Γιατί ο αριθμός των κρουσμάτων ιλαράς αυξάνεται τόσο ραγδαία σε όλο τον κόσμο;

pixabay
Έχετε παρατηρήσει ότι οι ιστορίες για την ιλαρά εμφανίζονται συχνά στις ειδήσεις τον τελευταίο καιρό; Στην αρχή δεν έδωσα πολλή σημασία, αλλά μετά αποφάσισα να κοιτάξω τι συμβαίνει και ήμουν αρκετά ανήσυχος με αυτό που βρήκα. Κάποτε η ιλαρά ήταν μια ασθένεια που ήταν στα πρόθυρα της ολοκληρωτικής ήττας, αλλά τώρα επέστρεψε με εκδίκηση. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, ο αριθμός των κρουσμάτων ιλαράς στην Ευρώπη το 2023 ήταν 45 φορές υψηλότερος από ό,τι το 2022:

Michael Snyder - themostimportantnews.com / Παρουσίαση Freepen.gr

Υπήρξε μια «ανησυχητική» σχεδόν 45πλάσια αύξηση των κρουσμάτων ιλαράς στην Ευρώπη πέρυσι, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ).

Οι επικεφαλής υγείας προειδοποιούν πως τα κρούσματα εξακολουθούν να αυξάνονται και χρειάζονται «επείγοντα μέτρα» για να αποτραπεί περαιτέρω εξάπλωση.

Περίπου 42.200 άνθρωποι μολύνθηκαν το 2023, σε σύγκριση με 941 το σύνολο του 2022.

Σε τι θα μπορούσε ενδεχομένως να οφείλεται σε μια τέτοια αύξηση;

Δεν ξέρω, γιατί αυτό δεν υποτίθεται πως μπορεί να συμβεί.

Μας λένε ότι η Ρωσία και το Καζακστάν ανέφεραν περίπου 10.000 περιπτώσεις κατά τους πρώτους δέκα μήνες του περασμένου έτους:

Η Ρωσία και το Καζακστάν είχαν τα χειρότερα, με περίπου 10.000 κρούσματα ο καθένας από τον Ιανουάριο έως τον Οκτώβριο του περασμένου έτους. Στη Δυτική Ευρώπη, η Βρετανία είχε τα περισσότερα κρούσματα με 183.

Ο ΠΟΥ ανέφερε πως υπήρξαν σχεδόν 21.000 νοσηλείες και πέντε θάνατοι που σχετίζονται με την ιλαρά την περίοδο Ιανουαρίου-Οκτωβρίου στις 51 χώρες της ευρωπαϊκής του περιοχής.

Γιατί χτυπιέται τόσο σκληρά η Ρωσία;

Θα μπορούσε αυτό να έχει σχέση με τον πόλεμο στην Ουκρανία;

Δε γνωρίζω.

Φυσικά τα κρούσματα ιλαράς έχουν αυξηθεί και σε πολλά άλλα μέρη του πλανήτη. Εδώ στις Ηνωμένες Πολιτείες, υπήρξαν κρούσματα στην Πενσυλβάνια, τη Βιρτζίνια και τη Γεωργία τους τελευταίους δύο μήνες:

Σχεδόν δώδεκα κρούσματα ιλαράς έχουν αναφερθεί στην Πενσυλβάνια, τη Βιρτζίνια και την Τζόρτζια τις τελευταίες εβδομάδες, σύμφωνα με τις τοπικές υπηρεσίες υγείας. Τα διεθνή ταξίδια, σε συνδυασμό με τη μείωση των παγκόσμιων ποσοστών εμβολιασμού, είναι πιθανώς πίσω από αυτή τη σειρά κρουσμάτων, λένε οι ειδικοί.

Το Υπουργείο Δημόσιας Υγείας της Φιλαδέλφειας επιβεβαίωσε τουλάχιστον εννέα κρούσματα ιλαράς τον περασμένο μήνα αφού ένα άτομο προσβλήθηκε από τον εξαιρετικά μεταδοτικό ιό εκτός των Ηνωμένων Πολιτειών και εξέθεσε έναν γονέα και ένα παιδί σε νοσοκομείο παίδων, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του τμήματος υγείας Τζέιμς Γκάροου. Αυτή η έκθεση οδήγησε στη συνέχεια σε ένα ξέσπασμα ημερήσιας φροντίδας στη Φιλαδέλφεια που περιλαμβάνει τουλάχιστον πέντε παιδιά.

Μόλις εμφανιστεί η ιλαρά σε μια κοινότητα, μπορεί να εξαπλωθεί πολύ γρήγορα, και αυτό γιατί είναι εξαιρετικά μεταδοτική:

Ωστόσο, σε αντίθεση με άλλους κοινούς ιούς, η ιλαρά είναι τόσο μεταδοτική που έως και το 90 τοις εκατό των ανθρώπων που βρίσκονται κοντά σε ένα μολυσμένο άτομο θα μολυνθούν εάν δεν έχουν ανοσία στον ιό, σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC).

«Δεν χρειάζεται να βήξει κανείς στο πρόσωπό σου», λέει ο Stinchfield. Τα μικροσκοπικά σωματίδια του ιού μπορούν να επιβιώσουν στον αέρα για δύο ώρες, όπου «κυκλοφορούν και αναπηδούν σε αυτό το άτομο και σε εκείνο το άτομο, και πριν το καταλάβετε, έχετε εκθέσει πολλούς ανθρώπους», λέει.

Επιπλέον, ένα άτομο που έχει μολυνθεί από ιλαρά μπορεί να μεταδώσει τον ιό τέσσερις ημέρες πριν εμφανιστεί το πιο εμφανές σύμπτωμα - ένα ενδεικτικό εξάνθημα -.

Ας ελπίσουμε πως αυτός ο φόβος για την ιλαρά δε θα αποδειχτεί τίποτα.

Αλλά θα παρακολουθώ πολύ στενά τις μελλοντικές εξελίξεις.

Εν τω μεταξύ, η γρίπη των πτηνών H5N1 συνεχίζει να σκοτώνει τεράστιο αριθμό πτηνών και ζώων σε όλο τον πλανήτη.

Στην Αργεντινή, εξαπλώνεται ραγδαία μεταξύ των φώκιες και σχεδόν όλα τα κουτάβια φώκιας που μολύνονται καταλήγουν νεκρά:

Σχεδόν το 96 τοις εκατό των νεογνών φώκιας ελέφαντα του Νότου σε όλη την Αργεντινή που γεννήθηκαν το 2023 είχαν τραγικό τέλος καθώς ένα εξαιρετικά μεταδοτικό στέλεχος της γρίπης των πτηνών συνεχίζει να προκαλεί τον όλεθρο στην άγρια ​​ζωή.

Η κλίμακα των σπινθήρων θνησιμότητας ανησυχεί πως το στέλεχος H5N1 είναι πλέον ικανό για μόλυνση από θηλαστικό σε θηλαστικό.

«Το θέαμα των φωκών ελεφάντων που βρέθηκαν νεκρές ή πεθαίνουν κατά μήκος των ακτών αναπαραγωγής μπορεί να περιγραφεί μόνο ως αποκαλυπτικό», λέει ο διευθυντής υγείας της Wildlife Conservation Society (WCS), Chris Walzer.

Από τη στιγμή που υπάρχει συνεχής μετάδοση του H5N1 από θηλαστικά σε θηλαστικά, οι επιστήμονες μας λένε πως είναι πιθανότατα θέμα χρόνου να εμφανιστεί μια επιδημία μεταξύ των ανθρώπων.

Και αυτό είναι πολύ άσχημα νέα, επειδή ο H5N1 μπορεί να έχει «πάνω από 50% ποσοστό θνησιμότητας» μεταξύ των ανθρώπων σύμφωνα με το CDC.

Θα παρακολουθήσουμε λοιπόν περισσότερες αναφορές ότι ο H5N1 εξαπλώνεται μεταξύ των θηλαστικών.

Νωρίτερα σήμερα, βρήκα μια ιστορία για μια πολική αρκούδα στην Αλάσκα που μόλις πέθανε από την ασθένεια:

Μια πολική αρκούδα σκοτώθηκε από τη γρίπη των πτηνών καθώς ο εξαιρετικά μεταδοτικός ιός H5N1 εξαπλώνεται στα πιο απομακρυσμένα μέρη του πλανήτη.

Ο θάνατος επιβεβαιώθηκε το Δεκέμβριο από το Τμήμα Περιβαλλοντικής Διατήρησης της Αλάσκας. «Αυτή είναι η πρώτη περίπτωση πολικής αρκούδας που αναφέρθηκε, για οπουδήποτε», είπε ο Δρ Μπομπ Γκέρλαχ, κτηνίατρος της πολιτείας της Αλάσκας, στο Alaska Beacon.

Βρέθηκε κοντά στο Utqiagvik, μια από τις βορειότερες κοινότητες στην Αλάσκα, δύο χρόνια μετά την ανίχνευση αυτού του τελευταίου στελέχους στη Βόρεια Αμερική.

Περιττό να πούμε πως αυτό δεν είναι καλό σημάδι.

Υπάρχει ένα ακόμη πράγμα που ήθελα να αναφέρω πριν ολοκληρώσω αυτό το άρθρο.

Οι εργαζόμενοι σε νοσοκομείο στο Ντένβερ έλαβαν ζωντανό εμβόλιο κατά του Έμπολα «για προληπτικά μέτρα»:

Μερικοί ιατρικοί υπάλληλοι στο Denver Health έγραψαν ιστορία τη Δευτέρα ως μερικοί από τους πρώτους ανθρώπους που έλαβαν το ζωντανό εμβόλιο κατά του Έμπολα για προληπτικά μέτρα, δήλωσε το νοσοκομείο.

Ο Έμπολα είναι μια σπάνια αλλά θανατηφόρα ασθένεια. Το 2014, ένα μεγάλο ξέσπασμα στη Δυτική Αφρική οδήγησε σε ορισμένα κρούσματα στις Ηνωμένες Πολιτείες. Αν και δεν υπάρχουν γνωστά κρούσματα στον κόσμο αυτήν την στιγμή, τα μέλη της Ομάδας Λοιμώξεων Υψηλού Κινδύνου του Denver Health δήλωσαν ότι είναι από τους πρώτους που έλαβαν το ζωντανό εμβόλιο ως τρόπο προετοιμασίας σε περίπτωση μελλοντικής εστίας.

Εάν ο Έμπολα δεν αποτελεί απειλή στη Βόρεια Αμερική, γιατί να το κάνετε αυτό;

Δεν καταλαβαίνω.

Τα τελευταία χρόνια, υπήρξαν τρομεροί φόβοι για τη δημόσια υγεία, αλλά πιστεύω ότι αυτό που έχουμε δει μέχρι τώρα δεν είναι τίποτα σε σύγκριση με αυτό που έρχεται.

Οι ασθένειες που ήδη κυκλοφορούν σε όλο τον κόσμο θα συνεχίσουν να μεταλλάσσονται και είναι αναπόφευκτο να ξεσπάσουν νέα κρούσματα.

Σε μυστικά εργαστήρια σε όλο τον πλανήτη, οι ερευνητές πειραματίζονται με μερικές από τις πιο θανατηφόρες ασθένειες που έχει γνωρίσει ποτέ η ανθρωπότητα, και σε πολλές από αυτές τις περιπτώσεις προσπαθούν πραγματικά να κάνουν αυτές τις ασθένειες ακόμη πιο θανατηφόρες.

Είναι πολύ εύκολο να συμβεί ένα ατύχημα και μόλις ένα ζωύφιο χαλαρώσει μπορεί να εξαπλωθεί σε όλο τον κόσμο εν ριπή οφθαλμού.

Η ικανότητά μας να δημιουργήσουμε μεγάλους «λοιμούς» έχει ξεπεράσει κατά πολύ την ικανότητά μας να τους ελέγχουμε, και αυτό αντιπροσωπεύει μια πολύ σοβαρή υπαρξιακή απειλή για όλη την ανθρωπότητα.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail