Ενδοτισμού κατορθώματα: Η τουρκοποίηση της Ελλάδας

«Πληρώνω για όσους, καθώς εγώ, δεν έβλεπαν κανένα ιδανικό στη ζωή τους, έμειναν πάντα έρμαια των δισταγμών τους ή εθεώρησαν την ύπαρξή τους παιχνίδι χωρίς ουσία. Τους βλέπω να έρχονται ολοένα περισσότεροι μαζί με τους αιώνες....Σ' αυτούς απευθύνομαι....»


Κώστας Καρυωτάκης

Φαλκονέρα: ακατοίκητη βραχονησίδα του νοτίου Αιγαίου πελάγους 42 ναυτικά μίλια από το ακρωτήριο Μαλέας (Πελοπόννησος).

Βελοπούλα: Βραχώδης νησίδα του Αργοσαρωνικού.

Την περασμένη Τρίτη 9 Απριλίου 2024 το τουρκικό υπουργείο εξωτερικών εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία όχι μόνο αμφισβητεί την ελληνική κυριαρχία σε νησίδες και βραχονησίδες στο κεντρικό Αιγαίο, στις Κυκλάδες και εντός του Αργοσαρωνικού (Βελοπούλα), αλλά και μας συνιστά να μην χρησιμοποιούμε τα προβλήματα του Αιγαίου. Ταυτόχρονα προειδοποιεί τρίτα μέρη, συμπεριλαμβανομένης και της Ε.Ε., να μην εργαλειοποιούνται στις πολιτικές κινήσεις της Ελλάδας. Κλείνοντας την ανακοίνωση το τουρκικό Υπ.Εξ. επαναλαμβάνει ότι η Τουρκία δεν θα αποδεχθεί οποιεσδήποτε de facto καταστάσεις που μπορεί να δημιουργήσει η Ελλάδα σε γεωγραφικούς σχηματισμούς με αμφισβητούμενο καθεστώς.

Αφορμή για την ανακοίνωση στάθηκε η ελληνική εξαγγελία για θεσμοθέτηση δύο νέων Εθνικών Θαλάσσιων Πάρκων, στην τάφρο του Ιονίου και στο Αιγαίο, με στόχο την προστασία των θαλάσσιων οικοσυστημάτων που ευδοκιμούν εκεί.

Η απάντηση του ελληνικού Υπ.Εξ.;

«Η ελληνική κυβέρνηση θα συνεχίσει να υποστηρίζει απαρέγκλιτα την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας στο πλαίσιο εξωτερικής πολιτικής αρχών».

Και το ερώτημα είναι: Στο πλαίσιο της εξωτερικής πολιτικής αρχών θα γίνουν τα Θαλάσσια Πάρκα; Ή θα παγώσουν-ακυρωθούν όπως έγινε σε αντίστοιχες περιπτώσεις μετά από αντίστοιχες τουρκικές απειλές (Ίμια, ανακήρυξη ΑΟΖ, επέκταση χωρικών υδάτων κλπ) στο πλαίσιο της εξωτερικής πολιτικής αρχών.

Με αφετηρία τα Ίμια το εγχώριο ενδοτικό πολιτικό σύστημα κατόρθωσε μέσα σε λιγότερο από είκοσι χρόνια να διακυβεύει μέχρι και τον Αργοσαρωνικό. Και με τη φόρα που έχουν πάρει τα πράγματα οσονούπω έρχεται η σειρά της Αθήνας και γιατί όχι και όλης της Ελλάδας.

Άραγε πόσο τυχαία να ήταν υπόκλιση του «Έλληνα» Υπ.Εξ. στον Τούρκο πρόεδρο Ερντογάν κατά την είσοδό του στο ελληνικό προεδρικό μέγαρο πριν από τέσσερις μήνες. Ο οποίος Υπ.Εξ. και παραμένει ακλόνητος στην θέση του.
 

Ή μήπως υπάρχει εν ενεργεία Έλληνας πολιτικός που θα σηκώσει ανάστημα για να σταματήσει την σταδιακή τουρκοποίηση της Ελλάδας;

Κωνσταντίνος Μαργέλης

Άγιος Πέτρος, Λευκάδας, 14 Απριλίου 2024

www.eksadaktylos.gr

Πηγές:

https://santorinimagazine.gr/ocean-conference-21-desmefseis-gia-ti-thalassa-15-17-apriliou-sto-kpisn/

https://www.amna.gr/home/article/810770/Anakoinosi-tou-tourkikou-YPEX-schetika-me-ti-dimiourgia-thalassiou-parkou-sto-Aigaio

https://www.kathimerini.gr/society/562965610/nea-thalassia-parka-se-aigaio-kai-ionio/

https://el.wikipedia.org/wiki/Φαλκονέρα

https://el.wikipedia.org/wiki/Βελοπούλα

https://www.aftodioikisi.gr/ipourgeia/apantisi-ypex-se-toyrkia-gia-ta-thalassia-parka-se-aigaio-kai-ionio/

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail