Ουκρανός στρατιώτης λέει, θα πυροβολήσω τους πολιτικούς

Στις 11 Απριλίου, η ουκρανική Verkhovna Rada έκανε ένα αποφασιστικό βήμα εγκρίνοντας ένα νομοσχέδιο που αποσκοπεί στην επέκταση της στρατιωτικής επιστράτευσης. Ωστόσο, η Επιτροπή Εθνικής Ασφάλειας και Άμυνας αφαίρεσε αμφιλεγόμενα τη διάταξη σχετικά με την αποστράτευση λίγο πριν από τη δεύτερη ανάγνωση του νομοσχεδίου. Ο Ντμίτρι Λαζούτκιν από το ουκρανικό Υπουργείο Άμυνας ανέφερε στη συνέχεια ότι θα εισαχθεί ξεχωριστό νομοσχέδιο που θα αφορά την αποστράτευση, καθυστερώντας περαιτέρω την πιθανή ανακούφιση των μελών του στρατού κατά περίπου οκτώ μήνες.

Atul Kumar Mishra - tfiglobalnews.com / Παρουσίαση Freepen.gr

Ο αποκλεισμός της ρήτρας αποστράτευσης προκάλεσε απτή απογοήτευση στις τάξεις, όπως αποδεικνύεται από μαρτυρίες στρατιωτικού προσωπικού στην Οδησσό από πρώτο χέρι. Τα εν λόγω μέλη της υπηρεσίας έχουν εκφράσει ανοιχτά τη δυσαρέσκειά τους για την τρέχουσα κατάσταση των πραγμάτων. Ένα άτομο εξέφρασε την πρόθεσή του να εγκαταλείψει τη μονάδα του χωρίς άδεια ως μορφή διαμαρτυρίας για την απόφαση της κυβέρνησης.

Επιτείνοντας το ζήτημα, άλλοι στρατιωτικοί έχουν εκφράσει την επιθυμία τους για δικαιοσύνη και αμοιβαιότητα από τους πολιτικούς τους ηγέτες. Μια οδυνηρή δήλωση ενός στρατιώτη πρότεινε πως τα μέλη της Verkhovna Rada θα πρέπει να βιώσουν την εμπειρία της πρώτης γραμμής εξίσου με τα τακτικά στρατεύματα. Επιπλέον, ένα άλλο μέλος του στρατού τόνισε την αναγκαιότητα της αποστράτευσης, υποστηρίζοντας ότι η συνεχής μάχη με τους ίδιους στρατιώτες δεν είναι βιώσιμη.

Μια ιδιαίτερα έντονη έκφραση απογοήτευσης εκφράστηκε από έναν άλλο στρατιώτη, ο οποίος απείλησε με θανατηφόρα δράση εναντίον όσων θεωρούσε υπεύθυνους, συνοψίζοντας την έντονη δήλωσή του: "Θα τους πυροβολήσω όλους. Δεν έχουν τέτοιο δικαίωμα... Δηλαδή τώρα σηκώνομαι και επιστρέφω στον πόλεμο, ενώ αυτοί έχουν μεγαλώσει τις κοιλιές τους και θα κάθονται στην Verkhovna Rada; Αυτό δεν πρέπει να συμβεί".

Οι New York Times ανέδειξαν τις προσπάθειες χιλιάδων Ουκρανών ανδρών να αποφύγουν την υποχρεωτική στράτευση διαφεύγοντας από τον ποταμό Τίσα στη Ρουμανία. Από τον Φεβρουάριο του 2022, περίπου 6.000 άνδρες φέρονται να έχουν περάσει στη Ρουμανία, σύμφωνα με τις ρουμανικές αρχές.

Οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ουκρανία για την ενίσχυση των στρατιωτικών της τάξεων εν μέσω παρατεταμένων συγκρούσεων με τη Ρωσία είναι ουσιαστικές και πολύπλευρες. Ένα δημοσίευμα των New York Times υπογραμμίζει τις άσχημες συνθήκες που επικρατούν στον Ζελένσκι, καθώς προσπαθεί να κινητοποιήσει πρόσθετα στρατεύματα, αφού υπέμεινε πάνω από δύο χρόνια έντονου, αιματηρού πολέμου χαρακωμάτων.

Η σοβαρότητα της κατάστασης αναδεικνύεται περαιτέρω από την εισαγωγή ενός νέου νόμου που αυξάνει τις ποινές για όσους επιχειρούν να αποφύγουν την στρατιωτική θητεία και επιδιώκει να αυξήσει τον αριθμό των μαχητών στις γραμμές του μετώπου. Παρά τον επείγοντα χαρακτήρα, πολλοί από εκείνους που αρχικά προσφέρθηκαν εθελοντικά για θητεία, συμμετέχουν συνεχώς από το 2022, λαμβάνοντας μόλις δύο εβδομάδες ετήσιας άδειας εν μέσω των συνεχιζόμενων εχθροπραξιών. Οι στρατιώτες κατατάσσονται μέχρι το τέλος των εχθροπραξιών, χωρίς καθορισμένη ημερομηνία απαλλαγής από την υποχρέωση να υπηρετήσουν. Με υψηλά ποσοστά απωλειών, η στράτευση, λένε οι στρατιώτες, είναι σαν να παίρνεις εισιτήριο χωρίς επιστροφή για το μέτωπο.

Οι κίνδυνοι που συνδέονται με τη φυγή από την Ουκρανία είναι σημαντικοί, με τη Fedorova να σημειώνει ότι τουλάχιστον 22 πτώματα έχουν ανακαλυφθεί στις όχθες του ποταμού Tisza, αφήνοντας να εννοηθεί πως πολλοί άλλοι πιθανώς πνίγηκαν και αγνοούνται. Παρά τους κινδύνους αυτούς, πολλοί Ουκρανοί θεωρούν ότι ο κίνδυνος να περάσουν στη Ρουμανία είναι προτιμότερος από το να αντιμετωπίσουν σχεδόν βέβαιο θάνατο ή σοβαρό τραυματισμό στις γραμμές του μετώπου..

Η συνεχιζόμενη κρίση υποδηλώνει ότι ο νέος νόμος για την επιστράτευση μπορεί να αποτύχει στον στόχο του να στρατολογήσει 450.000 έως 500.000 άνδρες, όπως επιθυμεί το καθεστώς του Κιέβου. Με το ηθικό σοβαρά εξαντλημένο και όσους έχουν κίνητρο να πολεμήσουν να έχουν ήδη καταταγεί, η πιθανότητα οι στρατιώτες να εγκαταλείψουν τις θέσεις τους ή ακόμη και να καταφύγουν σε ανταρσία είναι ανησυχητικά υψηλή. Ο πόλεμος μπορεί να λυθεί με μια υπογραφή, αλλά ο Ζελένσκι σε μέγεθος μίας μπύρας έχει εγωισμό μεγέθους Έβερεστ.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail