Θα εγκαινιάσουν οι BRICS ένα νέο κόσμο το 2024;

Οι BRICS διπλασίασαν τα μέλη τους στις αρχές του 2024 και έχουν μπροστά τους τεράστια ζητήματα: να ενσωματώσουν τα νεότερα μέλη τους, να αναπτύξουν μελλοντικά κριτήρια εισδοχής, να εμβαθύνουν τις βάσεις του θεσμού και, κυρίως, να δρομολογήσουν τους μηχανισμούς για την παράκαμψη του δολαρίου ΗΠΑ στη διεθνή χρηματοδότηση.

Σε ολόκληρο τον Παγκόσμιο Νότο, οι χώρες σχηματίζουν ουρά για να ενταχθούν στους πολυπολικούς BRICS και στο μέλλον χωρίς Ηγεμόνες που υπόσχεται. Η επέλαση του ενδιαφέροντος έχει γίνει αναπόφευκτο θέμα συζήτησης κατά τη διάρκεια αυτού του κρίσιμου έτους της ρωσικής προεδρίας αυτού που, προς το παρόν, είναι το BRICS-10.

Pepe Escobar - thecradle.co / Παρουσίαση Freepen.gr

Η Ινδονησία και η Νιγηρία συγκαταλέγονται μεταξύ των κορυφαίων υποψηφίων που είναι πιθανό να ενταχθούν. Το ίδιο ισχύει και για το Πακιστάν και το Βιετνάμ. Το Μεξικό βρίσκεται σε μια πολύ περίπλοκη κατάσταση: πώς να ενταχθεί χωρίς να προκαλέσει την οργή του Ηγεμόνα.

Και τότε υπάρχει και η νέα υποψηφιότητα που βρίσκεται σε εξέλιξη: Υεμένη, η οποία απολαμβάνει μεγάλη υποστήριξη από τη Ρωσία, την Κίνα και το Ιράν.

Εναπόκειται στον κορυφαίο σέρπα των BRICS της Ρωσίας, τον εξαιρετικά ικανό αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Ριαμπκόφ, να ξεκαθαρίσει τι μέλλει γενέσθαι. Λέει στο TASS:

Πρέπει να παράσχουμε μια πλατφόρμα για τις χώρες που ενδιαφέρονται για προσέγγιση με τους BRICS, όπου θα μπορούν να εργαστούν πρακτικά χωρίς να αισθάνονται πως μένουν πίσω και να ενταχθούν σε αυτόν το ρυθμό συνεργασίας. Και όσον αφορά τον τρόπο με τον οποίο θα αποφασιστεί η περαιτέρω επέκταση - αυτό θα πρέπει να αναβληθεί τουλάχιστον έως ότου οι ηγέτες συνέλθουν στο Καζάν για να αποφασίσουν.

Η βασική απόφαση για την επέκταση των BRICS+ θα ληφθεί μόνο στη σύνοδο κορυφής του Καζάν τον προσεχή Οκτώβριο. Ο Ryabkov υπογραμμίζει ότι το ζητούμενο είναι πρώτα "να ενσωματωθούν όσοι μόλις προσχώρησαν". Αυτό σημαίνει πως "ως "δέκα", εργαζόμαστε τουλάχιστον εξίσου αποτελεσματικά ή, μάλλον, πιο αποτελεσματικά απ' ό,τι στο πλαίσιο των αρχικών "πέντε"".

Μόνο τότε οι BRICS-10 "θα αναπτύξουν την κατηγορία των κρατών-εταίρων", πράγμα που στην πραγματικότητα σημαίνει τη δημιουργία ενός καταλόγου με βάση τη συναίνεση από τις δεκάδες χώρες που κυριολεκτικά τρώγονται να ενταχθούν στο κλαμπ.

Ο Ryabkov φροντίζει πάντα να σημειώνει, δημόσια και ιδιωτικά, ότι η διπλασιασμός των μελών των BRICS από την 1η Ιανουαρίου 2024 είναι "ένα πρωτοφανές γεγονός για οποιαδήποτε διεθνή δομή".

Δεν είναι εύκολη υπόθεση, λέει ο Ryabkov:

Πέρυσι, χρειάστηκε ένας ολόκληρος χρόνος για να αναπτυχθούν τα κριτήρια εισδοχής, διεύρυνσης σε επίπεδο κορυφαίων αξιωματούχων. Αναπτύχθηκαν πολλά λογικά πράγματα. Και πολλά από τα πράγματα που διατυπώθηκαν τότε αποτυπώθηκαν στον κατάλογο των χωρών που προσχώρησαν. Αλλά θα ήταν μάλλον ανάρμοστο να επισημοποιήσουμε τις απαιτήσεις. Στο τέλος της ημέρας, η εισδοχή στην ένωση αποτελεί αντικείμενο πολιτικής απόφασης.

Τι θα συμβεί μετά τις προεδρικές εκλογές στη Ρωσία

Σε μια ιδιωτική συνάντηση με μερικά επιλεγμένα άτομα στο περιθώριο της πρόσφατης πολυπολικής διάσκεψης στη Μόσχα, ο υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ μίλησε με ενθουσιασμό για τους BRICS, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στους ομολόγους του Wang Yi της Κίνας και S. Jaishankar της Ινδίας.

Ο Λαβρόφ τρέφει μεγάλες προσδοκίες για τους BRICS-10 φέτος - την ίδια στιγμή, υπενθυμίζοντας σε όλους πως πρόκειται ακόμη για μια λέσχη- πρέπει τελικά να εμβαθύνει θεσμικά, για παράδειγμα, με τον διορισμό μιας γενικής γραμματείας, όπως ακριβώς και ο οργανισμός τύπου ξαδέλφου του, ο Οργανισμός Συνεργασίας της Σαγκάης (SCO).

Η ρωσική προεδρία θα έχει τα χέρια της γεμάτα για τους επόμενους μήνες, όχι μόνο για την πλοήγηση στο γεωπολιτικό φάσμα των τρεχουσών κρίσεων, αλλά, κυρίως, για τη γεωοικονομία. Μια κρίσιμη υπουργική σύνοδος τον Ιούνιο -που απέχει μόλις τρεις μήνες- θα πρέπει να καθορίσει έναν λεπτομερή οδικό χάρτη μέχρι τη σύνοδο κορυφής του Καζάν τέσσερις μήνες αργότερα.

Το τι θα συμβεί μετά τις ρωσικές προεδρικές εκλογές αυτής της εβδομάδας θα καθορίσει επίσης την πολιτική των BRICS. Μια νέα ρωσική κυβέρνηση θα ορκιστεί μόλις στις αρχές Μαΐου. Αναμένεται ευρέως ότι δε θα υπάρξουν ουσιαστικές αλλαγές στο ρωσικό υπουργείο Οικονομικών, την Κεντρική Τράπεζα, το υπουργείο Εξωτερικών και μεταξύ των κορυφαίων συμβούλων του Κρεμλίνου. 
 
Η συνέχεια θα είναι ο κανόνας.

Και αυτό μας φέρνει στο βασικό φάκελο της γεωοικονομίας: οι BRICS στην πρώτη γραμμή της παράκαμψης του δολαρίου ΗΠΑ στη διεθνή χρηματοδότηση.

Την περασμένη εβδομάδα, ο κορυφαίος σύμβουλος του Κρεμλίνου Yury Ushakov ανακοίνωσε ότι οι BRICS θα εργαστούν για τη δημιουργία ενός ανεξάρτητου συστήματος πληρωμών που θα βασίζεται σε ψηφιακά νομίσματα και blockchain.

Ο Ushakov έδωσε ιδιαίτερη έμφαση σε "εργαλεία τελευταίας τεχνολογίας, όπως οι ψηφιακές τεχνολογίες και το blockchain. Το κυριότερο είναι να διασφαλιστεί πως θα είναι βολικό για τις κυβερνήσεις, τους απλούς ανθρώπους και τις επιχειρήσεις, καθώς και οικονομικά αποδοτικό και απαλλαγμένο από την πολιτική".

Ο Ushakov δεν το ανέφερε ρητά, αλλά ένα νέο εναλλακτικό σύστημα υπάρχει ήδη. Προς το παρόν, πρόκειται για ένα στενά, προσεκτικά φυλασσόμενο έργο με τη μορφή μιας λεπτομερούς λευκής βίβλου που έχει ήδη επικυρωθεί ακαδημαϊκά και περιλαμβάνει επίσης απαντήσεις σε πιθανές συχνές ερωτήσεις.

Το Cradle ενημερώθηκε για το σύστημα μέσω πολλών συναντήσεων από το περασμένο έτος με μια μικρή ομάδα εμπειρογνωμόνων fintech παγκόσμιας κλάσης. Το σύστημα έχει ήδη παρουσιαστεί στον ίδιο τον Ushakov. Όπως έχει διαμορφωθεί, βρίσκεται στα πρόθυρα να λάβει το τελικό πράσινο φως από τη ρωσική κυβέρνηση. Αφού περάσει μια σειρά δοκιμών, το σύστημα στη διπλωματική εργασία θα είναι έτοιμο να παρουσιαστεί σε όλα τα μέλη των BRICS-10 πριν από τη σύνοδο κορυφής του Καζάν.
 
Όλα αυτά συνδέονται με τη δημόσια δήλωση του Ushakov ότι ένα συγκεκριμένο καθήκον για το 2024 είναι η αύξηση του ρόλου των BRICS στο διεθνές νομισματικό/χρηματοπιστωτικό σύστημα.

Ο Ushakov υπενθυμίζει πώς, στη Διακήρυξη του Γιοχάνεσμπουργκ του 2023, οι αρχηγοί κρατών των BRICS επικεντρώθηκαν στην αύξηση των διακανονισμών σε εθνικά νομίσματα και στην ενίσχυση των δικτύων ανταποκριτικών τραπεζών. Ο στόχος ήταν να "συνεχιστεί η ανάπτυξη της ρύθμισης για τα ενδεχόμενα αποθέματα, κυρίως όσον αφορά τη χρήση νομισμάτων διαφορετικών από το δολάριο ΗΠΑ".

Κανένα ενιαίο νόμισμα για το ορατό μέλλον

Όλα τα παραπάνω πλαισιώνουν το απόλυτο ζήτημα-κλειδί που συζητείται επί του παρόντος στη Μόσχα, στο πλαίσιο της εταιρικής σχέσης Ρωσίας-Κίνας, και σύντομα, βαθύτερα μεταξύ των BRICS-10: εναλλακτικές πληρωμές διακανονισμού έναντι του δολαρίου ΗΠΑ, αυξημένο εμπόριο μεταξύ "φιλικών εθνών" και έλεγχος της φυγής κεφαλαίων.  

Ο Ryabkov πρόσθεσε περισσότερα κρίσιμα στοιχεία στη συζήτηση, λέγοντας αυτή την εβδομάδα ότι οι BRICS δεν συζητούν την εφαρμογή ενός ενιαίου νομίσματος: 
 
Όσον αφορά ένα ενιαίο νόμισμα, παρόμοιο με αυτό που δημιουργήθηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση, αυτό είναι δύσκολα εφικτό στο ορατό μέλλον. Αν μιλάμε για μορφές εκκαθάρισης αμοιβαίων διακανονισμών, όπως το ECU [Ευρωπαϊκή Νομισματική Μονάδα] σε ένα πρώιμο στάδιο ανάπτυξης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ελλείψει πραγματικού μέσου πληρωμής, αλλά με την ευκαιρία να χρησιμοποιηθούν αποτελεσματικότερα οι διαθέσιμοι πόροι των χωρών σε αμοιβαίους διακανονισμούς για την αποφυγή απωλειών λόγω διαφορών στις συναλλαγματικές ισοτιμίες κ.ο.κ., τότε αυτός ακριβώς είναι ο δρόμος στον οποίο, κατά τη γνώμη μου, θα πρέπει να κινηθούν οι BRICS. Αυτό είναι υπό εξέταση.

Το βασικό συμπέρασμα, σύμφωνα με τον Ryabkov, είναι πως οι BRICS δε θα πρέπει να δημιουργήσουν μια χρηματοπιστωτική και νομισματική συμμαχία- θα πρέπει να δημιουργήσουν συστήματα πληρωμών και διακανονισμών που δε θα εξαρτώνται από την ευμετάβλητη "διεθνή τάξη βασισμένη σε κανόνες".

Αυτή ακριβώς είναι η έμφαση των ιδεών και των πειραμάτων που έχουν ήδη αναπτυχθεί από τον υπουργό Ολοκλήρωσης και Μακροοικονομίας της Οικονομικής Ένωσης Ευρασίας (EAEU) Σεργκέι Γκλάζιεφ, όπως εξήγησε σε αποκλειστική συνέντευξη, καθώς και το νέο πρωτοποριακό σχέδιο που βρίσκεται στα πρόθυρα της έγκρισης από τη ρωσική κυβέρνηση.  

Ο Ryabkov επιβεβαίωσε ότι "μια ομάδα εμπειρογνωμόνων, με επικεφαλής τα Υπουργεία Οικονομικών και τους εκπροσώπους των Κεντρικών Τραπεζών των αντίστοιχων χωρών [BRICS]", εργάζεται ασταμάτητα πάνω στον φάκελο. Επιπλέον, υπάρχουν "διαβουλεύσεις σε άλλες μορφές, μεταξύ άλλων με τη συμμετοχή εκπροσώπων της "ιστορικής Δύσης".

Η άποψη του Ryabkov αντικατοπτρίζει αυτό στο οποίο στοχεύουν οι BRICS στο σύνολό τους:

(διότι είναι αδύνατο να συνεχίσουμε να ανεχόμαστε τις επιταγές της Δύσης σε αυτόν τον τομέα), αλλά ταυτόχρονα ρεαλιστικό, όχι εκτός πραγματικότητας. Δηλαδή, ένα προϊόν που θα ήταν αποτελεσματικό. Και όλα αυτά θα πρέπει να παρουσιαστούν στο Καζάν προς εξέταση από τους ηγέτες.

Με λίγα λόγια: η μεγάλη ανακάλυψη μπορεί να χτυπάει κυριολεκτικά την πόρτα των BRICS. Εξαρτάται απλώς από ένα απλό πράσινο φως από τη ρωσική κυβέρνηση.

Τώρα συγκρίνετε τους BRICS που σχεδιάζουν το περίγραμμα ενός νέου γεωοικονομικού παραδείγματος με τη συλλογική Δύση που σκέφτεται την πραγματική κλοπή των κατασχεμένων περιουσιακών στοιχείων της Ρωσίας προς όφελος της μαύρης τρύπας που είναι η Ουκρανία.

Εκτός του ότι πρόκειται για μια de facto δήλωση των ΗΠΑ και της ΕΕ κατά της Ρωσίας, αυτό είναι κάτι που ενέχει από μόνο του τη δυνατότητα να συντρίψει εντελώς το σημερινό παγκόσμιο οικονομικό σύστημα.

Μια κλοπή των ρωσικών περιουσιακών στοιχείων, αν συμβεί ποτέ, θα προκαλέσει, για να το θέσουμε ήπια, την οργή τουλάχιστον δύο βασικών μελών των BRICS, της Κίνας και της Σαουδικής Αραβίας, που έχουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων σημαντικό οικονομικό βάρος. Μια τέτοια κίνηση από τη Δύση θα κατέστρεφε πλήρως την έννοια του κράτους δικαίου, η οποία θεωρητικά στηρίζει το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα.

Η ρωσική απάντηση θα είναι σφοδρή. Η Ρωσική Κεντρική Τράπεζα θα μπορούσε, εν ριπή οφθαλμού, να υποβάλει μήνυση και να κατασχέσει τα περιουσιακά στοιχεία της βελγικής Euroclear, ενός από τα μεγαλύτερα συστήματα διακανονισμού και εκκαθάρισης στον κόσμο, στους λογαριασμούς της οποίας έχουν δεσμευτεί τα ρωσικά αποθεματικά.

Και αυτό πέρα από την κατάσχεση των περιουσιακών στοιχείων της Euroclear στη Ρωσία - τα οποία ανέρχονται σε περίπου 33 δισεκατομμύρια ευρώ. Με την Euroclear να ξεμένει από κεφάλαια, η βελγική Κεντρική Τράπεζα θα πρέπει να ανακαλέσει την άδειά της, προκαλώντας μια τεράστια οικονομική κρίση.

Μιλάμε για σύγκρουση προτύπων: δυτική ληστεία έναντι ενός δίκαιου συστήματος διακανονισμού του εμπορίου και της χρηματοδότησης με βάση τον Παγκόσμιο Νότο.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail