Έχει ήδη ξεκινήσει η τραπεζική κρίση του 2024;

Μας προειδοποίησαν ότι περισσότερες τράπεζες θα βρεθούν σύντομα σε βαθιά προβλήματα. Στην πραγματικότητα, μόλις χθες είπα στους αναγνώστες μου να κυκλώσουν την 11η Μαρτίου γιατί τότε θα επιτραπεί να λήξει ένα πολύ σημαντικό πρόγραμμα της Ομοσπονδιακής Τράπεζας που στηρίζει τις τράπεζές μας. Δυστυχώς, δεν χρειάστηκε καν να περιμένουμε την 11η Μαρτίου για να ξεκινήσει η δράση.
 
Michael Snyder - theeconomiccollapseblog.com / Παρουσίαση Freepen.gr
 
Το πρωί της Τετάρτης, οι μετοχές της New York Community Bank κατέρρευσαν. Η Zero Hedge ανέφερε το δράμα καθώς εκτυλίσσονταν:
Κάποτε το αγαπημένο παιδί της μικρής τραπεζικής κρίσης που επέστρεψε, η New York Community Bancorp κατέρρευσε κατά 45% σε νέα χαμηλά 30 ετών μετά την αναφορά της Wall Street Journal ότι η τράπεζα επιδιώκει να αυξήσει μετοχικό κεφάλαιο σε μια προσπάθεια να ενισχύσει την εμπιστοσύνη στον προβληματικό περιφερειακό δανειστή.

Σύμφωνα με άτομα που γνωρίζουν το θέμα, η NYCB έστειλε τραπεζίτες για να μετρήσουν το ενδιαφέρον των επενδυτών για αγορά μετοχών στην εταιρεία.

Δεν υπάρχει καμία εγγύηση πως θα υπάρξει συμφωνία ή ότι κάποιος θα πετύχει να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις της τράπεζας, οι οποίες από το πρωί της Τετάρτης είχαν οδηγήσει σε πτώση περίπου 80% της τιμής της μετοχής της από τον Ιανουάριο.
Με την έναρξη του Ιανουαρίου, οι μετοχές της New York Community Bank πωλούνταν για περισσότερα από 10 δολάρια.

Κάποια στιγμή την Τετάρτη διαπραγματεύονταν λιγότερο από 2 δολάρια.

Γιατί λοιπόν η Κοινοτική Τράπεζα της Νέας Υόρκης αντιμετωπίζει τόσο προβλήματα;

Λοιπόν, μας λένε πως είναι επειδή «η ποιότητα των δανείων της για εμπορικά ακίνητα έχει επιδεινωθεί»:
Η τράπεζα αντιμετώπισε κρίση τους τελευταίους μήνες μετά την επιδείνωση της ποιότητας των δανείων της για εμπορικά ακίνητα και οι οίκοι αξιολόγησης υποβάθμισαν το πιστωτικό της καθεστώς σε σκουπίδια.

Οι εταιρείες εγκαταλείπουν τα γραφεία και τους χώρους λιανικής στο κέντρο της πόλης – αφού ο Covid ομαλοποίησε την εργασία από το σπίτι και επηρέασε την πτώση των αγορών στο κέντρο της πόλης.

Αυτό άφησε τους ιδιοκτήτες εμπορικών κτιρίων να μην μπορούν να πληρώσουν δανειστές όπως η NYCB. Περίπου το 16% των δανείων της προορίζονται για απόκτηση, ανάπτυξη και κατασκευή εμπορικών ακινήτων.

Με άλλα λόγια, η Κοινοτική Τράπεζα της Νέας Υόρκης κάθεται σε ένα βουνό κακών εμπορικών δανείων για ακίνητα.

Εδώ και πολύ καιρό, λέω στους αναγνώστες μου ότι θα ζήσουμε τη μεγαλύτερη κρίση εμπορικών ακινήτων στην ιστορία των ΗΠΑ.

Τώρα, έχουμε φτάσει σε ένα στάδιο όπου κανείς δεν μπορεί να αρνηθεί αυτό που συμβαίνει. Στην πραγματικότητα, ο δισεκατομμυριούχος επενδυτής ακινήτων Barry Sternlicht λέει πως θα υπάρξουν απώλειες ενός τρισεκατομμυρίου δολαρίων σε ακίνητα γραφείων στις ΗΠΑ:
Υπάρχουν αυξανόμενες ενδείξεις ότι τα εμπορικά ακίνητα αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα.

Ο Barry Sternlicht, δισεκατομμυριούχος επενδυτής ακινήτων και διευθύνων σύμβουλος της Starwood Capital, προέβλεψε πρόσφατα ζημίες 1 τρισεκατομμυρίου δολαρίων μόνο σε ακίνητα γραφείων.

Περισσότερα από 900 δισεκατομμύρια δολάρια, ή το 20% πλέον του συνολικού χρέους που οφείλονται σε εμπορικά και πολυοικογενειακά ακίνητα των ΗΠΑ, θα ωριμάσουν φέτος, ανέφερε αυτή την εβδομάδα το Bloomberg. Οι δανειολήπτες μπορεί να μην έχουν άλλη επιλογή από το να αναχρηματοδοτήσουν με πολύ υψηλότερα επιτόκια ή να πουλήσουν τα ακίνητά τους με μεγάλη έκπτωση.
Δεν έχουμε ξαναδεί κάτι τέτοιο.

Και πρόκειται να έχει τεράστιες επιπτώσεις στις χρηματοπιστωτικές αγορές.

Σύμφωνα με το Bloomberg, τις τελευταίες εβδομάδες οι επενδυτές ομολόγων «τιμώρησαν τις τράπεζες με μεγάλη έκθεση σε εμπορικά ακίνητα»:
Οι επενδυτές ομολόγων έχουν τιμωρήσει τις τράπεζες με μεγάλη έκθεση σε εμπορικά ακίνητα, προσθέτοντας δυνητικά ακόμη μεγαλύτερη πίεση στα κέρδη των δανειστών καθώς η Wall Street προσπαθεί να αξιολογήσει πόσο ευρέως θα εξαπλωθεί ο πόνος στο χρέος ακινήτων στο χρηματοπιστωτικό σύστημα.
Δυστυχώς, αυτό που έχουμε δει μέχρι τώρα είναι μόνο η αρχή.

Εκατοντάδες τράπεζες σε όλη τη χώρα πνίγονται σε κακά δάνεια για εμπορικά ακίνητα και η σφαγή θα είναι τεράστια.

Αλλά προς το παρόν, υπάρχουν κάποια καλά νέα.

Κάπως έτσι, η Κοινοτική Τράπεζα της Νέας Υόρκης μπόρεσε να εντοπίσει άτομα που είναι πρόθυμα να εισφέρουν ένα δισεκατομμύριο δολάρια στο προβληματικό χρηματοπιστωτικό ίδρυμα
Οι μετοχές της New York Community Bank εκτινάχθηκαν στα ύψη σήμερα το απόγευμα, αφού ο δανειστής ανακοίνωσε αύξηση κεφαλαίου 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων και νέα ηγεσία.

Η NYCB συμφώνησε σε συμφωνία με πολλές εταιρείες επενδύσεων σε αντάλλαγμα μετοχικό κεφάλαιο στην περιφερειακή τράπεζα, ανακοίνωσε το απόγευμα της Τετάρτης.

Αυτές οι εταιρείες περιλαμβάνουν τις Hudson Bay Capital, Reverence Capital Partners και Liberty Strategic Capital, με επικεφαλής τον πρώην υπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ, Steven Mnuchin.
Θα είναι αρκετό αυτό για να σωθεί η Κοινοτική Τράπεζα της Νέας Υόρκης;

Από βραχυπρόθεσμη άποψη, νομίζω ότι θα βοηθήσει.

Αλλά μακροπρόθεσμα δε νομίζω ότι η New York Community Bank θα επιβιώσει.

Φυσικά το ίδιο πράγμα θα μπορούσε να ειπωθεί για εκατοντάδες άλλες τράπεζες των ΗΠΑ.

Στην πραγματικότητα, όπως συζήτησα χθες, ο Kevin O'Leary της φήμης "Shark Tank" είναι πεπεισμένος πως χιλιάδες τράπεζες των ΗΠΑ θα χρεοκοπήσουν τα επόμενα χρόνια.

Εν τω μεταξύ, τα σημάδια προβλημάτων συνεχίζουν να ξεσπούν για την οικονομία στο σύνολό της.

Σύμφωνα με έρευνα που διεξήχθη πρόσφατα από το ResumeBuilder, το 38 τοις εκατό των επιχειρηματικών ηγετών των ΗΠΑ αναμένουν από τις εταιρείες τους να προβούν σε απολύσεις το 2024:
Το 2024 φαίνεται ήδη ζοφερό. Και είναι μόλις Φεβρουάριος.

Το 38% των ηγετών επιχειρήσεων που ερωτήθηκαν από το ResumeBuilder πιστεύουν ότι είναι πιθανές απολύσεις στις εταιρείες τους φέτος και περίπου οι μισοί λένε πως οι εταιρείες τους θα εφαρμόσουν πάγωμα προσλήψεων. Το ResumeBuilder μίλησε με περίπου 900 ηγέτες σε οργανισμούς με περισσότερους από 10 υπαλλήλους. Οι μισοί από τους ερωτηθέντες ανέφεραν ως αιτία τις ανησυχίες για ύφεση.

Ένας άλλος σημαντικός παράγοντας: η τεχνητή νοημοσύνη. Περίπου τέσσερις στους 10 ερωτηθέντες δήλωσαν ότι θα προβούν σε απολύσεις αφού αντικαθιστούν τους εργαζομένους με τεχνητή νοημοσύνη, καθώς το Dropbox, η Google και η IBM έχουν ήδη ανακοινώσει περικοπές θέσεων εργασίας για αυτόν ακριβώς το λόγο.
Με την άντληση τρισεκατομμυρίων επί τρισεκατομμυρίων δολαρίων στο σύστημα, αυτοί που λειτουργούσαν πράγματα μπόρεσαν να διατηρήσουν την οικονομία στηριγμένη για λίγο.

Αλλά στην πορεία δημιούργησαν έναν τεράστιο πληθωρισμό, και τώρα η αναπόφευκτη κατάρρευση έρχεται ούτως ή άλλως.

Η οικονομία των ΗΠΑ αντιμετωπίζει πολύ περισσότερα προβλήματα από ό,τι οι περισσότεροι άνθρωποι αντιλαμβάνονται.

Θα εισέλθουμε σε μια περίοδο μεγάλης οικονομικής αναταραχής, καθώς η πιο χαοτική εκλογική περίοδος στην ιστορία των ΗΠΑ κροταλίζει τα ίδια τα θεμέλια της κοινωνίας μας.

Ελπίζω λοιπόν να απολαύσατε την «νηνεμία» που βιώνουμε στις αρχές του τρέχοντος έτους, γιατί σίγουρα τα πράγματα θα γίνουν πολύ «ενδιαφέροντα» τους επόμενους μήνες.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail