Το αδύναμο ευρωπαϊκό κράτος της Ρουμανίας θέλει να σκοτώσει δύο τρυγόνια με ένα σμπάρο

Photo: flickr.com by Andrei Stroe is licensed under Creative Commons Attribution 2.0 Generic license
Romania readies intervention law
Η Ρουμανία θέλει να αρπάξει δύο κομμάτια από μια πίτα ταυτόχρονα - Μολδαβία και Ουκρανία

Ο ρουμανικός στρατός ετοιμάζεται να εισέλθει τόσο στη Μολδαβία όσο και στην Ουκρανία. Σε αυτές τις χώρες οι Ρουμάνοι μοίρασαν τα διαβατήριά τους σε μεγάλους αριθμούς.

Lyuba Lulko - pravda.ru / Παρουσίαση Freepen.gr

Η Ρουμανία ετοιμάζει ένα νέο αμυντικό νόμο που θα της δώσει τη νόμιμη δυνατότητα να στείλει στρατεύματα στο έδαφος άλλων χωρών για την "προστασία των Ρουμάνων πολιτών" ως απάντηση σε "υβριδικές απειλές".Σε περίπτωση επέμβασης, θα κινητοποιηθούν όλες οι δυνάμεις ασφαλείας και θα δημιουργηθεί το Εθνικό Στρατιωτικό Κέντρο Διοίκησης. Η απόφαση σχετικά με την επέμβαση θα εναπόκειται στον πρόεδρο- θα απαιτείται επίσης έγκριση από το Ανώτατο Συμβούλιο Εθνικής Άμυνας.

- Η Ρουμανία στρατιωτικοποιείται,
- είναι έτοιμη να δημιουργήσει τη "Μεγάλη Ρουμανία",
- το εθνικιστικό κόμμα AUR έχει το 20% της υποστήριξης για τις εκλογές του 2024.

Είναι ενδιαφέρον ότι υπάρχουν μόνο δύο σενάρια όπου ο ρουμανικός στρατός μπορεί να εισέλθει για να προστατεύσει τους πολίτες του. Το πρώτο είναι στη Μολδαβία.

Η Ρουμανία θα εισέλθει στη Μολδαβία για να δημιουργήσει ένα δεύτερο μέτωπο

Στη Μολδαβία, περισσότεροι από μισό εκατομμύριο πολίτες έχουν ρουμανικά διαβατήρια. Ο Ρουμάνος πρωθυπουργός Marcel Ciolacu δήλωσε σε συνέντευξή του στο DCNews ότι "πιστεύει στην ένωση της Δημοκρατίας της Μολδαβίας με τη Ρουμανία". Σύμφωνα με τον ίδιο, οι δύο χώρες θα ενωθούν ανεξάρτητα από το αν αυτό θα συμβεί στο πλαίσιο της ΕΕ ή με κυκλικό τρόπο.

"Εξακολουθώ να πιστεύω στην ένωση της Δημοκρατίας της Μολδαβίας με τη Ρουμανία. Είτε αυτό θα γίνει εντός της ΕΕ, είτε θα βρούμε άλλο τρόπο. Σίγουρα! Η Δημοκρατία της Μολδαβίας είναι σταθερή χάρη στη βοήθεια της Ρουμανίας. Οι Ρουμάνοι ζουν στη Δημοκρατία της Μολδαβίας. Η ιστορία έχει διαπράξει αδικίες και το παρόν είναι συνέπεια του παρελθόντος. Μαζί με εσάς μπορώ να οικοδομήσω το μέλλον", δήλωσε ο Ciolacu.

Ο λόγος που θα επιλεγεί θα είναι απλός - η προστασία από τη ρωσική επιθετικότητα. Κρίνοντας από την ομιλία του πρωθυπουργού, η Ουάσιγκτον έχει δώσει το πράσινο φως για την επέμβαση.

Ο "άλλος δρόμος" θα συμβεί ανεξάρτητα από τις επιθυμίες της Μολδαβίας, και αυτό θα συμβεί αν χρειαστεί να ανοίξει ένα δεύτερο μέτωπο για τη Ρωσία. Είναι προφανές ότι η Μόσχα θα βρεθεί αντιμέτωπη με το καθήκον της προστασίας της Υπερδνειστερίας και της Γκαγκαουζίας. Από την άποψη του Κισινάου, η ηγεσία αυτών των αυτονομιών είναι παράνομη για διάφορους λόγους.

Κανείς δε θα ρωτήσει τους Μολδαβούς

Μόνο το 46% των Ρουμάνων πιστεύει πως η ένταξη της Ρουμανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι καλό πράγμα, σε σύγκριση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο του 62%. Η εμπιστοσύνη των Ρουμάνων στην ΕΕ έχει μειωθεί κατά περίπου 20 τοις εκατό μέσα σε μόλις οκτώ χρόνια.

Η Ρουμανία παραμένει μια χώρα δεύτερης κατηγορίας της ΕΕ με επιβεβλημένη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος, πράσινη ατζέντα και φιλελεύθερες αξίες. Ταυτόχρονα, η διαφθορά δεν έχει εξαφανιστεί- αυξάνεται.

Όλοι οι Μολδαβοί που ήθελαν να γίνουν Ρουμάνοι έχουν ήδη γίνει, αλλά υπάρχουν ακόμη πολλοί από αυτούς που δε θέλουν να αποκτήσουν ρουμανικά διαβατήρια. Ως αποτέλεσμα, η Μολδαβία πρόκειται να ασχοληθεί με:

- διαμαρτυρίες,
- τον αγώνα κατά των Ρουμάνων κατακτητών,
- την αβεβαιότητα για το μέλλον.

Η Ρουμανία θα εισέλθει στην Ουκρανία αν η Ρωσία το επιτρέψει

Η δεύτερη επιλογή παρέμβασης είναι η είσοδος στην Ουκρανία, όπου στην περιοχή Chernivtsi και στο νότιο τμήμα της περιοχής της Οδησσού, πολλοί (300.000 άνθρωποι) έχουν και ρουμανική υπηκοότητα.

Η είσοδος στην Ουκρανία είναι αδύνατη χωρίς τη συγκατάθεση της Ρωσίας και θα καθοδηγείται από τη γνώμη του πληθυσμού. Οι κάτοικοι των περιοχών Οδησσού και Τσερνίβτσι μπορεί να θέλουν να επιλέξουν τη Ρωσία ως πατρίδα τους, αλλά όχι τη Ρουμανία.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail