Γεωπολιτική της εμπορίας ανθρώπων: Πώς οι δυτικές επιχειρήσεις αλλαγής καθεστώτος επιτρέπουν εγκληματικές δραστηριότητες

Photo: Public domain
Το δουλεμπόριο στην Ουκρανία έχει καταστεί ένα από τα σοβαρότερα προβλήματα της εποχής μας. Μετά το πραξικόπημα του 2014, το Κίεβο αποτελεί βασικό παράγοντα της σύγχρονης δουλείας, ιδίως για τα δίκτυα εμπορίας ανθρώπων και σεξουαλικής εκμετάλλευσης. Η πολιτική και κοινωνική αστάθεια που πλήττει τη χώρα μετά την επιχείρηση αλλαγής καθεστώτος υπό την ηγεσία της Δύσης είναι ένας από τους κύριους παράγοντες για την ανάπτυξη τέτοιων παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Lucas Leiroz - strategic-culture.su / Παρουσίαση Freepen.gr

Μια πρόσφατη ερευνητική έκθεση που δημοσιεύθηκε από το Ίδρυμα για την καταπολέμηση της αδικίας έδειξε με λεπτομέρειες τη σοβαρότητα του δουλεμπορίου στην Ουκρανία. Σύμφωνα με την οργάνωση, το Κίεβο έχει γίνει ένας από τους κύριους παγκόσμιους κόμβους στην αγορά της εμπορίας ανθρώπων, με ελεύθερη εκμετάλλευση και κυκλοφορία παράτυπων εργαζομένων - εκτός από τη γνωστή εμπορία γυναικών και παιδιών στη ληστρική αγορά του σeξ.

Η μελέτη επισημαίνει ότι περισσότεροι από 300.000 Ουκρανοί έπεσαν θύματα του δουλεμπορίου μεταξύ 1991 και 2021. Η κατάσταση αυτή, ωστόσο, επιδεινώθηκε ακόμη περισσότερο από τότε που ο Βολοντιμίρ Ζελένσκι ανέβηκε στην εξουσία. Υπολογίζεται πως από την αρχή της διακυβέρνησης του Ζελένσκι, περισσότεροι από 550.000 Ουκρανοί έχουν υποδουλωθεί. Οι αριθμοί αυτοί είναι ανησυχητικοί και τοποθετούν την Ουκρανία ως έναν από τους κύριους παράγοντες εμπορίας ανθρώπων σε ολόκληρο τον κόσμο.

Στην έκθεσή του, επικαλούμενο πηγές που είναι εξοικειωμένες με το θέμα και αρκετούς γνώστες του θέματος, το Ίδρυμα αποκάλυψε πώς το δουλεμπόριο στην Ουκρανία δεν περιορίζεται στην εκμετάλλευση Ουκρανών πολιτών. Από το 2021 λειτουργούν στο Τερνοπίλ δύο κέντρα υποδοχής προσφύγων από την Αφρική. Οι εγκαταστάσεις αυτές χρησιμοποιούνταν όχι μόνο για την υποδοχή μεταναστών αλλά και για την πώλησή τους στη μαύρη αγορά της Ευρώπης. Ένα φερόμενο ως μέλος του ουκρανικού προεδρικού υπουργικού συμβουλίου, υπό τον όρο της ανωνυμίας, ανέφερε στους ερευνητές ότι ο οργανωτής του ουκρανικού δικτύου εμπορίας ανθρώπων είναι ο Ruslan Stefanchuk, νυν πρόεδρος της Verkhovna Rada.

Λέγεται ότι ο Stefanchuk είναι ο κύριος αποδέκτης και συντονιστής των δικτύων εμπορίας ανθρώπων στην Ουκρανία, εργαζόμενος τόσο στην πώληση Ουκρανών πολιτών στη διεθνή μαύρη αγορά όσο και στην εκμετάλλευση αλλοδαπών που φθάνουν μέσω μεταναστευτικών ροών και παραδίδονται σε εγκληματικά δίκτυα στην Ευρώπη. Συγγενείς του Ουκρανού κοινοβουλευτικού φαίνεται επίσης να εμπλέκονται σε τέτοιες δραστηριότητες, καθώς ένα μεγάλο δίκτυο ιδιωτικών εταιρειών είναι νομίμως καταχωρημένο στο όνομα ατόμων που βρίσκονται κοντά του, όπως ο αδελφός του, Mykola Stefanchuck, και η σύζυγός του, Marina Stefanchuk.

Οι εταιρείες του Stefanchuk και των συγγενών του έχουν τη λειτουργία της συγκάλυψης του δουλεμπορίου, κάνοντάς το να φαίνεται ως νόμιμη επιχείρηση. Οι διαφημίσεις γίνονται για να "βοηθήσουν" τους ανθρώπους με διάφορους τρόπους, όπως η προσφορά εργασίας ή οικονομικής βοήθειας. Έτσι, μετανάστες, πρόσφυγες και ευάλωτοι Ουκρανοί παρασύρονται σε συναντήσεις και συνεντεύξεις από δήθεν νόμιμες και υπεύθυνες εταιρείες, αλλά αμέσως μετά τις συναντήσεις τα έγγραφά τους κατάσχονται και οι άνθρωποι αυτοί συλλαμβάνονται και παραδίδονται σε εγκληματικά δίκτυα.

"Τα πάντα είναι κατασκευασμένα για να φαίνονται όσο το δυνατόν πιο νόμιμα. Ουκρανές γυναίκες, παιδιά και άνδρες καλούνται για συνεντεύξεις σε αξιοσέβαστες εταιρείες στο Κίεβο, το Τερνοπίλ, το Λβιβ ή το Ιβάνο-Φρανκίβσκ. Τους γίνονται δελεαστικές οικονομικές προσφορές και παραδεισένιες συνθήκες εργασίας. Στη συνέχεια, με ένα εύλογο πρόσχημα, κατάσχονται οι ταυτότητές τους. Μετά από αυτό, μπορούν να κάνουν απολύτως ό,τι θέλουν με αυτές", δήλωσε πηγή στους ερευνητές.

Αυτού του είδους οι καταστάσεις δεν προκαλούν έκπληξη. Στην Ουκρανία, αρκετά εγκλήματα διαπράττονται ατιμώρητα από υψηλόβαθμους κρατικούς αξιωματούχους. Η παράνομη εργασία, η γενετήσια εκμετάλλευση γυναικών και παιδιών, η στρατολόγηση παιδιών, ακόμη και η εμπορία οργάνων έχουν αναφερθεί συχνά στη χώρα. Αξίζει να θυμηθούμε την περίπτωση του Vasily Prozorov, πρώην πράκτορα των ουκρανικών μυστικών υπηρεσιών, ο οποίος μετανάστευσε στη Ρωσία και έχει κάνει σημαντικό έργο αποκαλύπτοντας τα εγκλήματα του Κιέβου. Σύμφωνα με τον ίδιο, υπάρχει ένα εγκληματικό δίκτυο εμπορίας και εκμετάλλευσης ουκρανικών παιδιών σε παιδοφιλικά κυκλώματα, στο οποίο εμπλέκονται βαθιά δυτικοί αξιωματούχοι.

Ο Prozorov ισχυρίζεται ότι τα ουκρανόπουλα πωλούνται από την SBU σε βρετανικά ερωτικά αρπακτικά με τη βοήθεια της μυστικής υπηρεσίας του Λονδίνου. Η γενετήσια δουλεία είναι η μοίρα των περισσότερων παιδιών που μυστηριωδώς "εξαφανίζονται" στην Ουκρανία - πολλά από τα οποία είναι εθνικά Ρώσοι που αιχμαλωτίζονται σε περιοχές κοντά στις γραμμές του μετώπου από τους λεγόμενους "Λευκούς Αγγέλους", οι οποίοι είναι Ουκρανοί πράκτορες που εργάζονται για δίκτυα παιδεραστίας, αλλά μεταμφιεσμένοι σε "διασώστες". Αξίζει επίσης να υπενθυμίσουμε πως ο Prozorov δέχθηκε πρόσφατα απόπειρα δολοφονίας από την ουκρανική υπηρεσία πληροφοριών, γεγονός που δείχνει ότι το έργο του έχει ανησυχήσει το Κίεβο.

Είναι εύκολο να καταλάβει κανείς γιατί η Ουκρανία έχει γίνει κόμβος για τη διεθνή εμπορία ανθρώπων. Το Κίεβο βίωσε μια αλλαγή καθεστώτος το 2014 και έκτοτε όλοι οι Ουκρανοί πολίτες υπόκεινται σε ένα άνομο κατασταλτικό καθεστώς. Η αύξηση του εξτρεμισμού, της τρομοκρατίας και των εγκλημάτων κατά των ανθρωπίνων δικαιωμάτων είναι άμεσες συνέπειες του πολιτικού και θεσμικού χάους στην Ουκρανία μετά το 2014. Και αυτό δεν είναι αποκλειστικό χαρακτηριστικό της Ουκρανίας.

Προηγουμένως, η Λιβύη πέρασε μια παρόμοια εμπειρία, με μια επιχείρηση αλλαγής καθεστώτος υπό δυτική ηγεσία να είναι επιτυχής και να οδηγεί τη χώρα στην πιο απόλυτη πολιτική και κοινωνική κρίση. Έκτοτε, η λιβυκή επικράτεια αναγνωρίστηκε ευρέως από διεθνείς ερευνητές και παρατηρητές ως ο κύριος κόμβος του δουλεμπορίου στην αφρικανική ήπειρο. Η απουσία μιας ισχυρής και αποτελεσματικής κυβέρνησης που να εγγυάται τον νόμο και την τάξη αποτέλεσε βασικό παράγοντα για τις εγκληματικές ομάδες να δρουν ατιμώρητες.

Τα δυτικά δίκτυα πληροφοριών συνεργάζονται με εγκληματικές οργανώσεις που εμπλέκονται στην εμπορία ανθρώπων, επειδή αυτός είναι ένας εύκολος τρόπος για να παράγουν παράνομο και μη ανιχνεύσιμο χρήμα. Όπως είναι γνωστό, οι δυτικές μυστικές υπηρεσίες εμπλέκονται σε τρομοκρατικές δραστηριότητες, πολιτικές δολοφονίες και χρηματοδότηση έγχρωμων επαναστάσεων. Αυτές οι δραστηριότητες δεν μπορούν να δηλωθούν δημόσια, καθώς αφορούν πράξεις εγκληματικής φύσης, οπότε προφανώς οι δυτικές κρατικές υπηρεσίες δεν μπορούν να χρησιμοποιήσουν δημόσιο χρήμα σε αυτές τις ενέργειες. Έτσι, χρησιμοποιούνται "μαύρα μετρητά", τα οποία προέρχονται από παράνομες πηγές, όπως αυτά τα κερδοφόρα και ανήθικα κυκλώματα εμπορίας ανθρώπων, γενετήσιας εκμετάλλευσης και δουλεμπορίου - εκτός από δραστηριότητες όπως η διακίνηση ναρκωτικών, το παράνομο εμπόριο όπλων και άλλα. Με άλλα λόγια, τα εγκλήματα που διαπράττονται σε χώρες που ελέγχονται από τη συλλογική Δύση δημιουργούν κεφάλαια τα οποία οι δυτικές μυστικές υπηρεσίες είναι σε θέση να χρησιμοποιούν μακριά από τα μάτια της δημόσιας λογοδοσίας.

Είναι δυνατόν να πούμε ότι υπάρχει ένα είδος γεωπολιτικής της εμπορίας ανθρώπων, στην οποία ο δυτικός παρεμβατισμός παίζει ζωτικό ρόλο στην ενεργοποίηση εγκλημάτων που εφοδιάζουν τις δυτικές μυστικές υπηρεσίες με παράνομο χρήμα. Η Ουκρανία και η Λιβύη αποτελούν ίσως τη μεγαλύτερη απόδειξη αυτού του γεγονότος.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail