Τα πέντε στάδια των πολέμων των νεοσυντηριτικών

ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΕΎΚΟΛΟ. Ο Donald Kagan το 2000 στο βιβλίο του Rebuilding America's Defenses συνέστησε τη θέσπιση βασικών αποστολών για τις αμερικανικές στρατιωτικές δυνάμεις, δύο από τις οποίες ήταν η διεξαγωγή και η νίκη σε "πολλαπλούς, ταυτόχρονους μεγάλους θεατρικούς πολέμους" και η εκτέλεση "'εποικοδομητικών' καθηκόντων που σχετίζονται με τη διαμόρφωση του περιβάλλοντος ασφαλείας" σε περιοχές-κλειδιά. Χωρίς αμφιβολίες, χωρίς δισταγμό, οπουδήποτε, ανά πάσα στιγμή.

HELMHOLTZ SMITH - sonar21.com / Παρουσίαση Freepen.gr

ΟΧΙ ΤΟΣΟ ΕΥΚΟΛΟ; ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΣΜΟΣ. Έχουμε τη δυναμική στο Αφγανιστάν: τα κέρδη της αύξησης θα καταστραφούν αν αποσύρουμε τις δυνάμεις μας πρόωρα. (Kimberly και Frederick Kagan 2011).

ΚΑΤΗΓΟΡΗΣΤΕ ΚΑΠΟΙΟΝ ΆΛΛΟΝ. Η απόσυρση του Μπάιντεν από το Αφγανιστάν μπορεί να βοήθησε τους Ταλιμπάν: Ο Μπάιντεν θα μπορούσε να είχε σταματήσει τους Ταλιμπάν. Επέλεξε να μην το κάνει. (Frederick W. Kagan, 2021).

ΑΠΟΤΥΧΙΑ. Όλοι το είδατε στην τηλεόραση. Το νέο οπλοστάσιο των Ταλιμπάν με εξοπλισμό αμερικανικής κατασκευής περιλαμβάνει αεροπλάνα, όπλα και γυαλιά νυχτερινής όρασης.

ΞΕΧΑΣΤΕ ΤΟ. Πότε είδατε ή ακούσατε για τελευταία φορά τη λέξη Αφγανιστάν στα μέσα ενημέρωσης;

Ή μπορούμε να προσθέσουμε μια ελληνική λέξη κατάλληλη για τη σύγχρονη εποχή και τα σύγχρονα "ειδησεογραφικά μέσα" - Αμνησία.

**************************

Αυτό ήταν το Αφγανιστάν - η Ουκρανία παρουσιάζει τα ίδια πέντε βήματα. 1 η Ρωσία είναι αδύναμη, 2 άλλο ένα όπλο-θαύμα και το Κίεβο θα τους νικήσει, 3 δεν έκαναν αυτό που τους είπαμε, 4 καταστροφή και απώλεια (δεν έχει φτάσει ακόμα, αλλά έρχεται). Και είναι ο ίδιος τύπος που μας οδηγεί στα βήματα - πάντα λίγο πίσω από την πραγματικότητα, φυσικά. Βήμα 1- "'Είναι εκπληκτικό', δήλωσε ο στρατιωτικός ιστορικός Frederick Kagan του Ινστιτούτου για τη Μελέτη του Πολέμου, ο οποίος λέει ότι δεν γνωρίζει κανένα παράλληλο μιας μεγάλης στρατιωτικής δύναμης όπως η Ρωσία να εισβάλλει σε μια χώρα τη στιγμή που η ίδια επέλεξε και να αποτυγχάνει τόσο ολοκληρωτικά". Βήμα 2 Μας λέει ότι αν το ΝΑΤΟ δεν κάνει περισσότερα από τα ίδια, η Ρωσία μπορεί να κερδίσει.

(Υπάρχει μια βλακεία που ξεπερνά τα απλά IQ και τα φανταχτερά πτυχία - εδώ είναι ο Kagan τον περασμένο Μάρτιο - "σοβαροί περιορισμοί σε υλικό... Οι διεθνείς κυρώσεις δυσχεραίνουν άσχημα... δεν έχουν αρκετά τανκς... έκαψαν τα περισσότερα από τα αποθέματα των όπλων ακριβείας τους... ελλείψεις σε βλήματα πυροβολικού... κακής ποιότητας στρατεύματα... αποθαρρυμένοι...". Αλλά, για να είμαστε δίκαιοι, δεν μπορούσε να ξέρει πως οι Ρώσοι στρατιώτες θα σώζονταν όταν έπεφταν πάνω στο μεγαλύτερο Home Depot της Ουκρανίας)!

Μιλώντας για την "απόλυτη αποτυχία".

Αλλά δεν νομίζω ότι μπορούν να κάνουν το στάδιο της αμνησίας στην περιπέτειά τους στην Ουκρανία - διακυβεύτηκαν πάρα πολλά, πήρε πάρα πολύ μεγάλη κάλυψη, προκλήθηκε πολύ μεγάλη ζημιά στις δυτικές οικονομίες και δεν είναι πολύ, πολύ μακριά όπως το Αφγανιστάν. 

Και δεν θα χρειαστούν δύο ολόκληρες δεκαετίες από την αρχή μέχρι την έξοδο. Επιπλέον, κάποια στιγμή ακόμη και ο πιο βαρετός καταναλωτής τηλεοπτικών ειδήσεων θα παρατηρήσει ότι οι πόλεμοι που κερδίζονται τις πρώτες εβδομάδες χάνονται χρόνια αργότερα. Και πως πάντα έρχεται ένας νέος πόλεμος. Για τους νεοσυντηρητικούς είναι πάντα "η ώρα να πιέσουμε τον αγώνα" και να στείλουμε μηνύματα και σήματα - "'Έχω ήδη παραδώσει το μήνυμα στο Ιράν', είπε ο Μπάιντεν όταν ρωτήθηκε για το μήνυμά του κατά τη διάρκεια μιας ξενάγησης σε μια καφετέρια στο Αλεντάουν της Πενσιλβάνια. 'Ξέρουν ότι δεν πρέπει να κάνουν τίποτα.

Όπως είπε ο συνάδελφός μας Observer R

Το συμπέρασμα είναι ότι η βίβλος της εξωτερικής πολιτικής του αμερικανικού κατεστημένου εξακολουθεί να μην φαίνεται να μπορεί να δημοσιεύσει κύρια άρθρα ή δοκίμια που να ασχολούνται με την κατάσταση στον πραγματικό κόσμο και να παρέχουν κάποιες δημιουργικές και εξωπραγματικές ιδέες για το πώς οι Ηνωμένες Πολιτείες θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις στο δοξασμένο σύστημα που βασίζεται σε κανόνες.

Όταν αυτοί οι άνθρωποι προσπαθούν να σκεφτούν έξω από το πλαίσιο, το μόνο που μπορούν να φανταστούν είναι ένα μεγαλύτερο πλαίσιο.

Αλλά η πραγματικότητα έρχεται γι' αυτούς το 2024 - οι ήττες πιέζουν τις πλευρές του κουτιού τους - η Ουκρανία, ακολουθούμενη από το Ιράκ, ακολουθούμενη από το Ισραήλ/Γάζα, (με ένα πιάτο της Επιχείρησης Ευημερία Flop).

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail