Επιχείρηση "Αληθινή υπόσχεση": Το Ιράν χτυπά το Ισραήλ, αποδεικνύοντας ότι οι μέρες του "χτυπώ και τρέχω" τελείωσαν

Λίγο πριν από τα μεσάνυχτα της Κυριακής, το Ιράν εξαπέλυσε ένα σμήνος μη επανδρωμένων αεροσκαφών αυτοκτονίας και πυραύλων στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη ως απάντηση στο άνανδρο χτύπημα του σιωνιστικού καθεστώτος στο προξενείο του Ιράν στη Δαμασκό την 1η Απριλίου.

Shabbir Rizvi - presstv.ir / Παρουσίαση Freepen.gr

Το σμήνος των μη επανδρωμένων αεροσκαφών ακουγόταν να βουίζει πάνω από τον ιρακινό εναέριο χώρο, ένας χαρακτηριστικός ήχος που πολλοί έχουν αποδώσει στην εξαιρετικά αποτελεσματική και θανατηφόρα οικογένεια μη επανδρωμένων αεροσκαφών Shahed.

Λίγο μετά το πρώτο κύμα, ένα άλλο κύμα εκτοξεύτηκε περίπου 30 λεπτά αργότερα. Αξιωματούχοι του Σώματος Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης (IRGC) σε ανακοίνωσή τους επιβεβαίωσαν αυτό που ονόμασαν "Επιχείρηση Αληθινή Υπόσχεση", τηρώντας την υπόσχεσή τους για οριστική εκδίκηση κατά του καθεστώτος του απαρτχάιντ.

Σύμφωνα με το IRGC, η Επιχείρηση "Αληθινή Υπόσχεση" θα διεξαχθεί σε πολλαπλά στάδια μέχρι να γίνουν οι προϋποθέσεις για να ολοκληρωθεί η αντεκδίκηση.

Ο υπουργός Άμυνας του Ιράν Mohammed Reza Ashtiani προειδοποίησε επίσης τις χώρες της περιοχής να μην ανοίξουν τον εναέριο χώρο ή το έδαφός τους στο ισραηλινό καθεστώς για επιθέσεις κατά του Ιράν, προειδοποιώντας με αποφασιστική απάντηση.

Ο ηγέτης της Ισλαμικής Επανάστασης, Αγιατολάχ Σαγιέντ Αλί Χαμενεΐ, είχε ορκιστεί στο κήρυγμά του στο Eid al-Fitr να "τιμωρήσει" το ισραηλινό καθεστώς για το "λάθος" του να στοχεύσει μια ιρανική διπλωματική εγκατάσταση.

Παρόμοια προειδοποίηση απηύθυνε μία ημέρα μετά την επίθεση που πραγματοποιήθηκε νωρίτερα αυτό το μήνα, λέγοντας ότι το καθεστώς θα τιμωρηθεί. Ο ίδιος δεν το αποφεύγει.

Από τότε, το σιωνιστικό καθεστώς βρίσκεται σε κατάσταση παράλυσης, με τους εποίκους του να ζουν μεταξύ ψευδών συναγερμών και να αποθηκεύουν προμήθειες όπως φυσικό αέριο, τρόφιμα και νερό. Οι πτήσεις ακυρώθηκαν και η οικονομία του καθεστώτος υπέστη ένα τεράστιο σοκ σε μια εποχή που η οικονομία του ήδη πάλευε.

Είναι σημαντικό πως πολλές χώρες της περιοχής φέρεται να αρνήθηκαν να επιτρέψουν να χρησιμοποιηθεί το έδαφός τους από τις ΗΠΑ ως ορμητήριο για επιθέσεις κατά της Ισλαμικής Δημοκρατίας, γεγονός που δείχνει την αλλαγή της περιφερειακής δυναμικής.

Τις τελευταίες ημέρες, το τηλέφωνο του υπουργού Εξωτερικών του Ιράν Hossein Amir-Abdollahian βούιζε συνεχώς με αρκετούς δυτικούς αξιωματούχους να παρακαλούν το Ιράν να υποχωρήσει και να επιδείξει αυτοσυγκράτηση.

Ωστόσο, η απόφαση για αντίποινα παγιώθηκε τη στιγμή που έπεσε ο ισραηλινός πύραυλος στη Δαμασκό. Το Ισραήλ έπρεπε να πληρώσει την απερισκεψία του. 

Οι Σιωνιστές έκαναν το σοβαρότερο λάθος υπολογισμό στην επαίσχυντη ζωή τους. Δεν υπήρχε κανένας στρατηγικός στόχος που θα επιτυγχανόταν από το χτύπημα του ιρανικού προξενείου, σκοτώνοντας αρκετούς αξιωματικούς του IRGC στην επέτειο του μαρτυρίου του Ιμάμη Αλή (α.σ.).

Οι ΗΠΑ, ο κύριος υποστηρικτής του σιωνιστικού καθεστώτος, έχουν τρομοκρατηθεί από έναν περιφερειακό πόλεμο, καθώς έχουν ήδη παραδοθεί στρατιωτικά στην Υεμένη, παρακαλώντας την Ansarullah για μια διπλωματική λύση.

Το Ισραήλ βασιζόταν στην υποστήριξη των ΗΠΑ για να αποτρέψει τα ιρανικά αντίποινα. Έκαναν λάθος.

Οι διακοπές των σιωνιστών στρατιωτών ακυρώθηκαν πριν από την επίθεση και όλοι οι έφεδροι διατάχθηκαν να παρουσιαστούν για υπηρεσία. Οι ισραηλινές δυνάμεις εξέδωσαν προειδοποιήσεις προς τους εποίκους να αποφεύγουν τις μεγάλες συγκεντρώσεις και να παραμένουν κοντά σε καταφύγια. Εν τω μεταξύ, οι Ισραηλινοί αξιωματούχοι παρακαλούσαν τους συμμάχους τους να κάνουν τα πάντα για να σταματήσουν το Ιράν.

Αλλά η Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν δεν επρόκειτο να υποχωρήσει. Παρά τις προειδοποιήσεις των ΗΠΑ, λίγες ώρες πριν από την εκτόξευση του σμήνους μη επανδρωμένων αεροσκαφών και πυραύλων, το Σώμα των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης κατέλαβε έναπλοίο που συνδεόταν με το Ισραήλ στο Στενό του Ορμούζ, γεγονός που ώθησε τις ΗΠΑ να τεθούν σε πλήρη συναγερμό στην περιοχή.

Αυτό μπορεί πιθανότατα να ερμηνευθεί ως μήνυμα προς τους αξιωματούχους των ΗΠΑ ότι το Ιράν θα επιτεθεί σε πλοία στο Στενό του Ορμούζ, το οποίο ελέγχει το 20-30% της παγκόσμιας ροής πετρελαίου, εάν οι ΗΠΑ εμπλακούν και προσπαθήσουν να αποτρέψουν τα αντίποινα του Ιράν ή αναμειχθούν με οποιονδήποτε τρόπο.

Περαιτέρω αποσταθεροποίηση του καθεστώτος του Τελ Αβίβ αποτελεί μια σειρά εικονικών επιθέσεων που θέτουν εκτός λειτουργίας τα ισραηλινά ενεργειακά δίκτυα και τα συστήματα αεράμυνας - την ίδια στιγμή που η Kataib Hezbollah του Ιράκ, η Ansurallah της Υεμένης και η Hezbollah του Λιβάνου εξαπολύουν τη δική τους σειρά επιθέσεων με μη επανδρωμένα αεροσκάφη και πυραύλους, εξαντλώντας τα ισραηλινά στρατιωτικά συστήματα.

Η συριακή αεράμυνα βρίσκεται σε ύψιστο συναγερμό μόνο για τα σιωνιστικά αεροπλάνα. Αυτές είναι μόνο οι δυνάμεις εκτός της κατεχόμενης Παλαιστίνης - υπάρχει, φυσικά, η παλαιστινιακή αντίσταση τόσο στη Γάζα όσο και στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη που αντιμετωπίζει ενεργά το σιωνιστικό καθεστώς σε πολλαπλά μέτωπα.

Ο Άξονας της Αντίστασης, που δημιουργήθηκε μέσα από τον προσεκτικό σχεδιασμό και συντονισμό του εκλιπόντος αντιτρομοκρατικού εγκέφαλου στρατηγού Qasem Soleimani, επιδεικνύει για πρώτη φορά ένα συντονισμένο μέτωπο κατά της ισραηλινής κατοχής.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου μεταφέρθηκε σε καταφύγιο στην κατεχόμενη Ιερουσαλήμ, ενώ οι τυπικές διαδηλώσεις του Σαββατοκύριακου εναντίον του στο Τελ Αβίβ διαλύθηκαν εν όψει του ιρανικού χτυπήματος.

Τα ταξίδια του Σαββατοκύριακου για τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν ακυρώθηκαν, προκειμένου να συναντηθεί με την ομάδα εθνικής ασφαλείας του και να σχεδιάσει τρόπους για την υπεράσπιση της πληρεξούσιας οντότητας στο Τελ Αβίβ.

Τα ιρανικά αντίποινα εντάσσονται στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου, το οποίο το Ισραήλ έχει βεβηλώσει ξανά και ξανά. Μια επίθεση σε ένα προξενείο είναι μια κόκκινη γραμμή στην οποία κάθε χώρα θα μπορούσε να απαντήσει με στρατιωτικά μέσα.

Αποτελεί επίσης κατάφωρη παραβίαση της Σύμβασης της Βιέννης, την οποία τηρεί το Ισραήλ. Η υποκρισία των δυτικών καθεστώτων που αποτρέπουν το Ιράν να μην απαντήσει δείχνει πως δεν τηρούν τη δική τους "τάξη που βασίζεται σε κανόνες".

Εάν επρόκειτο για επίθεση εναντίον οποιουδήποτε δυτικού καθεστώτος, θα είχαν απαντήσει με δυσανάλογη δύναμη. Η απάντηση του Ιράν είναι ανάλογη και δίκαιη και έρχεται μετά από πολλή υπομονή στην αντιμετώπιση του καθεστώτος απατεώνων.

Ολόκληρες ισραηλινές βάσεις έχουν εκκαθαριστεί ως προετοιμασία για τα ιρανικά αντίποινα. Τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη Shahed έχουν εισέλθει στον ισραηλινό εναέριο χώρο και έχουν φθάσει στο Τελ Αβίβ, όπου ισραηλινά αεροσκάφη προσπαθούν να τα καταρρίψουν.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη Shahed είναι πιο δύσκολο να καταρριφθούν με τα συνήθη συστήματα αεράμυνας λόγω της χαμηλής θερμικής υπογραφής τους.

Τα ίδια τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη είναι κάτι περισσότερο από πιθανό να αποτελούν τροφή για κανόνια που θα σοκάρουν τη σιωνιστική οντότητα και θα την κρατήσουν απασχολημένη, ενώ οι ιρανικοί πύραυλοι κρουζ θα ακολουθήσουν αμέσως μετά.

Βίντεο με εποίκους να πανικοβάλλονται καθώς οι εκρήξεις ηχούν στον ορίζοντα του Τελ Αβίβ κυκλοφορούν στο διαδίκτυο. Το Ιράν έχει δείξει πως είναι περισσότερο από ικανό να σοκάρει τη σιωνιστική οντότητα, με τις σιωνιστικές δυνάμεις να αναφέρουν ότι υποτίμησαν την ιρανική αντίδραση.

Όπως έχει πει πολλές φορές ο ηγέτης της Ισλαμικής Επανάστασης, "οι μέρες του χτυπώ και φεύγω έχουν τελειώσει". 

Βρισκόμαστε σε ένα σημείο καμπής στην ιστορία, όπου η Σιωνιστική οντότητα αντιμετωπίζει την ίδια την πραγματικότητα της εξαφάνισής της. Οι πανηγυρισμοί ξεσπούν έξω από το τέμενος Al Aqsa και σε όλη την κατεχόμενη Δυτική Όχθη. Υπήρξαν ακόμη και πυροτεχνήματα στον εμβληματικό Πύργο Μιλάδ στην Τεχεράνη μετά τις επιθέσεις το βράδυ του Σαββάτου.

Το ηθικό του ισλαμικού κόσμου αποκαθίσταται, καθώς το Ιράν λειτουργεί ως προάγγελος της περιφερειακής σταθερότητας.

Αυτή είναι η πρώτη ώρα μόνο στις 14 Απριλίου 2024. Η Επιχείρηση Αληθινή Υπόσχεση απέχει πολύ από το τέλος της, αλλά ο κύβος ερρίφθη. Καθώς ιρανικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη και πύραυλοι διαπερνούν τον ουρανό του Τελ Αβίβ και της υπόλοιπης κατεχόμενης Παλαιστίνης, για πρώτη φορά εδώ και σχεδόν επτά μήνες, κανένα ισραηλινό πολεμικό αεροσκάφος δεν πετάει πάνω από τη Γάζα.

* Ο Shabbir Rizvi είναι πολιτικός αναλυτής με έδρα το Σικάγο και επικεντρώνεται στην εσωτερική ασφάλεια και την εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail