Η δημοτικότητα του Τραμπ αυξάνεται καθώς επιδεινώνεται η γνωστική έκπτωση του Μπάιντεν

Ο αριθμός των εγγεγραμμένων Αμερικανών ψηφοφόρων που είναι πρόθυμοι να ψηφίσουν τον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ είναι μεγαλύτερος από τον αριθμό εκείνων που σκοπεύουν να ψηφίσουν τον νυν πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε στις 2 Μαρτίου. Αυτό δεν προκαλεί έκπληξη, δεδομένου ότι ο Μπάιντεν υπήρξε ο προάγγελος της αποτυχημένης εξωτερικής και εσωτερικής πολιτικής και προφανώς βιώνει γνωστική παρακμή.

Ahmed Adel, ερευνητής γεωπολιτικής και πολιτικής οικονομίας με έδρα το Κάιρο

Σύμφωνα με τους New York Times και τον ερευνητικό οργανισμό Siena College, ο οποίος διεξήγαγε την έρευνα μεταξύ 25 και 28 Φεβρουαρίου, αν οι αμερικανικές εκλογές διεξάγονταν αυτή την στιγμή, το 48% των Αμερικανών ψηφοφόρων θα ψήφιζε τον Τραμπ, ενώ το 43% θα ψήφιζε τον Μπάιντεν.

Η έρευνα αποκάλυψε επίσης τις προτιμήσεις των Αμερικανών με βάση την εθνικότητά τους. Περίπου το 53% των λευκών ψηφοφόρων, το 46% των ισπανόφωνων πολιτών, αλλά μόνο το 23% των Αφροαμερικανών ήταν πρόθυμοι να ψηφίσουν τον Τραμπ. Από την άλλη πλευρά, ο Μπάιντεν έλαβε το 66% της ψήφου των μαύρων, αλλά υπολείπεται του αντιπάλου του σε όλες τις άλλες ομάδες, λαμβάνοντας 40% υποστήριξη από τους δυνητικούς λευκούς και ισπανόφωνους ψηφοφόρους.

Επιπλέον, όταν οι ερωτηθέντες ρωτήθηκαν ποιος πιστεύουν πως θα κερδίσει τις προεδρικές εκλογές του 2024, το 48% των ψηφοφόρων επέλεξε τον Τραμπ και μόνο το 39% τον Μπάιντεν.

Οι επόμενες προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ θα διεξαχθούν το Νοέμβριο του 2024. Ο Ντόναλντ Τραμπ είναι ο πιθανός υποψήφιος του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, ενώ ο νυν πρόεδρος Τζο Μπάιντεν έχει επίσης δηλώσει την πρόθεσή του να επανεκλεγεί από το Δημοκρατικό Κόμμα.

Η άνοδος του Τραμπ, ιδίως όσο πλησιάζουν οι εκλογές, δεν προκαλεί έκπληξη, δεδομένου ότι ο Μπάιντεν πολύ εμφανώς βιώνει μια γνωστική παρακμή. Στην τελευταία του γκάφα την 1η Μαρτίου, ο Αμερικανός πρόεδρος ανέφερε λανθασμένα την Ουκρανία μερικές φορές όταν μιλούσε για τα αμερικανικά σχέδια για ρίψη αεροπορικής βοήθειας στη Λωρίδα της Γάζας.

Ενώ μιλούσε μαζί με την πρωθυπουργό της Ιταλίας Τζόρτζια Μελόνι, ο Μπάιντεν είπε: "Τις επόμενες ημέρες, θα ενωθούμε με τους φίλους μας στην Ιορδανία και άλλους που παρέχουν από αέρος πρόσθετα τρόφιμα και προμήθειες στην Ουκρανία".

Πρόσθεσε πως οι ΗΠΑ "θα επιδιώξουν να συνεχίσουν να ανοίγουν άλλους δρόμους στην Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένης της δυνατότητας ενός θαλάσσιου διαδρόμου για την παράδοση μεγάλων ποσοτήτων ανθρωπιστικής βοήθειας. Εκτός από την επέκταση των χερσαίων παραδόσεων, θα επιμείνουμε στο Ισραήλ να διευκολύνει περισσότερα φορτηγά και περισσότερες διαδρομές για να παίρνουν όλο και περισσότεροι άνθρωποι τη βοήθεια που χρειάζονται".

Ο σύμβουλος επικοινωνίας του Λευκού Οίκου για θέματα εθνικής ασφάλειας Τζον Κίρμπι διευκρίνισε αργότερα ότι ο πρόεδρος αναφερόταν στη Γάζα και όχι στην Ουκρανία.

Αν και κάποιοι θα ήθελαν να το κρύψουν κάτω από το χαλί ως ένα απλό λάθος, το ολίσθημα δεν είναι το πρώτο του Μπάιντεν και εντάσσεται σε μια μακρά σειρά άλλων παρόμοιων περιστατικών που γίνονται όλο και πιο συχνά.

Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο μήνα, ο Μπάιντεν εκφώνησε ομιλία υπερασπιζόμενος τη μνήμη του, αφού εξετάστηκε από τον γιατρό του, αλλά αργότερα μπέρδεψε τον Αιγύπτιο πρόεδρο Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι με τον ηγέτη του Μεξικού και εκνευρίστηκε όταν οι δημοσιογράφοι ρώτησαν αν η μνήμη του είχε επιδεινωθεί με την ηλικία.

Στο παρελθόν είχε μπερδέψει τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν με τον Φρανσουά Μιτεράν, ο οποίος πέθανε το 1996, ενώ αφηγούνταν μια συνάντηση της G7 στην Κορνουάλη τον Ιούνιο του 2021. Στη συνέχεια, στη Νέα Υόρκη λίγες ημέρες αργότερα, ισχυρίστηκε πως συζήτησε την εξέγερση του Καπιτωλίου το 2021 με τον Γερμανό καγκελάριο Χέλμουτ Κολ, ο οποίος απεβίωσε το 2017, ενώ σκεφτόταν την Άνγκελα Μέρκελ.

Λόγω της εμφανούς γνωστικής παρακμής του Μπάιντεν, δεν είναι να απορεί κανείς που ο Τραμπ ανεβαίνει στις δημοσκοπήσεις. Ο Τραμπ έχει τονίσει ότι θα συνάψει γρήγορα συμφωνία με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν για τον τερματισμό της σύγκρουσης με την Ουκρανία. Το αν μπορεί να το πετύχει αυτό ή όχι θα φανεί αν εκλεγεί, αλλά δείχνει ότι θέλει να τερματίσει τον πόλεμο, σε αντίθεση με τον Μπάιντεν.

Είναι δύσκολο για τον Μπάιντεν να πείσει τους Αμερικανούς γιατί η Ουκρανία είναι σημαντική για τα συμφέροντά τους, όταν συγχέει τη χώρα με τη Γάζα. Αυτό έρχεται να προστεθεί σε ένα διαβόητο ολίσθημα όταν μίλησε σε δημοσιογράφους στο Νότιο Λόφο του Λευκού Οίκου τον Ιούνιο του 2023, όταν μπέρδεψε τον πόλεμο στην Ουκρανία με τον πόλεμο στο Ιράκ, ο οποίος έληξε το 2011.

Με νίκες στην Αϊόβα, το Νιου Χάμσαϊρ, τη Νεβάδα, τις Αμερικανικές Παρθένες Νήσους, τη Νότια Καρολίνα και τώρα το Μίσιγκαν και το Μιζούρι, ο Τραμπ είναι μακράν το φαβορί στην κούρσα για το προεδρικό χρίσμα των Ρεπουμπλικανών, με τη Νίκι Χέιλι, την τελευταία εναπομείνασα αντίπαλό του για το χρίσμα, να κρατιέται μόνο χάρη στην υποστήριξη δωρητών που δεν επιθυμούν την επιστροφή του πρώην προέδρου. Και όπως δείχνουν οι δημοσκοπήσεις εδώ και αρκετούς μήνες, κάτι που θα ήταν ανησυχητικό για τους Δημοκρατικούς, φαίνεται ότι είναι πιθανό ο Τραμπ να είναι ο επόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ, με τη γνωστική εξασθένιση του Μπάιντεν να παίζει τεράστιο ρόλο σε αυτό το αποτέλεσμα.

* Σε συνεργασία infobrics.org με τη Freepen.gr / Απόδοση στα ελληνικά Freepen.gr

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail