναι πως είναι άδικος. Οι απλοί Ουκρανοί έχουν μια έντονη και απολύτως ρεαλιστική αίσθηση ότι οι "ελίτ" τους -στην πολιτική και στις επιχειρήσεις, και συνήθως και τα δύο σε ένα και τον ίδιο άνθρωπο- δεν μοιράζονται τους κινδύνους και τις θυσίες του πολέμου. Αυτό το γεγονός, επίσης, το καθεστώς και τα μέσα μαζικής ενημέρωσης προσπαθούν να το προπαγανδίσουν μακριά ως "ρωσική χειραγώγηση".

Ωστόσο, το γεγονός είναι ότι δεν χρειάζεται καμία τέτοια εξωτερική παρέμβαση. Πάρτε, για παράδειγμα, πάλι την Berlinska στην Ukrainska Pravda. Είναι υπέρ της συνέχισης του πολέμου για χρόνια (και έχει εντελώς μη ρεαλιστικές ιδέες για το πώς θα γίνει αυτό).

Και όμως, αναρωτιέται επίσης γιατί "θα πρέπει το παιδί μιας μητέρας από ένα εγκαταλελειμμένο χωριό.... να μετατραπεί σε μια σημαία στο έδαφος [δηλαδή να καταλήξει σε ένα από αυτά τα μαζικά επεκτεινόμενα στρατιωτικά νεκροταφεία], ενώ κάποιος [άλλος] μπορεί να κάνει βόλτες στο Κίεβο με ακριβά αυτοκίνητα, να κάνει ακριβές διακοπές στο εξωτερικό, απλά να πλουτίσει και να κάνει δουλειές εν καιρώ πολέμου";

Προσθέστε τώρα σε όλα τα παραπάνω, τα ακόλουθα: Αυτοί που ήταν πρόθυμοι να πολεμήσουν έχουν ήδη προσφερθεί εθελοντικά. Όταν προσφέρθηκαν εθελοντικά, επιπλέον, η λανθασμένη αισιοδοξία ήταν ευρέως διαδεδομένη. Αυτές οι ψευδαισθήσεις έχουν εξατμιστεί μέχρι τώρα. Όποιος είναι αναγκασμένος να πολεμήσει τώρα ξέρει δύο πράγματα: Ο πόλεμος δεν πηγαίνει καλά (και αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο επιστρατεύεται, για την ακρίβεια) και μέλη της οικογένειας, φίλοι ή γνωστοί από τη δουλειά έχουν ήδη πέσει ή, αν είναι "τυχεροί", έχουν αιχμαλωτιστεί ή έχουν επιστρέψει με σοβαρά, ενδεχομένως δια βίου ατυχήματα και ψυχολογικά τραύματα. Τέλος, η αποστολή ακόμη περισσότερων νέων για να πολεμήσουν στον πόλεμο δι' αντιπροσώπων για τη Δύση, επιδεινώνει επίσης το σοβαρό δημογραφικό πρόβλημα της Ουκρανίας, σπαταλώντας όχι μόνο μια γενιά, αλλά και τους πατέρες (και μερικές μητέρες επίσης) της επόμενης.

Αυτός ο νόμος είναι μια ατυχής απάντηση στην καταστροφή της διαφαινόμενης ήττας. Είναι μια καταστροφή από μόνη της. Ιδανικά, θα ήταν η τελευταία σταγόνα που θα προκαλούσε τελικά τους Ουκρανούς να επαναστατήσουν εναντίον ενός καθεστώτος που τους έχει ξεπουλήσει στη γεωπολιτική των ΗΠΑ και της ΕΕ. Ιδανικά.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail