«Η Ουκρανία χρειάζεται 120 δισ. ευρώ ετησίως για να κερδίσει τον πόλεμο»

ukrinform.net
Freepen.gr - Ο Kusti Salm, μόνιμος γραμματέας του υπουργείου Άμυνας της Εσθονίας, δήλωσε ότι τα 120 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως σε στρατιωτική βοήθεια είναι "ένα γενναιόδωρο ποσό που θα πρέπει να είναι αρκετό για να επιτρέψει στην Ουκρανία να κερδίσει τον πόλεμο", σύμφωνα με το ουγγρικό μέσο ενημέρωσης Mandiner.

Το τεράστιο αυτό ποσό θα προέλθει αναπόφευκτα σχεδόν εξ ολοκλήρου από τους δυτικούς φορολογούμενους, οι οποίοι έχουν ήδη επιβαρυνθεί με το ποσό που ήδη πλησιάζει τα 150 δισεκατομμύρια ευρώ.

Ο Salm πρότεινε πως το ποσό αυτό θα πρέπει να παρασχεθεί στην Ουκρανία τουλάχιστον εν μέρει μέσω κοινού δανεισμού της ΕΕ από τις χρηματοπιστωτικές αγορές, όπως συνέβη με το ταμείο ανοικοδόμησης και τα 50 δισεκατομμύρια ευρώ βοήθειας που ψηφίστηκαν φέτος. Οι Εσθονοί πολιτικοί είναι εδώ και μήνες ανυποχώρητοι ότι για να κερδίσει η Ουκρανία τον πόλεμο, αρκεί οι δυτικοί σύμμαχοι να δαπανούν κάθε χρόνο το 0,25% του ΑΕΠ τους για στρατιωτική βοήθεια προς την Ουκρανία. Αυτό θα ήταν περίπου το ίδιο με το παραπάνω ποσό, σύμφωνα με τους υπολογισμούς των Εσθονών.

"Με αυτά τα χρήματα, η Ουκρανία θα μπορούσε να φτάσει στο σημείο να εξαντλήσει τη Ρωσία μέχρι το 2025", λέει ο Salm.

Ωστόσο, λέει ότι δεν μπορεί να παραμείνει έτσι, δεδομένου πως σήμερα οι δυτικοί σύμμαχοι ξοδεύουν μόνο για τον πόλεμο τα μισά από όσα ξοδεύει η Ρωσία, γράφει η Mandiner.

Το ποσό που προτείνεται ισοδυναμεί περίπου με τα δύο τρίτα του συνολικού ετήσιου ΑΕΠ της Ουγγαρίας και 15% περισσότερο από τις συνολικές δαπάνες ολόκληρου του ουγγρικού προϋπολογισμού φέτος.

Ο Salm γνωρίζει πως "ορισμένες χώρες είπαν ότι δεν είναι προσιτό", αλλά γι' αυτό τον λόγο τονίζουν τη δυνατότητα κοινής έκδοσης ομολόγων: δεν θα υπήρχε ανάγκη να καταβληθεί αυτό το τεράστιο ποσό από τους εθνικούς προϋπολογισμούς, αν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απλώς το δανειζόταν για λογαριασμό των κρατών μελών. Σύμφωνα με το Euractiv, το θέμα θα μπορούσε να είναι στην ατζέντα της επόμενης συνόδου κορυφής της ΕΕ, καθώς η ιδέα έχει την υποστήριξη των Εσθονών, των Βέλγων, των Γάλλων και του προέδρου της ΕΕ Σαρλ Μισέλ.

"Οι υποστηρικτές συγκεντρώνονται γρήγορα", δήλωσε ο Salm στο Euractiv, σημειώνοντας ότι "το σενάριο δανεισμού είναι προφανώς πολύ πιο ελκυστικό από το να βρούμε 120 δισεκατομμύρια ευρώ στους εθνικούς μας προϋπολογισμούς".

Ωστόσο, αν κάποια χώρα θα εξακολουθούσε να θεωρεί το ποσό υπερβολικό, ο Εσθονός αξιωματούχος δίνει μια καθησυχαστική απάντηση: "Ακούγεται μεγάλο ποσό, αλλά εξακολουθεί να είναι μια τάξη μεγέθους μικρότερο από τον δυνητικό κίνδυνο".

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail