Η στάση της Ουγγαρίας απειλεί την τύχη της Ουκρανίας

Οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης πρόκειται να συζητήσουν την παράταση της νέας οικονομικής βοήθειας ύψους 50 δισεκατομμυρίων ευρώ (54 δισεκατομμυρίων δολαρίων) προς την Ουκρανία και την αναπλήρωση ενός ταμείου για τον εξοπλισμό του Κιέβου. Η απόφαση αυτή είναι ζωτικής σημασίας για τις προσπάθειες της Ουκρανίας να αντισταθεί στην πλήρους κλίμακας εισβολή της Ρωσίας, η οποία ξεκίνησε πριν από δύο χρόνια. Η Ουκρανία, μια πρώην σοβιετική δημοκρατία, φιλοδοξεί επί του παρόντος να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ.
 
Tripti Garg - tfiglobalnews.com / Παρουσίαση Freepen.gr

Η οικονομική βοήθεια θεωρείται απαραίτητη για την επιβίωση της Ουκρανίας, δεδομένης της συνεχιζόμενης σύγκρουσης με τη Ρωσία. Ωστόσο, υπάρχει ένα πιθανό εμπόδιο, καθώς η Ουγγαρία μπορεί να θέσει μια πρόκληση στα προτεινόμενα μέτρα. Οι ηγέτες της ΕΕ θα συνεδριάσουν για να καταλήξουν σε συμφωνία την Πέμπτη και το αποτέλεσμα θα επηρεάσει σημαντικά την ικανότητα της Ουκρανίας να αντέξει τις εξωτερικές πιέσεις.

Ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Όρμπαν έχει τονίσει δημοσίως τους δεσμούς του με το Κρεμλίνο, παρεκκλίνοντας από την ευρύτερη στάση της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) για απομόνωση της Μόσχας λόγω της συνεχιζόμενης σύγκρουσης. Τον περασμένο μήνα, η Βουδαπέστη άσκησε το δικαίωμα βέτο της, εμποδίζοντας την οικονομική βοήθεια προς το Κίεβο, και έχει εκφράσει επιφυλάξεις όσον αφορά την στρατιωτική υποστήριξη.

Η έγκριση της βοήθειας προς την Ουκρανία από τον κοινό προϋπολογισμό της ΕΕ απαιτεί ομόφωνη συμφωνία μεταξύ των 27 εθνικών ηγετών που συνεδριάζουν στις Βρυξέλλες. Δεδομένης της σημασίας της κατάστασης, η ΕΕ έχει εντείνει τις προσπάθειές της να ασκήσει πίεση στον Όρμπαν. Ωστόσο, επικρατεί αβεβαιότητα, καθώς πηγές στον κόμβο της ΕΕ, τις Βρυξέλλες, ανέφεραν πριν από τη σύνοδο κορυφής ότι παραμένει ασαφές αν η Βουδαπέστη θα ευθυγραμμιστεί με την ομόφωνη απόφαση των άλλων 26 χωρών μελών.

Οι ηγέτες της ΕΕ θα συζητήσουν για τη δημοσιονομική βοήθεια προς την Ουκρανία κατά τη διάρκεια κλειστών συζητήσεων. Μέχρι αργά το βράδυ της Τετάρτης [31/1], δεν υπήρχε οριστικοποιημένη συμφωνία με τη Βουδαπέστη σχετικά με τη χορήγηση 50 δισεκατομμυρίων ευρώ από τον κοινό προϋπολογισμό του μπλοκ έως το 2027.

Για να εξασφαλίσει την υποστήριξη του πρωθυπουργού Βίκτορ Όρμπαν, η ΕΕ πρότεινε μια ετήσια συζήτηση επί του θέματος, αποφεύγοντας μια συνολική αναθεώρηση του προϋπολογισμού που θα μπορούσε να χορηγήσει στη Βουδαπέστη δικαίωμα βέτο στις επόμενες συζητήσεις. Η συνεχιζόμενη διαφωνία διαπλέκεται με μια παρατεταμένη διαμάχη μεταξύ της ΕΕ και του Όρμπαν, η οποία οδήγησε στο πάγωμα δισεκατομμυρίων ευρώ που προορίζονταν για την Ουγγαρία στα κοινά ταμεία της ΕΕ λόγω ανησυχιών για δημοκρατική οπισθοδρόμηση.

Σε περίπτωση που ο Όρμπαν διατηρήσει τη θέση του, η ΕΕ διερευνά εναλλακτικά μέσα για να βοηθήσει την Ουκρανία. Ωστόσο, κάθε εναλλακτική λύση αναμένεται να είναι πιο περίπλοκη, χρονοβόρα ή δαπανηρή.

Το σχέδιο συμπερασμάτων της συνόδου κορυφής δεν έχει περιγράψει οριστικά εάν οι ηγέτες θα δεσμεύσουν επιπλέον 5 δισεκατομμύρια ευρώ για την Ευρωπαϊκή Διευκόλυνση Ειρήνης (EPF), ένα ταμείο που χρησιμοποιείται για την προμήθεια όπλων στο Κίεβο. Οι διαφωνίες μεταξύ των μελών της ΕΕ εξακολουθούν να υφίστανται όσον αφορά τον μελλοντικό ρόλο του ταμείου στην παροχή στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία, με τη Γερμανία να προτείνει στροφή προς τη διμερή βοήθεια από μεμονωμένες χώρες.

Την Τετάρτη, ο επικεφαλής διπλωμάτης της ΕΕ ανέφερε πως το μπλοκ είναι απίθανο να επιτύχει τον στόχο του να στείλει ένα εκατομμύριο βλήματα πυροβολικού στην Ουκρανία μέχρι το Μάρτιο. Ταυτόχρονα, η Ουγγαρία έχει εντείνει την κριτική της για τη στρατιωτική στήριξη της ΕΕ προς την Ουκρανία. Στο παρελθόν, η Ουγγαρία καθυστέρησε την εκταμίευση εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ από το EPF.

Ο πρωθυπουργός της Σουηδίας Ulf Kristersson σχεδιάζει να συναντηθεί με τον πρωθυπουργό της Ουγγαρίας Viktor Orban στις Βρυξέλλες για να ζητήσει την έγκριση της Ουγγαρίας για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ. Παρά την πρόσφατη έγκριση της Τουρκίας μετά από παρατεταμένη καθυστέρηση, η Ουγγαρία παραμένει το μοναδικό μέλος του ΝΑΤΟ που δεν έχει ακόμη δώσει τη συγκατάθεσή του για την ένταξη της Σουηδίας στη συμμαχία.

Ενώ πολλές χώρες της ΕΕ είναι επίσης μέλη του ΝΑΤΟ, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ είναι διακριτές οντότητες. Η σύνοδος κορυφής που έχει προγραμματιστεί για την Πέμπτη δεν έχει την εντολή να αποφασίσει για την αίτηση ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, η οποία υποβλήθηκε μετά την επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Οι ηγέτες της ΕΕ αναμένεται να εξετάσουν διάφορα θέματα κατά τη διάρκεια των συζητήσεών τους. Σε αυτά περιλαμβάνονται οι σκέψεις για αύξηση των δαπανών για τη διαχείριση της μετανάστευσης, η συνεχιζόμενη σύγκρουση μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς, η ευρύτερη κατάσταση στη Μέση Ανατολή και οι τρέχουσες απεργίες των αγροτών που λαμβάνουν χώρα σε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες.

Η απόφαση των ηγετών της ΕΕ την Πέμπτη θα επηρεάσει σημαντικά την ικανότητα της Ουκρανίας να αντισταθεί στη συνεχιζόμενη εισβολή της Ρωσίας και η αδιέξοδη κατάσταση της Ουγγαρίας αποτελεί κρίσιμη πρόκληση για την επέκταση της οικονομικής βοήθειας και της στρατιωτικής υποστήριξης της Ουκρανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail