Η ΕΕ θεσπίζει νόμο για την "ελευθερία των μέσων ενημέρωσης", όπου η "ελευθερία" δε σημαίνει αυτό που νομίζετε ότι σημαίνει

pixabay / Alexas_Fotos
Ο νόμος αυτός, όπως και οι περισσότερες από τις αρετές του μπλοκ, είναι το αντίθετο από αυτό που θα έπρεπε να προμηνύει το όνομά του.

Η νέα νομοθετική πράξη της ΕΕ για την ελευθερία των μέσων ενημέρωσης ψηφίστηκε τώρα ως νόμος, με 464 ψήφους υπέρ, 92 κατά και 65 αποχές.

Rachel Marsden - rachelmarsden.com / Παρουσίαση Freepen.gr

Υπάρχουν ορισμένα ειδησεογραφικά πρακτορεία των οποίων την κάλυψη της ψηφοφορίας θα ήθελα να δω. Όπως το RT, όπου διαβάζετε αυτό το κείμενο αυτή τη στιγμή. Αλλά όποιος το βλέπει αυτό μέσα από το προπύργιο της δημοκρατίας και της ελευθερίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, πιθανότατα το κάνει μέσω μιας σύνδεσης VPN που δρομολογείται από κάπου έξω από το μπλοκ, για να παρακάμψει τη λογοκρισία του Τύπου.

Τίποτα σε αυτόν τον νέο νόμο δεν υποδηλώνει ότι αυτό θα αλλάξει ή πως θα υπάρξει αυξημένη πρόσβαση σε πληροφορίες και αναλύσεις για τον μέσο άνθρωπο. Τέτοιες βελτιωμένες ελευθερίες θα μπορούσαν να οδηγήσουν τους ανθρώπους να σχηματίσουν τη δική τους γνώμη αντί να τους σερβίρουν διάφορες γεύσεις μιας παρόμοιας αφήγησης για μαζική κατανάλωση. Όπως έχει γίνει συνηθισμένο στις λεγόμενες δυτικές δημοκρατίες, τα άβολα γεγονότα και η ανάλυση θα εξακολουθήσουν να απορρίπτονται ως "παραπληροφόρηση" και η κριτική στο κατεστημένο θα εξακολουθεί να χαρακτηρίζεται ως προσπάθεια να σπείρουν τη διαίρεση - λες και η ίδια η διαφωνία δε θα έπρεπε να αποτελεί απόδειξη μιας υγιούς και ζωντανής δημοκρατίας.

Έτσι, τώρα που απομακρύναμε κάθε ελπίδα για την άρση της λογοκρισίας της ΕΕ από πάνω προς τα κάτω, ελλείψει δέουσας διαδικασίας, τι ακριβώς είδους χειροκροτήματα αποδίδει αυτός ο νέος νόμος στην υψηλή έννοια της ελευθερίας των μέσων ενημέρωσης;

Καμία κατασκοπεία των δημοσιογράφων ή πίεση για να αποκαλύψουν τις πηγές τους. Λοιπόν, εκτός αν είστε μία από τις χώρες που άσκησαν πιέσεις για να συνεχίσουν να το κάνουν αυτό - όπως η Γαλλία, η Ιταλία, η Μάλτα, η Ελλάδα, η Κύπρος, η Σουηδία και η Φινλανδία - δηλαδή βασικά, το ένα τέταρτο των χωρών της ΕΕ. Ω, αλλά πρέπει να επικαλεστούν λόγους εθνικής ασφάλειας για να το κάνουν αυτό. Οι οποίοι, όπως γνωρίζουμε, είναι πολύ απαιτητικοί. Όπως, δεν εφάρμοσαν καθόλου ένα εικονικό αστυνομικό κράτος και δεν επέκτειναν τις εξουσίες του με το πρόσχημα της καταπολέμησης ενός ιού με τον οποίο ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν έλεγε συνεχώς ότι βρίσκονται "σε πόλεμο". Ούτε η Διεθνής Αμνηστία επισήμανε τη σαρωτική "οργουελική" τάση σε όλη την Ευρώπη, τουλάχιστον από το 2017, να εκμεταλλεύονται τις εγχώριες τρομοκρατικές επιθέσεις για να ενσωματώσουν μόνιμα στο ποινικό δίκαιο τις υποτιθέμενες έκτακτες εξουσίες, μέσω μέτρων όπως οι "υπερβολικά ευρείς ορισμοί της τρομοκρατίας". Έτσι, δεν υπάρχει αμφιβολία πως θα είναι εξίσου λογικοί όταν θα κολλήσουν την ετικέτα της "απειλής εθνικής ασφάλειας" σε έναν δημοσιογράφο του οποίου τη δουλειά θέλουν να κρυφοκοιτάξουν.

Τουλάχιστον τώρα, βάσει αυτού του νέου νόμου, πρέπει να ενημερώνουν πλήρως κάθε δημοσιογράφο που στοχοποιείται για τα μέτρα που λαμβάνονται εναντίον του.

Ένα άλλο πράγμα που αλλάζει είναι ότι θα υπάρχει μια κεντρική βάση δεδομένων στην οποία "όλα τα πρακτορεία ειδήσεων και επίκαιρων θεμάτων, ανεξάρτητα από το μέγεθός τους, θα πρέπει να δημοσιεύουν πληροφορίες σχετικά με τους ιδιοκτήτες τους", σύμφωνα με δελτίο Τύπου της ΕΕ. Μπορούμε να προτείνουμε έναν πρώτο υποψήφιο γι' αυτό; Η ΜΚΟ Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα εξήρε τον νέο αυτό νόμο ως "σημαντικό βήμα προς τα εμπρός για το δικαίωμα στην πληροφόρηση εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης". Η ίδια ΜΚΟ μόλις ξεκίνησε επίσης ένα δορυφορικό πακέτο "Svoboda" (ρωσικά για την "ελευθερία") που αποτελείται τελικά "από έως και 25 ανεξάρτητα ραδιοφωνικά και τηλεοπτικά κανάλια στη ρωσική γλώσσα" και απευθύνεται στη Ρωσία, την Ουκρανία και τις χώρες της Βαλτικής. Η παρουσίαση έγινε στο κοινοβούλιο της ΕΕ, παρουσία της επιτρόπου της ΕΕ για τις "αξίες και τη διαφάνεια" (ναι, αυτός είναι πραγματικός τίτλος), Vera Jourova, η οποία δήλωσε υπέρ του νέου νόμου για τα μέσα ενημέρωσης ότι "αποτελεί απειλή για όσους θέλουν να χρησιμοποιήσουν τη δύναμη του κράτους, και την οικονομική, για να καταστήσουν τα μέσα ενημέρωσης εξαρτημένα από αυτά". Αλλά έχει επίσης πει σχετικά με αυτή τη νέα πρωτοβουλία που στοχεύει στη Ρωσία ότι το κράτος της ΕΕ πρέπει "να χρησιμοποιήσει όλα τα δυνατά μέσα για να διασφαλίσει ότι το έργο τους, ότι τα γεγονότα και οι πληροφορίες μπορούν να φτάσουν στους ρωσόφωνους". Πρόκειται για το ίδιο πρόσωπο που τάχθηκε υπέρ της απαγόρευσης των μέσων ενημέρωσης που συνδέονται με τη Ρωσία στην ΕΕ.

Τέλος πάντων, εσείς πρώτοι, παιδιά. Δείξτε σε όλους τους άλλους πώς γίνεται. Επίσης, αυτό σημαίνει ότι όλα τα οικονομικά συμφέροντα με τη μορφή διαφημιστικών δαπανών θα πρέπει επίσης να δηλώνονται από τα εταιρικά μέσα ενημέρωσης; Διότι οι πλατφόρμες μέσων ενημέρωσης που υποστηρίζονται από το κράτος είναι ήδη διαφανείς- είναι τα πολύ πιο διακριτικά συμφέροντα που στηρίζουν τις πιο εμπορικές πλατφόρμες που τείνουν να είναι πολύ λιγότερο εμφανή στο κοινό. Το κοινό μπορεί να μην γνωρίζει ή να μην καταλαβαίνει, για παράδειγμα, γιατί ένα συγκεκριμένο εταιρικό μέσο ενημέρωσης μπορεί να εστιάζει σε ένα συγκεκριμένο εθνικό κράτος με συνεντεύξεις softball, ταξιδιωτικά άρθρα και χνουδωτά ντοκιμαντέρ, και να το αντιμετωπίζει με το γάντι στην ειδησεογραφία, όταν στην πραγματικότητα η ίδια χώρα διοχετεύει έναν τόνο διαφημιστικών εσόδων στο χώρο.

Σε κάθε περίπτωση, το τάγμα των γραφειοκρατικών γραφειοκρατών της βασίλισσας Ursula von der Leyen πρόκειται να αυξήσει τις τάξεις του τώρα με ένα νέο "Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για τις Υπηρεσίες Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης" που θα τεθεί σε λειτουργία ως αποτέλεσμα του νέου νόμου. Επειδή η ελευθερία δεν πρόκειται να αστυνομεύσει τον εαυτό της, φίλε.

Η ίδια η ονομασία Media Freedom Act είναι πραγματικά η πρώτη ένδειξη ότι μάλλον δεν πρόκειται και τόσο πολύ για την ελευθερία. Κάτι σαν το πώς το ταμείο του "Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Ειρήνης" χρησιμοποιείται για την αγορά όπλων, ή η "εκλογή" του επιλεγέντος Επιτρόπου της ΕΕ είναι στην πραγματικότητα αυτό που κάθε φυσιολογική χώρα θα αποκαλούσε ψηφοφορία επιβεβαίωσης.

Είναι αρκετά ασφαλές στοίχημα ότι κάθε φορά που η ΕΕ βάζει τα δυνατά της σήματα αρετής, χρησιμοποιώντας μια ευχάριστη γλώσσα για να το πουλήσει, η πραγματικότητα είναι μάλλον το αντίθετο από αυτό που διαφημίζεται..

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail