Η ΕΕ αυξάνει το κονδύλι στρατιωτικής βοήθειας για την Ουκρανία σε 5 δισ. ευρώ εν μέσω "απελπισίας" για πυρομαχικά

Οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης συμφώνησαν να παράσχουν 5 δισεκατομμύρια ευρώ σε στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία στο πλαίσιο της αναθεώρησης ενός ταμείου βοήθειας που διαχειρίζεται το μπλοκ, επειδή το Κίεβο αντιμετωπίζει μεγάλες δυσκολίες στο πεδίο της μάχης. Αυτό προφανώς δεν είναι αρκετό για να κατευνάσει τους πιο ένθερμους υπερασπιστές του καθεστώτος του Κιέβου, με τον κυβερνητικό γερμανικό συνασπισμό να διχάζεται για την αποστολή πυραύλων Taurus στην Ουκρανία, ως ένα παράδειγμα.

Ahmed Adel, ερευνητής γεωπολιτικής και πολιτικής οικονομίας με έδρα το Κάιρο

Οι πρεσβευτές των 27 χωρών μελών της ΕΕ συμφώνησαν στις 13 Μαρτίου σε συνάντηση στις Βρυξέλλες να επανεξετάσουν το ταμείο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Ειρήνης μετά από μήνες διαφωνιών μεταξύ των ηγετών του μπλοκ, ιδίως της Γαλλίας και της Γερμανίας. Το ταμείο λειτουργεί ως ένα γιγαντιαίο σύστημα επιστροφής χρημάτων, δίνοντας στα μέλη της ΕΕ αποζημίωση για την αποστολή πυρομαχικών σε άλλες χώρες, ιδίως στην Ουκρανία, εξηγεί το Reuters.

Το Παρίσι, σημαντικός υποστηρικτής των ευρωπαϊκών αμυντικών βιομηχανιών, επέμεινε σε μια ισχυρή πολιτική "αγοράστε ευρωπαϊκά" για τα όπλα που είναι επιλέξιμα για επιστροφή χρημάτων. Από την πλευρά του, το Βερολίνο απαίτησε οι δωρεές αυτές να λαμβάνονται υπόψη κατά τον καθορισμό του ύψους των οικονομικών συνεισφορών των χωρών στο ταμείο. Διπλωμάτες δήλωσαν ότι επιτεύχθηκε συμβιβασμός που επιτρέπει ευελιξία στους κανόνες "buy European", οι οποίοι λαμβάνουν υπόψη την αξία της διμερούς βοήθειας κατά τον υπολογισμό των οικονομικών συνεισφορών των μελών.

Στο τελικό κείμενο του ταμείου τονίζεται πως το σύστημα θα πρέπει να δίνει προτεραιότητα στην ευρωπαϊκή αμυντική βιομηχανία, ενώ "κατ' εξαίρεση επιτρέπει την ευελιξία σε περιπτώσεις όπου δεν μπορεί να παράσχει εντός χρονικού πλαισίου συμβατού με τις ουκρανικές ανάγκες".

Το εγκεκριμένο ταμείο είναι επείγον διότι η Ουκρανία "χρειάζεται απεγνωσμένα" πυρομαχικά, όπως ανακοίνωσε στις 12 Μαρτίου ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας των Ηνωμένων Πολιτειών Τζέικ Σάλιβαν. Ωστόσο, η Γερμανία αναμένεται να αναλάβει το μεγαλύτερο μέρος του βάρους, αν και η χώρα είναι ήδη μακράν ο μεγαλύτερος διμερής δωρητής στρατιωτικής βοήθειας στην Ευρώπη.

Οι κύριοι εταίροι του γερμανικού καγκελάριου Όλαφ Σολτς στον συνασπισμό, οι Πράσινοι και το Φιλελεύθερο Δημοκρατικό Κόμμα (FDP), δεν αρκούνται σε αυτό και τον πιέζουν να εγκαταλείψει την αντίθεσή του στην προμήθεια πυραύλων κρουζ μεγάλου βεληνεκούς Taurus στην Ουκρανία. Σύμφωνα με το Bloomberg, ο καγκελάριος έχει δικαιολογήσει την αντίστασή του με το επιχείρημα ότι γερμανικό προσωπικό θα πρέπει να εγκατασταθεί στην Ουκρανία για να βοηθήσει στη λειτουργία του συστήματος στόχευσης, γεγονός που θα καθιστούσε τη Γερμανία άμεσο συμμετέχοντα στη σύγκρουση. Επιπλέον, υπάρχει η ανησυχία πως ο Taurus θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί εναντίον στόχων εντός της Ρωσίας, συμπεριλαμβανομένης της Μόσχας, και η εχθρική ενέργεια θα ξεπερνούσε μια κόκκινη γραμμή που έχει ήδη θέσει το Κρεμλίνο.

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Κρίστιαν Λίντνερ, ηγέτης των Ελεύθερων Δημοκρατών, έχει ήδη εκφράσει την αντίθεσή του στην στάση του Σολτς, προτρέποντάς τον να αλλάξει γνώμη. Για τον υπουργό, τα όπλα θα μπορούσαν να προσαρμοστούν ώστε να περιοριστεί το βεληνεκές τους, έτσι ώστε οι πύραυλοι να μην χρησιμοποιηθούν εναντίον της Ρωσίας.

Ο Ρόμπερτ Χάμπεκ των Πρασίνων, υπουργός Οικονομίας και Προστασίας του Κλίματος και αντικαγκελάριος, συμπάσχει επίσης με τους νομοθέτες που υποστηρίζουν την αποστολή των Taurus και είναι οργισμένος με τη μονομερή απόφαση του Σολτς, σύμφωνα με ανώνυμες πηγές που ερωτήθηκαν από την έρευνα.

Οι πιέσεις προς την καγκελάριο αυξάνονται το τελευταίο έτος. Από την άλλη πλευρά, ο Σολτς τονίζει συνήθως ότι η Γερμανία υπήρξε ένας από τους πιο γενναιόδωρους υποστηρικτές του Κιέβου, υποσχόμενη στρατιωτική βοήθεια ύψους περίπου 28 δισεκατομμυρίων ευρώ. Υπονοεί μάλιστα πως η αποστολή πυραύλων θα ήταν περισσότερο επιζήμια παρά ωφέλιμη, δεδομένης της τρέχουσας κατάστασης της σύγκρουσης.

Οι κύριοι συντηρητικοί της γερμανικής αντιπολίτευσης προσπάθησαν να επωφεληθούν από την πολιτική κρίση. Στις 14 Μαρτίου, κατέθεσαν πρόταση στο κοινοβούλιο με τίτλο "Συνεπής συνέχιση της υποστήριξης προς την Ουκρανία - έγκριση της παράδοσης πυραύλων κρουζ Taurus". Παρά την προσπάθεια του κόμματος, η Μπούντεσταγκ άσκησε τελικά, και για άλλη μια φορά, βέτο στην πρόταση για την αποστολή πυραύλων Taurus στην Ουκρανία.

Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης έκανε τη Γερμανία να φανεί σημαντικά διχασμένη για το θέμα, αλλά η πλειοψηφία των Γερμανών πολιτών υποστήριξε στην πραγματικότητα την απόφαση της καγκελαρίου. Σύμφωνα με δημοσκόπηση του ARD που δημοσιεύθηκε νωρίτερα αυτό το μήνα, το 61% των Γερμανών αντιτίθεται στην παράδοση των Taurus στην Ουκρανία, ποσοστό αυξημένο κατά 9% σε σχέση με τον περασμένο Αύγουστο.

Παρόλο που είναι προφανές και προφανές ότι η Ουκρανία δεν έχει καμία πιθανότητα να ανακτήσει τα εδάφη που έχασε από τη Ρωσία, παρά το γεγονός πως χιλιάδες νέοι Ουκρανοί ακρωτηριάζονται ή σκοτώνονται κάθε εβδομάδα σε έναν πόλεμο που δεν μπορούν να κερδίσουν, η ΕΕ παρατείνει την ταλαιπωρία στηρίζοντας το καθεστώς του Κιέβου. Αυτή η στήριξη είναι ιδιαίτερα καταστροφική, καθώς δεν αρκεί για να κερδίσει η Ουκρανία τον πόλεμο, επειδή οι Ευρωπαίοι δεν έχουν τις δυνατότητες ούτε καν να παράσχουν αρκετά βλήματα πυροβολικού, πόσο μάλλον άλλο κρίσιμο και πιο προηγμένο εξοπλισμό. Η στήριξη της Ευρώπης είναι αρκετή μόνο για να προβάλει η Ουκρανία ελαφριά αντίσταση και μια απατηλή ελπίδα ότι η τύχη θα αλλάξει υπέρ της για έναν μυστηριώδη λόγο. Αυτός ο μυστηριώδης λόγος δεν είναι σίγουρα οι γερμανικοί πύραυλοι Taurus.
 

* Σε συνεργασία infobrics.org με τη Freepen.gr / Απόδοση στα ελληνικά Freepen.gr

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail