Άλλο ένα αφρικανικό κράτος κινείται για να διώξει τον αμερικανικό στρατό - ΜΜΕ

PΗΙLIPPE DESΜΑΖES / ΑFΡ
Freepen.gr - Το Τσαντ ζήτησε από τα αμερικανικά στρατεύματα να σταματήσουν τις δραστηριότητες σε μια αεροπορική βάση κοντά στην πρωτεύουσα Ντζαμένα, το μοναδικό σημείο αμερικανικής στρατιωτικής παρουσίας στη χώρα, ανέφεραν διάφορα μέσα ενημέρωσης αυτή την εβδομάδα, επικαλούμενα επιστολές που απέστειλε ο υπουργός Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας, ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας Idriss Amine Ahmed.

Οι επιστολές φέρεται να απευθύνονταν στον Αμερικανό ακόλουθο άμυνας. Οι αναφορές, ωστόσο, ποικίλλουν ως προς το περιεχόμενο των επιστολών. Σύμφωνα με το Bloomberg, το οποίο ισχυρίζεται ότι είδε μία από τις επιστολές και την επαλήθευσε με εκπρόσωπο του υπουργείου Εξωτερικών, το Τσαντ απλώς προειδοποίησε τις ΗΠΑ "να σταματήσουν τη δραστηριότητά τους στη βάση". Ωστόσο, νωρίτερα μέσα στην εβδομάδα το CNN, επικαλούμενο πηγές πληροφοριών, μετέδωσε πως σε μια ξεχωριστή επιστολή ο αμερικανικός στρατός διατάχθηκε να απομακρυνθεί εντελώς από την αεροπορική βάση Adji Kossei. Το Τσαντ φέρεται επίσης να απείλησε να ακυρώσει τη συμφωνία για το καθεστώς των δυνάμεων, το έγγραφο που διέπει τον τρόπο με τον οποίο ο αμερικανικός στρατός μπορεί να λειτουργεί στη χώρα.

"Το Τσαντ δε ζήτησε από τις αμερικανικές δυνάμεις να φύγουν. Οι ΗΠΑ και το Τσαντ έχουν συμφωνήσει ότι η περίοδος μετά τις επερχόμενες προεδρικές εκλογές στο Τσαντ είναι η κατάλληλη στιγμή για να επανεξετάσουμε τη συνεργασία μας στον τομέα της ασφάλειας", φέρεται να δήλωσε στο Bloomberg εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών.

Σύμφωνα με το Reuters, σε μια άλλη επιστολή που απευθύνεται στη μεταβατική κυβέρνηση του Τσαντ, ο Amine Ahmed δήλωσε ότι είχε πει στον Αμερικανό Ακόλουθο Άμυνας να σταματήσει τις δραστηριότητες στην αεροπορική βάση, αφού τα αμερικανικά στρατεύματα απέτυχαν να προσκομίσουν έγγραφα που να δικαιολογούν την παρουσία τους εκεί.

"Σας ζητάμε... να ενημερώσετε τους Αμερικανούς πως πήραμε αυτή την απόφαση", φέρεται να έγραψε.

Οι αρχές του Τσαντ δεν απάντησαν στα αιτήματα των μέσων ενημέρωσης για σχολιασμό.

Εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ των ΗΠΑ δήλωσε στο Reuters ότι η Ουάσινγκτον "βρίσκεται σε συνεχείς συζητήσεις με αξιωματούχους του Τσαντ σχετικά με το μέλλον της εταιρικής μας σχέσης ασφαλείας". Ένας άλλος αξιωματούχος δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων πως δεν ήταν ακόμη σαφές εάν το Τσαντ ήθελε πραγματικά να φύγουν τα αμερικανικά στρατεύματα από τη χώρα ή εάν η τρέχουσα κατάσταση ήταν περισσότερο ένα πολιτικό παιχνίδι πριν από τις εκλογές του επόμενου μήνα.

Οι ΗΠΑ φέρεται να έχουν ένα απόσπασμα λιγότερων από 100 στρατευμάτων που εναλλάσσονται στο Τσαντ.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail