Παίζοντας με τη φωτιά: Οι εκκλήσεις στο Ιράκ για την απομάκρυνση των ΗΠΑ μετά την τελευταία επίθεση γίνονται όλο και πιο δυνατές

Οι εκκλήσεις για την απομάκρυνση των αμερικανικών στρατευμάτων από το Ιράκ γίνονται όλο και πιο δυνατές μετά τους τελευταίους βομβαρδισμούς στη δυτική συνοριακή περιοχή της χώρας με τη Συρία, που είχαν ως στόχο εγκαταστάσεις της Hashd al-Sha'abi (PMU) και σκότωσαν 16 στρατιώτες της στη μάχη τους κατά της αναζωπύρωσης των τρομοκρατών του ΙΚ. 

Wesam Bahrani - presstv.ir / Παρουσίαση Freepen.gr

Σε μια μαζική νεκρώσιμη πομπή την Κυριακή που ξεκίνησε από το αρχηγείο της PMU στην οδό Παλαιστίνης της Βαγδάτης παρέστησαν υψηλόβαθμες πολιτικές και στρατιωτικές προσωπικότητες, μεταξύ των οποίων ο Χάντι αλ-Αμέρι, επικεφαλής της οργάνωσης Badr και μέλος της κοινοβουλευτικής συμμαχίας Φατάχ, καθώς και ο επικεφαλής της PMU, Φάλεχ αλ-Φαγιάντ.

Μιλώντας από το βήμα, ο al-Fayadh κάλεσε τον Ιρακινό πρωθυπουργό να επιταχύνει την εκδίωξη των αμερικανικών δυνάμεων από την αραβική χώρα, προειδοποιώντας ότι η Αμερική "παίζει με τη φωτιά" επιτιθέμενη στα γραφεία της διοίκησης της PMU, σε ένα νοσοκομείο και σκοτώνοντας μέλη της που προστάτευαν τα σύνορα.

"Δε θα αφήσουμε αυτό το καθαρό αίμα των αδελφών μας, που αντιπροσωπεύει την αξιοπρέπεια του Ιράκ, να μείνει αναπάντητο... η δολοφονία των αδελφών μας δεν θα περιοριστεί μόνο σε κηδείες και συλλυπητήρια... αυτό είναι παιχνίδι με τη φωτιά, η επίθεση στο Hashd al-Sha'abi είναι παιχνίδι με τη φωτιά", δήλωσε ο επικεφαλής του PMU.

Ο Αλ Φαγιάντ προειδοποίησε ότι η αμερικανική επίθεση "πέρασε μια κόκκινη γραμμή", καλώντας τα ιρακινά πολιτικά στελέχη να "εξαγνίσουν τη γη μας" αποβάλλοντας τις ξένες δυνάμεις, περιγράφοντας το Hashd al-Sha'abi ως το καμάρι του έθνους και των ιρακινών ενόπλων δυνάμεων.  

Η Hashd al-Sha'abi μεταστάθμευσε πρόσφατα στη δυτική ιρακινή επαρχία Anbar στα σύνορα με τη Συρία από τον αρχηγό των ενόπλων δυνάμεων του Ιράκ, τον πρωθυπουργό Mohammed Shia al-Sudani, για να προστατεύσει τις ερήμους που χωρίζουν τις δύο χώρες από τους τρομοκράτες του Daesh.

Οι δυνάμεις που είχαν αποσταλεί στο Άνμπαρ δέχθηκαν επανειλημμένες επιθέσεις το Σάββατο από αμερικανικό πολεμικό αεροσκάφος.

Το ιρακινό υπουργείο Εξωτερικών ανέφερε πως η επίθεση στόχευσε τις ιρακινές δυνάμεις ασφαλείας καθώς και μη στρατιωτικές περιοχές στις περιοχές Ακασάτ και αλ-Καΐμ, γεγονός που "οδήγησε σε θανάτους και τραυματισμούς, συμπεριλαμβανομένων των πολιτών, εκτός από τις ζημιές σε κτίρια κατοικιών και περιουσίες πολιτών".

Το γραφείο του Ιρακινού πρωθυπουργού δημοσίευσε αργότερα ένα βίντεο με τον αλ-Σουντανί να περπατά δίπλα στον αλ-Φαγιάντ καθώς επισκέπτονταν μέλη της PMU που είχαν τραυματιστεί από τα αμερικανικά πλήγματα σε ένα μεγάλο νοσοκομειακό συγκρότημα.

Πλάνα εμφανίστηκαν επίσης με τον Αμπού Φαντέκ, ο οποίος αντικατέστησε τον εκλιπόντα μάρτυρα Αμπού Μαχντί αλ-Μουχάντις ως αναπληρωτής επικεφαλής της Χασντ αλ-Σα'άμπι να επιθεωρεί τα επακόλουθα των αμερικανικών επιθέσεων στην αλ-Καΐμ, μαζί με τον εκτελούντα χρέη προέδρου του ιρακινού κοινοβουλίου, Μοχσέν αλ-Μανταλάουι.

Ο Αμπού Φαντέκ δεν είναι γνωστό ότι εκδίδει δηλώσεις ή δίνει συνεντεύξεις και ομιλίες και είναι αδύνατο να διαβάσει κανείς τη σκέψη του. Ως επικεφαλής της PMU, θα συντονίζει με τον αλ Σουντανί την αποχώρηση των αμερικανικών δυνάμεων.

Σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο επικεφαλής του Συνασπισμού του Κράτους Δικαίου στο ιρακινό κοινοβούλιο και πρώην πρωθυπουργός, Νούρι αλ Μαλίκι, δήλωσε: "Η αμερικανική επίθεση κατά της κυριαρχίας του Ιράκ και η εν ψυχρώ δολοφονία των γιων του έχει επαναληφθεί με πρωτοφανή τρόπο, χωρίς αυτοσυγκράτηση από τη διεθνή κοινότητα".

Ο υποστράτηγος Yahya Rasoul και σύμβουλος του al-Sudani δήλωσε ότι τα αμερικανικά πλήγματα ήρθαν σε "μια στιγμή που το Ιράκ προσπαθεί να εξασφαλίσει τη σταθερότητα της περιοχής".

Καθώς η οργή βράζει, οι ιρακινοί ιθύνοντες πιέζονται να εφαρμόσουν το ψήφισμα 18 που ψηφίστηκε το 2020 για την αποχώρηση όλων των ξένων δυνάμεων από το Ιράκ. Το ψήφισμα ψηφίστηκε μετά τη δολοφονία από τις ΗΠΑ των κορυφαίων διοικητών της αντιτρομοκρατικής μονάδας αντιστράτηγου Qassem Soleimani και του αναπληρωτή επικεφαλής της PMU al-Muhandis.

Η Ουάσινγκτον ισχυρίζεται ότι δεν επιδιώκει κλιμάκωση στην περιοχή, αλλά οι απερίσκεπτοι βομβαρδισμοί της περιοχής κοντά στα σύνορα Ιράκ-Συρίας δεν είναι σίγουρα ο σωστός δρόμος για την αποκλιμάκωση των εντάσεων.

Ο Λευκός Οίκος έσπευσε να ισχυριστεί πως "μαχητές που υποστηρίζονται από το Ιράν" βρίσκονται πίσω από την επίθεση στον Πύργο 22. Ωστόσο, στις τελετές κηδείας την Κυριακή τα φέρετρα των νεκρών στρατιωτών ήταν καλυμμένα με ιρακινές σημαίες και φωτογραφίες του Ιρακινού μάρτυρα αλ Μουχάντις κρατούσαν οι πενθούντες, ενώ ο αλ Φαγιάντ ολοκλήρωσε την ομιλία του με την υπόσχεση να μην απογοητεύσει την κορυφαία θρησκευτική αρχή του Ιράκ Αγιατολάχ Σεγιέντ Αλί αλ Σιστανί στην ιερή πόλη Νατζάφ.

Όλες οι εκδηλώσεις και όλα τα σχόλια δεν είχαν ιρανικό τόνο.

Η Τεχεράνη παρείχε στρατιωτική, υλικοτεχνική και συμβουλευτική υποστήριξη στη Βαγδάτη το καλοκαίρι του 2014, όταν οι τρομοκράτες του ΙΚ κατέλαβαν τα δύο τρίτα της ιρακινής επικράτειας. Αυτό είναι δημοσίως καταγεγραμμένο. Ο εκπαιδευμένος από τις ΗΠΑ ιρακινός στρατός κατέρρευσε. Το Hashd Al-Sha'abi σχηματίστηκε για να απελευθερώσει την κατεχόμενη γη.

Οι ιρακινές δυνάμεις, με αιχμή του δόρατος την PMU, έχουν πλέον την στρατιωτική ικανότητα να διεξάγουν τις δικές τους επιχειρήσεις χωρίς να χρειάζονται την υποστήριξη της Τεχεράνης. Το Ιράν δεν έδωσε ποτέ εντολές για το πώς να ενεργεί η ιρακινή αντίσταση απέναντι στην αμερικανική κατοχή, όπως μαρτυρούν και οι δύο πλευρές.

Το ζήτημα της αποκατάστασης της εθνικής ταυτότητας, της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας του Ιράκ από τις αντι-αμερικανικές παρατάξεις φαίνεται να έχει παραβλεφθεί. Το θέμα της αμερικανικής κατοχής στο Ιράκ δε λαμβάνει καμία ειδησεογραφική κάλυψη στη Δύση.  

Ορισμένοι Αμερικανοί αξιωματούχοι έχουν συνδέσει τις απώλειες των αμερικανικών στρατευμάτων με την Kataib Hezbollah, μια φράξια της Hashd al-Sha'abi στο Ιράκ.

Η ειρωνεία είναι ότι η Kataib Hezbollah, οι κύριες δυνάμεις της οποίας λογοδοτούν στην κυβέρνηση, ενώ ορισμένα μέλη της προσχώρησαν πρόσφατα στην Ισλαμική Αντίσταση στο Ιράκ, συμβούλευσε όλα τα μέλη της να μην επιτίθενται σε αμερικανικές βάσεις από σεβασμό προς την κυβέρνηση.

Η κυβέρνηση του Αλ Σουντανί επεξεργάζεται επί του παρόντος ένα σχέδιο για την αποχώρηση όλων των ξένων δυνάμεων, συμπεριλαμβανομένων των αμερικανικών, από την αραβική χώρα, σύμφωνα με το πάγιο αίτημα του ιρακινού λαού.

Ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του Λευκού Οίκου Τζέικ Σάλιβαν ανέφερε ότι οι ΗΠΑ σκοπεύουν να πραγματοποιήσουν "πρόσθετα πλήγματα" λέγοντας πως οι αεροπορικές επιθέσεις της Παρασκευής "δεν είναι το τέλος" της αμερικανικής επιθετικότητας, η οποία, όπως υποστηρίζει η Ουάσινγκτον, αποτελεί απάντηση στην επιχείρηση της PMU στις 22 του Πύργου που οδήγησε στο θάνατο τριών Αμερικανών στρατιωτών.

Τι είναι ο Πύργος 22; Ακόμα και τα δυτικά μέσα ενημέρωσης προσπαθούσαν να βρουν πληροφορίες για τη μυστική αμερικανική τοποθεσία μετά το χτύπημα με μη επανδρωμένο αεροσκάφος από την Ισλαμική Αντίσταση στο Ιράκ.

Το χτύπημα της ιρακινής αντίστασης στον Πύργο 22 κατευθύνθηκε στην πραγματικότητα στην al-Tanf. Στον απόηχο της επιχείρησης, η αντίσταση δημοσίευσε μια ανακοίνωση στην οποία ανέφερε ότι είχε στοχεύσει το al-Tanf ως απάντηση στην αμερικανική κατοχή του Ιράκ και σε αλληλεγγύη με τον λαό της Γάζας.

Όπως αποδεικνύεται, ο μυστικοπαθής Πύργος 22 στην Ιορδανία βρίσκεται ακριβώς δίπλα στην αμερικανική βάση al-Tanf στα σύνορα Συρίας-Ιορδανίας.

Είναι τέτοια η εγγύτητα που ακόμη και Ιορδανοί αξιωματούχοι είπαν αρχικά ότι η επίθεση έγινε στην al-Tanf στη Συρία και όχι στο ιορδανικό έδαφος.

Στην ουσία, τόσο ο Πύργος 22 όσο και η al-Tanf είναι δύο τμήματα μιας αμερικανικής στρατιωτικής βάσης. Αυτό που τα χωρίζει είναι ένα σύνορο με το ένα μισό της αμερικανικής βάσης στην Ιορδανία και το άλλο στη Συρία, από την οποία η παράνομη αμερικανική κατοχή αρνείται να αποχωρήσει.

Η ιρακινή αντίσταση στόχευσε την al-Tanf στη Συρία χωρίς να προβλέψει ότι το χτύπημα του drone θα έφτανε στον Πύργο 22. Και αυτό ενώ ο αμερικανικός στρατός διαθέτει πυραύλους εδάφους-αέρος σταθμευμένους στην τοποθεσία που είναι σε θέση να καταρρίψουν τα εισερχόμενα βλήματα.

Το γιατί τα πυραυλικά συστήματα των ΗΠΑ απέτυχαν να αναχαιτίσουν την επιχείρηση του drone από το Ιράκ, η οποία προοριζόταν για το τμήμα al-Tanf της βάσης, είναι ένα ερώτημα με το οποίο ασχολείται το ίδιο το Πεντάγωνο.

Περιττό να πούμε πως αυτό που συνέβη στις 28 Ιανουαρίου και οδήγησε στον θάνατο τριών Αμερικανών στρατιωτών, εν μέρει κατέληξε σε αμερικανική τεχνική και στρατιωτική αμέλεια.

Θα αποτρέψουν οι αμερικανικές επιθέσεις την PMU από το να ξαναχτυπήσει αμερικανικές βάσεις, όσο συνεχίζεται ο ισραηλινός γενοκτονικός πόλεμος στη Γάζα; Η σύντομη απάντηση είναι όχι. Η PMU επιτέθηκε σε αμερικανικές βάσεις μετά τη θανατηφόρα αμερικανική επίθεση.

Ήταν άλλο ένα σοβαρό λάθος της Ουάσινγκτον. Σύμφωνα με τον ιρακινό νόμο, οι αμερικανικές δυνάμεις πρέπει να εγκαταλείψουν το Ιράκ. Η Hashd al-Sha'abi έχει το δικαίωμα να στοχεύει τις αμερικανικές βάσεις που κατέχουν παράνομα ιρακινό έδαφος.

Οι ΗΠΑ δεν έχουν κανένα δικαίωμα να βρίσκονται στο Ιράκ, πόσο μάλλον να σκοτώνουν τους στρατιώτες του.

Η Ουάσιγκτον ισχυρίζεται ότι δεν επιδιώκει κλιμάκωση στην περιοχή, όμως τώρα που η ιρακινή κυβέρνηση εργάζεται για την άρση της αμερικανικής κατοχής, το Πεντάγωνο κλιμάκωσε τις εντάσεις σε ένα από τα πολλά σημεία ανάφλεξης στη Δυτική Ασία που θα οδηγήσουν στην τελική απομάκρυνσή του.

Οι ΗΠΑ πέρασαν την παροιμιώδη κόκκινη γραμμή. Το πόσο μακριά θέλει η Ουάσινγκτον να κλιμακώσει τις εντάσεις στο Ιράκ είναι κάτι που πρέπει να εξετάσει ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν. Τίποτα από όλα αυτά δεν θα είχε συμβεί αν οι ΗΠΑ δεν είχαν υποστηρίξει το ισραηλινό καθεστώς στον γενοκτονικό του πόλεμο εναντίον του άμαχου πληθυσμού της Γάζας.

Ένα πράγμα φαίνεται ξεκάθαρο. Οι Ιρακινοί δε φοβούνται τα βομβαρδιστικά B-1 μεγάλου βεληνεκούς που πετούν από τις ΗΠΑ. Είναι αποφασισμένοι να τερματίσουν την αμερικανική κατοχή του Ιράκ και την ισραηλινή γενοκτονία κατά των Παλαιστινίων.

* Ο Wesam Bahrani είναι Ιρακινός δημοσιογράφος και σχολιαστής.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail