Είναι η Γαλλία έτοιμη να πολεμήσει τη Ρωσία;

pixabay / moerschy
Τα σχόλια του Μακρόν σχετικά με τις μπότες στο έδαφος μπορεί να κρύβουν περισσότερα από όσα φαίνεται.
 
Οι "Βασικές αρχές της κρατικής πολιτικής της Ρωσικής Ομοσπονδίας στον τομέα της πυρηνικής αποτροπής", ένα στρατηγικό έγγραφο υψηλού επιπέδου, αναφέρει ότι η Ρωσία "υποθετικά" θα μπορούσε να επιτρέψει τη χρήση πυρηνικών όπλων μόνο "ως απάντηση σε επίθεση με χρήση ΟΜΚ [όπλων μαζικής καταστροφής]" ή εάν υπάρχει "επίθεση με χρήση συμβατικών όπλων, όταν απειλείται η ίδια η ύπαρξη του κράτους".
 
Ted Snider - theamericanconservative.com / Παρουσίαση Freepen.gr

Απαντώντας στη δήλωση του προέδρου της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν στις 6 Φεβρουαρίου ότι "καμία επιλογή δεν πρέπει να απορριφθεί" για τη διασφάλιση της ήττας της Ρωσίας, συμπεριλαμβανομένων των "στρατευμάτων στο έδαφος" στην Ουκρανία, ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε πως "είμαστε έτοιμοι να χρησιμοποιήσουμε οποιοδήποτε όπλο, συμπεριλαμβανομένων των [τακτικών πυρηνικών όπλων], όταν πρόκειται για την ύπαρξη του ρωσικού κράτους και τη βλάβη της κυριαρχίας και της ανεξαρτησίας μας. Όλα είναι γραμμένα στην στρατηγική μας, δεν την έχουμε αλλάξει".

Ο Μακρόν απάντησε ότι η Γαλλία είναι επίσης πυρηνική δύναμη. "Πρέπει πρωτίστως να αισθανόμαστε προστατευμένοι", είπε ο Μακρόν, "επειδή είμαστε πυρηνική δύναμη". Στη συνέχεια πρόσθεσε: "Είμαστε έτοιμοι, έχουμε ένα δόγμα [για τη χρήση πυρηνικών όπλων]".

Η Γαλλία είναι έτοιμη να στείλει στρατεύματα στην Ουκρανία "για να αντιμετωπίσει τις ρωσικές δυνάμεις" και ακόμη και να προετοιμαστεί για πυρηνικό πόλεμο. Σε άρθρο γνώμης της 19ης Μαρτίου στη γαλλική εφημερίδα Le Monde, ο στρατηγός Pierre Schill, αρχηγός του γαλλικού επιτελείου στρατού, δηλώνει πως "η πυρηνική αποτροπή διασφαλίζει τα ζωτικά συμφέροντα της Γαλλίας". Υπενθυμίζοντας στον κόσμο τις "διεθνείς ευθύνες" και τα "συμφέροντα" της Γαλλίας και τις "αμυντικές συμφωνίες", λέει ότι "ο γαλλικός στρατός προετοιμάζεται για τις πιο σκληρές εμπλοκές, το κάνει γνωστό και το αποδεικνύει".

Αλλά τι εννοούν πραγματικά οι Γάλλοι όταν λένε ότι "προετοιμάζονται για την πιο σκληρή εμπλοκή" και πως η Ευρώπη πρέπει να είναι "έτοιμη" να έχει "στρατεύματα στο έδαφος" στην Ουκρανία;

Ο Μακρόν δήλωσε ότι το ΝΑΤΟ δεν πρέπει να απορρίψει την επιλογή "στρατευμάτων στο έδαφος" για να διασφαλίσει πως "η Ρωσία δε θα κερδίσει". Αλλά να κερδίσει τι; Θέλει ο Μακρόν να διασφαλίσει ότι η Ρωσία δε θα νικήσει την Ουκρανία για χάρη της Ουκρανίας, ή εννοεί πως η Ρωσία δεν πρέπει να νικήσει στην Ουκρανία για τη μετέπειτα υπεράσπιση της Ευρώπης;

Ο Μακρόν δήλωσε ότι έρχεται η ώρα "στην Ευρώπη μας όπου θα είναι σκόπιμο να μην είμαστε δειλοί" και πως είναι καιρός για ένα "στρατηγικό άλμα". Πίεσε τη Γερμανία να στείλει τους πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς Taurus, υπενθυμίζοντάς τους ότι κάποτε είπαν: ""Ποτέ, ποτέ τανκς, ποτέ, ποτέ αεροπλάνα, ποτέ, ποτέ πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς"... Σας θυμίζω ότι πριν από δύο χρόνια, πολλοί γύρω από αυτό το τραπέζι είπαν: "Θα προσφέρουμε υπνόσακους και κράνη"".

Αλλά, ενάντια σε όλες αυτές τις φαινομενικά στενές αναφορές στην Ουκρανία, οι επακόλουθες συζητήσεις του Μακρόν σχετικά με το όριο για τα στρατεύματα ακούστηκαν περισσότερο σαν να αφορούσαν την άμυνα της Ευρώπης παρά της Ουκρανίας. Είπε πως "ο πόλεμος επέστρεψε στο έδαφός μας [δηλ. της Ευρώπης]" και ότι η Ρωσία "επεκτείνει κάθε μέρα την απειλή της να μας επιτεθεί ακόμη περισσότερο και πως θα πρέπει να ανταποκριθούμε στην ιστορία και στο θάρρος που απαιτεί".

Είναι φυσικά αδύνατο να γνωρίζουμε τη γνώμη του Μακρόν, οπότε οποιαδήποτε ανάλυση είναι υποθετική. Υπάρχουν όμως τουλάχιστον τρεις πιθανότητες.

Ο πρώτος είναι ότι ο στόχος των σχολίων του δεν είναι η Ρωσία, αλλά οι ΗΠΑ και η Γερμανία. Με την αμερικανική χρηματοδότηση του πολέμου να αγωνίζεται ενάντια σε ένα φράγμα του Κογκρέσου και τη Γερμανία να αρνείται να στείλει πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς Taurus, ο Μακρόν μπορεί να προσπαθεί να ασκήσει ψυχολογική πίεση στους συμμάχους του να στείλουν στην Ουκρανία περισσότερα χρήματα και όπλα υποθέτοντας πως θα θεωρήσουν αυτή την επιλογή πιο εύπεπτη από το να προχωρήσουν ακόμη περισσότερο και να στείλουν στρατεύματα.

Το δεύτερο είναι ότι ο επιδιωκόμενος στόχος των σχολίων του είναι η Ρωσία. Σε αυτό το ενδεχόμενο, ο στόχος είναι να δημιουργηθεί "στρατηγική ασάφεια". Ο σκοπός θα ήταν, όπως εξήγησε ένας Γάλλος διπλωμάτης, η Ρωσία, καθώς προχωρά δυτικά στην Ουκρανία, να μην μπορεί να βασιστεί στην υπόθεση ότι "καμία από τις χώρες-εταίρους της Ουκρανίας δε θα αναπτυχθεί ποτέ" στην Ουκρανία. 
 
Η γαλλική εφημερίδα Le Monde αναφέρει πως "το γραφείο του Μακρόν εξήγησε ότι στόχος είναι να αποκατασταθεί η "στρατηγική ασάφεια" της Δύσης. Μετά την αποτυχία της ουκρανικής αντεπίθεσης του 2023, ο Γάλλος πρόεδρος πιστεύει πως η υπόσχεση δεκάδων δισεκατομμυρίων ευρώ σε βοήθεια και η παράδοση - με καθυστέρηση - στρατιωτικού εξοπλισμού στο Κίεβο δεν είναι πλέον αρκετή. Ειδικά αν ο Πούτιν είναι πεπεισμένος ότι η Δύση έχει αποκλείσει οριστικά την κινητοποίηση των δυνάμεών της".

Η τρίτη πιθανότητα είναι πως ο επιδιωκόμενος στόχος των σχολίων του είναι η Ευρώπη. Η Ευρώπη πρέπει να προετοιμαστεί για το ενδεχόμενο μια κυβέρνηση Τραμπ να αποδυναμώσει τη δέσμευσή της προς την Ευρώπη και το ΝΑΤΟ. Αυτό θα άφηνε την Ευρώπη με μεγαλύτερη ευθύνη για την υπεράσπιση της Ουκρανίας και του εαυτού της. Ενώ η Γερμανία ήταν ο οικονομικός ηγέτης της Ευρώπης, η Γαλλία θεωρεί τον εαυτό της ως τον ηγέτη της ασφάλειας.

Ο Μακρόν έχει ανοίξει την πόρτα στη συζήτηση για δυτικά στρατεύματα στο έδαφος της Ουκρανίας. Με τους κινδύνους που συνεπάγεται το άνοιγμα αυτής της πόρτας, θα είναι σημαντικό για όλους να αποσαφηνιστεί τόσο το κατώφλι του Μακρόν όσο και το κίνητρό του για την αποστολή στρατευμάτων στην Ουκρανία.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail