Μετά την Αντίβκα, ο Ζελένσκι επιμένει ότι οι Ρώσοι χάνουν

Volodymyr Zelensky speaks at the Munich Security Conference, Feb. 17, 2023. (David Hecker/MSC)
FROM YOUR SITE ARTICLES
Εν τω μεταξύ, ο Γερμανός καγκελάριος ενώνεται με τους Ευρωπαίους αρχηγούς που υπόσχονται περισσότερα χρήματα στην Ουκρανία και το ΝΑΤΟ

ΜΟΝΑΧΟ, ΓΕΡΜΑΝΙΑ - Αν η αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Καμάλα Χάρις κυριάρχησε την πρώτη ημέρα της Διάσκεψης του Μονάχου για την Ασφάλεια με τις παρατηρήσεις της, σήμερα ήταν η σειρά του καγκελάριου της Γερμανίας Όλαφ Σολτς και του προέδρου της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Marc Martorell Junyen - responsiblestatecraft.org / Παρουσίαση Freepen.gr

Δεν ήταν μόνο ο Ζελένσκι που όπως ήταν λογικό αφιέρωσε ολόκληρη την ομιλία του στον πόλεμο στην Ουκρανία, αλλά και ο Σολτς. Ο Γερμανός καγκελάριος, ενώ καυχιόταν πως η χώρα του θα διαθέσει φέτος το 2% του ΑΕΠ της για αμυντικές δαπάνες, σημείωσε ότι "εμείς οι Ευρωπαίοι πρέπει να κάνουμε πολύ περισσότερα για την ασφάλειά μας τώρα και στο μέλλον".

Σε μια σύντομη αλλά σαφή αναφορά στις πρόσφατες δηλώσεις του Τραμπ για το ΝΑΤΟ, ο Σολτς είπε πως "οποιαδήποτε σχετικοποίηση της εγγύησης αμοιβαίας άμυνας του ΝΑΤΟ θα ωφελήσει μόνο εκείνους που, όπως και ο Πούτιν, θέλουν να μας αποδυναμώσουν". Σχετικά με τη συζήτηση για τα όπλα και το βούτυρο, η οποία είναι ιδιαίτερα επίκαιρη στη Γερμανία λόγω της αμελητέας οικονομικής ανάπτυξης, ο Scholz αναγνώρισε ότι οι επικριτικές φωνές λένε: "Δεν θα έπρεπε να χρησιμοποιούμε τα χρήματα για άλλα πράγματα;". Προτίμησε όμως να μην εμπλακεί σε αυτή τη συζήτηση, σημειώνοντας αντ' αυτού ότι "η Μόσχα υποδαυλίζει τη φλόγα αυτών των αμφιβολιών με στοχευμένες εκστρατείες παραπληροφόρησης και με προπαγάνδα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης".

Τον Scholz ακολούθησε στο βήμα ο Zelensky. Είχαν ήδη συναντηθεί την Παρασκευή, όταν ο Ουκρανός πρόεδρος υπέγραψε ξεχωριστές συμφωνίες ασφαλείας με τη γαλλική και τη γερμανική κυβέρνηση. Το άμεσο πλαίσιο, ωστόσο, διαμορφώθηκε από την είδηση ότι η Ουκρανία διέταξε την πλήρη αποχώρηση από την πόλη Αβντίεβκα στην ανατολική Ουκρανία πριν από τα ξημερώματα του Σαββάτου.

Η κατάληψη της πόλης από τους Ρώσους αποτελεί την πιο σημαντική ήττα για την Ουκρανία μετά την αποτυχία της αντεπίθεσής της πέρυσι. Σχετικά με την απώλεια της Avdiivka, ο Zelensky δήλωσε πως η Ουκρανία έχασε έναν στρατιώτη για κάθε επτά στρατιώτες που έχασαν τη ζωή τους από τη ρωσική πλευρά. Αυτό, ωστόσο, είναι δύσκολο να συμβιβαστεί με τις αναφορές για την εσπευσμένη ουκρανική υποχώρηση, με έναν Ουκρανό στρατιώτη να εξηγεί ότι "ο δρόμος προς την Αβντίεβκα είναι γεμάτος με τα πτώματά μας".

Καθ' όλη τη διάρκεια της ομιλίας του, ο Ζελένσκι αναφέρθηκε επανειλημμένα στη σημασία της υπεράσπισης αυτού που αποκάλεσε "παγκόσμια τάξη βασισμένη σε κανόνες" με την ήττα της Ρωσίας. Αν υπήρχε ένα συμπέρασμα που ο Ζελένσκι ήθελε να αποτυπωθεί στο ακροατήριο: "Παρακαλώ μην ρωτάτε την Ουκρανία πότε θα τελειώσει ο πόλεμος. Ρωτήστε τον εαυτό σας γιατί ο Πούτιν είναι ακόμα σε θέση να τον συνεχίσει".

Το μέλλον του ΝΑΤΟ ήταν ένα από τα κύρια θέματα της ημέρας. Οι Ευρωπαίοι ηγέτες συμφώνησαν ότι η Ευρώπη πρέπει να δαπανήσει περισσότερα για την άμυνα και κατά καιρούς εμφανίστηκαν να ανταγωνίζονται μεταξύ τους για το ποιος έχει δαπανήσει τα περισσότερα για τα όπλα που παραδόθηκαν στην Ουκρανία ή στους εθνικούς αμυντικούς προϋπολογισμούς τους.

Με τη συμμετοχή του Γενικού Γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, σε ένα από τα πάνελ συμμετείχαν δύο από τα πιο πολυσυζητημένα ονόματα που θα αντικαταστήσουν τον Νορβηγό πολιτικό στη σύνοδο κορυφής για την 75η επέτειο του ΝΑΤΟ στην Ουάσινγκτον τον Ιούλιο: Την πρόεδρο της Επιτροπής της ΕΕ Ursula von der Leyen και τον υπηρεσιακό πρωθυπουργό της Ολλανδίας Mark Rutte. Σύμφωνα με δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας Welt am Sonntag, ο πρόεδρος Τζόζεφ Μπάιντεν και ο υφυπουργός του Άντονι Μπλίνκεν προτιμούν τον Γερμανό ηγέτη, αλλά στο Παρίσι, το Λονδίνο και το Βερολίνο προτιμούν τον Ολλανδό πολιτικό.

Η συμμετοχή της Ολλανδίας στα πρώτα κοινά πλήγματα ΗΠΑ-Ηνωμένου Βασιλείου κατά θέσεων των Χούτι στην Υεμένη στις 11 Ιανουαρίου εκλήφθηκε από ορισμένες πλευρές ως ένδειξη των φιλοδοξιών του Ρούτε. Η Ολλανδία ήταν η μόνη χώρα της ΕΕ που συμμετείχε σε αυτές τις αρχικές επιθέσεις.

Το Σάββατο πραγματοποιήθηκε επίσης συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της G7 στο περιθώριο της διάσκεψης. Σε συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε, ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών Αντόνιο Ταγιάνι - ο οποίος προεδρεύει επί του παρόντος της G7 - επανέλαβε την υποστήριξη της ομάδας προς την Ουκρανία. Η τρέχουσα κατάσταση στην Ερυθρά Θάλασσα, όπως συμβαίνει συχνά στη Δύση, παρουσιάστηκε από τον Ταγιάνι ως ένα θέμα διαχωρισμένο από τη Λωρίδα της Γάζας. Οι Χούτι ξεκίνησαν την εκστρατεία τους εναντίον πλοίων στην Ερυθρά Θάλασσα μετά την έναρξη του πολέμου στη Γάζα, ισχυριζόμενοι πως θέλουν να επιβάλουν τον τερματισμό της σύγκρουσης.

Δεν είναι βέβαιο ότι ο τερματισμός του πολέμου στη Γάζα θα τερματίσει τις επιθέσεις των Χούτι, αλλά η παρουσίαση της κατάστασης στην Ερυθρά Θάλασσα ως απειλή για την ελευθερία του εμπορίου θεωρείται από τους ειδικούς ως μυωπική προσέγγιση.

Παρ' όλα αυτά, η Ιταλία θα είναι επικεφαλής της νέας ναυτικής αποστολής της ΕΕ ASPIDES, η οποία θα αναπτυχθεί σύντομα στην Ερυθρά Θάλασσα. Η αποστολή αναμένεται να εγκριθεί από την επόμενη συνεδρίαση των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ τη Δευτέρα. Όταν ρωτήθηκε αν μπορεί να διασφαλίσει ότι η ASPIDES θα παραμείνει μια αμυντική αποστολή, ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών δήλωσε πως η ASPIDES στοχεύει στην υπεράσπιση των εμπορικών πλοίων και ότι αν εκτοξευθούν μη επανδρωμένα αεροσκάφη ή πύραυλοι, θα καταρριφθούν, αλλά δεν θα πραγματοποιηθούν επιθέσεις.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail