Η Γαλλία προειδοποιεί για "οικονομικό σοκ" από τη ρωσική νίκη

SΑRΑH MΕΥSSOΝΝIER / POOL / ΑFΡ
Freepen.gr - Μια πιθανή ρωσική νίκη στην Ουκρανία θα μπορούσε να προκαλέσει οικονομικό πλήγμα στη Δύση, επειδή η Μόσχα θα αποκτούσε τον έλεγχο τεράστιων πόρων, δήλωσε ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Στεφάν Σεζούρν.

Σε άρθρο γνώμης για τη γαλλική εφημερίδα Le Monde που δημοσιεύθηκε το Σάββατο, ο υπουργός υποστήριξε ότι η Μόσχα θέλει το Παρίσι να πιστέψει πως θα ήταν "πιο λογικό να εγκαταλείψουμε τους Ουκρανούς στην τραγική τους μοίρα". Ο ίδιος διαμαρτυρήθηκε για το σημείο αυτό, λέγοντας ότι "οι Γάλλοι δεν είναι ανόητοι" και πως υπάρχουν λίγα πράγματα που "θα ήταν πιο αντίθετα" με τα συμφέροντα της χώρας.

Πέρα από τους κινδύνους για την ασφάλεια, ωστόσο, μια ρωσική νίκη θα είχε επίσης ισχυρές οικονομικές επιπτώσεις για τη Δύση, δήλωσε ο Σεζούρν. "Το να επιτρέψουμε στη Ρωσία να καταλάβει τα ουκρανικά μαύρα εδάφη, τα οποία είναι από τα πιο εύφορα στον κόσμο, θα σήμαινε ότι παραιτούμαστε από ένα μέρος της διατροφικής κυριαρχίας, θα αποδεχόμασταν τον αχαλίνωτο πληθωρισμό και θα παρείχαμε στη Ρωσία πρωτοφανή μέσα πίεσης και εκβιασμού", δήλωσε.

Υπενθυμίζοντας ότι η Ουκρανία αντιπροσωπεύει το 30% των παγκόσμιων εξαγωγών σιταριού, ο υπουργός υποστήριξε πως ο έλεγχος της Μόσχας επί αυτών των πόρων θα της επέτρεπε να "επιτεθεί στους δικούς μας αγρότες". Είπε επίσης ότι η Ευρώπη θα διατρέξει "τεράστιο κίνδυνο" εάν επιτραπεί στη Ρωσία να συνεχίσει να ελέγχει τον πυρηνικό σταθμό Ζαπορόζιε, τη μεγαλύτερη εγκατάσταση του είδους της στην ήπειρο, χωρίς να διευκρινίσει τους λόγους.

"Η Ευρώπη και ο κόσμος, ο γαλλικός λαός θα υποστεί ένα πρωτοφανές οικονομικό σοκ", τονίζει ο Σεζούρν.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail