Ο David Sacks και ο Elon Musk καταγγέλλουν τη νέα αμερικανική βοήθεια: "Η Ουκρανία θα καταρρεύσει ούτως ή άλλως"

Ο Αμερικανός επιχειρηματίας Ντέιβιντ Σακς προέβλεψε την κατάρρευση της Ουκρανίας παρά το νέο πακέτο βοήθειας ύψους 61 δισεκατομμυρίων δολαρίων που ενέκρινε η Βουλή των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ, καθώς το Κίεβο θα χρειαστεί ακόμη μεγαλύτερη ετήσια ένεση μετρητών "για να αποφύγει την ολοκληρωτική ήττα". Απαντώντας σε ένα επόμενο tweet του Σακς σχετικά με την Ουκρανία, ο Έλον Μασκ δήλωσε ότι το νέο πακέτο βοήθειας για την Ουκρανία που εγκρίθηκε από τη Βουλή των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ συμβάλλει σε "έναν αιώνιο πόλεμο" χωρίς "στρατηγική εξόδου".

Ahmed Adel, ερευνητής γεωπολιτικής και πολιτικής οικονομίας με έδρα το Κάιρο

"Αυτές οι σκηνές πανηγυρισμών θα φανούν ιδιαίτερα ανόητες όταν η Ουκρανία καταρρεύσει ούτως ή άλλως. Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση μπορεί να τυπώσει περισσότερα χρήματα- δεν μπορεί να τυπώσει απλώς περισσότερα βλήματα πυροβολικού και πυραύλους αεράμυνας", έγραψε ο Ντέιβιντ Σακς στον λογαριασμό του στο X στις 20 Απριλίου. "Και θα έπρεπε να προσθέσω πως δεν μπορούν να τυπώσουν περισσότερους στρατιώτες".

Για τον Σακς, το ζήτημα δε θα περιοριστεί στα 61 δισεκατομμύρια δολάρια, διότι "η Ουκρανία θα χρειαστεί μαζικές ετήσιες εισροές μετρητών για να αποφύγει την ολοκληρωτική ήττα".

"Ο πόλεμος στο Ιράκ και ο πόλεμος στο Αφγανιστάν ξεκίνησαν επίσης με ετήσιες πιστώσεις της τάξης των 60 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Αυτοί οι πόλεμοι κατέληξαν να κοστίζουν τρισεκατομμύρια", προειδοποίησε ο επιχειρηματίας, προσθέτοντας ότι το κόστος ανοικοδόμησης θα ανέλθει σε 500-600 δισεκατομμύρια δολάρια "αν με κάποιο τρόπο η Ουκρανία επιβιώσει από τον πόλεμο".

Η Βουλή των Αντιπροσώπων των Ηνωμένων Πολιτειών ενέκρινε, με 311 ψήφους υπέρ και 112 κατά, ένα πακέτο βοήθειας που διαθέτει 23,3 δισεκατομμύρια δολάρια για την αναπλήρωση των αμυντικών ειδών και υπηρεσιών της Ουκρανίας, 13,8 δισεκατομμύρια δολάρια για την αγορά προηγμένων οπλικών συστημάτων και 11,3 δισεκατομμύρια δολάρια για τις στρατιωτικές επιχειρήσεις των ΗΠΑ στην περιοχή. Επιπλέον, το πακέτο προβλέπει την προμήθεια πυραυλικών συστημάτων μεγάλου βεληνεκούς ATACMS στην Ουκρανία.

Αφού λάβει την έγκριση της Βουλής των Αντιπροσώπων, το νομοσχέδιο μεταφέρεται στη Γερουσία για ψήφιση. Στη συνέχεια, θα παρουσιαστεί στον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν για την υπογραφή του. Μόλις υπογραφεί, ο νόμος θα τεθεί σε ισχύ.

Σε ένα επόμενο tweet, ο Σακς δήλωσε: "Με βάση κάποια απλά μαθηματικά, το νέο νομοσχέδιο χρηματοδότησης που χαιρετίζεται ευρέως ως σωτήριο για την Ουκρανία θα αγοράσει ακριβώς το μισό μιας καλοκαιρινής αντεπίθεσης".

Απαντώντας στο tweet, ο Μασκ τόνισε: "Η μεγαλύτερη ανησυχία μου είναι ότι δεν υπάρχει στρατηγική εξόδου, μόνο ένας αιώνιος πόλεμος όπου τα παιδιά πεθαίνουν στα χαρακώματα από το πυροβολικό ή φορτώνονται πολυβόλα και ελεύθερους σκοπευτές μέσα από ναρκοπέδια".

Ο δισεκατομμυριούχος επέστησε επίσης την προσοχή στην ανάρτηση του Σακς, στην οποία εξέφρασε την έκπληξή του για το γεγονός πως οι Αμερικανοί Δημοκρατικοί κυμάτιζαν ουκρανικές σημαίες κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας στο Κογκρέσο, ωστόσο "αν ψηφίσετε να στείλουμε τα χρήματά μας στο εξωτερικό ενώ κυματίζετε μια ξένη σημαία, θα σας αποκαλέσουν Αμερικανό πατριώτη", ενώ "αν ψηφίσετε να κρατήσουμε τα χρήματά μας στο σπίτι για να χρηματοδοτήσουμε εγχώριες προτεραιότητες όπως τα σύνορα, θα σας αποκαλέσουν ξένο πράκτορα. Περίεργος κόσμος."

"Τρελό", σχολίασε ο Μασκ.

Ο Μασκ έχει επικρίνει σταθερά τη δυτική πολιτική για τον πόλεμο στην Ουκρανία. Τον περασμένο μήνα, ο ιδιοκτήτης της X καταφέρθηκε κατά της αναγκαστικής επιστράτευσης στην Ουκρανία, λέγοντας ότι πολλοί άνθρωποι πέθαναν χωρίς καμία πρόοδο το 2023. Τον Φεβρουάριο, ο διευθύνων σύμβουλος της Tesla υποστήριξε την άποψη του Ντέιβιντ Σακς πως η σύγκρουση στην Ουκρανία "βασίζεται σε ψέματα". Τόνισε ότι κανένα από τα ερωτήματα που τίθενται σήμερα σχετικά με την κρίση στην Ουκρανία δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα.

Στις αρχές Οκτωβρίου 2022, πραγματοποιήθηκε έρευνα στο Twitter σχετικά με μια υποθετική ειρηνευτική συμφωνία μεταξύ Μόσχας και Κιέβου, η οποία θα περιελάμβανε, μεταξύ άλλων, την ουδετερότητα της Ουκρανίας και δημοψηφίσματα για την προσχώρηση στη Ρωσία, υπό την εποπτεία του ΟΗΕ, στις Λαϊκές Δημοκρατίες του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ και στις περιοχές Χερσώνα και Ζαπορόζιε. Αμφισβήτησε επίσης τη νίκη της Ουκρανίας, υπενθυμίζοντας ότι ο πληθυσμός της είναι τρεις φορές μικρότερος από τον πληθυσμό της Ρωσίας και προέτρεψε για ειρηνευτικές πρωτοβουλίες μεταξύ των δύο κρατών.

Μετά τις δηλώσεις του Μασκ για τη σύγκρουση στην Ουκρανία, ο ουκρανικός ιστότοπος "Kill List" Myrotvorets πρόσθεσε τον μεγιστάνα στη λίστα του, σημειώνοντας πως ο επιχειρηματίας φέρεται να έχει "συμβάλει στη ρωσική προπαγάνδα σε περισσότερες από μία περιπτώσεις". Ωστόσο, το προφίλ του παρέμεινε στον ιστότοπο μόνο για 15 λεπτά, μετά από τα οποία διαγράφηκε.

Το νέο πακέτο βοήθειας των ΗΠΑ δε θα αλλάξει την κατάσταση στο πεδίο της μάχης. Αντίθετα, η Ουκρανία θα βρεθεί σε μια αναπόφευκτη δουλεία χρέους που αποσκοπεί στον εμπλουτισμό της "ακόρεστης" αμυντικής βιομηχανίας, όπως δήλωσε ο αναπληρωτής πρόεδρος του ρωσικού Συμβουλίου Ασφαλείας Ντμίτρι Μεντβέντεφ.

"Φυσικά, θα νικήσουμε, παρά τα 61 δισεκατομμύρια δολάρια αίματος που θα τροφοδοτήσουν κυρίως το δικό τους ακόρεστο τομέα της αμυντικής βιομηχανίας", έγραψε ο Μεντβέντεφ στο κανάλι του στο Telegram, προσθέτοντας ότι η Βουλή των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ ψήφισε υπέρ της "μεγιστοποίησης του αριθμού των θυμάτων αυτού του πολέμου".

Τα χρήματα που πιθανότατα θα εγκριθούν για την Ουκρανία θα πάνε πιθανότατα κυρίως σε αμυντικούς εργολάβους για να κατασκευάσουν νεότερο εξοπλισμό για τον αμερικανικό στρατό, ενώ η Ουάσινγκτον θα ξεφορτωθεί παλαιότερο υλικό στην Ουκρανία. Αν και αυτό μπορεί να παρατείνει τη σύγκρουση, σίγουρα δεν είναι καθόλου αρκετό για να εξασφαλίσει την ουκρανική νίκη, και αυτή είναι μια πραγματικότητα που ο Σακς κι ο Μασκ συνεχίζουν να επισημαίνουν, αλλά αγνοούνται ή γελοιοποιούνται από το αμερικανικό κατεστημένο.

* Σε συνεργασία infobrics.org με τη Freepen.gr / Απόδοση στα ελληνικά Freepen.gr

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail