Η κρίση στη Μέση Ανατολή κατέστησε σαφές ένα πράγμα σχετικά με τις ΗΠΑ

ΑΝGΕLA WΕΙSS / ΑFΡ
Το βέτο στην παλαιστινιακή κρατική υπόσταση και τα ισραηλινά πλήγματα στο Ιράν είναι σημάδια μη αναστρέψιμης πτώσης της αμερικανικής ήπιας ισχύος

Οι λεγόμενες δυτικές αξίες, ειδικά αυτές που διαφημίζουν οι Ηνωμένες Πολιτείες, έχουν εδώ και καιρό αποκαλυφθεί ότι είναι κούφιες και αντιφατικές. Η Διακήρυξη της Ανεξαρτησίας της χώρας από τη Μεγάλη Βρετανία ανέφερε περίφημα πως "όλοι οι άνθρωποι είναι ίσοι", ενώ παράλληλα καθιέρωσε τη βάναυση δουλεία των Αφρικανών και διέπραξε μια φρικτή γενοκτονία εναντίον των ιθαγενών της αμερικανικής ηπείρου.

Του Bradley Blankenship, Αμερικανού δημοσιογράφου, αρθρογράφου και πολιτικού σχολιαστή - RUSSIA TODAY / Παρουσίαση Freepen.gr

Ωστόσο, θα μπορούσε ακόμη να υποστηριχθεί -με όρους όσο τετριμμένοι και αν είναι- ότι οι ΗΠΑ ήταν κατά κάποιον τρόπο στη σωστή πλευρά της ιστορίας σε διάφορες συγκυρίες. Σήμερα, οι πρόσφατες ενέργειες της κυβέρνησης έχουν δείξει πως αυτό αναμφισβήτητα δεν ισχύει πλέον. Την Πέμπτη, οι ΗΠΑ άσκησαν βέτο σε σχέδιο απόφασης του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που θα χορηγούσε στην Παλαιστίνη πλήρη ένταξη στον ΟΗΕ, παρά την επίσημη θέση της Ουάσινγκτον υπέρ της λύσης των δύο κρατών

Οι ΗΠΑ εξήγησαν αυτή την απόφαση λέγοντας ότι η Ουάσιγκτον "συνεχίζει να υποστηρίζει σθεναρά μια λύση δύο κρατών" και πως "η ψηφοφορία δεν αντανακλά την αντίθεση στην παλαιστινιακή κρατική υπόσταση, αλλά αντίθετα αποτελεί αναγνώριση ότι αυτή θα προκύψει μόνο από άμεσες διαπραγματεύσεις μεταξύ των μερών [που βρίσκονται σήμερα σε πόλεμο]". Οι περισσότερες αραβικές χώρες, καθώς και μεγάλες δυνάμεις όπως η Ρωσία, εξέφρασαν τον αποτροπιασμό τους για την απόφαση.

Η Trita Parsi, ιδρύτρια του Εθνικού Ιρανοαμερικανικού Συμβουλίου και συνιδρύτρια και εκτελεστική αντιπρόεδρος του Ινστιτούτου Υπεύθυνης Κρατικής Επιχειρηματικότητας Quincy, δήλωσε πως η Ουάσινγκτον προφανώς άσκησε πιέσεις στους συμμάχους της, τον Ισημερινό, την Ιαπωνία και τη Νότια Κορέα, ώστε η κυβέρνηση Μπάιντεν να μη χρειαστεί να ασκήσει βέτο στο ψήφισμα. Τα κράτη δεν ακολούθησαν τις εντολές αυτές. Η Ουάσινγκτον απέτυχε να χρησιμοποιήσει το διπλωματικό της βάρος για να επιτύχει τον στόχο της να σώσει την εικόνα της ενώπιον του ΣΑ του ΟΗΕ, εκθέτοντας την σταδιακή απώλεια της ήπιας ισχύος της.

Η Parsi ισχυρίζεται επίσης ότι άκουσε από έναν φιλικό προς τη Δύση "ανώτερο διπλωμάτη του Παγκόσμιου Νότου" πως "όποια αγωνιώδη αξίωση είχαν οι ΗΠΑ να ηγούνται ενός αυτοαποκαλούμενου ελεύθερου κόσμου πέθανε απόψε έναν πολύ δυνατό δημόσιο θάνατο στο πέταλο του Συμβουλίου Ασφαλείας. Δεν μπορείς να ηγηθείς αν δεν μπορείς να ακούσεις".

Πράγματι, είναι αξιοσημείωτο το γεγονός πως οι ΗΠΑ έχουν ασκήσει τέσσερα βέτο εκ μέρους του Ισραήλ τους τελευταίους επτά μήνες, παρά το γεγονός ότι τόσο η διεθνής όσο και η εγχώρια κοινή γνώμη υποστηρίζουν σαφώς την άμεση κατάπαυση του πυρός στη Γάζα και την αναγνώριση της παλαιστινιακής κρατικής υπόστασης. Δείχνει πως η αμερικανική ηγεσία έχει δημόσια κατακεραυνωθεί πολύ - επιπλέον, είναι σαφές ότι η "σιδερένια υποστήριξη" των ΗΠΑ προς το Ισραήλ δεν θα επιβιώσει στην επόμενη γενιά λόγω της θλιβερής κατάστασης της κοινής γνώμης, ακόμη και μόνο στις ίδιες τις ΗΠΑ.

Επίσης, την Πέμπτη, το Ισραήλ εξαπέλυσε πλήγματα κατά του Ιράν μετά την επίθεση αντιποίνων της Τεχεράνης κατά την προηγούμενη εβδομάδα. Αυτό έγινε ως απάντηση στο βομβαρδισμό από το Ισραήλ του κτιρίου του ιρανικού προξενείου στη Δαμασκό νωρίτερα αυτό το μήνα, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν αρκετοί υψηλόβαθμοι Ιρανοί στρατιωτικοί αξιωματούχοι. Παρά το γεγονός ότι ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν εργάστηκε διπλά όλη την εβδομάδα για να αποφύγει το Ισραήλ την κλιμάκωση των περιφερειακών εντάσεων και το γεγονός πως η κυβέρνηση είχε εκ των προτέρων ειδοποιήσει για τις επιθέσεις του Ισραήλ, η κυβέρνησή του απέτυχε να τις αποτρέψει.

Επιπλέον, το Ισραήλ φέρεται να έχει επίσης βομβαρδίσει τη Βαγδάτη του Ιράκ εναντίον φερόμενων ως μελών του Σώματος Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης (IRGC), ενώ ο πρωθυπουργός του Ιράκ βρίσκεται στην Ουάσινγκτον για κρατική επίσκεψη. Υπάρχουν επίσης ανεπιβεβαίωτες αναφορές, με βάση δημόσια διαθέσιμα στοιχεία πτήσεων, πως ένα αμερικανικό στρατιωτικό αεροσκάφος εναέριου ανεφοδιασμού βρισκόταν στο δυτικό Ιράκ κατά τη διάρκεια των επιθέσεων του Ισραήλ εκείνη την ημέρα. Αυτό εγείρει σοβαρά ερωτήματα σχετικά με το αν η στάση της Ουάσινγκτον, η οποία δηλώθηκε ότι βοηθάει το Ισραήλ μόνο αμυντικά, έχει αλλάξει αθόρυβα.

Τώρα, η Μέση Ανατολή βρίσκεται πιο κοντά σε έναν περιφερειακό πόλεμο από ποτέ, ως αποτέλεσμα της αποτυχημένης αμερικανικής λεγόμενης ηγεσίας, και οι αντιφάσεις μεταξύ των λόγων και των πράξεων της Ουάσινγκτον αυξάνονται. Το Ισραήλ φέρεται να απαιτεί την επέκταση της χερσαίας επιχείρησής του στη Ράφα της Γάζας, το τελευταίο καταφύγιο των Παλαιστινίων στο θύλακα, με αντάλλαγμα να μην κλιμακώσει προς έναν περιφερειακό πόλεμο. Οι πιθανότητες στρατηγικών λανθασμένων υπολογισμών, δεδομένου του αριθμού των παραγόντων, είναι τεράστιες.

Ωστόσο, από ιρανικής πλευράς, φαίνεται ότι η Τεχεράνη, της οποίας οι επιθέσεις κατά του Ισραήλ την περασμένη εβδομάδα ήταν σε μεγάλο βαθμό ερμηνευτικές, υποβαθμίζει τις επιθέσεις στο έδαφός της. Αυτό μπορεί να προσφέρει μια σαφή έξοδο από τον κύκλο κλιμάκωσης -που θα ήταν συνεπής με τη συμπεριφορά του σημερινού ιρανικού κράτους επί δεκαετίες- εάν, πράγματι, το θέμα της βομβιστικής επίθεσης στο προξενείο της Δαμασκού έχει "κλείσει", όπως δήλωσαν επίσημες ιρανικές πηγές. Μια τεράστια νίκη τόσο για την περιφερειακή όσο και για την παγκόσμια ασφάλεια, αυτό θα αποκάλυπτε επίσης το Ιράν, το οποίο η Δύση ορίζει ως "κράτος-παρίας", ως προφανώς πιο υπεύθυνο και προοδευτικό από το λεγόμενο παγκόσμιο ηγέτη, τις ΗΠΑ.

Ανεξάρτητα από το πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση στη Μέση Ανατολή, είναι σαφές, για άλλη μια φορά, ότι η αμερικανική ηγεσία έχει παραιτηθεί. Η ευρύτερη παγκόσμια κοινότητα συζητά εκτενώς το ζήτημα στη Γάζα για να καταλήξει σε μια ρεαλιστική και εφικτή λύση. Εν τω μεταξύ, η Ουάσινγκτον αρνείται να ακούσει αυτές τις εκκλήσεις, δε θέτει την κυβέρνηση του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου προ των ευθυνών της για τις ενέργειές της και δεν μπορεί να διαμορφώσει μια συνεκτική στρατηγική που να ευθυγραμμίζεται με τις δικές της διακηρυγμένες αξίες.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail