Ο "άξονας αντίστασης" του Σαχέλ

Το αφρικανικό Σαχέλ εξεγείρεται κατά της δυτικής νεοαποικιοκρατίας - διώχνοντας ξένα στρατεύματα και βάσεις, επινοώντας εναλλακτικά νομίσματα και αμφισβητώντας τις παλιές πολυεθνικές. Η πολυπολικότητα, άλλωστε, δεν μπορεί να ανθίσει χωρίς την αντίσταση που ανοίγει το δρόμο της.

Η ανάδυση των Αξόνων Αντίστασης σε διάφορες γεωγραφίες είναι ένα αναπόσπαστο υποπροϊόν της μακράς και ελικοειδούς διαδικασίας που μας οδηγεί προς έναν πολυπολικό κόσμο. Αυτά τα δύο πράγματα - η αντίσταση στον Ηγεμόνα και η ανάδυση της πολυπολικότητας - είναι απολύτως συμπληρωματικά.

Pepe Escobar - thecradle.co / Παρουσίαση Freepen.gr

Ο Άξονας της Αντίστασης στη Δυτική Ασία - σε όλα τα αραβικά και μουσουλμανικά κράτη - βρίσκει τώρα ως αδελφή ψυχή τον Άξονα της Αντίστασης που εκτείνεται στο Σαχέλ της Αφρικής, από τα δυτικά προς τα ανατολικά, από τη Σενεγάλη, το Μάλι, την Μπουρκίνα Φάσο και τον Νίγηρα μέχρι το Τσαντ, το Σουδάν και την Ερυθραία.

 

Αφρικανικά κράτη του Σαχέλ

Σε αντίθεση με το Νίγηρα, όπου η αλλαγή εξουσίας κατά της νεοαποικιοκρατίας συνδέθηκε με στρατιωτικό πραξικόπημα, στη Σενεγάλη, η αλλαγή εξουσίας έρχεται κατευθείαν από τις κάλπες.

Η Σενεγάλη βυθίστηκε σε μια νέα εποχή με τη σαρωτική νίκη του Bassirou Diomaye Faye, 44 ετών, στις πανεθνικές εκλογές της 24ης Μαρτίου. Πρώην εφοριακός που μόλις είχε περάσει ένα δεκαπενθήμερο στη φυλακή, ο Faye εμφανίστηκε με το προφίλ του αουτσάιντερ παναφρικανικού ηγέτη για να φέρει τα πάνω κάτω στην "πιο σταθερή δημοκρατία της Αφρικής", υπό τη μαριονέτα των Γάλλων μαριονέτα και κάτοχο του αξιώματος Macky Sall.

Ο επερχόμενος πρόεδρος της Σενεγάλης συναντά τώρα τον Ibrahim Traore, 36 ετών, στη Μπουρκίνα Φάσο, τον Aby Ahmed, 46 ετών, στην Αιθιοπία, τον Andry Rajoelina, 48 ετών, στη Μαδαγασκάρη, καθώς και τον μελλοντικό σούπερ σταρ Julius Malema, 44 ετών, στη Νότια Αφρική, ως μέρος της νέας, νέας παναφρικανικής γενιάς που επικεντρώνεται στην κυριαρχία. Στο προεκλογικό του μανιφέστο, ο Faye δεσμεύτηκε να διεκδικήσει την κυριαρχία της Σενεγάλης όχι λιγότερο από δεκαοκτώ φορές.

Η γεωοικονομία είναι το κλειδί για αυτές τις αλλαγές. Καθώς η Σενεγάλη γίνεται ένας σημαντικός παραγωγός πετρελαίου και φυσικού αερίου, ο Faye θα επιδιώξει να επαναδιαπραγματευτεί τα συμβόλαια εξόρυξης και ενέργειας, συμπεριλαμβανομένων των μεγαλύτερων με την British Petroleum (BP) και τη βρετανική εταιρεία εκμετάλλευσης ορυχείων χρυσού, Endeavor Mining.

Το σημαντικότερο είναι ότι σχεδιάζει να εγκαταλείψει το εκμεταλλευτικό φράγκο CFA - το ελεγχόμενο από τη Γαλλία νομισματικό σύστημα που χρησιμοποιείται σε 14 αφρικανικά κράτη - και να δημιουργήσει ένα νέο νόμισμα στο πλαίσιο της αναδιαμόρφωσης των σχέσεων με τη νεοαποικιακή δύναμη Γαλλία, τον κυριότερο εμπορικό εταίρο της Σενεγάλης. Ο Φαγιέ, απηχώντας τον σύντροφο Σι Τζινπίνγκ, επιθυμεί μια εταιρική σχέση "win-win".

Είσοδος στη Συμμαχία των κρατών του Σαχέλ

Ο Faye δεν έχει ακόμη ξεκαθαρίσει αν σκοπεύει να διώξει τον γαλλικό στρατό από τη Σενεγάλη. Αν συμβεί αυτό, το πλήγμα για το Παρίσι θα ήταν πρωτοφανές, καθώς ο μαχόμενος Petit Roi Emmanuel Macron και το γαλλικό κατεστημένο θεωρούν τη Σενεγάλη ως τον παίκτη-κλειδί όταν πρόκειται για τον αποκλεισμό του Νίγηρα, του Μάλι και της Μπουρκίνα Φάσο που δεν έχουν πρόσβαση στη θάλασσα, οι οποίες έχουν ήδη αφήσει το Παρίσι στη σκόνη (του Σαχέλ).

Τα τρία τελευταία κράτη, τα οποία μόλις δημιούργησαν μια Συμμαχία των κρατών του Σαχέλ (Alliance des Etats du Sahel, AES, στο γαλλικό πρωτότυπο), δεν αποτελούν μόνο ένα μεγάλο εφιάλτη για το Παρίσι μετά τις κατά συρροή ταπεινώσεις, αλλά και έναν μεγάλο αμερικανικό πονοκέφαλο - με επιτομή τη θεαματική διακοπή της στρατιωτικής συνεργασίας μεταξύ της Ουάσινγκτον και της πρωτεύουσας του Νίγηρα, Νιαμέι.

Ο ένοχος, σύμφωνα με το βαθύ κράτος των ΗΠΑ, είναι φυσικά ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν.

Προφανώς, κανείς στο αμερικανικό Beltway δεν έχει δώσει τη δέουσα προσοχή στον διπλωματικό καταιγισμό Ρωσίας-Αφρικής από πέρυσι, στον οποίο εμπλέκονται όλοι οι βασικοί παίκτες από το Σαχέλ μέχρι τα νέα αφρικανικά μέλη των BRICS, την Αίγυπτο και την Αιθιοπία.

Σε έντονη αντίθεση με την προηγούμενη εκτίμηση του Νίγηρα ως σταθερού συμμάχου στο Σαχέλ, η Ουάσινγκτον αναγκάζεται τώρα να παρουσιάσει μια ημερολογιακή ημερομηνία για την απομάκρυνση των στρατευμάτων της από τον Νίγηρα - μετά την ακύρωση μιας συμφωνίας στρατιωτικής συνεργασίας. Το Πεντάγωνο δεν μπορεί πλέον να συμμετέχει σε στρατιωτική εκπαίδευση στο έδαφος του Νίγηρα.

Υπάρχουν δύο βασικές βάσεις - στο Agadez και στο Niamey - για την κατασκευή των οποίων το Πεντάγωνο δαπάνησε πάνω από 150 εκατομμύρια δολάρια. Η Niamey ολοκληρώθηκε μόλις το 2019 και διοικείται από την Αφρικανική Διοίκηση του αμερικανικού στρατού, AFRICOM.

Οι επιχειρησιακοί στόχοι είναι, όπως ήταν αναμενόμενο, καλυμμένοι με μυστήριο. Η βάση Niamey είναι ουσιαστικά ένα κέντρο πληροφοριών, το οποίο επεξεργάζεται τα δεδομένα που συλλέγονται από τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη MQ-9 Reaper. Η Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ χρησιμοποιεί επίσης το αεροδρόμιο Dirkou ως βάση για επιχειρήσεις στο Σαχέλ.

Τώρα τα πράγματα γίνονται πραγματικά συναρπαστικά, επειδή η παρουσία μιας de facto βάσης μη επανδρωμένων αεροσκαφών της CIA στο Ντιρκού, επανδρωμένη από μια χούφτα πράκτορες, δεν αναγνωρίζεται καν. Αυτή η σκοτεινή βάση επιτρέπει τη συλλογή πληροφοριών παντού στην Κεντρική Αφρική, από τα δυτικά προς τα βόρεια. Πείτε το άλλο ένα κλασικό παράδειγμα του "Λέμε ψέματα, εξαπατάμε, κλέβουμε" του πρώην διευθυντή της CIA Μάικ Πομπέο.

Υπάρχουν περίπου 1.000 Αμερικανοί στρατιώτες στο Νίγηρα, οι οποίοι μπορεί σύντομα να βρεθούν αντιμέτωποι με την απομάκρυνση. Οι Αμερικανοί προσπαθούν με κάθε τρόπο να σταματήσουν την αιμορραγία. Μόνο αυτόν τον μήνα, η υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ για την Αφρική Μόλι Πι επισκέφθηκε τον Νίγηρα δύο φορές. Η απώλεια των βάσεων στον Νίγηρα θα μεταφραστεί στο ότι η Ουάσινγκτον θα ακολουθήσει το Παρίσι και θα χάσει τον έλεγχο του Σαχέλ - καθώς ο Νίγηρας έρχεται πιο κοντά στη Ρωσία και το Ιράν.

Οι βάσεις αυτές δεν είναι απαραίτητες για την άσκηση επιτήρησης πάνω από το Bab al-Mandeb- το θέμα είναι το Σαχέλ, με τα drones να λειτουργούν στα όριά τους και να παραβιάζουν κάθε κυρίαρχο εναέριο χώρο που υπάρχει.

Παρεμπιπτόντως, μια βαριά αντιπροσωπεία από το Νιαμέι επισκέφθηκε τη Μόσχα τον Ιανουάριο. Στη συνέχεια, την περασμένη εβδομάδα, ο Πούτιν συζήτησε τη συνεργασία στον τομέα της ασφάλειας σε τηλεφωνικές συνομιλίες με τον προσωρινό πρόεδρο του Μάλι, Assimi Goita, και τον πρόεδρο της στρατιωτικής χούντας του Νίγηρα, Abdourahmane Tchiani, πριν μιλήσει με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας του Κονγκό, Denis Nguesso.

Ακτή Ελεφαντοστού: Η αυτοκρατορία

Τα φιλοδυτικά καθεστώτα μαριονέτες φθίνουν γρήγορα σε όλη την αφρικανική ήπειρο. Η Συμμαχία των κρατών του Σαχέλ - Μάλι, Μπουρκίνα Φάσο και Νίγηρας - μπορεί να είναι η εμπροσθοφυλακή ενός αφρικανικού άξονα αντίστασης, αλλά υπάρχουν και άλλα, με τη μορφή της Νότιας Αφρικής, της Αιθιοπίας και της Αιγύπτου ως πλήρη μέλη των BRICS - για να μην αναφέρουμε τους σοβαρούς υποψήφιους για το επόμενο κύμα των BRICS+, όπως η Αλγερία και η Νιγηρία.

Η Ρωσία, διπλωματικά, και η Κίνα, εμπορικά, καθώς και όλο το βάρος της στρατηγικής εταιρικής σχέσης Ρωσίας-Κίνας, είναι σαφώς επικεντρωμένες στο μακροπρόθεσμο παιχνίδι - υπολογίζοντας στην Αφρική στο σύνολό της ως βασικό πολυπολικό παίκτη. Πρόσθετες αποδείξεις δόθηκαν για άλλη μια φορά κατά τη διάρκεια της πολυπολικής διάσκεψης τον περασμένο μήνα στη Μόσχα, όπου ο χαρισματικός παναφρικανός ηγέτης Kemi Seba από το Μπενίν ήταν ένας από τους σούπερ σταρ.

Οι πανευρασιατικοί διπλωματικοί κύκλοι επιτρέπουν στους εαυτούς τους ακόμη και να αστειεύονται με τις πρόσφατες υστερίες του Le Petit Roi στο Παρίσι. Ο απόλυτος εξευτελισμός της Γαλλίας στο Σαχέλ είναι πιθανότατα ένας από τους λόγους που οδήγησαν τον Μακρόν να εκτοξεύει στο στήθος τις απειλές του να στείλει γαλλικά στρατεύματα στην Ουκρανία - τα οποία θα μετατρέπονταν σε ταρτάρ μπριζόλας από τους Ρώσους σε χρόνο ρεκόρ - και την προθυμία του να στηρίξει τις τρέχουσες ρωσοφοβικές ακροβασίες της Αρμενίας.

Ιστορικά, το γεγονός παραμένει ότι οι Αφρικανοί θεωρούσαν την πρώην ΕΣΣΔ πολύ πιο εύκαμπτη και ακόμη και υποστηρικτική όταν επρόκειτο να αποσπάσουν φυσικούς πόρους- αυτή η καλή θέληση έχει πλέον μεταφερθεί και στην Κίνα.

Ως περιφερειακή πλατφόρμα ολοκλήρωσης, η Συμμαχία των Κρατών του Σαχέλ έχει όλα όσα χρειάζεται για να αλλάξει τα δεδομένα. Η Σενεγάλη υπό τον Faye μπορεί τελικά να ενταχθεί, αλλά η Γουινέα προσφέρει ήδη τη γεωγραφική ικανότητα να παράσχει στη συμμαχία αξιόπιστη θαλάσσια πρόσβαση. Αυτό θα οδηγήσει στην σταδιακή εξαφάνιση της ελεγχόμενης από τη Δύση, με βάση τη Νιγηρία, ECOWAS.

Ωστόσο, μην απορρίπτετε ποτέ τα πανίσχυρα πλοκάμια του Ηγεμόνα. Το κύριο σχέδιο του Πενταγώνου δε συνεπάγεται την εγκατάλειψη της Αφρικής σε μια πολυπολική σφαίρα επιρροής Ρωσίας-Κίνας-Ιράν. Ωστόσο, κανείς στον Άξονα Αντίστασης του Σαχέλ δεν πιστεύει πλέον το χαρτί της "τρομοκρατικής απειλής" των ΗΠΑ. Υπήρχε σχεδόν μηδενική τρομοκρατία στην Αφρική μέχρι το 2011, όταν το ΝΑΤΟ μετέτρεψε τη Λιβύη σε ερημιά, στη συνέχεια έβαλε μπότες στο έδαφος και έστησε στρατιωτικές βάσεις σε όλη την ήπειρο.

Μέχρι στιγμής, η Συμμαχία των Κρατών του Σαχέλ κερδίζει τον πόλεμο των πληροφοριών με προτεραιότητα την κυριαρχία. Αλλά δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η Αυτοκρατορία θα αντεπιτεθεί. Εξάλλου, όλο το παιχνίδι είναι συνδεδεμένο με την υπέρτατη παράνοια της Beltway πως η Ρωσία θα καταλάβει το Σαχέλ και την Κεντρική Αφρική.

Εισάγετε την Ακτή Ελεφαντοστού, τώρα που η Σενεγάλη μπορεί να αρχίσει να φλερτάρει με τη Συμμαχία των κρατών του Σαχέλ.

Η Ακτή Ελεφαντοστού είναι πιο στρατηγική για την Ουάσινγκτον από ό,τι, για παράδειγμα, το Τσαντ, επειδή το έδαφος του Ελεφαντοστού βρίσκεται πολύ κοντά στη συμμαχία του Σαχέλ. Παρόλα αυτά, το Τσαντ έχει ήδη αναπροσαρμόσει την εξωτερική του πολιτική, η οποία δεν ελέγχεται πλέον από τη Δύση και συνοδεύεται από μια νέα έμφαση στην προσέγγιση με τη Μόσχα.

Τι μέλλει γενέσθαι για την Αυτοκρατορία; Ίσως τα αμερικανικά "αντιτρομοκρατικά" μη επανδρωμένα αεροσκάφη που μοιράζονται με το Παρίσι στη γαλλική βάση στην Ακτή Ελεφαντοστού για να κρατήσουν τη συμμαχία του Σαχέλ υπό έλεγχο. Πείτε το ο ταπεινωμένος γαλλικός κόκορας που αγκαλιάζει τον Ηγεμόνα στη Δυτική Αφρική χωρίς να λαμβάνει ούτε τα ψίχουλα ενός μπαγιάτικου κρουασάν.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail