Η άμυνα της Φινλανδίας είναι καταδικασμένη: Οι έφεδροι φεύγουν εν μέσω εκρηκτικής διαμάχης!

Στο πλαίσιο του ρωσοουκρανικού πολέμου που απειλεί να επεκταθεί και να εμπλέξει άμεσα το ΝΑΤΟ, η στρατιωτική δύναμη εφέδρων της Φινλανδίας, της γειτονικής χώρας της Ρωσίας, αιμορραγεί από μέλη. Η εξάντληση αυτή έρχεται μετά από συνέντευξη σε εφημερίδα, όπου ο υπουργός Άμυνας της Φινλανδίας δήλωσε την πρόθεσή του να απαγορεύσει στους εφέδρους να παραιτηθούν.
 
Tripti Garg - tfiglobalnews.com / Παρουσίαση Freepen.gr

Σε συνέντευξή του στη φινλανδική εφημερίδα Kyrönmaa, που δημοσιεύθηκε την περασμένη Πέμπτη, ο Φινλανδός υπουργός Άμυνας Antti Häkkänen, μέλος του φιλελεύθερου-συντηρητικού κόμματος του Συνασπισμού, εξέφρασε την αποφασιστικότητά του να "βάλει τα πράγματα σε τάξη" μέχρι την άνοιξη. Στόχος του είναι να εξαλείψει τη δυνατότητα παραίτησης από την εφεδρεία, χαρακτηρίζοντας τέτοιες αποχωρήσεις ως "αντιπατριωτική" πράξη.

Την επόμενη ημέρα, παρά τις προσπάθειες του Häkkänen να μετριάσει την στάση του, ένας πρωτοφανής αριθμός άνω των 200 ατόμων (15 φορές ο μέσος όρος) προσπάθησε να αποχωρήσει από την εφεδρεία και να καταταγεί σε βοηθητικούς ρόλους, παρέχοντας υποστήριξη στον στρατό.

Οι έφεδροι που επιλέγουν να παραιτηθούν και να υποβάλουν αίτηση για βοηθητική υπηρεσία πρέπει να αποδείξουν σημαντική μεταβολή στις πεποιθήσεις τους, γεγονός που εμποδίζει τη συμμετοχή τους σε στρατιωτικές δραστηριότητες.

Οι αιτούντες των οποίων οι αιτήσεις εγκρίνονται απαλλάσσονται από την στρατιωτική θητεία ακόμη και σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, όπως κατά τη διάρκεια ενός πολέμου. Ωστόσο, είναι υποχρεωμένοι να εκπληρώσουν την πολιτική υπηρεσία "κατά τη διάρκεια έκτακτων περιστάσεων".

Αυτή η εναλλακτική λύση έχει συγκεντρώσει αυξανόμενη απήχηση. Μέχρι την Τρίτη, ο αθροιστικός αριθμός των εφέδρων που υπέβαλαν αίτηση αποχώρησης μόνο το Φεβρουάριο εκτοξεύτηκε στον εντυπωσιακό αριθμό των 791.

Ο Petri Åkerman, πρόεδρος του Συνδέσμου Εφέδρων της Λάιας, βρίσκει την πρόταση του Häkkänen λογική. Μιλώντας στην Kyrönmaa, τόνισε ότι τα άτομα που έχουν υποβληθεί σε στρατιωτική θητεία έχουν ορκιστεί πίστη και έχουν δεσμευτεί να υπερασπιστούν τη χώρα τους τόσο σε καιρό ειρήνης όσο και σε καιρό πολέμου. Σύμφωνα με τον ίδιο, αυτό χρησιμεύει ως επαρκής δικαιολογία για την εφαρμογή μιας νομικής απαγόρευσης.

Ο Åkerman επισημαίνει πως η άμυνα της Φινλανδίας στηρίζεται, σε μεγάλο βαθμό από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, σε στρατεύσιμους, οι οποίοι στη συνέχεια μεταφέρονται αυτόματα στις εφεδρικές δυνάμεις. Αυτή η εκπαίδευση, πρόσθεσε, θα πήγαινε χαμένη αν δεν υπήρχε τρόπος να τους σταματήσει κανείς από το να εγκαταλείψουν την εφεδρεία. "Πρόκειται για έναν τεράστιο πόρο που η Φινλανδία, με τον πιο μοναδικό τρόπο, έχει στη διάθεσή της", πρόσθεσε.

Ο διευθυντής της δημόσιας υπηρεσίας Mikko Reijonen αποδίδει ευθέως στον Häkkänen τη μείωση του αριθμού των εφέδρων στη Φινλανδία. Προσφέροντας μια πιο λεπτομερή ανάλυση τη Δευτέρα, αποκάλυψε ότι την Πέμπτη (την ημέρα που ο Häkkänen έκανε τη δήλωση), 67 έφεδροι ζήτησαν να υπηρετήσουν στις βοηθητικές δυνάμεις, ακολουθούμενοι από 293 την Παρασκευή, 116 το Σάββατο και 130 την Κυριακή.

Ο Reijonen αποκάλυψε επίσης πως τον Ιανουάριο υπήρχαν 225 παρόμοιες αιτήσεις. Συγκριτικά, πέρυσι παρατηρήθηκε η αποχώρηση περίπου 1.650 ατόμων από τις έφεδρες δυνάμεις, γεγονός που δείχνει ότι μόνο οι πρώτες ημέρες του Φεβρουαρίου αντιπροσώπευαν πολύ περισσότερο από το ένα τρίτο των συνολικών αιτήσεων του προηγούμενου έτους.

Σε συνέντευξή του στην ταμπλόιντ εφημερίδα Iltalehti, ο Reijonen σημείωσε πως ανάλογοι αριθμοί παρατηρήθηκαν για τελευταία φορά όταν η Ρωσία ανέπτυξε τον στρατό της στην Ουκρανία το Φεβρουάριο του 2022.

Μια άλλη αξιοσημείωτη αύξηση, που αφορούσε 400 αιτήσεις εφέδρων, σημειώθηκε τον περασμένο Απρίλιο. Αυτό συνέπεσε με την απομάκρυνση της Φινλανδίας από τη μακρόχρονη πολιτική της στρατιωτικής ουδετερότητας και την απόφασή της να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ. Η κίνηση αυτή ουσιαστικά διπλασίασε τα χερσαία σύνορα μεταξύ των χωρών του ΝΑΤΟ και της Ρωσίας σε σημαντικά 2.600 χιλιόμετρα.

Ο Häkkänen διευκρίνισε τη δήλωσή του την Τρίτη, 6 Φεβρουαρίου, γράφοντας στο ιστολόγιό του: "Θα ήθελα να δηλώσω ότι δεν υπάρχει καμία προετοιμασία για να εμποδίσουμε τους ανθρώπους να εγκαταλείψουν τις εφεδρείες".

Τονίζοντας ότι το έθνος διαθέτει μια εφεδρεία "900.000 στρατιωτικά εκπαιδευμένων Φινλανδών", ο Häkkänen υπογράμμισε το καθήκον υπεράσπισης της χώρας ως "το θεμέλιο ολόκληρης της κοινωνίας, πάνω στο οποίο χτίζονται άλλα δικαιώματα". Επιπλέον, σημείωσε:

Ο αριθμός των ατόμων που αποχωρούν είναι ακόμη σχετικά μικρός σε σύγκριση με την εφεδρεία των 900.000 ατόμων και αυτό δεν υπονομεύει την άμυνα της Φινλανδίας. Ωστόσο, υπάρχει μια υποκείμενη τάση που υποδηλώνει πως το κύμα αποχωρήσεων ξεκινά σε περιόδους επιδείνωσης της ασφάλειας. Η εποχή του κινδύνου παραμένει και η Ρωσία παραμένει απρόβλεπτη. Το ίδιο το ζήτημα χρήζει συζήτησης - η παραίτηση από τα καθήκοντα εθνικής άμυνας κατά τη διάρκεια ενός πολέμου ισοδυναμεί απλώς με κοινοποίηση;

Χαρακτηρίζοντας τις προηγούμενες δηλώσεις του ως "όχι τις πιο επιτυχημένες αυτή τη φορά", ο Häkkänen υποστήριξε ότι το μήνυμά του ευθυγραμμίζεται με αυτό που μεταφέρουν οι φινλανδικές αμυντικές δυνάμεις:

Τα άτομα που υποβάλλουν αίτηση για συμπληρωματικές υπηρεσίες διαθέτουν επί του παρόντος ένα νόμιμο δικαίωμα. Παρ' όλα αυτά, το δικαίωμα αυτό θα πρέπει να υποβληθεί σε έλεγχο ώστε να διασφαλιστεί πως η ικανότητα αυτοάμυνας δεν διακυβεύεται σε πραγματικές καταστάσεις.

Η τρέχουσα κατάσταση στα σύνορα της Φινλανδίας είναι γεμάτη ένταση και η Φινλανδία είναι έτοιμη να είναι η πρώτη χώρα που θα πληγεί σε περίπτωση κλιμάκωσης των εντάσεων μεταξύ της Ρωσίας και του ΝΑΤΟ. Αυτό οφείλεται στην εγγύτητα της Φινλανδίας με τη Ρωσία, όπως τόνισε ανώτερος Ρώσος διπλωμάτης που επικαλείται το πρακτορείο ειδήσεων RIA.

Η πρόσφατη απόφαση της Φινλανδίας να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ, μετά από διατήρηση ουδέτερης στάσης για δεκαετίες, έχει προκαλέσει επικρίσεις από τη Ρωσία, χαρακτηρίζοντας το Ελσίνκι ως εχθρικό πλέον παράγοντα στα μάτια της. Ο Μιχαήλ Ουλιάνοφ, ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Ρωσίας στους διεθνείς οργανισμούς στη Βιέννη, μετέφερε: "Είχαν ζήσει ήρεμα και ειρηνικά και ξαφνικά κατέληξαν μεταξύ Ρωσίας και ΝΑΤΟ ως μέλος αυτής της συμμαχίας, αλλά επειδή είναι γείτονές μας, αν, Θεός φυλάξοι, υπάρξει κάποια κλιμάκωση, θα είναι οι πρώτοι που θα υποφέρουν".

Αυτόν το μήνα, η Ρωσία απηύθυνε προειδοποίηση στη Φινλανδία σχετικά με μια νέα αμυντική συμφωνία που παρέχει στις Ηνωμένες Πολιτείες εκτεταμένη πρόσβαση κοντά στα φινλανδικά σύνορα με τη Ρωσία.

Ταυτόχρονα, η Ρωσία πρόκειται να αναπτύξει τα πιο πρόσφατα οβιδοβόλα της στη Βόρεια Στρατιωτική Περιφέρεια, η οποία συνορεύει με τη Φινλανδία και τη Νορβηγία. Ο Sergei Chemezov, επικεφαλής του κρατικού αμυντικού ομίλου Rostec, αποκάλυψε ότι οι δοκιμές για τις νέες μονάδες αυτοκινούμενου πυροβολικού Coalition-SV ολοκληρώθηκαν με επιτυχία και η μαζική παραγωγή έχει ήδη ξεκινήσει. Η αρχική πιλοτική παρτίδα αναμένεται να παραδοθεί μέχρι το τέλος του 2023, όπως δήλωσε ο Τσεμέζοφ σε συνέντευξή του στο κρατικό πρακτορείο ειδήσεων RIA.

Εν μέσω των κλιμακούμενων εντάσεων που ήδη εκτυλίσσονται στα σύνορα της Φινλανδίας, είναι ανησυχητικό για το έθνος να βλέπει μια μείωση στις στρατιωτικές του τάξεις. Καθώς η Ρωσία εκδίδει προειδοποιήσεις και αναπτύσσει προηγμένο οπλισμό, η Φινλανδία βρίσκεται στην πρώτη γραμμή των πιθανών επιπτώσεων.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail