Οι ΗΠΑ παραδίδονται στρατιωτικά στην Υεμένη, σκέφτονται "διπλωματική λύση" για την κρίση στην Ερυθρά Θάλασσα

Ο ολοκληρωτικός αποκλεισμός της Ερυθράς Θάλασσας από την Υεμένη έχει επαναπροσδιορίσει τη γεωπολιτική δυναμική. Η πράξη αντίστασης, με αφορμή τη γενοκτονία του Ισραήλ κατά του λαού της Γάζας, κλόνισε την αγορά του καθεστώτος του Τελ Αβίβ, ενώ επέφερε σοβαρό πλήγμα στην πλάνη του αμερικανικού και ισραηλινού αήττητου.

Shabbir Rizvi - presstv.ir / Παρουσίαση Freepen.gr

Δεν έχει περάσει πολύς καιρός από τότε που η Ουάσινγκτον, με τον στόλο των προηγμένων πολεμικών πλοίων και αεροσκαφών της, εξασφάλιζε ότι οι ισραηλινοί εταίροι της μπορούσαν να απολαμβάνουν ελεύθερη πλεύση και απρόσκοπτη πρόσβαση στην παγκόσμια αγορά μέσω του στενού Bab Al-Mandab.

Τώρα αυτή η αίσθηση ασφάλειας έχει χαθεί για πάντα. Τον Νοέμβριο, η Υεμένη, υπό την ηγεσία του κινήματος Ansarullah, άρχισε να στοχεύει πλοία που συνδέονται με τις ΗΠΑ και το Ισραήλ με ένα οπλοστάσιο προηγμένων εγχώριων πυραύλων και μη επανδρωμένων αεροσκαφών

Η Υεμένη διαβεβαίωσε ότι οι επιχειρήσεις αυτές θα σταματήσουν την στιγμή που θα σταματήσει η επίθεση στη Γάζα και θα επιτραπεί η είσοδος βοήθειας - η οποία εκπληρώνει το διεθνές της καθήκον να αποτρέψει το έγκλημα της γενοκτονίας σύμφωνα με το δίκαιο του ΟΗΕ.

Οι ΗΠΑ απάντησαν δημιουργώντας μια θαλάσσια συμμαχία μειωμένων δυνάμεων και άπειρων στρατιωτικών για να σταματήσουν τον στρατό της Υεμένης, ονομάζοντας την αδιάφορη επιχείρηση "Prosperity Guardian".

Η Prosperity Guardian κατέρρευσε προτού αποπλεύσει το πρώτο πλοίο. Η Ισπανία, η Ιταλία, η Γαλλία και η Αυστραλία απέρριψαν συγκεκριμένα αιτήματα για προσωπικό και πολεμικά πλοία. Ακόμα πιο θλιβερά, η Εσθονία αποφάσισε να στείλει ένα άτομο-ρεκόρ για να βοηθήσει την αμήχανη ομάδα κρούσης των ΗΠΑ.

Οι ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο αφέθηκαν μόνες τους να πρωτοστατήσουν και να πραγματοποιήσουν επίθεση στην Υεμένη σε αντίποινα για τον αποκλεισμό που επιβλήθηκε στο βασικό σύμμαχό τους - το καθεστώς του Τελ Αβίβ που στερείται νομιμότητας.

Η επίθεση που εξαπέλυσαν από κοινού οι ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο, σε συνδυασμό με κάποια προδοτική αραβική καθεστωτική βοήθεια από τη Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Μπαχρέιν, ξεκίνησε νωρίς στις 12 Ιανουαρίου.

Τώρα, λιγότερο από 4 μήνες μετά την "υπεράσπιση του διεθνούς εμπορίου", οι ΗΠΑ κάνουν πίσω.

Αυτό έγινε φανερό την περασμένη εβδομάδα, όταν ο απεσταλμένος των ΗΠΑ στην Υεμένη Τιμ Λέντερκινγκ έκανε το εξής πολύ αποκαλυπτικό σχόλιο στο Reuters: "Είμαστε υπέρ μιας διπλωματικής λύσης- γνωρίζουμε ότι δεν υπάρχει στρατιωτική λύση".

Πράγματι, η "στρατιωτική λύση" των Ηνωμένων Πολιτειών έχει αποτύχει. Παρά τους βομβαρδισμούς πολιτικών υποδομών και τη δολοφονία αρκετών στρατιωτικών της Υεμένης, η Υεμένη μπόρεσε να συνεχίσει αποτελεσματικά τον αποκλεισμό της καθ' όλη τη διάρκεια της επίθεσης υπό την ηγεσία των ΗΠΑ.

Όχι μόνο τα πλοία που συνδέονται με τους Σιωνιστές στοχοποιούνται με κατάλληλους πυραύλους και μη επανδρωμένα αεροσκάφη για να εμποδίσουν την πρόσβαση στο στενό Bab Al-Mandab, αλλά η Υεμένη έχει κάνει και απευθείας χτυπήματα εναντίον πολεμικών πλοίων των ΗΠΑ.

Αμερικανοί αξιωματούχοι προωθούν επίσης την ιδέα της αφαίρεσης της Ansarullah από τους καταλόγους των τρομοκρατικών ομάδων που έχει ορίσει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, καθώς ελπίζει να χρησιμοποιήσει τη δύναμή του επί των κυρώσεων και των παγκόσμιων εμπορικών κανόνων για να δελεάσει την Υεμένη να επιτρέψει την επιστροφή του σιωνιστικού εμπορίου.

Αυτό είναι μια αιματοβαμμένη μύτη για την εικόνα των Ηνωμένων Πολιτειών, των οποίων οι στρατιωτικές βάσεις γεμίζουν την περιοχή με ψεύτικες υποσχέσεις ασφάλειας για τις χώρες υποδοχής.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχοντας χάσει την παγκόσμια υποστήριξη, μόλις και μετά βίας μπορούν να συγκεντρώσουν μια ομάδα εργασίας από ενδιαφερόμενες χώρες. Τώρα, δεν μπορούν καν να σταματήσουν από μόνες τους μια χώρα που σπαράσσεται από τον πόλεμο, παρά το γεγονός ότι εμπλέκονται σε εγκληματικές στοχοποιήσεις μη στρατιωτικών υποδομών και λιμανιών που χρησιμοποιούνται για τη μεταφορά τροφίμων και βοήθειας.

Ο μύθος της ναυτικής υπεροχής των ΗΠΑ έχει καταρρεύσει. Επιπλέον, η εξαιρετική γενναιότητα της Υεμένης γίνεται αντιληπτή, αναγνωρίζεται και θαυμάζεται από εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο που αντιτίθενται στην ηγεμονία των ΗΠΑ.

Οι αξιωματούχοι των ΗΠΑ εξέδωσαν μια σειρά πολεμοκάπηλων δηλώσεων που οδήγησαν στην επιχείρηση "Φύλακας της Ευημερίας", αλλά η Υεμένη την ταπείνωσε και απέδειξε για άλλη μια φορά ότι οι ΗΠΑ δεν είναι παρά μια χάρτινη τίγρη.

Η Υεμένη επέζησε σχεδόν μια δεκαετία επιθετικότητας της Σαουδικής Αραβίας με την υποστήριξη των ΗΠΑ, η οποία επέβαλε συνθήκες όπως η οξεία πείνα και οι ασθένειες σε πολλές περιοχές της φτωχότερης αραβικής χώρας.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ των ΗΠΑ αφαίρεσε την Ansarullah ως χαρακτηρισμένη τρομοκρατική ομάδα το 2021, αλλά επέστρεψε την ετικέτα φέτος, καθώς προσπάθησαν να σταματήσουν τον αποκλεισμό της Υεμένης. Η Υεμένη έχει ήδη επιβιώσει από αυτόν τον χαρακτηρισμό και την επιθετικότητα. Και τώρα την αντιμετωπίζει ξανά σε ένδειξη αλληλεγγύης προς τον παλαιστινιακό αγώνα.

Ταυτόχρονα, οι ΗΠΑ βρίσκονται τώρα σε ένα κρίσιμο σημείο. Η παραδοχή ότι η Υεμένη δεν μπορεί να σταματήσει στρατιωτικά θέτει το ερώτημα - τι μπορεί να γίνει για να επανέλθει το εμπόριο στην κανονικότητα;

Η επηρεασμένη διαδρομή έχει μπλοκάρει το τρίτο πιο πολυσύχναστο λιμάνι του Ισραήλ - το λιμάνι του Εϊλάτ - από τη διεξαγωγή οποιουδήποτε εμπορίου. Το λιμάνι έχει ουσιαστικά κλείσει, με τους μισούς υπαλλήλους του να έχουν απολυθεί. Το Εϊλάτ έχει επίσης δεχθεί άμεσες επιθέσεις τόσο από μη επανδρωμένα αεροσκάφη και ρουκέτες της Υεμένης όσο και από την ιρακινή αντίσταση.

Από την έναρξη του αποκλεισμού της Ερυθράς Θάλασσας, το λιμάνι έχει σημειώσει πτώση της δραστηριότητάς του κατά 85%.

Λίγο μετά την έκκληση των ΗΠΑ για διπλωματία, ο εκπρόσωπος της Υεμένης Μοχάμαντ Άλι αλ Χούτι ανακοίνωσε πως η Υεμένη απέχει πολύ από το να τελειώσει με τις επιχειρήσεις αντίστασης.

"Από τις ακτές της Ερυθράς Θάλασσας ή έξω από αυτήν, μπορούμε να επιτύχουμε τους στόχους που θέλουμε για την υπεράσπιση της χώρας μας και την υποστήριξη της Παλαιστίνης ... Έχουμε ακόμη πολλές στρατιωτικές εκπλήξεις και υπάρχουν στρατιωτικές επιχειρήσεις που κρατάμε μυστικές ως μέρος μιας συγκεκριμένης στρατηγικής για τα μέσα ενημέρωσης", σημείωσε.

Οι πύραυλοι που έχουν χρησιμοποιηθεί εναντίον αμερικανοϊσραηλινών σκαφών, συμπεριλαμβανομένων πολεμικών πλοίων, είναι προηγμένοι, αλλά απέχουν πολύ από τους καλύτερους της Υεμένης. Στις στρατιωτικές παρελάσεις που πραγματοποιούνται όλα αυτά τα χρόνια, ακόμη και σε ορισμένες από τις εβδομαδιαίες συγκεντρώσεις της Παρασκευής για την υποστήριξη της Παλαιστίνης, η Υεμένη έχει επιδείξει ορισμένα από τα ισχυρά όπλα της.

Μόλις τον περασμένο μήνα, η Ansarullah ανακοίνωσε την επιτυχή δοκιμή ενός υπερηχητικού πυραύλου, κάτι που δε διαθέτουν ούτε οι ΗΠΑ, παρά την πολυδιαφημισμένη και πολυδιαφημισμένη στρατιωτική υπεροχή.

Η σθεναρή αντίσταση της Υεμένης στις αμερικανικές απειλές κάνει τους κορυφαίους ναυάρχους των ΗΠΑ να επανεκτιμούν τις δικές τους δυνατότητες. Όπως παραδέχονται οι ίδιοι, οι ΗΠΑ έχουν να δώσουν ναυμαχία αυτού του διαμετρήματος από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες πρέπει τώρα να διακινδυνεύσουν να ντροπιάσουν περαιτέρω τον εαυτό τους και να ενισχύσουν την εικόνα της Αντίστασης του Άξονα ή να παρασύρουν τον σιωνιστή συνεργάτη τους στο έγκλημα. Εν τω μεταξύ, η παγκόσμια υποστήριξη προς την Υεμένη αυξάνεται, καθώς οι ηρωικοί μαχητές σφίγγουν τον αποκλεισμό κατά των πλοίων που συνδέονται με τις ΗΠΑ και το Ισραήλ.

Η Υεμένη δεν ενδιαφέρεται για διπλωματία με γενοκτονικά καθεστώτα. Όπως έχουν δηλώσει επανειλημμένα οι ηγέτες της Ansarullah, το μόνο που χρειάζεται να συμβεί για να σταματήσουν οι αντιστασιακές τους επιχειρήσεις είναι η αποχώρηση των ισραηλινών στρατευμάτων από τη Γάζα, μια διαρκής εκεχειρία και η είσοδος ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα.

Τα αιτήματα αυτά είναι σαφή και σταθερά. Η Υεμένη θα εντείνει την αντίστασή της μόνο διπλά - δε θα υποχωρήσει.

* Ο Shabbir Rizvi είναι πολιτικός αναλυτής με έδρα το Σικάγο και έμφαση στην εσωτερική ασφάλεια και την εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail