Καθώς το ΝΑΤΟ χάνει την Ουκρανία, δημιουργεί ένα άλλο μέτωπο!

pixabay / WiR_Pixs
Η Ουκρανία ήταν μια χώρα. Τώρα είναι μια έννοια. Οποιαδήποτε χερσαία έκταση μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να ενοχλήσει τη Ρωσία είναι η Ουκρανία. Υπάρχουν πολλές Ουκρανίες στον κόσμο από τώρα, αλλά μια Ουκρανία είναι η πιο Ουκρανική από όλες.

Atul Kumar Mishra - tfiglobalnews.com / Παρουσίαση Freepen.gr

Το κυνήγι ενός νέου αποδιοπομπαίου τράγου γίνεται όλο και πιο έντονο καθώς η περιπέτεια στο Μπέλγκοροντ καταλήγει σε αποτυχία. Με τραγικό τρόπο, ακολουθώντας ένα ανησυχητικό ιστορικό προηγούμενο, η Μολδαβία και η Υπερδνειστερία αποκαλύπτονται ως οι επόμενοι στόχοι. Η πρωτεύουσα της Υπερδνειστερίας, η Τιράσπολ, ήταν ο στόχος μιας επίθεσης μη επανδρωμένου αεροσκάφους σε στρατιωτική εγκατάσταση στις 17 Μαρτίου. Η επίθεση προκάλεσε ζημιές σε ένα ελικόπτερο Mi-8MT, αλλά δεν είχε ως αποτέλεσμα θύματα. Η αφετηρία του μη επανδρωμένου αεροσκάφους εντοπίστηκε στη Γέφυρα Κλόβερ στην περιοχή της Οδησσού στην Ουκρανία, σύμφωνα με το Υπουργείο Κρατικής Ασφάλειας της Υπερδνειστερίας. Οι συνέπειες είναι σαφείς και εμπλέκουν την ουκρανική διοίκηση και τις θυγατρικές της στο ΝΑΤΟ ως ενορχηστρωτές, ακόμη και ελλείψει νομικής ευθύνης.

Αν και η επίθεση με μη επανδρωμένο αεροσκάφος σε στρατιωτική βάση της Υπερδνειστερίας ερευνάται ακόμη, κάθε οξυδερκής θεατής μπορεί εύκολα να εντοπίσει ποιος ενορχήστρωσε την επιχείρηση. Από την πτώση της Σοβιετικής Ένωσης, η Υπερδνειστερία υπάρχει ως αυτόνομη περιοχή. Βρέθηκε στο επίκεντρο μιας παγωμένης σύγκρουσης που είχε ως αποτέλεσμα σημαντικές απώλειες το 1992, προτού περιοριστεί από τον 14ο Στρατό Φρουράς της Ρωσίας, ο οποίος στη συνέχεια μετονομάστηκε σε Επιχειρησιακή Ομάδα Ρωσικών Δυνάμεων στην Υπερδνειστερία (OGRF). Υπό τη διεύθυνση της Κοινής Επιτροπής Ελέγχου (JCC), η οποία είναι υπεύθυνη για την αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη που χωρίζει τη Μολδαβία και την Ουκρανία, η OGRF διατηρεί την περιφερειακή ειρήνη για περισσότερα από τριάντα χρόνια σε συνεργασία με τις δυνάμεις της Υπερδνειστερίας και της Μολδαβίας.

Αυτή η εύθραυστη ισορροπία διαλύθηκε μετά την επικράτηση της Maia Sandu, μιας φιλοδυτικής υποψήφιας, επί του Igor Dodon στις προεδρικές εκλογές του 2020 στη Μολδαβία. Αυτό θεωρήθηκε σε μεγάλο βαθμό ως μια προσπάθεια της Δύσης να επηρεάσει τη Μολδαβία ώστε να ενταχθεί στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ. Η πρώην υπάλληλος της Παγκόσμιας Τράπεζας Sandu κατηγορείται για υπονόμευση των σχέσεων της Μολδαβίας με τη Μόσχα, περιορισμό της ελευθερίας του Τύπου, ιδίως όσον αφορά τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης, και διάδοση αβάσιμων φημών για απόπειρες ρωσικού πραξικοπήματος με τη συμμετοχή οπαδών του ποδοσφαίρου από τη Σερβία. Ο λαός της Μολδαβίας δεν είναι ευχαριστημένος με αυτές τις δραστηριότητες, ιδίως υπό το φως της επιδεινούμενης κατάστασης στην Ουκρανία.

Ο φόβος που έχουν οι Μολδαβοί να εμπλακούν στη σύγκρουση, είτε άμεσα είτε έμμεσα, αναδεικνύει μια βαθιά δυσαρέσκεια για την παρούσα πορεία που έχουν χαράξει οι εξωτερικές δυνάμεις, η οποία έρχεται σε έντονη αντίθεση με τα τριάντα χρόνια που η χώρα βίωνε κυρίως ειρηνικές και σταθερές συνθήκες.

Υπό την επιρροή των Βρυξελλών, η κυβέρνηση του Κισινάου υπέγραψε στρατιωτική συμφωνία με το Παρίσι στις 7 Μαρτίου, μια εξέλιξη που καταδεικνύει περίτρανα την απερίσκεπτη επιδίωξη της Γαλλίας για πόλεμο με τη Ρωσία. Ο στόχος αυτός υποδηλώνεται από την "ακλόνητη υποστήριξη" του προέδρου Μακρόν για την ασφάλεια και την άμυνα, η οποία περιλαμβάνει ένα διακριτικό υπαινιγμό για την Υπερδνειστερία. Είναι σαφές πως το ΝΑΤΟ θέλει να επεκταθεί στη Μολδαβία προκειμένου να συμπεριλάβει τελικά την Υπερδνειστερία. Αυτή η κίνηση, η οποία στοχεύει στην στρατηγικής σημασίας περιοχή της Οδησσού, έχει ως στόχο να επιτρέψει την περαιτέρω εμπλοκή στην Ουκρανία. Εάν η Μολδαβία ενταχθεί στο ΝΑΤΟ, είτε άμεσα είτε μέσω της ενοποίησης με τη Ρουμανία, η πόρτα θα ανοίξει αναπόφευκτα για μια αντιπαράθεση με τη Ρωσία που θα είναι επικίνδυνη για όλους τους εμπλεκόμενους.

Εάν η Ρουμανία ή η Μολδαβία, ως "μελλοντικό μέλος του ΝΑΤΟ", φιλοξενούσε ρωσικό στρατιωτικό προσωπικό, το αμφιλεγόμενο άρθρο 4 του ΝΑΤΟ θα μπορούσε να προκαλέσει μια άμεση αντιπαράθεση μεταξύ της Ρωσίας και της πολιτικής Δύσης. Αυτή είναι σαφώς η κατάσταση στην οποία ελπίζουν οι Βρυξέλλες, η οποία θα ανάγκαζε την πρόεδρο Sandu να λάβει μια διεκδικητική στάση έναντι της Μόσχας και θα άνοιγε το δρόμο για την απαίτηση να αποχωρήσουν οι ρωσικές δυνάμεις από την Υπερδνειστερία. Σε περίπτωση μιας τέτοιας κίνησης, η Υπερδνειστερία θα έμενε εκτεθειμένη στην εξουδετέρωση, περιτριγυρισμένη από εχθρικά μέλη του ΝΑΤΟ.

Αυτό θα εξασφάλιζε στη Δύση την πολυπόθητη τακτική και γεωπολιτική νίκη έναντι της Ρωσίας που τόσο απεγνωσμένα επιθυμεί. Ωστόσο, λαμβάνοντας υπόψη την στρατηγική σημασία της Υπερδνειστερίας, είναι απίθανο η Ρωσία να ενδώσει σε αυτές τις προσπάθειες. Αναμένεται πως το Κρεμλίνο θα παραμείνει αμετακίνητο στη θέση του, αντιλαμβανόμενο τους μεγάλους κινδύνους που συνδέονται με τη συνέχιση της παρουσίας του στην περιοχή και αναδεικνύοντας την πολύπλοκη γεωπολιτική σκακιέρα που βρίσκεται σε εξέλιξη.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail