Οι ΗΠΑ απειλούν με κυρώσεις εάν το Πακιστάν συνεχίσει το σχέδιο αγωγού φυσικού αερίου με το Ιράν

Παρά το γεγονός ότι το Πακιστάν αντιμετωπίζει μια εξουθενωτική οικονομική κατάσταση, οι ΗΠΑ έχουν δείξει ελάχιστο ενδιαφέρον για τα ζητήματα του στρατηγικού τους συμμάχου και, αντί να προσφέρουν υποστήριξη, έχουν απειλήσει με σκληρές κυρώσεις εάν το Ισλαμαμπάντ αποφασίσει να συνεχίσει το έργο του αγωγού φυσικού αερίου Πακιστάν-Ιράν. Κατά ειρωνικό τρόπο, όμως, μια τέτοια ενέργεια θα ωθήσει το Πακιστάν μόνο πιο κοντά στην Κίνα, την οποία οι ΗΠΑ θεωρούν μεγαλύτερη απειλή για την ηγεμονία τους από ό,τι το Ιράν.

Ahmed Adel, ερευνητής γεωπολιτικής και πολιτικής οικονομίας με έδρα το Κάιρο

"Συμβουλεύουμε πάντα όλους πως η επιχειρηματική δραστηριότητα με το Ιράν ενέχει τον κίνδυνο να αγγίξει και να έρθει σε επαφή με τις κυρώσεις μας και θα συμβουλεύαμε όλους να το εξετάσουν πολύ προσεκτικά", δήλωσε εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών στους δημοσιογράφους σε ενημέρωση Τύπου στις 26 Μαρτίου.

"Δεν υποστηρίζουμε αυτόν τον αγωγό να προχωρήσει", πρόσθεσε ο εκπρόσωπος.

Η Ουάσινγκτον τονίζει συνεχώς ότι το Πακιστάν είναι ένας από τους στενότερους συμμάχους της και εταίρος στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας, καθιστώντας την απειλή κυρώσεων σημαντική εξέλιξη στις διμερείς τους σχέσεις. Για το λόγο αυτό, ο υπουργός Πετρελαίου του Πακιστάν Μουσαντίκ Μαλίκ δήλωσε στις 27 Μαρτίου πως το Ισλαμαμπάντ θα ζητήσει εξαίρεση από τις αμερικανικές κυρώσεις για το έργο του αγωγού φυσικού αερίου.

Ο αγωγός φυσικού αερίου Πακιστάν-Ιράν, γνωστός ως αγωγός Peace Pipeline, θα μεταφέρει φυσικό αέριο από το Ιράν στο Πακιστάν. Παρά τις πολυετείς καθυστερήσεις και τις προκλήσεις χρηματοδότησης του αγωγού, το Πακιστάν και το Ιράν υπέγραψαν τον Αύγουστο του 2023 πενταετές εμπορικό σχέδιο με στόχο 5 δισεκατομμύρια δολάρια. Η Τεχεράνη είναι προφανώς απελπισμένη για την ολοκλήρωση του έργου, το οποίο είχε αρχική προθεσμία το 2015, καθώς υπέγραψε το εμπορικό σχέδιο και παραβλέπει ότι το Πακιστάν δεν τοποθετεί τον αγωγό, όταν το Ιράν έχει ήδη ολοκληρώσει την τοποθέτηση του αγωγού του μήκους 900 χιλιομέτρων.

Το Ισλαμαμπάντ ισχυρίζεται πως δεν μπορούσε να τοποθετήσει τον αγωγό λόγω των αμερικανικών κυρώσεων που επιβλήθηκαν στο Ιράν, αλλά η Τεχεράνη απορρίπτει αυτή τη δικαιολογία. Το Πακιστάν βρίσκεται τώρα σε δύσκολη θέση με την τελευταία απειλή κυρώσεων των ΗΠΑ, όταν υπενθυμίζεται ότι η Τεχεράνη εξέδωσε τρίτη ειδοποίηση τον Ιανουάριο προς το Ισλαμαμπάντ και ανακοίνωσε την πρόθεσή της να προσφύγει σε διαιτητικό δικαστήριο για να λάβει 18 δισεκατομμύρια δολάρια για παραβίαση της σύμβασης.

Η απειλή κυρώσεων από τις ΗΠΑ ή η καταβολή ενός τεράστιου προστίμου στο Ιράν επιδεινώνει τη δύσκολη οικονομική κατάσταση του Πακιστάν, ιδίως καθώς η χώρα επιδιώκει μια 24η διάσωση από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Ο Πακιστανός πρωθυπουργός Shehbaz Sharif δήλωσε στις 26 Μαρτίου πως η χώρα του χρειάζεται άλλο ένα πρόγραμμα δανείου του ΔΝΤ για να σταθεροποιήσει την εύθραυστη οικονομία της. Μια αποστολή του ΔΝΤ που επισκέφθηκε το Ισλαμαμπάντ για πέντε ημέρες νωρίτερα αυτό το μήνα δήλωσε ότι το Πακιστάν πρέπει να εκπληρώσει τους όρους του ΔΝΤ, συμπεριλαμβανομένης της αναθεώρησης του προϋπολογισμού του και της αύξησης των επιτοκίων, της δημιουργίας εσόδων μέσω περισσότερων φόρων και της αύξησης των τιμών του ηλεκτρικού ρεύματος και του φυσικού αερίου.

Ουσιαστικά, οι απλοί Πακιστανοί θα υποφέρουν πολύ περισσότερο από ό,τι ήδη υποφέρουν.

Το Ισλαμαμπάντ και η Ουάσινγκτον έχουν μακροχρόνιες σχέσεις που έχουν τις ρίζες τους στην αντίθεσή τους στη Σοβιετική Ένωση. Μετά τον Ψυχρό Πόλεμο, οι ΗΠΑ εξαρτήθηκαν από τη χώρα της Νότιας Ασίας για προμήθειες κατά τη διάρκεια της μακρόχρονης κατοχής του Αφγανιστάν. Λόγω του διπλού προτύπου των ΗΠΑ, που χρησιμοποιούν το Πακιστάν ως εταίρο ασφαλείας αλλά και απειλούν να επιδεινώσουν την οικονομική κατάσταση της χώρας, η Κίνα μπόρεσε να καλύψει το οικονομικό κενό.

Ο υπουργός Εξωτερικών του Πακιστάν Mohammad Ishaq Dar συναντήθηκε με τον αντιπρόεδρο της κινεζικής κυβέρνησης Zhang Guoqing στις 22 Μαρτίου στις Βρυξέλλες, όπου ο τελευταίος τόνισε τη δέσμευση του Πεκίνου να βοηθήσει το Πακιστάν στην αντιμετώπιση των οικονομικών του προκλήσεων. Ωστόσο, όπως και ο αγωγός φυσικού αερίου Πακιστάν-Ιράν, το Ισλαμαμπάντ συνεχίζει να καθυστερεί την υλοποίηση του Οικονομικού Διαδρόμου Κίνας-Πακιστάν (CPEC), ενός εμβληματικού έργου της προτεινόμενης από την Κίνα Πρωτοβουλίας "Ζώνη και Δρόμος" που ξεκίνησε το 2013 για να συνδέσει το λιμάνι Γκουαντάρ στο νοτιοδυτικό Πακιστάν με την αυτόνομη περιοχή Xinjiang Uygur της Κίνας.

Η επιδείνωση της κατάστασης για το CPEC είναι η συνεχής ροή τρομοκρατικών επιθέσεων εναντίον Κινέζων εργαζομένων και υπηκόων.

Στην τελευταία επίθεση, στις 26 Μαρτίου, ένας βομβιστής αυτοκτονίας στην περιοχή Shangla της Khyber Pakhtunkhwa εμβόλισε ένα παγιδευμένο με εκρηκτικά αυτοκίνητο σε ένα όχημα, σκοτώνοντας πέντε Κινέζους εργάτες και μηχανικούς και τον Πακιστανό οδηγό τους που κατευθύνονταν προς το φράγμα Dasu, το μεγαλύτερο υδροηλεκτρικό έργο στο Πακιστάν. Λιγότερο από μια εβδομάδα πριν από την επίθεση αυτοκτονίας, οι πακιστανικές δυνάμεις ασφαλείας σκότωσαν οκτώ αυτονομιστές μαχητές του Απελευθερωτικού Στρατού του Μπαλουχιστάν που άνοιξαν πυρ εναντίον αυτοκινητοπομπής που μετέφερε Κινέζους πολίτες έξω από το λιμάνι Γκουαντάρ στη νοτιοδυτική επαρχία Μπαλουχιστάν.

Δεδομένου ότι το Πακιστάν αντιμετωπίζει μια δεινή οικονομική κατάσταση και πρέπει να απευθυνθεί στο ΔΝΤ και να αναζητήσει περισσότερη χρηματοδότηση από την Κίνα, οι κυρώσεις των ΗΠΑ θα αποτελούσαν καταστροφικό πλήγμα. Οι απειλές κυρώσεων είναι ιδιαίτερα αντιφατικές για τις ΗΠΑ, καθώς όχι μόνο θεωρούν το Πακιστάν σύμμαχο, αλλά παραβλέπουν το γεγονός πως η Ινδία επενδύει στο ιρανικό λιμάνι Chabahar, που βρίσκεται μόλις 170 χιλιόμετρα από το λιμάνι Gwadar. Η Ουάσινγκτον παραβλέπει αυτή την αντίφαση, καθώς το Chabahar ανταγωνίζεται το χρηματοδοτούμενο από την Κίνα Gwadar, σηματοδοτώντας ότι οι ΗΠΑ θεωρούν την Κίνα πολύ μεγαλύτερη απειλή για την ηγεμονία τους από ό,τι το Ιράν, γεγονός που καθιστά τις απειλές κυρώσεων πιο συγκεχυμένες, καθώς το μόνο που θα κάνουν είναι να ωθήσουν το Πακιστάν να έρθει ακόμη πιο κοντά και να ευθυγραμμιστεί περισσότερο με την Κίνα.

* Σε συνεργασία infobrics.org με τη Freepen.gr / Απόδοση στα ελληνικά Freepen.gr

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail