Η ναυτική συμμαχία Ιράν-Ρωσίας-Κίνας ενισχύει τη θαλάσσια ασφάλεια και θωρακίζει τη νέα παγκόσμια τάξη πραγμάτων

Την περασμένη εβδομάδα το Ιράν, η Ρωσία και η Κίνα ξεκίνησαν τα ετήσια ναυτικά τους γυμνάσια στη βόρεια Ινδική Θάλασσα, συγκεκριμένα στον Κόλπο του Ομάν, για να διασφαλίσουν τη θαλάσσια ασφάλεια και να καταπολεμήσουν την πειρατεία - το θέμα της κοινής επιχείρησης είναι "Δημιουργώντας ειρήνη και ασφάλεια μαζί".

Shabbir Rizvi - presstv.ir / Παρουσίαση Freepen.gr

Οι ασκήσεις συνεχίστηκαν για τέσσερις ημέρες και τα τρία περιφερειακά στελέχη και οι σύμμαχοι όλων των καιρών εκτέλεσαν μια ποικιλία διαφορετικών σεναρίων μάχης - δοκιμάζοντας νέα όπλα, οχήματα και άλλη τεχνολογία με συντονισμένο τρόπο.

Τα σενάρια περιλάμβαναν επιθέσεις πυροβολικού κατά τη διάρκεια της ημέρας και της νύχτας, ασκήσεις με εναέρια μη επανδρωμένα αεροσκάφη, σενάρια μάχης από τη θάλασσα προς τον αέρα και από τη θάλασσα προς την στεριά, αποστολές διάσωσης και επιχειρήσεις σε σκάφη.

Οι κοινές ναυτικές ασκήσεις δεν έκαναν επίσης καμία υποχώρηση - και οι τρεις χώρες ανέπτυξαν μερικά από τα πιο εξελιγμένα σκάφη και όπλα τους.

Κοντά στο στρατηγικό λιμάνι Chabahar του Ιράν, μπορούσε κανείς να δει το ρωσικό καταδρομικό κατευθυνόμενων πυραύλων "Varyag" και τη φρεγάτα "Marshal Shaposhnikov", το εξοπλισμένο με κατευθυνόμενους πυραύλους αντιτορπιλικό "Urumqi" και τη φρεγάτα "Linyi" του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού της Κίνας, καθώς και μια ποικιλία σκαφών και ελικοπτέρων του Σώματος Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης (IRGC) και του Στρατού, συμπεριλαμβανομένου του πολεμικού πλοίου Abu Mahdi al-Muhandis που έκανε πρόσφατα το ντεμπούτο του.

Μαζί, πάνω από 20 πλοία προσομοίωσαν πολλαπλά σενάρια μάχης καθ' όλη τη διάρκεια της εβδομάδας, καθώς ο ήχος από τα κανόνια βαρέων πολυβόλων σε ελικόπτερα και τα βλήματα πυροβολικού που έπλητταν χερσαίους στόχους γέμιζε τον αέρα.

Από το 2019, οι τρεις αυτές χώρες διεξάγουν συχνά ναυτικές ασκήσεις για τη δημιουργία μιας "ζώνης ασφαλείας" στην περιοχή. Το βόρειο τμήμα του Ινδικού Ωκεανού -συγκεκριμένα ο Κόλπος του Ομάν, η Αραβική Θάλασσα και ο Πορθμός του Ορμούζ- αντιπροσωπεύει έναν στρατηγικό διάδρομο μεταφοράς αγαθών από τον οποίο εξαρτάται ολόκληρος ο κόσμος -με σημαντικότερο το πετρέλαιο.

Εξαγωγές αξίας εκατοντάδων εκατομμυρίων δολαρίων διακινούνται καθημερινά μέσω αυτών των υδάτινων οδών και οποιοσδήποτε βαθμός αστάθειας εντός αυτών των διαδρόμων μεταφοράς θα είχε άμεσο αντίκτυπο στην παγκόσμια οικονομία.

Όπως είναι φυσικό, η περιοχή έχει βιώσει το μερίδιό της στην πειρατεία, η οποία συχνά τιμωρείται ή διεξάγεται απευθείας από τις Ηνωμένες Πολιτείες και τους όχι και τόσο σκιώδεις συμμάχους τους. Επιπλέον, η επιθετική και απερίσκεπτη συμπεριφορά των ΗΠΑ επιχειρεί συχνά να αμφισβητήσει την εδαφική ακεραιότητα χωρών όπως το Ιράν, το οποίο διεκδικεί νόμιμα σημαντικά τμήματα του στενού του Ορμούζ και του Περσικού Κόλπου.

Το να αφήνουμε την ασφάλεια της περιοχής σε τέτοιες κακόβουλες ξένες παρεμβάσεις ισοδυναμεί με το να παραδίδουμε τον έλεγχο των πιο πολύτιμων πόρων του κόσμου σε μια απρόβλεπτη και παρακμάζουσα ιμπεριαλιστική δύναμη.

Έτσι, η ζώνη ασφαλείας μεταξύ μιας ανερχόμενης περιφερειακής δύναμης όπως το Ιράν και καθιερωμένων υπερδυνάμεων όπως η Κίνα και η Ρωσία - είναι μια ματιά στο μέλλον της διεθνούς ασφάλειας.

Αυτές οι ναυτικές ασκήσεις δεν αποτελούν επίδειξη δύναμης, όπως συχνά (για παράδειγμα) οι ασκήσεις υπό την ηγεσία του ΝΑΤΟ, οι οποίες έχουν πάντα επιθετικό και εχθρικό χαρακτήρα.

Τα γυμνάσια της ναυτικής συμμαχίας Ιράν-Ρωσίας-Κίνας παρουσιάζουν την υπόσχεση μιας ταχέως επεκτεινόμενης πολυπολικής παγκόσμιας τάξης, όπου ο σεβασμός της κυριαρχίας και τα σενάρια win-win γίνονται ο κανόνας, η άμυνα διασφαλίζεται μέσω διπλωματικών και στρατιωτικών λύσεων και απορρίπτεται σταθερά η μονοπολική τάξη, όπου μόνο η πλούσια ιμπεριαλιστική άρχουσα τάξη των Ηνωμένων Πολιτειών επωφελείται.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους, ο Ιρανός ανώτατος ναυτικός διοικητής Shahram Irani λέει: "Ο βόρειος Ινδικός Ωκεανός φιλοξενεί τρία στρατηγικά στενά: Hormuz, Bab Al-Mandab και Malacca, που μαζί σχηματίζουν το τρίγωνο του παγκόσμιου εμπορίου... Ως εκ τούτου, η ασφάλεια αυτής της περιοχής είναι υψίστης σημασίας για ολόκληρο τον κόσμο".

Αυτό δεν θα μπορούσε να είναι πιο αληθινό. Τα πολεμικά πλοία των ΗΠΑ γεμίζουν την περιοχή γύρω από τον Ινδικό Ωκεανό και έχουν εμπλακεί σε εχθρικές πράξεις για λογαριασμό του σιωνιστικού καθεστώτος, το οποίο προστατεύουν πολιτικά και εξοπλίζουν στρατιωτικά, καθώς η γενοκτονία στη Γάζα μαίνεται, σκοτώνοντας ήδη περισσότερους από 31.700 ανθρώπους.

Από το Νοέμβριο του περασμένου έτους, οι στρατιωτικές επιχειρήσεις της Υεμένης άρχισαν να στοχεύουν πλοία που συνδέονται με τους Σιωνιστές ως απάντηση στη γενοκτονία της Γάζας, επιβάλλοντας ουσιαστικά αποκλεισμό στο στενό Bab Al-Mandam και την Ερυθρά Θάλασσα.

Η Υεμένη υποσχέθηκε να συνεχίσει να στοχεύει αυτά τα πλοία όσο η γενοκτονία συνεχίζεται και η βοήθεια δεν αφήνεται να φτάσει στη Γάζα, κλείνοντας το λιμάνι του Ισραήλ, το Εϊλάτ - κοστίζοντας στο σιωνιστικό καθεστώς δισεκατομμύρια δολάρια και αναγκάζοντας τις χώρες που επιθυμούν να κάνουν εμπόριο με το σιωνιστικό καθεστώς είτε να πλεύσουν γύρω από την Αφρική είτε να πάρουν μια χερσαία γέφυρα που στήθηκε από προδοτικές αραβικές χώρες όπως η Ιορδανία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι επιχειρήσεις αυτές θα μπορούσαν να σταματήσουν τη στιγμή που θα σταματήσει η γενοκτονία στη Γάζα. Ωστόσο, οι ΗΠΑ επιμένουν να εξοπλίζουν το σιωνιστικό καθεστώς και να διπλασιάζουν την προστασία της οικονομίας τους με πολεμικά πλοία όπως το USS Carney και το USS Mason που αναπτύσσονται στο στενό Bab Al-Mandab.

Από τον Ιανουάριο, οι ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο, μαζί με τη βοήθεια ορισμένων αραβικών χωρών, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, άρχισαν να βομβαρδίζουν την Υεμένη σε μια προσπάθεια να αποτρέψουν τις ηρωικές επιχειρήσεις αλληλεγγύης στον παλαιστινιακό αγώνα. Από τότε αμερικανικά αντιτορπιλικά έχουν γίνει στόχος στα ύδατα της περιοχής.

Παρά τους βομβαρδισμούς υπό την ηγεσία των ΗΠΑ, η Υεμένη δεν πτοήθηκε - ανακοίνωσε την περασμένη Παρασκευή ότι οι επιχειρήσεις της κατά των σιωνιστικών πλοίων θα επεκταθούν σε ολόκληρο τον Ινδικό Ωκεανό. Οι ΗΠΑ έχουν παράσχει ασφάλεια για τα πλοία που συνδέονται με το σιωνιστικό καθεστώς, αλλά έχουν επανειλημμένα αποτύχει, καθώς τα πλοία συνεχίζουν να γίνονται στόχοι, συμπεριλαμβανομένου του βρετανικού κοντέινερ "Rubymar" που βυθίστηκε νωρίτερα αυτό το μήνα.

Καθώς αρχίζει η εξάπλωση στον Ινδικό Ωκεανό, η ασφάλεια της περιοχής βρίσκεται σε ύψιστη ζήτηση. Το Ιράν δεν θα ανεχθεί την ανάπτυξη πολεμικών πλοίων των ΗΠΑ κοντά στα χωρικά του ύδατα για την προστασία του σιωνιστικού εμπορίου.

Έτσι, αυτές οι ασκήσεις χρησιμεύουν ως μια ουσιαστική πρακτική για το Ιράν να δοκιμάσει τα νέα του όπλα και να είναι προετοιμασμένο σε περίπτωση που οι ΗΠΑ νομίζουν πως μπορούν να επιβληθούν αλαζονικά στα ιρανικά ύδατα για λογαριασμό του καθεστώτος του Τελ Αβίβ.

Όσον αφορά την κατάσταση αυτή και τα γυμνάσια της περασμένης εβδομάδας, μπορούν να παρατηρηθούν άμεσες εξελίξεις, ειδικά για το Ιράν. Λίγο μετά την ολοκλήρωση των ασκήσεων, δημοσιεύθηκε η έκθεση αξιολόγησης της απειλής του 2024 της αμερικανικής κοινότητας πληροφοριών, η οποία ανέφερε τα εξής για τις δυνατότητες της Ισλαμικής Δημοκρατίας:

"Οι δυνατότητες του Ιράν σε πυραύλους, UAV, αεράμυνα και ναυτικές ικανότητες θα συνεχίσουν να απειλούν τα εμπορικά και στρατιωτικά περιουσιακά στοιχεία των ΗΠΑ και των εταίρων τους στη Μέση Ανατολή" και "Το Ιράν θα παραμείνει απειλή για το Ισραήλ και τους συμμάχους και τα συμφέροντα των ΗΠΑ στην περιοχή και μετά τη σύγκρουση στη Γάζα".

Αυτό είναι μια άμεση αναφορά στη συμμετοχή του Ιράν στη ναυτική άσκηση, στην ισχυρή παρουσία του στη διαφύλαξη των χωρικών του υδάτων και στην αφοσίωσή του στον παλαιστινιακό αγώνα - απορρίπτοντας κάθε ξένη παρουσία εντός των υδάτων του, ειδικά αν αυτή είναι σε συνεργασία με το σιωνιστικό καθεστώς.

Φυσικά, όλα αυτά είναι αμυντικές πρακτικές, παρά τους ισχυρισμούς των ΗΠΑ πως είναι "επιθετικές".

Σε άλλη συνέντευξη σχετικά με την κοινή άσκηση, ο διοικητής Ιρανί δήλωσε ότι η παρουσία των ΗΠΑ και των χωρών που έχουν συμμαχήσει με τις ΗΠΑ "είναι αδικαιολόγητη, διότι η παρουσία τους δεν δημιούργησε ποτέ ασφάλεια", προσθέτοντας πως "η εμπειρία έχει δείξει ότι έφεραν τη μεγαλύτερη ανασφάλεια στην περιοχή".

Είναι σαφές πως ο αναδυόμενος ναυτικός συνασπισμός έχει πρόθεση να προσφέρει πραγματικά διεθνή θαλάσσια ασφάλεια, σε αντίθεση με τις χώρες υπό την ηγεσία των ΗΠΑ που εξυπηρετούν μόνο τα δικά τους συμφέροντα εις βάρος της διεθνούς ασφάλειας.

Το Ιράν, η Ρωσία και η Κίνα είναι όλα μέλη της οικονομικής συμμαχίας BRICS καθώς και του Οργανισμού Συνεργασίας της Σαγκάης - με το Ιράν να είναι μεταξύ των τελευταίων μελών και των δύο συμμαχιών.

Η συμμαχία BRICS σκοπεύει να εκπροσωπήσει την "παγκόσμια πλειοψηφία" όσον αφορά το οικονομικό τους μέλλον. Οποιοδήποτε οικονομικό σχέδιο που δεν εγγυάται την ασφάλεια είναι καταδικασμένο από την αρχή, και έτσι τα γυμνάσια θα γίνουν μόνο πιο εξελιγμένα καθώς οι επίσημες κοινές επιχειρήσεις ασφαλείας θα παγιώνονται.

Το Αζερμπαϊτζάν, το Καζακστάν, το Ομάν, το Πακιστάν και η Νότια Αφρική προσκλήθηκαν επίσης ως παρατηρητές της άσκησης - χώρες που είτε ανήκουν στη συμμαχία BRICS ή/και SCO είτε έχουν περιφερειακή σημασία και συμφέροντα ασφαλείας όσον αφορά τους εμπορικούς δρόμους. Είναι σαφές ότι η ναυτική συμμαχία αποδεικνύει σε όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη ότι οι μονοπολικές "εγγυήσεις ασφαλείας" είναι παρωχημένες σε σύγκριση με αυτό που έχουν να προσφέρουν - αμοιβαία συνεργασία και σεβασμό της κυριαρχίας με ταυτόχρονη εγγύηση ικανών αντιδράσεων ασφαλείας.

Τα ναυτικά γυμνάσια θα γίνουν μόνο πιο εξελιγμένα και πιο συνηθισμένα καθώς οι απαιτήσεις ασφαλείας αυξάνονται και οι οικονομικές συμμαχίες βαθαίνουν. Για παράδειγμα, με την απόκτηση από το Ιράν του ρωσικού Su-35 και την εξελισσόμενη σειρά αεροσκαφών από τον Λαϊκό Απελευθερωτικό Στρατό της Κίνας, τα εναέρια στοιχεία θα προστεθούν όχι μόνο στις θαλάσσιες ασκήσεις αλλά και στις ασκήσεις χερσαίας άμυνας.

Η ζώνη ασφαλείας που σφυρηλατήθηκε από την τριπλή συμμαχία είναι βέβαιο πως θα επεκταθεί, προς μεγάλη απογοήτευση των Αμερικανών ιμπεριαλιστών - οι οποίοι απέτυχαν να συγκροτήσουν έναν ικανό ναυτικό συνασπισμό ακόμη και ως απάντηση στην αμυντική επιχείρηση της Υεμένης, με την "Επιχείρηση Φρουρός της Ευημερίας" να καταρρέει πριν καν αποπλεύσει το πρώτο πλοίο.

Οι χώρες θα πρέπει σύντομα να επιλέξουν μεταξύ κυριαρχίας και πολυπολικότητας ή υποταγής και ηγεμονίας. Το ερώτημα που απομένει: τι περιμένει ο κόσμος ως απάντηση από μια παρακμάζουσα αυτοκρατορία, η οποία δεν μπορεί να συγκεντρώσει ούτε καν αρκετούς συμμάχους για έναν ικανό συνασπισμό; Η Ρωσία, η Κίνα και το Ιράν φαίνεται να έχουν την πρόθεση να είναι προετοιμασμένες για το χειρότερο, προς όφελος της παγκόσμιας πλειοψηφίας.

* Ο Shabbir Rizvi είναι πολιτικός αναλυτής με έδρα το Σικάγο και επικεντρώνεται στην εσωτερική ασφάλεια και την εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail