Η Επιτροπή Πληροφοριών της Ουκρανίας προετοιμάζεται για το χειρότερο σενάριο

Η Επιτροπή Πληροφοριών της Ουκρανίας προειδοποίησε σε ανάρτηση στο Telegram για το χειρότερο σενάριο που θα μπορούσε να συμβεί μέχρι τον Ιούνιο, σύμφωνα με το οποίο μια ρωσική διάσπαση της Γραμμής Επαφής (LOC) θα συγχωνευθεί με τις διαμαρτυρίες για την επιστράτευση και την παρανομία του Ζελένσκι για να δώσει ένα θανατηφόρο χτύπημα στο κράτος. Υποστήριξαν, όπως ήταν αναμενόμενο, ότι αυτές οι διαμαρτυρίες, μαζί με τους ισχυρισμούς για αυξανόμενη κόπωση στο εσωτερικό της δυτικής και της ουκρανικής κοινωνίας καθώς και τις πολιτικοστρατιωτικές εντάσεις στο Κίεβο, είναι απλώς "ρωσική παραπληροφόρηση", παρόλο που όλα αυτά είναι αληθινά υπαρκτά.
 
Andrew Korybko / Παρουσίαση Freepen.gr

"Ο Ζελένσκι είναι απελπισμένος να δυσφημίσει προληπτικά πιθανώς επερχόμενες διαμαρτυρίες εναντίον του" και γι' αυτό ισχυρίστηκε στα τέλη Νοεμβρίου πως η Ρωσία συνωμοτεί για να ενορχηστρώσει το λεγόμενο "Μαϊντάν 3" εναντίον του, κάτι στο οποίο αναφέρθηκε ρητά η Επιτροπή Πληροφοριών στην ανάρτησή της. Η προειδοποίησή τους ήρθε επίσης καθώς ουκρανικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι ο Ζελένσκι σχεδιάζει να ζητήσει από το Συνταγματικό Δικαστήριο να αποφανθεί για τη διεξαγωγή εκλογών κατά τη διάρκεια του στρατιωτικού νόμου, προκειμένου να διατηρήσει τη νομιμοποίησή του μετά τη λήξη της θητείας του στις 20 Μαΐου.

Το προηγούμενο δημοσίευμα με υπερσύνδεσμο από τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης αναφέρει επίσης πώς "οι ηγέτες των κομμάτων της αντιπολίτευσης Πέτρο Ποροσένκο και Γιούλια Τιμοσένκο πρότειναν τον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού για να αποφευχθεί η κρίση νομιμότητας", αλλά απορρίφθηκαν από τον επικεφαλής του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας Ντανίλοφ. Το ενδιαφέρον σε αυτή την πρόταση είναι ότι κατατέθηκε για πρώτη φορά από έναν εμπειρογνώμονα της ισχυρής δεξαμενής σκέψης Atlantic Council σε άρθρο που δημοσίευσε στο Politico στα μέσα Δεκεμβρίου, προκειμένου να εξυπηρετήσει τον ίδιο ακριβώς σκοπό.

Αυτή η υπενθύμιση και η επακόλουθη πρόταση από τους δύο αυτούς ηγέτες των κομμάτων της αντιπολίτευσης καταρρίπτουν την άποψη πως τα ερωτήματα σχετικά με τη νομιμότητα του Ζελένσκι είναι αποκλειστικά αποτέλεσμα "ρωσικής παραπληροφόρησης", όπως ακριβώς η τελευταία δημοσκόπηση μιας κορυφαίας ευρωπαϊκής δεξαμενής σκέψης από τον Ιανουάριο καταρρίπτει το ίδιο σχετικά με την κόπωση για αυτή τη σύγκρουση. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Εξωτερικών Σχέσεων, το οποίο δεν μπορεί να χαρακτηριστεί αξιόπιστα ως "φιλορωσικό", διαπίστωσε ότι μόνο το 10% των Ευρωπαίων πιστεύει ότι η Ουκρανία θα νικήσει τη Ρωσία.

Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, το αδιέξοδο του Κογκρέσου σχετικά με την παροχή περισσότερης βοήθειας στην Ουκρανία αποδεικνύει πως αυτά τα συναισθήματα συμμερίζονται στους διαδρόμους της εξουσίας, και όσοι έχουν αυτές τις απόψεις είναι κατανοητό ότι δε θέλουν να συνεχίσουν να ρίχνουν τα σκληρά κερδισμένα χρήματα των φορολογουμένων σε έναν καταδικασμένο να αποτύχει πόλεμο δι' αντιπροσώπων. Ωστόσο, οι δυτικοί ηγέτες στο σύνολό τους είναι σαφώς πανικόβλητοι από την τελευταία στρατιωτικοστρατηγική δυναμική που ακολούθησε την αποτυχία της αντεπίθεσης του Κιέβου το περασμένο καλοκαίρι και την πρόσφατη νίκη της Ρωσίας στην Αβντέεβκα. 

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο πολλοί από αυτούς συζήτησαν για το αν θα παρέμβουν συμβατικά στην Ουκρανία κατά τη διάρκεια της συνάντησης της Δευτέρας στο Παρίσι, στην οποία συμμετείχαν πάνω από 20 Ευρωπαίοι ηγέτες. Ο Γάλλος πρόεδρος Μακρόν δήλωσε ότι αυτό δεν μπορεί να αποκλειστεί παρά το γεγονός πως δεν υπάρχει συναίνεση επί του θέματος, κάτι που ο Πολωνός ομόλογός του επιβεβαίωσε ότι ήταν το πιο θερμό σημείο των συζητήσεών τους εκείνη την ημέρα. Αυτό προκάλεσε έντονες διαψεύσεις από όλους τους άλλους δυτικούς ηγέτες, οι οποίοι ισχυρίστηκαν πως ποτέ δεν θα επιτρέψουν κάτι τέτοιο, αλλά τα λόγια τους δεν μπορούν να ληφθούν σοβαρά υπόψη.

Εξάλλου, το χειρότερο σενάριο για το οποίο προειδοποίησε η Επιτροπή Πληροφοριών της Ουκρανίας και προσπαθεί ενεργά να απαξιώσει ότι δήθεν καθοδηγείται αποκλειστικά από τη "ρωσική παραπληροφόρηση" θα μπορούσε να τους ωθήσει να επέμβουν συμβατικά, προκειμένου να αποτρέψουν την κατάρρευση του κράτους και μια καταστροφή τύπου Αφγανιστάν στην Ευρώπη. Το ΝΑΤΟ είναι απίθανο να κάτσει άπραγο στο περιθώριο αν η Ρωσία διαπεράσει με ισχύ τα ερείπια μετά τη διάσπαση του LOC μέχρι κάποια στιγμή αυτό το καλοκαίρι, εξ ου και μια συμβατική επέμβαση πραγματικά δεν μπορεί να αποκλειστεί.

Είναι πολύ νωρίς για να προβλέψει κανείς αν θα εξεγερθούν, πόσο μάλλον στην κλίμακα και για τη διάρκεια που απαιτείται για την εκθρόνιση του Ζελένσκι με σκοπό την άμεση επανέναρξη των ειρηνευτικών συνομιλιών, δεδομένου ότι η υποστηριζόμενη από τη CIA SBU θα μπορούσε να ματαιώσει τα σχέδιά τους με τη σύλληψη των ηγετών τους (ιδίως εκείνων που ανήκουν στις στρατιωτικές-κατασκοπευτικές υπηρεσίες). Αν το κάνουν και αυτό συμπέσει με τη ρωσική διέλευση μέσω της LOC, ωστόσο, τότε θα μπορούσε να δώσει γρήγορα ένα τέλος σε αυτόν τον πόλεμο δι' αντιπροσώπων, υπό την προϋπόθεση ότι υπάρχουν φιλικές ελίτ πρόθυμες να διακινδυνεύσουν και τη ζωή τους.

Λαμβάνοντας υπόψη την παγκόσμια σημασία αυτής της σύγκρουσης, αυτό που θεωρείται ως το χειρότερο σενάριο από την πλευρά της κυρίαρχης ουκρανικής ελίτ και των δυτικών αφεντικών τους είναι επομένως το καλύτερο σενάριο για τον υπόλοιπο κόσμο. Στην περίπτωση που ο Ζελένσκι εκθρονιστεί και οι ειρηνευτικές συνομιλίες επανεκκινήσουν αμέσως μόλις η Ρωσία διασπάσει το LOC, τότε το ΝΑΤΟ ίσως να μην αισθανθεί τόσο πιεσμένο από το δίλημμα ασφαλείας του με τη Ρωσία να επέμβει συμβατικά στην Ουκρανία, μειώνοντας έτσι τον κίνδυνο του Γ' Παγκοσμίου Πολέμου λόγω λανθασμένου υπολογισμού.

Θα ήταν πολύ αντιδημοφιλές στη Δύση, όπως αποδεικνύεται από την τελευταία δημοσκόπηση της προαναφερθείσας δεξαμενής σκέψης και το συνεχιζόμενο αδιέξοδο στο Κογκρέσο σχετικά με τη βοήθεια προς την Ουκρανία, αλλά αυτό δεν σημαίνει πως η ελίτ δε θα το κάνει, αφού δε λαμβάνει υπόψη της την κοινή γνώμη κατά τη χάραξη της εξωτερικής και στρατιωτικής πολιτικής. Ακόμα κι έτσι, οι μεγάλης κλίμακας διαδηλώσεις που θα μπορούσαν να ακολουθήσουν στην Ευρώπη είναι κάτι που η ελίτ θέλει να αποφύγει, αλλά μπορεί να τις ρισκάρει προκειμένου το γεωπολιτικό της σχέδιο στην Ουκρανία να μην είναι εντελώς άχρηστο.

Οι μέσοι άνθρωποι εκτός Ουκρανίας δεν μπορούν να διαμορφώσουν την πορεία των γεγονότων, αλλά εκείνοι που βρίσκονται στη χώρα αυτή θα μπορούσαν να διαδραματίσουν ιστορικό ρόλο αν εξεγείρονταν με την υποστήριξη φιλικών στοιχείων στις στρατιωτικές-κατασκοπευτικές υπηρεσίες, όπως αυτές που περιβάλλουν τον πρώην αρχιστράτηγο Ζαλούζνι. Θα διακινδύνευαν τη ζωή τους, αφού η SBU κακοποιεί, φυλακίζει και σκοτώνει αντιφρονούντες, αλλά αρκετοί από αυτούς είναι προφανώς έτοιμοι να το κάνουν, όπως υποδηλώνουν οι αγωνιώδεις προσπάθειες της Ουκρανικής Επιτροπής Πληροφοριών να τους απαξιώσει.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail