Δυσμενείς προβλέψεις για τη γερμανική οικονομία

pixabay / Tama66
Freepen.gr - Μια ομάδα κορυφαίων γερμανικών οικονομικών ινστιτούτων μείωσε τις προβλέψεις για την ανάπτυξη της κορυφαίας οικονομίας της ΕΕ το 2024 στο 0,1% από 1,3% που ήταν η προηγούμενη πρόβλεψη.

Σε μια έκθεση με τίτλο "Κοινή διάγνωση" που δημοσιεύθηκε την Τετάρτη, τα think tanks απέδωσαν την υποβάθμιση στα υψηλά επιτόκια, την αδύναμη παγκόσμια ζήτηση και την πολιτική αβεβαιότητα, λέγοντας πως οι παράγοντες αυτοί έχουν μειώσει τις ελπίδες για μια ισχυρότερη ανάκαμψη.

Η γερμανική οικονομική παραγωγή ήταν μόλις και μετά βίας υψηλότερη από ό,τι πριν από την πανδημία του Κόβιντ-19, καθώς η παραγωγικότητα έχει σταματήσει από τότε, ανέφεραν τα ινστιτούτα.

"Παρόλο που είναι πιθανό να αρχίσει μια ανάκαμψη από την άνοιξη, η συνολική δυναμική δεν θα είναι πολύ ισχυρή", δήλωσε ο Stefan Kooths, επικεφαλής οικονομικών ερευνών στο Ινστιτούτο του Κιέλου για την Παγκόσμια Οικονομία (IfW).

Οι οικονομολόγοι αναμένουν τώρα πως το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν (ΑΕΠ) της Γερμανίας θα αυξηθεί κατά 1,4% το 2025, από 1,5% που προέβλεπαν προηγουμένως.

"Πρόσφατα υπήρξαν περισσότεροι αντίξοοι παρά ουρανοί στην εγχώρια και την εξωτερική οικονομία", αναφέρεται στην έκθεση.

Η Γερμανία ήταν η μόνη οικονομία της G7 που συρρικνώθηκε πέρυσι, καθώς πάλευε με τις επιπτώσεις της ενεργειακής κρίσης. Τα επίσημα στοιχεία δείχνουν ότι η οικονομία συρρικνώθηκε κατά 0,3% σε ετήσια βάση το 2023 υπό την πίεση του ραγδαία αυξανόμενου πληθωρισμού και των υψηλότερων επιτοκίων, καθώς και της γενικότερης αδυναμίας της παγκόσμιας οικονομίας.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail