Η Σουηδία κλείνει την έρευνα για το Nord Stream και την παραδίδει στη Γερμανία

Οι αξιωματούχοι δηλώνουν σήμερα ότι δεν έχουν πλέον "δικαιοδοσία" για την έρευνα σχετικά με το σαμποτάζ στον αγωγό το Σεπτέμβριο του 2022

Οι Σουηδοί αξιωματούχοι που ερευνούν την έκρηξη των αγωγών Nord Stream στις 2022 Σεπτεμβρίου δηλώνουν ότι κλείνουν την έρευνά τους και την παραδίδουν στους Γερμανούς ομολόγους τους, χωρίς να προσφέρουν νέα στοιχεία για το "ποιος το έκανε".

Kelley Beaucar Vlahos - responsiblestatecraft.org / Παρουσίαση Freepen.gr

Ο Σουηδός εισαγγελέας Mats Ljungqvist δήλωσε σε ανακοίνωσή του την Τετάρτη πως "η έρευνα ήταν συστηματική και διεξοδική", αλλά, "στο πλαίσιο της κατάστασης που έχουμε τώρα, μπορούμε να δηλώσουμε ότι δεν ισχύει η σουηδική δικαιοδοσία".

Ο Ljungqvist πρόσθεσε πως "η γερμανική έρευνα συνεχίζεται και λόγω της μυστικότητας που επικρατεί στη διεθνή νομική συνεργασία, δεν μπορώ να σχολιάσω περαιτέρω τη συνεργασία που έχει πραγματοποιηθεί".

"Δε θα μπορέσω επίσης να σχολιάσω τίποτα περαιτέρω σχετικά με τα συμπεράσματα της σουηδικής έρευνας ή να σχολιάσω τυχόν ύποπτα πρόσωπα στη σουηδική έρευνα", δήλωσε ο Ljungqvist.

Η Δανία και η Γερμανία διεξάγουν επίσης επίσημες έρευνες για το σαμποτάζ. Σύμφωνα με το MarketWatch, το οποίο μεταδίδει την ιστορία σήμερα το πρωί, οι αξιωματούχοι της Δανίας δεν είχαν επίσημο σχόλιο, ενώ οι Γερμανοί αξιωματούχοι η έρευνά τους "δεν έχει ακόμη τελειώσει οριστικά, αλλά αναμένουμε να είμαστε σε θέση να προβούμε σε ανακοίνωση σε σύντομο χρονικό διάστημα".

Αυτό σίγουρα αποτελεί απογοήτευση για όσους περίμεναν κάποια λύση στο μυστήριο, το οποίο ξεκίνησε στις 26 Σεπτεμβρίου 2022, όταν ήρθαν αναφορές για ζημιές και διαρροές στους αγωγούς φυσικού αερίου Nord Stream 1 και Nord Stream 2 που κινούνται από τη Ρωσία προς τη Γερμανία κάτω από τη Βαλτική Θάλασσα. Οι ερευνητές έκτοτε περιόρισαν ότι επρόκειτο για μια πράξη δολιοφθοράς και πιθανότατα για κρατικό παράγοντα, αν και πιθανότατα όχι για τη Ρωσία, η οποία αρχικά κατηγορήθηκε για την πράξη από πολλά δημόσια πρόσωπα στον Τύπο.

Όλα τα σημάδια από την επέτειο του ενός έτους από τις εκρήξεις δείχνουν - με έντονο νέον - την Ουκρανία ως τον ένοχο. Δεν συμφωνούν βέβαια όλοι με αυτό. Το Φεβρουάριο του 2023, ο βετεράνος δημοσιογράφος Sy Hersh προκάλεσε ο ίδιος σεισμό στα μέσα ενημέρωσης, αναφέροντας πως ήταν μια μονάδα μυστικών δυτών του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ, με τις ευλογίες της κυβέρνησης Μπάιντεν, που ανατίναξε τους αγωγούς. Αν και ποτέ δεν ακολούθησε το αρχικό του ρεπορτάζ με νέες ή επιβεβαιωτικές πληροφορίες, υποστηρίζει ότι η δική του εκδοχή των γεγονότων είναι η πιο αληθινή.

"Δε θα σταθώ στην αποτυχία των κυρίαρχων μέσων ενημέρωσης να παρακολουθήσουν αυτή την ιστορία - κάποιοι δημοσιογράφοι, όπως έμαθα πριν από δεκαετίες, έχουν εσωτερικές πηγές και άλλοι όχι", έγραψε στις 6 Φεβρουαρίου, την επέτειο της έκθεσης-βόμβα του. Είχε απορριφθεί κατηγορηματικά από την κυψέλη των κυρίαρχων μέσων ενημέρωσης, τα οποία όντως ακολουθούν έκτοτε κάθε στοιχείο εκτός από αυτό.

Αυτό δε σημαίνει ότι τα ουκρανικά ίχνη δεν ήταν συναρπαστικά, αν και απομάκρυναν το ενδιαφέρον όλο και περισσότερο από την Ουάσινγκτον. Χάρη στις διαβόητες διαρροές του Discord την άνοιξη του 2023, μάθαμε πως η CIA είχε προειδοποιήσει τους Ευρωπαίους συμμάχους ότι "ο ουκρανικός στρατός είχε σχεδιάσει μια μυστική επίθεση στο υποθαλάσσιο δίκτυο, χρησιμοποιώντας μια μικρή ομάδα δυτών που αναφερόταν απευθείας στον αρχιστράτηγο των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων", τουλάχιστον τρεις μήνες πριν από τις πραγματικές εκρήξεις".

Δεν είναι σαφές ότι η Ουκρανία το πραγματοποίησε ποτέ. Περαιτέρω αναφορές το 2023 έδειξαν πως ένα μικρό σκάφος με την ονομασία "Ανδρομέδα" είχε νοικιαστεί και χρησίμευσε ως σκάφος για τη μεταφορά μιας μονάδας άτακτων φιλο-ουκρανικών σαμποτέρ. Στη συνέχεια, μια εξαντλητική έρευνα από 19 συγγραφείς του Der Spiegel ανέφερε ότι όλοι οι δρόμοι οδηγούσαν πράγματι στην ουκρανική κυβέρνηση, λέγοντας πως οι Γερμανοί ερευνητές είχαν ελάχιστες αμφιβολίες ότι ένας Ουκρανός κομάντο ήταν υπεύθυνος για την ανατίναξη των αγωγών.

Πιο πρόσφατα, σε μια παράξενη ανατροπή, η Washington Post ανέφερε πως ένας Ουκρανός στρατιωτικός που "συνδέεται με τα υψηλότερα επίπεδα των ουκρανικών μυστικών υπηρεσιών", ο οποίος τυχαίνει επίσης να βρίσκεται στη φυλακή για άλλες κατηγορίες, υποτίθεται ότι έπαιξε βασικό ρόλο στο σαμποτάζ του αγωγού Nord Stream πέρυσι. Ο Ρομάν Τσερβίνσκι, μέσω του δικηγόρου του, διέψευσε αυτή την ιστορία και την αποκαλεί "ρωσική προπαγάνδα". Αυτό έγινε το Νοέμβριο.

Όταν οι αγωγοί καταστράφηκαν το Σεπτέμβριο του 2022, ο mainstream σχολιασμός έσπευσε να κατηγορήσει τη Ρωσία, παρόλο που οι αγωγοί ήταν κατά πλειοψηφία ρωσικής ιδιοκτησίας (51%) και θα έβλαπταν μόνο τις μελλοντικές πιθανότητες της Ρωσίας να εξάγει φυσικό αέριο (ο Nord Stream 1 εξήγαγε περιορισμένες προμήθειες στην Ευρώπη πριν από τις εκρήξεις, αλλά στο υψηλότερο σημείο του εξήγαγε το 35% του φυσικού αερίου της ΕΕ- ο Nord Stream 2 δεν είχε τεθεί ποτέ σε λειτουργία). Μετά το σαμποτάζ, η ώθηση των εξαγωγών φυσικού αερίου για την Ευρώπη οδηγείται πλέον από τις ΗΠΑ, τα ΗΑΕ και τις Κάτω Χώρες.

"Οι Ηνωμένες Πολιτείες χωρίς αμφιβολία (έχουν επωφεληθεί)", δήλωσε ο συνάδελφός μου στο QI, Anatol Lieven, στο RS κατά την επέτειο ενός έτους από τις εκρήξεις. "Έκαναν πολύ πιο δύσκολο για τη Γερμανία να επιστρέψει ποτέ σε μια εντατική ενεργειακή σχέση με τη Ρωσία και έκαναν τη Γερμανία και άλλες ευρωπαϊκές χώρες ακόμη πιο μόνιμα εξαρτημένες από τις εισαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου από τις Ηνωμένες Πολιτείες".

Γιατί να ωφεληθεί η Ουκρανία; "Ο στόχος, λένε, ήταν να στερηθεί η Μόσχα μια σημαντική πηγή εσόδων για τη χρηματοδότηση του πολέμου κατά της Ουκρανίας. Και ταυτόχρονα να στερήσει μια για πάντα από τον Πούτιν το σημαντικότερο εργαλείο εκβιασμού του κατά της γερμανικής κυβέρνησης", σύμφωνα με το δημοσίευμα του Der Spiegel τον Αύγουστο.

Παρ' όλα αυτά, έχει περάσει πολύς καιρός από τότε που οι εκρήξεις οδήγησαν τον ευρωβουλευτή Radoslaw Sikorski, σύζυγο του φιλο-ουκρανού κομματικού παράγοντα και αμερικανό συγγραφέα Anne Applebaum, να δηλώσει στο Twitter "Ευχαριστώ, ΗΠΑ", αμέσως μετά την είδηση που έγινε γνωστή το Σεπτέμβριο του 2022. Φαίνεται ότι θα περάσει ακόμη περισσότερος χρόνος μέχρι να πάρουμε οριστικές απαντήσεις - αν ποτέ.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail