Άλλο ένα κράτος μέλος της ΕΕ θα μπορούσε να βοηθήσει το Κίεβο να επαναπατρίσει άνδρες στρατιωτικής ηλικίας

ΑΡ / Μindaugas Κulbis
Freepen.gr - Ο υπουργός Άμυνας της Λιθουανίας Laurynas Kasciunas αναγνώρισε ότι η Ουκρανία έχει «μεγάλη έλλειψη εφεδρειών επιστράτευσης», αφού το Κίεβο ανέστειλε την έκδοση διαβατηρίων για τους άνδρες στρατεύσιμης ηλικίας που διαμένουν στο εξωτερικό.

Αν και η Λιθουανία δεν είναι ακόμη έτοιμη να θεσπίσει συγκεκριμένα μέτρα από μόνη της, θα παρακολουθεί στενά τις αποφάσεις που λαμβάνει ο γείτονάς της στην ΕΕ, δήλωσε ο Kasciunas στους δημοσιογράφους στο κοινοβούλιο την Πέμπτη.

«Η κατεύθυνση είναι σωστή... αλλά είναι πολύ νωρίς για να πούμε σε ποια μέτρα θα μετεξελιχθεί αυτό», δήλωσε ο υπουργός, σημειώνοντας πως οι επιλογές θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν τον περιορισμό της πρόσβασης αυτών των ατόμων σε «κοινωνικές παροχές, άδειες εργασίας, έγγραφα».

«Ας περιμένουμε να δούμε τι επιλογή θα προσφέρουν [η Πολωνία], ίσως να είναι κατάλληλη για τη Λιθουανία», πρόσθεσε ο Kasciunas. «Φυσικά, κανείς δεν θα τους μαζέψει και θα τους στείλει στην Ουκρανία - αυτό δεν θα συμβεί».

Σύμφωνα με αξιωματούχους της ΕΕ, εκτιμάται ότι 860.000 Ουκρανοί σε ηλικία μάχης ζουν στο μπλοκ. Ο Kasciunas δήλωσε πως «όχι πολλοί» από αυτούς βρίσκονται σήμερα στη Λιθουανία, αλλά δεν ήταν σε θέση να δώσει ακριβή αριθμό.

«Η Ουκρανία έχει πολύ λίγες εφεδρείες επιστράτευσης... Αυτό δεν είναι δίκαιο απέναντι στους πολίτες που πολεμούν για τη χώρα τους», υποστήριξε ο Kasciunas, απηχώντας τα λόγια του Πολωνού ομολόγου του, ο οποίος υποστήριξε ότι οι Ουκρανοί στρατιώτες έχουν «δικαιολογημένα παράπονα από τους συναδέλφους τους που έχουν διασκορπιστεί σε όλο τον κόσμο».

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail