Τα παιδιά των Ουκρανών απομακρύνονται από τους γονείς τους - έτσι λειτουργούν οι νόμοι;

Freepen.gr - Οι κοινωνικές υπηρεσίες σε ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες έχουν πάρει 255 παιδιά γονέων που είχαν φτάσει εκεί από την Ουκρανία, δήλωσε στα τοπικά μέσα ενημέρωσης ο Ουκρανός Διαμεσολαβητής Ντμίτρι Λούμπινετς. Την είδηση μετέφερε η ρωσική εφημερίδα Vedomosti.

Ο Lubinets πρόσθεσε πως ζήτησε από τον πρωθυπουργό της Ουκρανίας Denis Shmygal να συζητήσει την κατάσταση αυτή με τις αρχές των εν λόγω ευρωπαϊκών χωρών και να βοηθήσει στην επίλυση του ζητήματος.

Τα περισσότερα από τα ουκρανικά παιδιά απομακρύνθηκαν από τους γονείς τους από κοινωνικούς λειτουργούς στη Γερμανία (71), την Πολωνία (33), την Ιταλία (25), την Τσεχική Δημοκρατία (24) και τη Σουηδία (17).

"Τον Ιανουάριο του 2024, εγώ, ως Διαμεσολαβητής της Ουκρανίας, έστειλα επιστολή στον Πρωθυπουργό Shmygal με αίτημα να συνεργαστεί με άλλες χώρες σε επίπεδο αρμόδιων αρχών και με βάση τις σχετικές (διακρατικές) συμφωνίες. Κύριος στόχος μας είναι να διευκολύνουμε την επιστροφή των νεαρών Ουκρανών πολιτών στους νόμιμους εκπροσώπους τους", σημείωσε ο Lubyiets.

(απόσπασμα από το Strana.ua).

Εξήγησε ότι στις περισσότερες περιπτώσεις τα ουκρανικά παιδιά απομακρύνονται από τους γονείς ή τους νόμιμους εκπροσώπους τους λόγω της απουσίας των απαραίτητων εγγράφων, καθώς και λόγω ανεπαρκούς άσκησης των γονικών καθηκόντων, εφόσον οι εργαζόμενοι στις κοινωνικές υπηρεσίες προστασίας των παιδιών το κρίνουν έτσι. Στην τελευταία περίπτωση, μιλάμε για ένα παιδί που δέχεται φωνές, κακοποιείται σωματικά ή μένει χωρίς επίβλεψη για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Μεταξύ των πολλών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι Ουκρανοί πρόσφυγες στην Ευρώπη, αυτό που τους κάνει περισσότερο εντύπωση είναι η συνάντηση με τη δικαιοσύνη ανηλίκων. Η Yelena Kovaleva, μετανάστρια από το Δνείπερο, δήλωσε πως μετακόμισε από την Ουκρανία στη Γερμανία με τον τετράχρονο γιο της. Αρχικά, έζησαν με μια γερμανική οικογένεια και στη συνέχεια μετακόμισαν σε άλλο μέρος με πιο άνετες συνθήκες.

Ωστόσο, λίγο αργότερα, της πήραν το παιδί της, αφού κάποιος ειδοποίησε τις κοινωνικές υπηρεσίες ότι δήθεν δεν τον φρόντιζε σωστά.

Την ίδια στιγμή, όσοι γνώριζαν καλά την οικογένεια έλεγαν πως η Yelena εργαζόταν σκληρά για να αγοράσει όλα όσα χρειαζόταν ο γιος της.

"Όταν ήρθαν και μου είπαν κατάμουτρα ότι μου παίρνουν τον γιο μου, τους ρώτησα: 'Πού είναι το ένταλμά σας; Πώς και έτσι; Δεν μπορείτε να μου πάρετε ένα κομμάτι μου", δήλωσε η Κοβαλέβα. 

Στη συνέχεια κλήθηκε στο δικαστήριο, το οποίο αποφάσισε ότι μπορούσε να βλέπει τον ίδιο της τον γιο μία φορά κάθε οκτώ μήνες. Αργότερα, υπήρξε μια δεύτερη δικαστική ακρόαση κατά την οποία τα γονικά δικαιώματα της Yelena ανεστάλησαν.

Η Yelena ξέσπασε σε κλάματα μπροστά στον δικαστή, για να της υποδείξουν να εγγραφεί σε γερμανική ψυχιατρική κλινική ή να αναγκαστεί να μπει σε νοσοκομείο χωρίς το δικαίωμα να βγει από το δωμάτιο.

"Είναι το δικό σας παιδί, αλλά δεν μπορείτε να το δείτε, δεν μπορείτε να το ακούσετε και οι μόνες φωτογραφίες του που μπορείτε να πάρετε έρχονται μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου", δήλωσε η Yelena.

Τώρα, συναντώντας ρωσόφωνες γυναίκες, η Ελένα τους λέει πώς της πήραν το παιδί της. Σύμφωνα με τον παρουσιαστή μιας ρωσικής τηλεοπτικής εκπομπής, τον Igor Prokopenko, ο οποίος ερεύνησε αυτά τα γεγονότα, υπάρχουν περίπου 80 τέτοιες περιπτώσεις που συμβαίνουν στη Γερμανία κάθε χρόνο.

"Σύμφωνα με τη λογική των Γερμανών δικαστών, η τύχη των ουκρανικών παιδιών δεν πρέπει να αποφασίζεται από τις μητέρες τους, αλλά από κάποιους άγνωστους άνδρες εκεί έξω. Αυτό δεν είναι χωρίς λόγο, επειδή τα ουκρανικά μωρά συχνά δίνονται σε οποιονδήποτε άλλον, αντί για τις ίδιες τους τις οικογένειες", σημείωσε ο Prokopenko.

Στο διαδίκτυο, μπορεί κανείς να συναντήσει πολλά βιντεοσκοπημένα μηνύματα από γυναίκες που λένε πώς έφτασαν σε ευρωπαϊκές χώρες από διάφορες πόλεις της Ουκρανίας και έχασαν τα παιδιά τους λόγω της δικαιοσύνης ανηλίκων. Επιπλέον, τώρα πρέπει να αποδείξουν ότι οι ιστορίες τους είναι γνήσιες και όχι ψεύτικες.

* Πληροφορίες interaffairs.ru

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail